Johan Staël von Holstein inledde höstens företagarträffar med sitt lunchföredrag på kurorten Mösseberg.
Johan Staël von
Holstein gästade
 
Enligt Johan, och de flesta höll med, är det finaste som finns på jorden kärlek. Det näst finaste, tillägger han, är entreprenörskap, det vill säga kärleken till sig själv eller det man vill göra. Precis om kärlek, kan entreprenörskapet vara både det bästa och sämsta som finns.
 
Men vad krävs av en entreprenör? Först och främst en idé. Johan poängterar att det inte finns inga dåliga idéer bara dåliga säljare och att många idéer går i stöpet för att man tänker efter för mycket och inte vågar satsa. 15% av europeerna är entreprenörer men bara 10% av svenskarna. Den andra egenskapen för en blivande entreprenör är mod – att känna att man kan och vill själv. Och längtan efter att få känna stoltheten när man lyckats.

Svart eller vitt
Och Johan Staël von Holstein är onekligen en modig och impulsiv entreprenör ut i fingerspetsarna. Han är rak. Han anser att allt är väldigt enkelt, att livet är enkelt. Allt är antingen svart eller vitt. Antingen vill man eller så vill man inte. Antingen gör man eller så gör man inte. På eller av.

Stökig uppväxt som vände
Vägar är sällan spikraka. Johan delar kort med sig av en stökig uppväxt. Om ADHD, ordblindhet och dåliga betyg. Om hur det varit att vara adoptivson till en pappa som var alkoholist, skyllde allt på staten, polisen och skolan. Allt som hände var någon annan skyldig till. Pappans inställning tycks påverkat Johan i rakt motsatt riktning där målmedvetenhet och eget ansvar genomsyrar allt, till skillnad från under barndomen.

– Jag var värdelös på allt, konstaterar Johan lugnt. Jag flyttade utomlands och började som reseledare. Det är man inte så länge, så jag blev platschef och hotellchef men kände mig ändå inte ett dugg framgångsrik.

Vändningen kom efter en olycka där han hamnade i rullstol. Han började då studera informationsteknologi i Lund och för första gången i livet gick det bra. Efter att ha tjatat sig in på ekonomilinjen på Stockholms Universitet gick han ut med 80% VG.

Mötet med Stenbeck
– Jag var aldrig dum i huvudet, bara ordblind. Som nyutexaminerad civilekonom mötte jag för första gången Jan Stenbeck. Jag hade skickat ett CV och han konstaterade att jag hade två stavfel i CV:n men om jag kunde hålla hälften av vad jag lovade skulle det bli bra.

Efter det kom första jobberbjudande från Jan Stenbeck och Johan började motvilligt som säljare på TV-shop. Nästa uppdrag blev att blåsa liv i och hitta den rätta målgruppen för ZTV. Sex månader, succé och spännande kampanjer följdes av ännu ett nytt jobb; VD för Text-TV, med uppdraget att det bästa i Europas Text-TV, samla det och sälja som en bättre produkt. Det mynnade ut i Europas största produktionskanal för Text-TV.

Nästa jobberbjudande innebar en flytt till Luxemburg och jobb inom bankvärlden. En hängiven Johan bestämde sig för att arbeta två timmar extra varje dag, att varje vecka hinna en arbetsdag mer än alla andra. Det var en ständigt mål att alltid jobba mer än vad som väntades och att se Stenbecks rikedom gjorde honom fast besluten att lyckas.

Egna ben brast
–Om du jobbar för mig i tio år till, lovar jag dig att du tjänat ihop 50 miljoner dollar, lovade Jan Stenbeck en dag. Då sade Johan Staël von Holstein upp sig. Om kan kunde tjäna ihop 50 miljoner dollar på tio år för någon annan, så kunde han göra det snabbare på egen hand.

Och det gick spikrakt uppåt och förmögenheten växte stadigt, till kraschen kom. Johans bolag Icon Media Lab hade funnits knappt ett år när kraschen kom, i form av den så kallade IT-bubblan och förmögenheten var därmed borta.

– Alla snackar om IT-bubblan. Jag hävdar att bubblan var fantastisk och entreprenörskapet var fantastiskt. Det var bara att bryta ihop och komma igen för all skit som kommer att hända, kommer att hända en entreprenör. Vi ger aldrig upp, vi biter alltid ihop och vi bär samhället på våra axlar.
 
Fotnot: Johan Staël von Holstein ha idag investerat i bolaget mynameclub.com som producerar en mängd olika produkter med namntryck.
 
Mötesplatser hösten 2015 
 
Höstens program för näringslivet ligger klart och som alltid består det av ett varierat program. Vi mötte i augusti Johan Staël von Holstein och i september är det dags för Walk and Talk – nätverksfrukost på Kurorten Mösseberg. 
 
