Spiltans VD, Per H Börjesson firar att Sparrebellen nu funnits i tio år!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Sparrebellen Nr 88
2014-03-19
 
 
 
Alla som följer råden blir miljonärer
Under 10 år har Per H Börjesson och Niklas Larsson totalt skrivit 88 stycken Sparrebeller. Du kan själv gå igenom tidigare Sparrebeller på www.sparklubben.se. När vi går igenom texterna återkommer några teman och de som följt råden har kunnat spara mycket pengar.

Några exempel:
 
 
  1. Ha inte för många transaktioner i dina sparportföljer:
    Sparrebell Nr 82, 77, 42 38, 33, 18 och 9.
    Transaktioner är finansvärldens modersmjölk. Hela finansbranschen ger en gigantisk omfördelning av pengar från aktiva till passiva sparare. Tänk att det skall vara så svårt att ha lika god karaktär som Warren Buffett att köpa och behålla.

     
  2. Ha en hög andel svenska aktier i dina placeringar:
    Sparrebell Nr 35, 29, 17 och 4.
    Finansiella rådgivare rekommenderar ofta utländska placeringar med höga avgifter så att de kan tjäna mer pengar. Svenska aktier har låga kostnader, ingen valutarisk, inga dolda risker och stödjer svenska arbetstillfällen.

     
  3. Köp Berkshire Hathaway – Sälj globalfonder och USA fonder: 
    Sparrebell Nr 76, 60, 44 och 28.
    De senaste fyra åren har jag sammanfattat observationerna på Buffetts stämma och de som följde råden och köpte aktier i bolaget 2010-2012 har fått en god avkastning till en extrem liten risk. Fortfarande är Berkshire den bästa placeringen om man vill ha exponering mot USA.

     
  4. Använd inte PPM rådgivare:
    Sparrebell Nr 78, 74, 23, 22 och 15.
    Vi var tidigt ute och varnade för alla kostnader som många PPM byten medför. Till slut har även pensionsmyndigheten genomfört förändringar för att få bort massbytena.

     
  5. Köp inte aktieindexobligationer:
    Sparrebell Nr 43, 13 och 11.
    Om du vill vara säker på att få dina pengar tillbaka om 3-4 år så placera istället 90 % i en räntefond med låga kostnader och 10 % i aktiefonder. Det säljs tyvärr fortfarande aktie-indexobligationer, som har mycket högre kostnader, för mer än 50 miljarder kronor varje år.

     
  6. Optimera dina tre sparbössor för din framtida pension:
    Sparrebell Nr 69, 56, 54, 41, 40, 39 och 3.
    När man maximerat inkomstpension, PPM och tjänstepension kan man fokusera på att spara 10 % av lönen med skattade pengar och köpa en egen bostad.

     
  7. Många finansiella rådgivare är egentligen säljare:
    Sparrebell Nr: 72, 61, 37, 26, 25, 12 och 10.
    Fundera alltid på hur rådgivarna tjänar pengar och hur det påverkar deras val av rekommendationer. Bättre att ha tillit till den egna förmågan.

     
  8. Onoterade aktier kan vara spännande placeringar:
    Sparrebell Nr: 83, 75, 66, 34, 8 och 5.
    Men man skall ha lite eget kunnande och glöm inte att en aktie är en andel av ett bolag.  Det är viktigt om det finnas 4 eller 40 miljoner aktier i ett bolag.
Tjänstepensionen är för viktig för att skötas av personalavdelningen
 
Andra favoriter som bör nämnas separat är:
 
 
Boken ”Det är jag som äger Carnegie” av Karolina Palutko Macéus som handlar om maktspelet när Sveriges mest anrika investmentbolag gick över styr för drygt fem år sedan har nyligen kommit ut. För en läsare som inte har arbetat i finansbranschen ger den en unik inblick i hur verksamhet och affärer går till i finansvärlden.

De förutfattande meningarna överträffas när man får information om girighet, bonushets, egofokus och maktspelet på en investmentbank. Trots allt tycker jag man får ett antal lärdomar från hela historien som kan vara till nytta även för vanliga placerare:
Nr 20: Kvinnor är bättre aktieplacerare än män(De har färre förväntningsbolag och transaktioner i sina portföljer).

Nr 49:Så här minskar högfrekvenshandeln din pension(den nyutkomna boken Flash Boys visar att vi hade rätt om robotarna för två år sedan.)

