Årets Företagare 2014, Urban Karlsson och Carl Jannert.
Nova Software blev Årets Företagare
 
Vid den årliga Näringlivsdagen i Falköping utsågs årets lokala pristagare från näringslivet. Ca 120 gäster deltog under eftermiddagen och kvällen på Restaurang Bredablick, för att inspireras, nätverka och hylla pristagarna.

Röhlander inledde
Olof Röhlander inledde Näringslivsdagen 2014. Han lämnade ingen oberörd i sitt träffsäkra och personliga sätt att knyta ihop förändring med förbättring. Efter regn kommer solsken är en väl använd klyscha som Röhlander satte i en ny dager.
– Att förlora behöver inte betyda att man är en förlorare. Det betyder att man kan välja nya vägar och handla på andra sätt.

Under den följande middagen gjordes ett stort antal nedslag bland alla de gäster som fanns på plats under kvällen. Bland annat fick man en sammanfattning över det gångna företagaråret och en presentation av den stundande Hyllningsfesten 2015. Ett antal företag gavs också möjligheten att ge en tillbakablick på 2014.

Årets pristagare
Tre priser delas ut denna dag. Årets Falköpingsambassadör, Årets Rookie och Årets Företagare. Ambassadören är folkets pris och utses genom en omröstning i samarbete med Falköpings Tidning. De övriga två pristagarna utses av Företagarna i samarbete med Falköpings kommun.

Till Årets Falköpingsambassadör utsågs Bo och Ann-Charlotte Ottosson. Till Årets Rookie utsågs Bernhard Sahlgren, Ewa Sahlgren och Hans Spicar, Bernhards Koffert. Utmärkelsen Årets Företagare gick till Urban Karlsson och Carl Jannert på Nova Sofware AB.

Jubileum 2015
Det här var den sjätte Näringslivsdagen i ordningen och nästa år tar eventet ytterligare ett steg framåt. Då är det dags att utse Falköpings 30:e Årets Företagare.

Fotnot: Näringslivsdagen i Falköping arrangeras av Företagarna Falköping i samarbete med Falköpings kommun.
 
Det blev en välbesökt premiär för det speedmeeting som arrangerades på Lärcenter i oktober.
Dogge Doggelito föreläste.
Lyckad premiär för
speedmeeting
 
Den 22 oktober var det dags för Falköpings första speedmeeting. Denna morgon möttes företagare och ungdomar för att mingla, inspireras och framför allt – skapa kontakter. Utfallet blev långt över förväntan. Över 40 företag och 85 ungdomar från Falköping och Tidaholm, fanns på plats.
 
Lärcenters verksamhetschef Katarina Andersson och näringslivschefen Magnus Sundén, inledde med att återge sina första minnen från arbetslivet och betonade vikten av varje litet möte.
– Varje liten kontakt blir en del av ditt personliga varumärke, betonade Katarina.
 
Energisk Dogge Doggelito
På plats på Lärcenter fanns rapparen Douglas Leon, mer känd som Dogge Doggelito. Dogges karriär tog sin början redan 1983 och hans resa har kantats av många tillfälligheter, stort engagemang i det han brinner för och en del chanstagande.
 
Men innan rapdrömmen tog vid, drömde Dogge om att bli svensk mästare i boxning. Efter att ha hittat en bok om Muhommed Ali blev han biten. Han greps av Muhammed Alis liv och av hans resa genom fattigdom, rasism och utanförskap.
 
Intresset för rap väcktes då storebror en dag kom hem med vinylskivor. Dogge svalde konceptet med hull och hår, fixade sprayburkar och snodde brorsans hiphopskor när han sov och tränade på att rappa hela vägen till och från skolan, så fort tillfälle gavs. Han fick uppträda på roliga timmen, på fritidsgården och på fredagsdiskot.
 
När dagen kom, då rapparen Run DMC skulle uppträda i Stockholm skulle en lärare vakta på konserten. Hen ordnade så Dogge och hans vänner kom in och fick träffa killarna i bandet. Efter den dagen lades boxningsdrömmen på is.
 
