Nytt från Sunnedamm!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

 
Martins krönika över året som gått... 
I början av varje år brukar Sunnedamms ägare Martin Ahlström skriva ner tankar och noteringar över året som gått. Hans krönika har blivit populär och emotses med förväntan av de flesta Sunnedamms-fiskare.
Även i år har Martin förstås producerat en årskrönika, där han varvar tankar och funderingar med noteringar i text och bild kring vad som tilldrog sig under Sunnedamms-året 2015.
Martins krönika finns att läsa på hemsidan, men du kan också läsa den här i nyhetsbrevet genom att klicka i bilden ovan!


Superpuppan fick
en superstart...
Resultatet av den nya puppans premiär blev häpnadsväckande bra. Fem sikar, alla över kilot, och tre öringar, där den största måste ha vägt cirka 1,3 kg”.
Så beskriver upphovsmannen själv, välkände flugfiskaren och flugbindaren Lennart Bergqvist, sitt första fiske med den fluga, som sedermera skulle bli känd som ”Superpuppan”.

Platsen var norska Rena och tidpunkten början av 1980-talet. Då hade Lennart och hans fiskekompisar ända sedan 1977 experimenterat vid sina årliga Rena-fisken, för att komma på en fluga, som skulle kunna imitera de kläckningsfärdiga nattsländepuppor, som älvens svårflirtade öringar, harrar och sikar gärna kalasade på.

Resultatet blev en fluga, som inte så mycket efterliknar puppans utseende, som dess silhuett och det avtryck i ytfilmen, som puppan gör, när den simmar in mot land för att kläckas.
Lennart kallade sin fluga ”den flytande nattsländepuppan” och det var först flera år senare, som den fick namnet ”Superpuppan. Och då var det rikskände fiskeprofilen och TV-ankaret Bengt Öste, som kom upp med namnet, sedan han fått ett par ”puppor” av Lennart Bergqvist och haft kanonfiske med dem!

I dag är Superpuppan något av en svensk klassiker – som dessutom är känd över större delen av flugfiskevärlden – och därmed också väl värd en plats i vår klassikerserie!
(Klicka i bilden på Superpuppan, så
kommer du till ett pdf-dokument med bindbeskrivning, som du kan skriva ut eller spara på din dator!)
 


 
 
 
  

 
Vädermässig berg-och-dalbana
Vintern 2015/2016 har hittills varit lite berg-och-dalbane-artad i Knäred-trakten. Mildvädret i december gjorde att fiskesäsongen pågick hela året ut. Vi hade till och med fiske i mellandagarna och övernattande fiskegäster som fiskade hela nyårshelgen!
Men en bit in i januari kom en rejäl köldknäpp. Kvicksilvret kröp ner betydligt under minus 10-graderstrecket flera dygn i rad och både dammen och ström-sträckan frös igen helt. Det var bara i inloppet till dammen, som det syntes lite porlande vatten.
När den var som tjockast, mätte isen på dammen 15 centimeter och då passade det bra att spänna på sig skridskorna och köra lite improviserad ishockey på dammen!
Men säg den (hockey)glädje som varar..! Köldperioden följdes av plusgrader, regn och starka vindar och efter några dagar var isen i stort sett borta...
När detta nyhetsbrev produceras en bit in i februari är det fortfarande mildväder, isen har försvunnit och årets fiskepremiär närmar sig snabbt! En del upprustningsarbeten pågår i stugorna, men när de är klara – och om inte vintern kommer tillbaka – så blir det premiär!
Håll utkik på hemsidan! Där meddelar vi så snart det är klart för premiärfiske!

 
Två björkar föll för Gorm!
Natten till den 29 november i fjol slog stormen Gorm till mot Sydsverige och speciellt Halland. Mängder med träd stormfälldes i skogarna runt Knäred och tyvärr drabbades även Sunnedamms Sportfiske.
Två stora björkar, som båda växte vid strömsträckan föll offer för Gorm.
Den ena björken stod alldeles vid strand-kanten vid utloppet av pool 1 och den andra björken stod ett tiotal meter därifrån, på landtungan mellan pool 2 och pool 5.

Lyckligtvis orsakade de fallna björkarna inga skador – både bänken vid pool 1 och den lilla bron över pool 2 klarade sig – däremot blev det en hel del arbete med att dela och forsla bort de tjocka stammarna och det kraftiga grenverket.
Speciellt björken, som föll vid pool 1 var besvärlig, eftersom merparten av den lagt sig ner i vattnet och sträckte sig över hela poolens bredd.
       
 * Stugorna rustas upp
Inför årets fiskepremiär sker det upprustning av Sunnedamms stugor. Framförallt är det de två nya stugorna – stuga 2, intill stora stugan, och stuga 4, vid pool 1 – som ”förskönas”, bland i form av nymålade väggar och tak invändigt och ny golvbeläggning.
 

* Vattenflödet i Vänneån
Den här bilden (t.h.) från SMHI:s vattenståndsmätare (pegel) i Vänneån, belägen vid Nore kvarn, visar hur vattenståndet i ån fluktuerade under tidsperioden 23 december till 22 januari.
 

*Träffa oss i Halmstad!
Lördagen den 5 mars anordnad Wittlock Sportfiske och Stadsbiblioteket i Halmstad sportfiskemässan GO Fishing. Mässans syfte är att inspirera och engagera samt upplysa om ”Sportfiske i allmänhet och Flugfiske i synnerhet”.
Ett digert program med film, föredrag, flugbindning, produktvisningar, mm., mm. väntar besökarna och Sunnedamms Sportfiske/Hjortseryd finns förstås med bland utställarna!
Mässan äger rum i Halmstads vackra och spännande bibliotek och den är öppen mellan kl. 10.00 och kl. 17.00.
Klicka HÄR för att se hela det digra och intressanta mässprogrammet!
Hälsar Martin