NYHETSBREV 3En fotograf presenterar möbelmässan i Milano.

Den färgglada skulpturen utställd på Piazza del Duomo är årets logga för il Salone som firar 55 år av design. I år pågick fyra parallella mässor på mässområdet Roh Fierra; Salone del Mobile, (möbler), Internazionale del Bagno (badrum), EuroCucina (kök) och FTK (köksteknik). Samt självklart ett myller av design, utställningar och event på stan.

I detta nyhetsbrev delar jag med mig ett urval av vad jag såg och upplevde under årets designvecka.

Vill du se alla detaljer, klicka på bilderna så öppnas de i ett större format.

Mycket nöje!
 

En trend i årets motrar var att ställa möblerna på ett podie, om än ett lågt, som här i Cassinas Showroom på Via Durin 16. De nya fåtöljerna Gender är designade av Patricia Urquiola.

En annan montertrend var att bygga rum där man visade möbelgrupper, eller som här i Kartells monter. En ny produkt per rum tillsammans med en presentation av designern.

I fjol såg vi gröna växer överallt. I år var det inte så mycket grönt, förutom hos Zanotta som tog i så mycket att det nästan var svårt att se möblerna.

Blå Station sammanfattar ganska väl årets trender. Det var grafiskt med svart, grått och vitt.
De dominerande accentfärgerna gick i den röda skalan från beige, brunt, dovt orange till rost och klarrött. Vän av ordning kanske invänder att det var samma vägg som Blå Station visade på Älvsjömässan tidigare i år. Men den gröna färgen på väggen som då syntes överallt i Stockholm är nu borta. En anpassning till den senaste trenden, eller ett gott exempel på att man leder den. Det var många möbler som flörtade med 80-talet och den efterhängsna kopparn är också borta. I de flesta montrar fanns det någon möbel klädd i ljusbrunt skinn.

Ett besök hos holländska Moooi i deras utställning på Via Sanova 56 i Zona Tortona är ett måste under mässveckan. Redan på håll imponeras man av att Compression Sofa Marble ser så äkta ut. När man kommer fram och tar på den inser man att den är äkta! Fåtöljen består av ett 5,5 ton massivt marmorblock med en dyna i stoppat tyg. Den finns i ett enda exemplar och kostar €60.000. Kunden hämtar själv på fabriken. När man kommer lite längre in i utställningen ser man den serieproducerade produkten, som är inverterad, med en stoppad tygklädd stomme och en dyna av marmor.

Vill ni se mer av Mooois fantastiska utställning så kilicka här för en virtuell rundvandring i lokalerna.

Ett annat måste är Paola Lentis vattenhål och utställning i klostret på Via Francesco Daverio 7. I år visade man bland annat upp Sciara, en ny bordserie med topp av glaserad keramik

Bordet Pagnea från Riva 1920 togs fram till Pavilion Zero på Expo 2015 i Milano. Delarna symboliserar jordens olika kontinenter och passar samman som ett pussel. David Rampello som stod för konceptet ville visa återgången till en kontinent utan statsgränser, fördomar, skillnader mellan folk, ras och klass. Bordet som visades på mässan är en mindre kopia
(10 kvm stort) för kommersiellt bruk som har designats av Michele de Lucchi.

Om bara Italienarna var bättre på att skylta var man inte får parkera, skulle detta inte hända.

Fast kanske inte....

På årets köksmässa EuroCucina stack en nyhet ut lite extra. Klädföretaget Diesel, som sedan ett par år även designar möbler och belysning, lanserade nu Diesel kök i samma anda som möbler och belysning d.v.s. Rock ’n’ Roll. Köket designas av Diesel men tillverkas och marknadsförs av italienska kökstillverkaren Scavolin. Se mer av Diesels kök, klicka här.

Ett annat företag som för det mesta går mot strömmen är Italienska LAGO. Köket 36e8 från 2009 är baserat på modulmåttet 36.8 x 36.8 cm. Det har vunnit Good Design Award och innehar hela 16 patent. Nytt för i år är bänkskivan i handmålat keramiskt kakel med madeterrano-yta från Made a Mano. Den nya kakelytan går även att få på LAGOs övriga bord, bänkar och väggpaneler. Se mer av 36e8, klicka här.