Genombrottet
Vid rap-SM i Stockholm 1992 kom tog rap-karriären äntligen fart.
– De ringde innan och undrade om jag kunde provrappa i telefonen. Jag var 17-18 år och drog någon ramsa med inte så lämplig text. Men jag tog mig till final, berättar Dogge. Belöningen blev att spela in en egen låt. Efter det har livet som rappare rullat vidare. Dogge, som har sina rötter i Sverige och i Venezuela, bor idag i Alby tillsammans med frun, 4 barn, 4 hundar och 7 papegojor.
 
Dogges råd till ungdomar idag är enkla.
– Prata, visa dig och sluta aldrig försöka! Ingenting händer av sig själv. Ni måste vara envisa.

Lyckat arrangemang
Höstens speedmeeting avslutades med korta intervjuer då företagare och ungdomar presenterade sig och bytte kontaktuppgifter. Träffen var mycket uppskattad av både företag och ungdomar. Man hoppas att konceptet kan bli återkommande och även i fortsättningen skapa många nya praktikplatser, skapa starkare kontaktytor och öka vetskapen om näringslivets behov och om ungdomarnas kompetens.
 
Rita Linder från Turismutveckling Falköping och Assar Jarlsson, Kinnarps, på Elmia Subcontractor. Falköpings deltagande fortsätter även under 2015.
Fortsatt medverkan på Elmia 2015
 
 
Elmia Subcontractor samlar årligen  1 200 utställare från ca 30 länder. Sällan har du chans att på så kort tid träffa så många som är knutna till underleverantörsindustrin. Falköpings medverkan har varit positiv och vi deltar nu för fjärde året med en samlingsmonter.

– Det är uppenbart att mässan är viktig, säger Magnus Sundén som ansvarar för Falköpings medverkan. Företagen som har varit med under mässdagarna har fått många värdefulla kontakter men framför allt offertförfrågningar och affärer.

I Falköpings samlingsmonter finns även representanter från Falköpings kommun och ett antal lokala företag från tillverkningsindustrin. 

Utställarna på årets mässa var BS Verkstäder, Götlinds Svets, Hassto Metallindustri, MG Mekaniska, Tappers Stål & Metaller och Olssons Maskinservice.

Vill du vara med och synas?
Vill du vara ett av Falköpingsföretagen på Elmia Subcontractor 2015? Hör av dig till Magnus Sundén (0515-88 51 13, magnus.sunden@falkoping.se)
 
Ott Ilves, Falköpings Saluhall.
Saluhallen i gång på torget
 
Under hösten slog Falköpings första saluhall upp portarna på Stora torget. Invigningen gick av stapeln under oktober.

Efter 40 år som ICA-handlare, senast med ICA Tranan i Broddetorp, valde Ott Ilves att satsa på en egen butik med närproducerade och ekologiska varor. 

Det finns ingen grossist för varorna så Ott har vigt måndagar till att lösa logistiken. Då åker han bland annat runt till leverantörerna och hämtar upp veckans varor.

Lyckad invigning
Över 600 kunder på besökte saluhallen under invigningshelgen och affärerna har varit fortsatt goda. Sortimentet har sedan uppstarten breddats från 30 till 45 leverantörer och antalet fortsätter stadigt öka.

Ott har tagit fram riktlinjerna hur nära Falköping varorna ska produceras för att finnas med i butikens sortiment. Där ser vi Vättern som gräns i öster, västkusten i väster, Vänern i norr och Älvsborg i söder. De ekologiska varorna importeras från hela världen.

Lokalproducerad öl
Från och med den 17 decemer säljer Ott även lokalproducerad öl, brygd hos Åsalid Falköpings Bryggeri.
– Det är spännande att se våra olika grenar utvecklas, berättar Ott. Vi är just nu en julklappsbutik med lite finare matprodukter men även en närbutik i centrum där man kan köpa sin mjölk, frukt och bröd.
 
Nya profiler i Falköping
 
Marika Wärff
Jennifer Ottosson
Katarina Andersson
Marika Wärff, VD på mejeriet
 
Marik Wärff blir till sommaren ny VD för Falköpings Mejeri, och tar därmed över efter Tomas Andersson.

Wärff tillträder först den 1 juni men går parallellt med Tomas Andersson fr o m mars månad. 

Marika har lång erfarenhet från flera olika områden inom livsmedelsbranschen, bl a från Axfood och Coop. Hon kommer närmast från en tjänst som VD på Sveriges Djurbönder.
Jennifer Ottosson, ny personalchef på LEAX
 
Jennifer Ottosson har tillträtt som ny platschef på LEAX Arkivator i Falköping och Tidaholm. 

