Premiär i Sunnedamm!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

 
PREMIÄR! PREMIÄR! PREMIÄR! 
Fisket startar lördagen den 21 februari!
Premiärfisket i Sunnedamm var beräknat till den 1 mars, men den lilla vinter som varit, tycks nu ha släppt sitt grepp och vi har beslutat att tidigarelägga premiären med drygt en vecka!
Både dammen och strömsträckan är isfria och det finns till och med fisk som vakar..!
Fiskepremiären blir nu istället redan lördagen den 21 februari!
Kolla på hemsidan under ”boka”(klicka HÄR) hur bokningsläget ser ut! Många har redan bokat tidigt vårfiske i Sunnedamm, men i skrivande stund finns det fortfarande lediga platser kvar. Premiärdagarna 21 och 22 februari är dock fullbokade!
N.B.: En liten brasklapp: OM vintern skulle slå tillbaka med sträng kyla, så finns förstås risken att isen lägger sig igen. I så fall måste förstås fisket stängas temporärt. Kolla på hemsidan: där uppdaterar vi så snart det blir aktuellt!
 
 
 
Vi bygger ut med två nya stugor!
 
 
Under våren 2015 kommer övernattningsmöjligheterna vid Sunnedamm att utökas genom två nya stugor.
Samtidigt rustar vi upp de båda befintliga stugorna. Bland annat kommer den lilla stugan att få en ny och bättre dörr och en större, mer sittvänlig veranda planeras också.
 
 
I stora stugan lägger vi nytt golv och utökar ”trivselutrymmena” genom att ta bort ett av  sovrummen.
 Det innebär att högst tre personer kan övernatta i stora stugan i fortsättningen. Men i gengäld kommer vi tack vare de två nya stugorna att få ytterligare sex sovplatser, så totalt kommer 11 – 12 personer att kunna övernatta i de fyra stugorna på anläggningen!
De två nya stugorna är redan på plats! En är placerad till vänster om ingången, mellan staketet och gaveln på stora stugan, medan den andra stugan finns nedanför backen till höger, där den ligger med fin utsikt över pool 1..!
Arbete med att få i ordning de nya stugorna pågår (en del takbrädor ska bytas ut, mm).
Exakt när stugorna är klara går inte att ange, men de kommer i varje fall att vara klara under våren.
Upprustningsarbetet med de två tidigare stugorna pågår också och där är ambitionen att det mesta ska vara klart till premiärfisket.
 
 
 
 
 

  

 

 
 
Årskrönika 2014
Martin minns
året som gått
Sunnedamms ägare och anläggnings-ansvarige Martin Ahlström (bilden) skriver i början av varje nytt år en högst personlig krönika, där han minns året som gått. I sina krönikor berättar han om speciella händelser, som gjort intryck under det gångna året och om sina möten med Sunnedamms fiskegäster.
Martins krönika över år 2014 har i år fått ett något annorlunda utseende och bland annat försetts med bilder!
Du kan läsa krönikan genom att klicka HÄR! (öppnas som pdf-fil).
 
 
Bli medarbetare
i nyhetsbrevet!
Vi vill gärna att du som besöker och fiskar i Sunnedamm berättar om dina upplevelser och delar med dig av dina erfarenheter av fisket, flugor, fisketeknik, etc.
 
I hemsidans gästbok går det att skriva kortfattat om sina synpunkter och upplevelser, men vill du berätta lite utförligare med bilder och mer text, så passar kanske din berättelse här i nyhetsbrevet!
 
Skicka din text + ev. bilder till antingen martin@sunnedamm.se eller jp.press@comhem.ses å ska vi försöka få med just din berättelse i nyhetsbrevet!
 Välkommen som medarbetare!
 
