Ifous rivstartar våren 2015!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Ifous rivstartar det nya året
 
Februari är en kort men kall månad och förhoppningsvis har ni det bra, var än i vinter-Sverige ni befinner er!
 
I årets första nyhetsbrev finns det många spännande nyheter. Bland annat kan du läsa en intervju med vår senaste medarbetare här på kansliet, Helena Bergmark, som kommer att arbeta med utvecklingen av nya FoU-program. Vilka behov har du och din organisation? Kontakta Helena med frågor och förslag!
 
Jag har även nöjet att presentera Ifous nya hemsida. Vi har satsat på en ny design som vi hoppas kommer att tilltala dig som besökare. Kika in på vår webb och upplev den själv. Berätta gärna för mig vad ni tycker, så att vi kan göra den ännu bättre!
 
En riktigt trevlig läsning önskar jag er alla, och en fortsatt trevlig vinter!
 
Hälsningar,
Emma Kreü
Medlemsansvarig
emma.kreu@ifous.se
073-513 07 36
Ifous bygger broar mellan skola och forskning
 
Den 28 januari arrangerade Vetenskapsrådet en konferens som avslutade projektet Skolforsk. Slutrapporten ger rekommendationer till det nya Skolforskningsinstitutet och en av de viktigaste frågorna som lyftes var vikten av att skapa arenor där forskning och praktik kan mötas. Ifous ambition är att vara är en sådan.
 
- Ifous arbetar för att på olika sätt bygga över de gap som många upplever finns mellan skolan och forskningen, säger Karin Hermansson, FoU-ansvarig på Ifous.
 
MittLärande i Sundsvall 17-18 februari
 
Den 17-18 februari besöker Ifous skolmässan MittLärande i Sundsvall. Emma Kreü och Annika Faager från kansliet kommer att finns på plats i monter nr 17. Besöker du MittLärande? Kom gärna förbi och ställ frågor om Ifous!

Mer om mässan samt länk till anmälan hittar du här.
Med mål att utveckla nya FoU-program
 

Helena Bergmark är det senaste tillskottet till kansliet på Ifous. Hon arbetar med att utveckla förslag till kommande forsknings- och utvecklingsprogram.

Vill du veta mer om hennes arbete och vilka områden som kan bli aktuella för kommande FoU-program? Här kan du läsa mer om Helena och hennes jobb.
Det senaste från Ifous FoU-program
 
Entreprenöriellt Lärande
 
FoU-programmet går mot sitt slut, och därför planerar och arbetar alla deltagare för att sammanfatta de tre år som snart gått.
Rapporter påbörjas, presentationer planeras och ​det ​avslut​ande seminariet​ har sakteliga börja​t​ utformas. Men först,​ det näst sista utvecklingsseminariet i mars i Sickla!

Läs mer om programmet! 
Inkluderande Lärmiljöer
 
De utvecklingsartiklar som deltagare i FoU-programmet skrivit under hösten granskas
just nu av forskarteamet på Malmö Högskola och beräknas kunna publiceras på Skolportens hemsida senare under våren. Håll ögonen öppna!


Läs mer om programmet!
Små barns lärande
 

”Hur arbetar vi för att dokumentera barns ökade kunnande?”. Det var frågestälIningen som fyra av de deltagande kommunerna möttes runt i Linköping.
Presentationer,erfarenhetsutbyte och diskussioner gav ny input till fortsatta utvecklingsprocesserna på
hemmaplan.

Läs mer om programmet!
Digitalisering i skolan
 
Deltagarna i programmet Digitalisering i skolan har nu påbörjat sin tredje lärloop. Den handlar om multimodala gestaltningsformer dvs. hur man kan visa sin kunskap på andra sätt förutom text.
Vi har nu också två forskarteam som förbereder forskningsstudier inom programmet. 


Läs mer om programmet!
Hur upptäcker man särbegåvade elever?
 

En risk för särbegåvade elever är att de blir understimulerade och riskerar att bli hemmasittare om de inte får rätt sorts undervisning. Specialläraren Mona Liljestrand har skrivit en utvecklingsartikel metoder för att upptäcka särbegåvade elever och på så sätt kunna möta deras behov.

Läs en intervju med Mona samt hennes utvecklingsartikel här
I nya numret av forskningsmagasinet Skolporten:
"Förskolan - den nya skolan?"
 
Årets första nummer av Skolporten finns ute nu. Temat för numret är "Förskolan - den nya skolan?". Ifous bjuder på ett smakprov ur tidningen, artikeln "Leka och lära i förskolan" finns tillgänglig för läsning här

Ur innehållet märks även en intervju med forskaren Dylan William, tips för förstelärare, ett debattinlägg signerat läraren och bloggaren Karin Brånebäck (även det som smakprov, du hittar det här), skolbibliotek 2.0 samt de senaste boktipsen från Skolportens Petra Svensson

Mer om Skolportens forskninsmagasin kan du läsa här!
Får alla på din arbetsplats Matchmail?
 
Är det någon av dina kollegor som saknar Matchmail, forskningsbevakningen som alla Ifousanslutna arbetsplatser får? Be hen höra av sig till Emma Kreü, så ordnar hon med en registrering.