Jennifer bor i Lidköping och har studier i industri och utveckling i bagaget. Hon har sedan 1997 en bakgrund inom tillverkningsindustrin, som bland annat produktionschef, platschef och lagerchef.
– Det viktigaste är att vi tillammans som grupp kan uppnå uppsatta mål och ha kul på jobbet.
Katarina Andersson, biträdande kommun-direktör
 
Kommunledningen i Falköpings står inför en förändring, verksamheten behöver bli effektivare.

Katarina Andersson blir från och med den 1 januari Falköpings biträdande kommundirektör och kommer lägga mycket fokus på samverkan, samarbete och effektivitet.

Katarina är idag chef på Lärcenter Falköping.
 
Klarhet i upphandling
 
Falköpings kommun köper varor och tjänster för cirka 300 miljoner kronor per år. Varje förvaltning ansvarar för sina respektive inköp, avrop av ramavtal och upphandlingar.
 
Pär Gunnarsson är kommunens upphandlingsstrateg och är delaktig i de flesta upphandlingar som genomförs.
– Det viktiga för en företagare som är med och lämnar anbud är att läsa igenom förfrågningsunderlaget noga och att inte vara rädd för att ta hjälp, säger Pär.

– Vi har resurser för att svara på frågor och reda ut oklarheter kring processen. Finns behovet av att förtydliga och informera så gör vi det gärna.

Upphandlingen kring snöröjningen är ett exempel på när personal från kommunen har svarat på frågor och arrangerat informationsträffar. Men för att det ska bli av måste man få indikationer på att behovet finns, att det finns ett lokalt intresse.

När hantverkstjänster upphandlades för ett år sedan ungefär var det en lokalt riktad upphandling. Då kallade kommunen till ett stormöte som uppstart och kompletterade sedan med en uppföljande träff när processen var slutförd. 

Aktuella upphandlingar
Aktuella upphandlingar kan man hitta på Falköpings kommuns webbplats (klicka här för att komma direkt till sidan). I skrivandets stund ligger en upphandling kring livsmedel ute. Den upphandlas tillsammans med Vara kommun och gäller bland annat kött- och charkprodukter.

 
Kontakta gärna Pär Gunnarsson (0515-88 50 74, par.gunnarsson@falkoping.se) om du önskar mer information om gällande avtal, planerade upphandlingar eller andra upphandlingsfrågor.
 
Fler behöver satsa på bostäder i Falköping
 
VIlka fördelar finns i Falköping? Hur är det att leva och arbeta här? En mängd fördelar lyftes vid det byggseminarium som arrangerades på Mössebergs kurort under hösten.
 
Den 3 oktober samlades ett antal byggföretag för att ta del av allt som Falköping har att erbjuda – vad gäller friluftsliv, aktiviteter, näringliv, politik. 

På plats under dagen fanns Ulf Eriksson, Conny Johansson, Magnus Sundén, Thomas Hjert och Erna Pezic. Erna, som är kommunens stadsbyggnadschef, informerade bland annat deltagarna om de kommande boendeområden som planeras framöver.

Ett trettiotal representanter från byggbranschen deltog på mötet.
 
 
Ny period för Leader
 
En ny programperiod för Leader startar under 2015. Falköpings har sökt medel tillsammans med sex andra kommuner; Skövde, Tidaholm, Tibro, Mullsjö, Habo och Hjo.

Ansökan omfattar alla kommunerna som alla präglas av närheten till natur och kultur och det goda livet. I en mätning som utförts av Göteborgs Universitet 2012 får Skaraborg högst siffror på hur nöjda mäniskor i området är med sina liv.

Ansökan tar utgångspunkt i bland annat flera arbetstillfällen, högre utbildningsnivå och ökad kompetens, fler boenden och ökad produktion av förnybar energi. Visionen "Här utvecklas människor, ideer och företagande" ligger till grund för hela ansökan.

Leader Östra Skaraborg har en klar idé om vad man vill med nästa programperiod. Till grund för leadermedel ligger tre olika fonder; Landsbygdsfonden, Socialfonden och Regionalfonden.
 