Metardag i Sunnedamm!
En dag i december i fjol var det något så ovanligt som en metardag i Sunnedamm!
Nåja, ska sanningen fram så var det inte vem som helst fick meta den här dagen, utan det var sju stycken proffsmetare under ledning av Rikard Bengtsson från Skandinaviens Sportfiskecenter i Ljungby, vilka bjudits in av Sunnedamms Sportfiske för att försöka ”tömma vattnet”!
"Jag ville göra en inventering av fiskbeståndet i dammen och strömsträckan, men utan att tömma systemet på vatten. Då kom jag på idén att låta några professionella metare försöka meta upp så många fiskar som möjligt under en dag”, berättar Sunnedamms Martin Ahlström.
När den stora metardagen infann sig, var det dock nära att den fick ställas in – en plötslig köldknäpp gjorde att vattnet frös till och på morgonen var dammen täckt med cirka en centimeter kärnis..!
”Jag fick plocka fram min kanot och paddla runt och agera isbrytare! Men det fungerade – metarna fick de öppna vattenpartier de behövde”, skrattar Martin.
Vid ”inventeringsmetet” användes små metkrokar, agnade med maggots, etc. All landad fisk förvarades först i metarnas keep-nets och flyttades sedan över till den stora sumpen, söder om dammen.
Och att mete kan var en mycket effektiv fiskemetod bevisades väl av de sju proffsmetarna, som på cirka fyra timmar landade inte mindre än 149 regnbågar!
”Det här blev också ett utmärkt tillfälle att sortera ut både fenskadad fisk, som jag inte vill ha i beståndet, och fisk med lägre vikt. Fiskar med fenskador får gå till matfisk, medan de med för låg vikt får växa till sig i sumpen”, förklarar Martin.
Och vi kan lugna den, som blir rädd att det nu inte finns så mycket fisk kvar i dammen och strömsträckan till vårens premiär: metarnas ”uttag” kompenseras förstås genom isättning av ny fisk, och då fisk med högre medelvikt, god kondition och bra fenor!
 
Nattsländan –specialarenfrån Grönlunds i Vilhelmina!
 
”Grönlunds i Vilhelmina” har något av en magisk klang för generationer av svenska fjällfiskare. Den strategiskt placerade fiske- och jaktbutiken har för många varit ett naturligt stopp för bunkring på vägen till många fina fiskevattnen i fjällvärlden!
Grönlunds Fiskeredskapfabrik grundades 1928 av Reinhold Grönlund, som i en liten stuga utanför Vilhelmina band flugor, vilka han sedan sålde om våren via långa cykelturer till orter som Dorotea och Åsele och ibland ända ner till Junsele och Ådalen.
1934 lånade Reinhold 2.000 kronor och med hjälp av hustrun och de åtta barnen satsade han helt på flugbindning och även tillverkning av spinnare, skeddrag, utterbrädor och andra fiskeredskap.
Köket i stugan blev snart för litet och en liten butik/verkstad byggdes i anslutning till hemmanet. Både produktion och försäljning gick bra och 1938 köpte Reinhold Grönlund en A Ford, årsmodell 1932, och kunde i ett slag täcka ett ännu större geografiskt område!
Under andra världskriget kunde man, trots svårigheter att få tag på vissa bindmaterial, hålla produktionen igång och efter kriget kom det lilla familjeföretaget snart upp i full produktion igen.
1950 öppnades den första butiken i Vilhelmina och 1962 hade Grönlunds vuxit till en fullskalig rörelse med ett 50-tal anställda!
Sonen Sven Grönlund tog så småningom över rörelsen efter sin far och 1983 tog Svens son Hans Grönlund i sin tur vid.
Grönlunds flugor blev något av företagets kännetecken och Sven Grönlund var en stor innovatör av nya och framgångsrika mönster. Två av hans mest kända mönster är Deep Purple och den mycket effektiva nattsländeimitation, som vanligen går under namnet ”Nattsländan” och ibland under beteckningen ”Grönlunds Special”..
Grönlunds Nattsländan kan med rätta kallas en svensk flugklassiker – en torrfluga med många storöringar på sitt samvete! Sin storhetstid hade flugan på 1970- och 80-talen, men den föll lite i glömska och hamnade i skymundan av andra flugor, som också imiterar större nattsländor, som Goddard´s Sedge, Elk Hair Caddis, Europa 12, Streaking Caddis, m fl.
Men flugan är för bra för att bara glömmas bort: när stora nattsländor kläcker eller svärmar över vattnet är den som mest effektiv, men den fungerar också utmärkt som ren attraktionsfluga. En väl infettad Nattsländan, som ryckvis får ”hasa fram” över vattenytan, kan locka upp även den trögaste öring eller regnbåge till ytan!
En klassisk fluga, som är väl värd att få en renässans! 
 
Om du klickar på bilden på flugan ovan, så kommer du till en pdf-fil med en bindbeskrivning på Nattsländan, som du kan spara eller skriva ut.
Och om du klickar på den lilla bilden till höger, så kommer du till något verkligt unikt: en film där du kan se upphovsmannen Sven Grönlund själv binda sin Nattsländan!
Filmen spelades in av sonen Hans år 2001, då Sven Grönlund var 80 år. Den lades ut på Youtube i november 2008, då Sven Grönlund var 87 år och fortfarande band flugor varje dag! Kvaliteten på filmen är inte den bästa, men som tids- och persondokument är den en verklig pärla!
Sven Grönlund gick ur tiden i april 2013, några veckor efter sin 92-årsdag. Hans Grönlund uppskattar att hans far under sin livstid band mer än 1,5 miljoner flugor..!
 