Bakom aktiviteterna står som vanligt ett antal olika aktörer; Näringslivrådet. Företagarna Falköping, de lokala bankerna och Svenskt Näringsliv.

Nyhet och nytta
En nyhet för hösten är nätverksfrukosten Walk and Talk som arrangeras i samarbete med Svensk Näringliv. Det uppskattade konceptet har körts i olika delar av landet och innebär att morgonen inleds med en promenad, där deltagarna diskuterar frågor som på olika sätt berör företagande. Mötet avslutas med en gemensam frukost och sammanfattning.

Oktober månads företagarfrukost har temat "Våga anställa". Vad krävs för att små företag ska våga och kunna växa? Vilka hinder stöter man på och hur tar man sig förbi dem? Medverkar gör representanter från Arbetsförmedlingen och Företagarnas jurist Karin Berggren. 

Näringslivsfesten jubilerar
I år är det 30 år sedan Företagarna Falköping utsåg den första Årets Företagare. Det kommer att firas lite extra. Den 26 november går Näringslivsfesten av stapeln i Ållebergsgymnasiets entréhall. Kvällen bjuder på underhållning, middag, musik och många fina pristagare.

Vad händer?
I december laddar vi för 2016 med en annan favorit i repris. Under en företagarfrukost på Lärcenter presenterar representanter från Falköpings kommun hur det kommande året ser ut i Falköping. Vilka satsningar görs och hur ser det aktuella planläget ut?

Programmet finns att ladda ner här.
 
 
Den blivande serveringen i Plantis kommer att utformas i samarbete med den blivande entreprenören. Bild: Sweco.
Entreprenör sökes
 
 
Projektet Plantis fortsätter. Nu efterlyser Falköpings kommun en entreprenör med idéer kring hur verksamheten i den kommunägda byggnaden i parken skulle kunna se ut och drivas.
 
Det är i samrådan med Falköpings kommun som den blivande Plantis-serveringen kommer att utformas, både vad gäller ytor och verksamhetsidé. Därför söker man nu efter en företagare för ett långsiktigt samarbete.

Hur verksamheten ska se ut är forfarande möjligt att påverka men man ser gärna en verksamhetidé som fungerar året runt. 

– Vi har genomfört en undersökning bland kommuninvånarna, där vi fått influenser kring vad folk vill ha. Vad gäller serveringen i parken vill i ett så tidigt skede som möjligt ha med den blivande hyresgästen i processen, från ritningar till drift och beräkningar av driftskostnader. Då får vi en långsiktighet och kan jobba fram ett beständigt koncept som alla tror på. 

Det är kommunledningen som utser de bästa koncepten bland de inkomna förslagen.
 
Uppåt för Falköping
 
Det finns ett stort engagemang för företagsfrågor i Falköpings kommun. Men vad tycker egentligen de företag som har haft kontakt med kommunen om t.ex. service och myndighetsutövning? Nyligen kom resultaten där man ser hur Falköpings kommun placerat sig i jämförelse med övriga Sverige.

Åtta av tio företagare har någon gång varit i kontakt med sin kommun, som då har flera olika roller, till exempel myndighet, servicegivare, kund och markägare. SKL:s undersökning är baserad på hur företagen upplever att kommunens företrädare agerar under dessa möten. Jämförelsen, som nu genomförts för tredje gången, gäller de verksamhetsområden som kommuner, landsting och regioner ansvarar för.

– Vi har nu landat på plats 22 av 193, så vi ser en stadig förbättring i allmänhet. Vi jobbar hårt med de här frågorna sedan några år tillbaka och det känns bra att få en bekräftelse på att vi är på rätt väg, berättar näringslivschef Magnus Sundén.


Har förenklat helt enkelt
En stor majoritet (55%) av de kommuner som genomfört SKL:s och Tillväxtverkets utbildning ”Förenkla – helt enkelt” har förbättrat sina resultat i rapporten.

I Falköpings kommun har Förenkla helt enkelt har pågått sedan 2014 och innefattat tjänstemän från olika verksamheter i Falköpings kommun, framför allt Samhällsbyggnadsförvaltningen. För att kunna förenkla processerna och få arbetet att flyta på, behöver man förstå varandra. Tjänstemännen behöver se företagarens behov och företagaren i god tid informeras om vilka bestämmelser och riktlinjer som finns.


Fler goda betyg
Även i Svenskt Näringslivs senaste mätning har Falköping klättrat ytterligare 27 placeringar till plats 168 av totalt 290. De delar som nått bäst förbättring är Service till företag, Tillämpning av lagar och regler samt Skolans attityder till företagande.

Enkätundersökningen och rankingen om det lokala företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner som Svenskt Näringsliv gör varje år och som presenteras här på www.foretagsklimat.se. Resultatet för Falköping hittar du här.
 