Gemensam satsning för
läkarrekrytering
 

Läkarbristen i Falköping i allmänhet och i Floby i synnerhet, är känd sedan tidigare och nu tar man med gemensamma krafter ett grepp om situationen.

Vid ett möte i början av december samlades politiker och representanter för Falköpings kommun, Floby samhällsförening, Företagarna för att diskutera hur man bäst kan underlätta läkarrekryteringen i kommunen.

Ekonomin för varje vårdcentral baseras på antalet listade patienter. Det gör det i praktiken omöjligt att ha stafettläkare stationerade där någon längre period. 

– Problemet är inte att hitta läkare, utan att få dem att stanna kvar. Vi måste hitta varaktiga lösningar och hitta de som helt enkelt är intresserade av att bli Falköpingsbor, säger Conny Johansson.

Rekryteringsmässa
Under en rekryteringsmässa i Holland i februari hoppas man få gott utfall och hitta intresserade. 

Ingmar Fredriksson från Business Sweden deltog under mötet och har sedan tidigare mycket goda erfarenheter av resultat från mässan.
– Det man ser är att holländare gärna flyttar för att arbeta utomlands, gärna i Sverige. De ser dig också om efter en livsstilsflytt. Alltså är helheten intressant – Falköping och Falbygden som en plats att leva och bo på, inte bara arbeta.

Näringslivet söker kompetens
 
Därmed kommer man också att, med hjälp av bland annat Företagarna nätverk, höra sig för om kompetensbehoven i näringslivet. Den frågan lyftes nyligen även på Näringslivsrådet, där flera företagare uttryckte svårigheten att hitta rätt kompetens. Målet är att kunna föra samman behovet av läkare med behovet av kometens och därmed kunna underlätta en flytt för både framtida läkare och familjemedlemmar.

 
Arbetet inleds efter helgerna och väntas pågå under 2015. Vårdcentralen i Floby kommer i väntan på läkarrekrytering hållas öppen som vanligt och vara bemannad med bland annat barnmorska, distriktssköterska och tillhandahålla provtagning.
 
Nytt från Näringslivsrådet
 
Näringslivsrådets möte i december hölls på Hotell Ranten och inleddes med att Marita Johansson presentaterade hotellets verksamhet. 2015 firar verksamheten 150 år!
 
• Jennifer Ottosson, platschef på LEAX, Lena Sjödahl, oppositionsråd och Karola Svensson, vice ordförande i kommunstyrelsen, hälsades välkomna som nya ledamöter.
 
• Åkeribranschen kommer inom kort att inleda demonstrationer mot oseriösa företagare. Ett nytt åkerinätverk startas upp från och med januari 2015.
 
• Många Falköpingsföretag tar ett steg till i sin utveckling och vågar investera – man bygger om eller bygger nytt.
 
• Conny Johansson, kommunstyrelsens nya ordförande, presenterade sig och betonade vikten av att öppna upp den politiska processen för att skapa en god stämning.
 
• Autokaross har genomfört åtta nyanställningar den senaste tiden. Arbetet är inlett med att rekrytera en ny VD, då Hans Gustavsson slutar den 1 februari.

• Volvo ser en stabil utveckling på fordonssidan. Lastbilssidan är i nuläget svagare. Försäljningen av verksamheten är ännu inte klar.
 
• Flera av ledamöterna lyfte fram svårigheterna i att hitta rätt kompetens – en avgörande faktor i ortens och näringslivets framtid.

• Värdet av samverkan mellan kommun, falköpingsbor och näringsliv lyftes, för stundande läkarrekrytering i Floby i synnerhet och Falköpings i allmänhet.

Mötet avslutades i ett möte med Svenskt Näringsliv om det lokala företagsklimatet med efterföljande rundabordssamtal.

Nästa möte hålls den 17 mars.
 
 
Näringslivsbrevet
december 2014
 
Play movie
RENDER FAILED
I Näringslivsbrevet försöker vi samla senaste nytt för näringslivet i kommunen, påminna om kommande aktiviteter och lyfta viktiga händelser. Har du tips på något du vill att vi tar upp, så skicka gärna ett mail

 

 
 
Redaktör:
Magnus Sundén,
Näringslivschef,
Falköpings kommun
 
Text & produktion:
Maria Falegård,
Smart Design AB