 
Varför smakar fisken ”jord” och ”dy”?
 
Många klagar på att fisk från mindre sjöar, dammar, etc., smakar ”jord” eller  ”dy” när den tillagas. Klagomålen gäller oftast regnbåge och andra odlade fiskarter, men även fisk som lever naturligt i vissa vatten.
 
Lyckligtvis har vi inte hört dessa klagomål, när det gäller fisken i Sunnedamms vatten, men det kan kanske vara intressant att veta vad den jordaktiga smaken beror på och vad man kan göra åt den.
Den biologiska förklaringen till fenomenet ”dysmak” beror på ett ämne som kallas geosmin. Namnet kommer från grekiskan och betyder smak och lukt av jord. Mer exakt är det en kemisk förbindelse (en bicyklisk tertiär alkohol) som heter : trans-1, 10-dimethyltrans-9deca-1-ol.
Geosmin utsöndras av vissa blå-gröna alger, som förekommer i sötvatten. Vatten med geosmin får en jordaktig smak och gränsen för att ge smak är så låg som 4 nanogram per liter. Geosmin, som inte är giftigt, tas upp av fisken genom gälarna men också via näringsintag.
Man kan inte se på vattnet, om det är problem med geosmin, men generellt är oklara vatten mer utsatta, även om det finns undantag. Jordsmaksproblemet börjar vanligen, när vattentemperaturen överstiger 12 grader Celsius. Problemet kan komma och gå under sommarsäsongen och en del säsonger är det inga problem alls.
Förekomsten av geosmin tenderar att öka i näringsrika vatten med förhöjt fosforsinnehåll. Noteras bör att geosmin inte förekomer i saltvatten.
Enligt biologerna uppstår den oönskade dysmaken, som för övrigt kallas ”off-taste" på engelska”, när geosmin lagras i fiskens fettvävnad och därmed förändrar fiskens smak ock lukt. ”Off-taste” är ett stort problem i bland annat USA, där odlingar med lake varje år förlorar miljoner dollar på grund av kraftig jordsmak.
Det är mycket svårt att få bort geosmin-smaken från fisk som avlivats. Vid vanlig kokning eller stekning finns smaken kvar och inte ens rökning eller grillning hjälper mot problemet. Effekten kan dock dämpas något, genom att man lägger den rensade fisken hel eller som filé i en skål med ättikvatten och is. Koncentrationen skall vara en dl ättika till 1,5 liter vatten och en påse med istärningar. Till vattnet tillsätts en tesked salt och en tesked socker. Fisken får sedan ligga i lagen, en timme per kilo hel fisk och halva tiden för filé. Fisken får en lätt syrlig, men inte obehaglig smak, och den mest distinkta dylukten och –smaken försvinner.
I mindre sjöar och dammar kan man minska och ibland helt eliminera förekomsten av geosmin genom att lägga ut halmbalar i vattnet! Det är främst halm från korn, som avger ämnen som minskar produktionen av geosmin.
 
Man kan också ”rena” levande fisk från jordsmaken, genom att låta dem simma omkring i kallt, geosminfritt vatten (typ källvatten, grundvatten, kommunalt dricksvatten eller till och med saltvatten, om fisken klarar det). Beroende på fiskens storlek, vattentemperaturen och geosminhalten tar det dock 5 – 15 dygn innan smaken är borta…
 
        
 *Stugorna rustas upp!   
Just nu pågår ett intensivt upprustnings- och renoveringsarbete med stugorna vid Sunnedamm! Här till höger syns lilla stugan, som för tillfället blivit av med sin veranda, medan stugan får en ordentlig ansiktslyftning. En ny veranda, med större plats att sitta, är planerad och stugan ska också få en ny ytterdörr.
Och här till vänster är en bild inifrån stora stugan, som bland annat får ett nytt golv i form av ett pergogolv med 14 millimeters eklaminat.
 
 
 
 
 
 
 
 *  Vänneån stiger snabbt  
Den här grafen visar vattenståndets fluktuationer i Vänneån perioden 21 december till 21  januari.
Mätkurvan kommer från SMHI:s mätstation vid Nore Kvarn.
Kurvan visar för årstiden normala förändringar i vattenståndet, dock var vattenståndet den aktuella perioden generellt något högre än normalt.
Noterbart är hur fort ån stiger i samband med nederbörd: snabbt, ibland på bara några timmar, ökar vattenståndet markant, för att sedan sjunka undan något långsammare.