Varför detta nyhetsbrev?
ECOAST handlar om att elektrifiera transport­sektorn på Sveriges västkust och in i Norge. Projektet har startats av Länsstyrelsen i Västra Götalands län, med delfinasiering från Energimyndigheten. ECOAST är ett brett samarbete mellan Länsstyrelsen, kommuner, bilpooler, fordons- och batteritillverkare, flygplatser och många andra. I detta nyhetsbrev berättar vi vad som är på gång hos oss och sammanställer det mest spännande från andra aktörer.
Ansvarig utgivare är projektledare Jakob Lagercrantz, info@ecoast.nu.
Nytt från ECOAST
 
Snabbladdningsinvigning i Trollhättan
Många var deltagarna på invigningen vid Överby köpcentra den 6:e februari med efterföljande seminarium. Mattias Bergman, vd för NEVS var en av många uppskattade talare. Stationen ligger placerad helt i enlighet med den strategiska snabbladdningsplan som ECOAST tagit fram. Powerpoints från invigningen och seminariet hittar ni här.

Regionala elbolagens möte 9 april
I januari i år möttes representanter för energibolagen Uddevalla, Trollhättan, Kungälv, Göteborg och Ulricehamn för att diskutera hur man kan dra nytta av varandras erfarenheter kring elladdinfrastruktur. Det beslutades att kalla till ett större möte för att samla fler intresserade bolag och utbyta erfarenheter. Elbolag i Västra Götalandsregionen är välkomna att delta, maila jakob.lagercrantz(at)equest.se vid intresse.
Sammanfattning studieresa laddinfrastruktur i Norge
Det skrivs och pratas mycket om Norges inköp av elfordon och snabbladdning men hur går de tillväga? Ecoast och Infragreen arrangerade ett studiebesökt till Östfolds fylkeskommunerne för att se, fråga och ta reda på hur man utifrån ett kommunalt perspektiv kan arbeta med frågorna, främst gällande laddinfrastruktur.
Sammanfattning av studiebesöket.


Bild: Ecoast
Infrastruktur
 
Äntligen! Nu satsar Stockholm på snabbladdning
Idag finns det ett 30-tal publika snabbladdare i Sverige varav 4 inom Stockholms stads gränser. Ett för litet antal i förhållande till invånare. I enlighet med budget för år 2014 ska tio nya snabbladdningsstationer och 100 nya normalladdare för elbilar att sättas upp i Stockholms stad. Först ut är snabbladdaren vid Roslagstull. Läs mer här.

Frankrike dubblar antalet snabbladdare under 2014
Sammanlagt ska 130 nya snabbladdningsstationer med CHAdeMO sättas upp innan årets slut. Då kommer det sammanlagt finnas 250 stationer i landet. Alla nya snabbladdare kommer också ha möjlighet till AC-laddning.
Läs mer här.
Forskning för elmotorvägar i Sverige får stöd
Staten fortsätter satsa på utvecklingen av el i vägbanan som laddar elbilar medan de kör – en del i målet att bli oberoende fossilt bränsle till 2030. NCC och Elways får 5,2 miljoner av Energimyndigheten för mer forskning. Inom två år beräknas elskenan testas på allmän väg. Läs mer här.


Bild: NCC
Fordon
 
Volkswagens e-up och e-golf
En av de mest spännande snackisarna i dagsläget är Volkswagens elbilar - e-up men framförallt e-golf som börjat provköras och recenserar. Än så länge är ett Sverigepris inte satt på e-golfen och spannet ligger på mellan 300 000-400 000. Läs recension av den här. 

Geneves Bilsalong 2014  - Årets bil
Årets andra och tredjeplats gick till de rena elbilarna BMWi3 och Tesla Model S medan Pegueot 308 tog hem förstaplatsen. Enligt Gröna bilister berodde den uteblivna förstaplatsen på att elbilarna stal poäng från varandra.
Läs mer här.
Översvämningssäker bil tas fram i Japan
Elbilen med namnet ”Concept One” är en liten 2,5m lång fyrasitsig bil med 10 mils räckvidd, och den fungerar i vatten. Företaget som tagit fram modellen heter FOMM och produktion förväntas sättas igång 2015. Framförallt är bilen intressant i sydostasien och Japan, där risk för tsunamis är alltid är överhängande. Läs mer här.


Bild: FOMM
Taxi Special
 
Elfordon ja eller nej i taxiverksamhet? Vissa hävdar att det är för osäkert och dyrt andra har redan etablerat hybrid eller rena elbilar i sina verksamheter. När det kommer till korta körningar så vet vi att elfordonen med sina nollutsläpp både är bra och smidiga.

Gävletaxi storsatsar, beställer en Tesla S
I ett knappt år har Gävle Taxi haft en Nissan Leaf i sin verksamhet. Bilen rullar ca 300 mil i månaden och passar bäst i färdtjänstverksamheter under dagtid. Ytterligare en elbil kommer i Maj, i form av en Tesla S. Den väntas bli lönsam trots det höga inköpspriset pga att räckviddsproblemen försvinner. Läs mer här.

Eltaxi i Trondelag
Trondelag var tidiga med att testa sex elbilar(Nissan Leaf) i sin verksamhet genom en Transnovafinansierad pilotstudie där dieseltaxi jämfördes med eltaxi. Främst var jämförelsen ekonomisk men även andra aspekter var intressanta.
Läs slutrapporten från december 2013.

Bild: green highway
Övrigt
 
Fler kommuner skaffar elbilspool
Allt fler kommuner förstår vidden av att gå i framkant gällande elfordon. Varbergs kommun startade under mars igång sin elbilspool, och den 8:e april har Trollhättans stad uppstartsmöte för sin. I dagsläget finns även mer permanenta elbilpooler i hos både Kalmar och Öckerö kommun. Läs mer här.

Alla fordon som inte är fossilfria ska förbjudas i Oslo
NORGE & TYSKLAND En arbetsgrupp inom arbederpartiet har lagt fram ett förslag om att Oslo till 2035 ska vara fossilfritt, på 20 år ska världens elbilstätaste land ta ännu mer miljöansvar. Även Hamburg storsatsar på en nästintill bilfri stad genom att skapa grönytor på 3km motorväg.
DHL:s fordonsflotta i Bonn, eldriven till 2016
DHL i Bonn tror på elfordon. DHL använder redan bara elbilar i Bonns innerstad och en av förorterna, vilket totalt sett innebär att ungefär 80 av 140 fordon drivs på el. Under 2016 ska alla fordon vara eldrivna, inklusive reservbilar. Detta genom ett pilotprojekt om nu går in i andra fasen.
Läs mer här.


Bild: DHL

 
LADDADE NYHETER Nr. 9 | Mars 2014 | ECOAST