Nr 48B: Gamla tumregler fungerar fortfarande.(Hur många var det som verkligen följde Niklas tips och köpte aktier i augusti 2011 när marknaden rasat på grund av krisen i Grekland? Därefter har börsen kontinuerligt gått upp.)

Nr 52: Köp en livförsäkring med återbäring från världens äldsta livbolag.(Försäkringsmänniskor använder själva Änke- och Pupillkassan men rekommenderar sina kunder vanliga livförsäkringar).

Nr 67: Lyckligast är de som har mer pengar än sina grannar.(Lycka och pengar har egentligen inget samband).

Nr 68: Optimister har mer kul än pessimister.(Ingen vet egentligen något om framtiden men det är mycket roligare att vara optimist).

Nr 72: Derivat – Så undviker du finansbranschens mest lönsamma produkt.(Genom att fatta egna beslut.)


 
 
Lycka till.Niklas Larsson
Fortsättning följer.
Följ våra råd så blir du miljonär!


Per H Börjesson, VD, Investment AB Spiltan
Niklas Larsson, Sparekonom, Spiltan Fonder
 
 
1) Köp och behåll aktier och fonder
När en mäklare ringer och tycker att du borde sälja eller köpa en aktie beror det oftast inte på att han vet något om framtiden. Orsaken är troligtvis den att man på dagens morgonmöte fått information om vilken aktie som skall rekommenderas för handel under dagen. Givetvis kan man uppskatta att någon vill hjälpa till att förbättra avkastningen på ens portfölj men ”transaktioner är finansvärldens modersmjölk”.

På samma sätt finns det risk att kunder, när de lägger stora orders, blir utsatta för s k  ”front running” (mäklarfirman köper först aktier till sig själv och driver upp priset) eller att man utnyttjar skillnaden mellan köp- och säljkurser (så kallad spread) för egen vinning. Om man minimerar kontakterna med finansbranschen genom att köpa och behålla så minskar ju möjligheten för dem att tjäna pengar på dina transaktioner.
 
2. Trading slutar ofta med stora förluster
Carnegies tradingavdelning skapade till en början stora intäkter men när det började bli minusresultat ökade man insatsen vilket slutande med en gigantisk förlust och varning från Finansinspektionen. Historien upprepar sig alltid och listan över finansiella företag där anställda gjort samma misstag är lång som t ex Long Term Capital, Baring Bank, Société Générale och H&Q. När de anställda får 50 % av vinsten, som på Carnegie, och cheferna skyhöga bonusbelopp klarar man inte av att begränsa riskerna och därmed intjäningen från dem som drar in de stora bonuspengarna. Förr eller senare brukar det sluta med en katastrof. Av samma anledning som att man när man spelar roulette inte skall dubbla insatsen på rött eller svart till dess att man vinner bör man inte tro att man kan tjäna pengar på trading.
3. Belåning gör att det går snabbare både uppför och nedåt
Carnegies största kund Mats O Sundqvist blev miljardär genom att köpa och belåna aktier men när marknaden vände blev det istället minus saldon på kontot. Med tillgångar på 16 miljarder och lån på 8 försvinner faktiskt hela förmögenheten när marknaden går ned med 50 %. Det är därför viktigt att skilja på vad som är omöjligt och vad som är osannolikt när man lånar pengar.
3) ”Turn arounds often never turn around.” Warren Buffett
När man skall köpa in sig i bolag brukar man säga att ”om det ser dåligt ut är det ofta värre i verkligheten” och ”när det ser bra ut är det bättre i verkligheten”. Bara genom att läsa tidningarna, om tradingsskandalen 2007 och utlåningen till kunder 2008, kunde man dra slutsatsen att Carnegie hade stora problem med den interna kulturen. Intressant är då att läsa om hur investmentbolag, riskkapitalister, hedgefonder och privatinvesterare skulle göra klipp på Carnegie när bolaget var nere för räkning. Man kan fråga sig vad dessa finansaktörer egentligen hade för underlag för sina bud då det efter statens övertagande visade sig att man fick göra ytterligare nedskrivningar på en miljard kronor i den Norska kreditportföljen.
 
 
1) Köp inte aktier i bolag där kompetensen går hem varje kvällen
Carnegie visar problemen med att inte ha någon klar huvudägare samtidigt som personalen var stora ägare. De olika cheferna var extremt svårstyrda och ställde hela tiden krav på att få stora bonusar även när företaget gick dåligt. Förre VDn säger dessutom i boken att hela börsnoteringen var olycklig.
 
Med vänlig hälsning

Per H Börjesson

Författare till boken "Så här blir du miljonär som pensionär"