Krönika publicerad augusti 2015
Inspiration och kunskap för bättre offentliga affärer
_______________________________________________________________________
 
 
Krönikör: Fredrik Tamm
 

Fredrik Tamm, vd och grundare av DoubleCheck AB har sedan början av 2000- talet aktivt arbetat för sundare affärer på den offentliga marknaden.
 
Fredrik Tamm är som sakkunnig om den offentliga affären en ofta anlitad talare, krönikör och debattör.
 
 
Tema Almedalen
- världens största och öppnaste mötesplats

 
 
Almedalen är nu konstaterat världens största och öppnaste mötesplats för aktörer som bygger, utvecklar, driver och förvaltar ett lands resurser. I år fanns det delegationer från andra länder som var på plats för att ta del av vår nästa exportsuccé. Den välkomnade samtalsformen i medtidsidyll.

 
DoubleChecks marknadsvärde i Upphandlingsministerns mun
Intressant att notera är att allt fler seminarier handlar om de offentliga affärerna. I år sattes rekord med att över 90 av seminarierna hade ordet offentlig upphandling i rubriken. Utöver dem hördes begreppen offentlig marknad och offentliga affärer i vart och annat. Det talades om storleken på den offentliga marknaden och under veckan ändrades det värde som vår Civilminister Ardalan Shekarabi till att referera till den 823 miljarder kr som är DoubleChecks officiella siffra.
Läs mer om 80-miljardersklubben på www.80miljarder.nu
80-miljardersklubben skapar debatt
Även diskussionerna kring hur vi kan få ut mer av varje skattekrona var många och flertalet vågade uttala procentsiffror i ökad effektivitet med bättre offentliga affärer. Att gå så långt att starta ett upprop för att frigöra 80 miljarder av våra skattemedel genom bättre offentliga affärer var det dock få som vågade. Något som DoubleCheck gjorde genom att dela ut ca 2 000 pins för alla dem som gillade idén om att vi kan få ”mer pang för pengarna” En av dem som vågade utmana DoubleCheck var Stig Orustfjord, GD Livsmedelsverket som, under en av DoubleChecks tre frukostmingel om Kvalitet i offentlig sektor, inte höll med eftersom han ansåg att det fanns åtminstone 200 miljarder att hämta genom bättre offentliga affärer. Tänk vad det skulle innebära i fler lärare och sjukvårdspersonal, bättre vägar och fria kommunikationsmedel mm. Något som skulle kunna uppnås bara genom att alla som är på den offentliga marknaden bryr sig om att det görs bättre offentliga affärer.
Läs mer om
höstens frukostmöten
runt om i Sverige »
DoubleChecks välbesökta frukostmingel
Förutom Livsmedelsverket hade vi paneler bestående av representanter från Trafikverket, Arbetsförmedlingen, Örebro kommun, Svenskt näringsliv, Almega, Sveriges Åkeriförbund, Transport, och ett antal företag. Vi hade i princip fullsatta varje dag och diskussionen kring kvalitet i den offentliga sektorn var i fokus. Utgångspunkten var DoubleChecks eget White paper om Kvalitet. Ett utkast som lanserades i Almedalen och som är under remiss tom augusti. Ladda gärna ned det och ge feedback. Totalt delades 1 500 ex av detta WP ut i Visby.
Ta möjligheten och följ med DoubleCheck till Almedalen nästa sommar
För er som inte var där kan jag bara rekommendera er att prioritera om till nästa sommar. Ett bättre och enklare tillfälle att skapa sig en bra omvärldsbevakning, träffa beslutsfattare eller positionera sig är svår att hitta för alla er som gör affärer på den offentliga marknaden. Vi kommer med stöd av årets insats till nästa år erbjuda 15 företag att använda DoubleChecks plattform på plats i Almedalen för att exponera sig. Varje bolag kommer självklart få branschexklusivitet i utställarhänseende medan deltagare i debatter och talare kommer att väljas av DoubleCheck oberoende av utställarföretagen. Är du intresserad anmäl dig redan nu!


FREDRIK TAMM
 
 
 
| DoubleCheck | www.doublecheck.se | info@doublecheck.se | Tel: 08-50 00 51 50 |