Vädret var fint med mycket vår, så bara det var värt resan.

Med undantag av onsdag eftermiddag och kväll....

Välkommen tillbaka säger jag till Moroso! Den italienska tillverkaren är ledande i design men har under ett par år gjort ganska mediokra installationer i sitt showroom under mässveckorna.
Nyheterna visar man alltid snyggt upp i en av de största montrarna på mässan. I år hade Ron Arad gjort utställningen ”Spring of Mind” med klara vibbar till Verner Panton och mycket rött som var mässans färg. Bilden är från en del av utställningen med ett rum utformat som ett kalejdoskop med titthål från de fyra sidorna.

På bilden i mitten ser ni det tyngsta boksläppet under mässan. ”Den här boken berättar om hur de största mästerverken influerar oss och hur vi ser på världen idag”, säger Marcel Wanders, grundare av Moooi.

Under 1600-talet var Holland ledande i Europa i handel, vetenskap och konst, inte minst.
I tre år har Marcel Wanders lett ett projekt med att sammanställa de gamla mästarnas målade konstverk under denna the Golden Age, baserat på samlingar från Rijksmuseum i Amsterdam.

Resultatet är en bok med modernt foto och tryckteknik som ger de gamla konstverken ett djup och detaljrikedom man aldrig tidigare kunna visa. Den stora boken är utgiven i en begränsad upplaga som väger 40 kg. Den mäter 70 x 50 x 9 cm men finns även i en obegränsad upplaga med måtten 33.2 x 23.7 x 5 cm.

För mer info och möjlighet att beställa klickar ni här.

I en nerlaggd simhall i Brera området hade Danska Hay flyttat in och byggt en labyrint med möblerade rum. Det är alltid kul när någon tar i och gör ambiösa utställningar, men det som imponerade mest var mängden fina nyheter. I år igen! Man undrar när Hay ska slå av på takten.

Hologram i all ära men en modell i ståltråd funkar också. ”Bilen” fanns i Zona Tortona som under senare år tappat sin status som ett hett område med möbelutställningar. Men vill man se annorlunda installationer och konst är det fortfarande värt ett besök. Polisen var inte där för att bötfälla bilen utan för att vakta den.

För er som saknar koppar och andra metaller är det bara att gå in i badrummet. Här finns det mycket att välja på. Bilden är från Kreoos monter med badkar och handfat designade av Enzo Berti. Notera även den designade väggen i matchande marmor.

Visst finns det badrum som andas ”less is more” men de är sällsynta. Så gillar du ”bling” var badrumsmässan något för er. Klicka gärna på länkarna till tillverkarnas hemsidor så får du mer av ditt lystmäte.

Till vänster visade franska Volevatch upp sin senaste tolkning av en duschkabin. I mitten visar iDOGI hur ett ”badkar” ska se ut. Förutom bubbelpooler, handfat och fontäner tillverkar man även belysning och möbler med samma svulstiga design. Till höger syns, Water Steps, en av Axors nya fantasifulla blandare i deras serie med det passande namnet WaterDream 2016.

Att synas i bruset av utställare är inte bara svårt, det är ofta väldigt dyrt. Därför är det med blandade känslor man ser att en spontan dekoration utanför ett showroom tar all uppmärksamhet.

Årets bubblare var Armani som nyligen tagit över DePadovas showroom i tre våningar på Corso Venezia 14. Till mässan hade man målat om och öppnat det nedre planet där man visade några få möbler som inte var så märkvärdiga. Enligt presscentret var detta bara en teaser för att tala om att man till nästa år kommer med en full kollektion. Namnet Armani förpliktigar, så vi är fulla av förhoppning.

Bäst på möbelmässan var den egna mobilen, om man får tro väldigt många besökare.
Den sköna soffan är från Edra och har det blygsamma namnet Standard.
Lasse Olsson Photo fotograferar inredning, arkitektur och belysning. Mitt nyhetsbrev kommer ut 6-8 gånger per år och presenterar fotograferade projekt och nyheter inom fotovärlden samt rapporter från möbelmässorna i Stockholm och Milano.

Nästa nyhetsbrev visar jag hur Milano ser ut när det inte är mässvecka.