Efter en mycket lyckad Ifousdag ligger fokuset på Almedalsveckan.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Glad sommar till oss alla!
 

Nu är det några sista, skälvande minuter kvar av vårterminen. Snart är det midsommar och sedan ligger hela sommaren framför oss. Det innebär möjlighet till ro, avslappning och en hel del eftertanke. Det ger också utrymme att fundera inför den kommande hösten.

 
Inför sommarledigheten får du ett sista Ifousbrev inför terminen. Här får du möjlighet att ta del av vad som hände under Ifousdagen, du lär känna en nygammal kollega och får även en inbjudan till Ifous heta filt på Almedalsveckan.
 
Hälsningar,
Emma Kreü
Medlemsansvarig
0735130736/emma.kreu@ifous.se
Mycket lyckad Ifousdag
 
21 maj arrangerades Ifousdagen på Medelhavsmuseet i Stockholm. Under dagen fokuserades det på vikten av en vetenskaplig grund i skola och förskola. Bland talarna under dagen fanns Per Thullberg, Cristina Robertson och Ann-Marie Begler. Ett samtal om Ifous Fou-program leddes av Henrik Hamilton, processledare, med deltagare från bland annat Borlänge, Tyresö, Kinda och Huddinge. Medlemmar från hela Sverige deltog, diskuterade och minglade. 
 
För att läsa mer om Ifousdagen så finns ett sammandrag här, en sammanfattning av de tweets som användes under #ifous14 här samt en inspelning av hela samtalet här
Ifous deltar i Almedalsveckan
 
Ifous deltar i årets Almedalsvecka i Visby på Gotland. Under torsdagen 3/7 arrangerar Ifous en samtalspicknick, “Forskare på “heta filten”: Inkluderande lärmiljöer i skolan - vad är det?”. Utgångspunkt för seminariet är FoU-programmet Inkluderande lärmiljöer. Deltagare är Lisbeth Ohlsson (forskare), Malmö högskola, Lena Lang (forskare,) Malmö högskola, Catrin Tufvesson (forskare), Specialpedagogiska skolmyndigheten, Martin Persson (skolchef),Vellinge kommun, Henrik Hamilton  (processledare) Ifous, och Karin Hermansson (FoU-ansvarig), Ifous.
Seminariet är öppet för alla och kostnadsfritt!

Ställ frågor, diskutera om och när inkludering är en bra idé och drick en kopp kaffe med oss på vår härligt illgröna, heta picknickfilt! Officiella programpunkten i Almedalsgudien finns här och mer information på Ifous hemsida hittar du här.
Boksamtal som pedagogiskt verktyg
 
Anna Franklin och Elisabeth Landh, lärare i Jönköpings kommun, har skrivit en utvecklingsartikel om hur de arbetar för att utveckla läsförståelse genom boksamtal i sina klasser. Projektet har gjort dem mer målinriktade i sin läsundervisning och gett dem insikten att det viktigaste är att väcka barnens läslust.

Här kan du läsa en intervju med dem samt deras utvecklingsartikel.
Doktorand berättar i ny YouTube-film
 
I den senaste videon på Ifous YouTubekanal berättar Helena Andersson, doktorand på Malmö högskola, om sin roll i FoU-programmet Inkluderande lärmiljöer. Som en del av sin kommande doktorsavhandling så genomför hon enkätundersökningar bland de elever i årskurs 7 vars skolor deltar i programmet.


För att se videon med Helena, klicka här.
Den tusende avhandlingen 
 
Skolporten rapporterar varje vecka om de avhandlingar med fokus på skola och förskola som publiceras på Sveriges universitet och högskolor. Nyligen nåddes den tusende avhandlingen i rapporteringen. Det varKatarina Ribaeus vid institutionen för pedagogiska studier vid Karlstads universitet och hennes avhandling “Demokratiuppdrag i förskolan” som blev nummer 1000.

En intervju med Katarina finns att läsa här