Håkan Swahn och Billy Lundgren, äger och driver företaget Partnerlogistik. Man har nu landat i de nya lokalerna i gamla Sikaverken.
Partnerlogistik flyttar in i Parkers lokaler
 
Nu finns logistikföretaget Partnerlogistik på plats i Parkers gamla lokaler på Sikagårdsgatan. Flytten från Lidköping är snart genomförd och Håkan Swahn och Billy Lundgren ser stora fördelar med att nu ha etablerat sig i Falköping.

– När vi såg oss om efter nya lokaler kändes valet självklart. Falköping har blivit välkänt som logistikstad och det gör det attraktivt att etablera sig här, berättar Håkan Swahn som är en av grundarna till företaget. Geografiskt sett är läget perfekt med både Göteborg, Jönköping och Stockholm inom räckhåll. I Jönköping finns omlastningscentraler för DHL, UPS och Poståkeriet och närheten dit gör att vi nu kan bryta för leverans en timma senare på dagen.

Det är näringslivets höga krav på snabba, effektiva och miljövänliga transporter som ligger bakom Falköpings kommuns långsiktiga arbete med logistik, ett arbete som ständigt är på väg framåt.

Håkan Swahn och Billy Lundgren är två av tre grundare till Partnerlogistik som under fem år bedrivit verksamheten i Lidköping. De nya lokalerna i gamla Sikaverken, före detta Parker, är på hela 9200 kvadratmeter vilket innebär en fördubbling av den yta som företaget tidigare hade att tillgå. Intill fastigheten i Falköping finns angränsande mark som möjliggör en framtida utveckling av verksamheten. Fastigheten äger de tillsammans med två lokala entreprenörer – Tommy Tapper (Skaraborgs Stål) och Janne Dahllöf (Sandahls Bygg).

Verksamheten
Parnerlogistik tillhandahåller tredjeparts logistiklösningar för små och stora företag och kunderna består till bland annat av e-handelsbutiker. Verksamheten har två grenar, varav en riktar sig till e-handelsföretag. I nuläget hanterar man ca 25-30 webbshopar på e-handelssidan och packar och plockar fysiska varor åt e-handelföretagens slutkunder.

Genom den andra grenen tillhandahåller man marknadsmaterialsupport, det vill säga hantering av marknadsmaterial för utskick. Största kunden är Lantmännenkoncernen där Partnerlogistik skickar ut allt från skyltar till trycksaker, till butiker och säljare. Men man hanterar även utskick av tidningar, kundklubbserbjudanden, kampanjprodukter och premier.

– Det mesta mynnar ut den där stackars badbollen, skrattar Håkan Swahn.
 
 
Nytt från Näringslivsrådet
 
Den 19 maj träffades Näringslivrådet på Möhnetorp där ägarna Gösta och Lillemor Magnusson hälsade välkomna med en presentation om företagets historia och verksamhet.

• Kommunen investerar fortsatt i skolbyggnation och den nya skolan är nu på gång i Stenstorp. Nu förskola byggs i Kinnarp.

• Åkeribranschen upplever fortsatt motvind och man genomför bland annat åtgärder mot olaglig arbetskraft.

• Fastighetsbranschen i Falköping är likt tidigare stark.

• Bringwell satsar på en fortsatt utveckling i Falköping. Fler arbetstillfällen är på gång, bland annat på grund av att man valt att stänga en enhet i Uppsala. Även ett tredjepartslager kommer att flyttas till Falköping.

• Bankerna oroar sig för hur ny teknik påverkar grossistföretagen negativt. Även på amorteringssidan behöver det ske en förändring.
 
 
• Jula är nöjda med logistiklösningen i Falköping och har uttryckt önskemål om att köpa loss terminalen.

• Stort antal sökande till Ållebergsgymnasiet men dock minskar antalet sökande till vissa utbildningar, bland annat Industriprogrammet.

• Arbetet med nya Plantis fortsätter och förutom att man söker en entreprenör till verksamheten i parken, går man nu vidare och planerar för belysning, entréer och trottoarer.

• Rapport om markförsäljningen kring Agnestadgatan. Fler intressenter finns.

• En Leva Bo-mässa är inplanerad att genomföras under 2016. En arbetsgrupp ska sättas samman för att jobba fram förslag på utformning och tidsplan.

Nästa näringslivsråd genomförs den 6 oktober.
 
 
Näringslivsbrevet
september 2015
 
Play movie
I Näringslivsbrevet försöker vi samla senaste nytt för näringslivet i kommunen, påminna om kommande aktiviteter och lyfta viktiga händelser. Har du tips på något du vill att vi tar upp, så skicka gärna ett mail

 

 
 
Redaktör:
Magnus Sundén,
Näringslivschef,
Falköpings kommun
 
Text & produktion:
Maria Falegård,
Smart Design AB