Nyhetsbrev från Gröna Bilister, Sveriges enda miljödrivna bilistorganisation.
Redaktör och ansvarig utgivare: Mattias Goldmann.
Läs mer på www.gronabilister.se
 September 2013
 

 
Kör Miljöbästa Bil på bana!
Seminariet Miljöbilar och framtidens mobilitet den 17 sept avslutas med en unik chans att provköra de bästa miljöfordonen på Göteborgs berömda City Race Arena. Anmäl dig här, kostnadsfritt för GB-medlemmar. Läs mer här.

Obama söker etanol&biogas
Obamaadministrationen intresserar sig för Sveriges ledande utveckling av biogas och etanol. Läs analys här.
 
Miljöbästa Bil – skärpta kriterier!
Den 17:e sept utses Miljöbästa Bil av fyra jurygrupper. Inträdeskraven är skärpta: 5 stjärnor i Euro NCAP och maxutsläpp på 95 g CO2/km för fossilbränslebilar, 150 g CO2/km för biobränslebilar, dvs miljöbilsgränsen men inte viktbaserat. Drygt 30 finalister presenteras på webben 5 september.


GB lanserar Elvedon
Alltfler bilister väljer elbil och riskerar att drabbas av räckviddsångest. GB-Labs har därför lanserat Elvedon, för att lindra tillfällig räckviddsångest. Elbilsanvändare bör lära sig hantera sin räckviddsångest t.ex. genom att skaffa kännedom om laddmöjligheter i omgivningen och Överväga andra färdmedel än bil för längre resor, såsom tåg. Läs mer på elvedon.se.

Trafikantveckan-vägledning från GB
16-22 september är det Trafikantveckan i hela Europa, med ett hundratal medverkande kommuner i Sverige. GB har tagit fram en guide för framgångsrika arrangemang, och har med Cykelfrämjandet och Sveriges Energirådgivare utförlig information på www.trafikantveckan.nu.

GB om Fossilbränslefri-utredningen
FFF-utredningen slutspurtar och GB har presenterat utförliga synpunkter, finns här.

Goldmann: Årets Bil 2014 är…
Den första sållningen för Årets Bil i Europa 2014 är gjord, vinnaren presenteras först i mars men GB-Goldmann tippar redan vinnaren. Läs mer här.
 
Kampanj: Jag vill veta!
GB fortsätter nu kampanjen Jag Vill Veta, med krav på hållbarhets- och ursprungsmärkning för alla fordonsbränslen, direkt vid pumpen. Gå med på här.
 
GB: Bilaga i Dagens Industri
Den 2 maj hade GB 28-sidig bilaga i DI, med fokus hållbara drivmedel.
 
Miljöbilar testade: Twizy m fl!
Den senaste tiden har GB testat bl.a. Renault Twizy, VW Passat gas...

Kompensera sommarresan
Kompensera sommarresans klimatpåverkan med Gröna Bilisters bränsle- och fordonsspecifika kalkylator, med Tricoronas CDM-projekt som godkänts av FN och bekämpar fattigdom i tredje världen. Att klimatkompensera bilens utsläpp gör stor klimatnytta till liten kostnad - för bensinbilar 5 % av bränslekostnaden, något mer för diesel och mindre för bilar som går på förnybara drivmedel. Läs mer.

Trött på att bara höra om problemen?
Camino är magasinet som inte blundar för de tuffa miljö- och samhällsutmaningar som världen står inför. Men som tror på att lyfta fram inspirerande berättelser och positiva förebilder för att människor ska vilja engagera sig.

I Caminos höstnummer, med utgivning 24:e september, möter du kulturutövare som tänkt till kring hur de använder sin tid i rampljuset och arrangörer som vill något mer än bara bjuda på en show.

Som prenumerant på Gröna Bilisters nyhetsbrev har du nu möjlighet att testa 3 nr för endast 149 kr (ord. pris 225 kr) och få nya numret direkt hem i brevlådan.

Gå in på caminomagasin.se/prenumerera, välj prenumerationsalternativ »annat« och ange kod »gb13«.


 
 
Dubbdäcksavgift dröjer
Flera svenska kommuner önskar kunna ta ut en dubbdäcksavgift, vilket anses effektivare än förbud på enskilda gator. Men förslaget till lagändring bereds ännu av finansdepartementet och kan därför inte införas i vinter.

SLL: Laddhybrider som tjänstebilar

Tjänstemän på chefsnivå i Stockholms läns landsting får köpa förmånsbilar för upp till 9,5 basbelopp, 422 750 kr, för att kunna välja elbilar och laddhybrider, men tjänsteresor ska i huvudsak ske kollektivt. Läs mer här.

Göteborg: Effektivare godsdistribution
I tre år har distributionstransporterna effektiviserats i centrala Göteborg, med 400 fordon. Klimatpåverkan minskade i snitt 30 % genom bränslebyte, bättre logistiksystem och samordnade transportupphandlingar. Projektet är nu avslutat. Läs mer här.

Tranås: Elbilar i pool
Tranås kommun har invigt en elbilspool med två elbilar, driftad av MoveAbout. Fler elbilar planeras.

Botkyrka: Fossilfri fordonsflotta 2015
Botkyrka kommun har 180 fordon och arbetsmaskiner , varav 15 elbilar, 6 elhybrider, 70 gasbilar och 20 etanolbilar. Till 2015 ska kommunen byta ut 150 av dessa till fordon som inte använder fossila drivmedel.
 
EU: Luftföroreningsstrategi
EU-kommissionen planerar en strategi för att bekämpa luftföroreningarna i storstäder, som ofta överskrider gränsvärdena. Bl.a. har Sverige fällts för dåliga luftvärden men undsluppit böter.

EU-kommissionen skippar ILUC för fasta bränslen?
Kommissionens energidepartements förslag på hållbarhetskriterier för fasta biobränslen innehåller krav på minst 60%väcthusgasreduktion och skydd av värdefull mark, men inga ILUC-värden. I så fall får biobränsle för fordon strängare krav än för annan användning. Läs mer här.
 
Botswana: Biodiesel
Med japanskt stöd ska Botswana producer 50 milj l diesel per år av jatropha, i en fabrik som nu byggs efter en studie som inleddes 2011.

Mexiko: Biodiesel från matolja
Restauranters använda matoljor ska bli biodiesel och användas i Mexico Citys kollektivtrafik, med produktion på 700 000 l/år av Biofuels de Mexico. Läs mer här.

 
 
Augusti: 10,8 % miljöbilar
I aug nyregistrerades 2 336 miljöbilar, 10,8 %, mot 9,5 % hittills i år, varav 80 supermiljöbilar i augusti och 996 jan-aug, mot 928 för hela 2012. Mest sålda miljöbilar i aug var Volvo V40 (diesel), VW Golf (E85), Toyota Auris (bensinhybrid), Volvo V70 (diesel) och VW Passat (gas). Fördelningen var 42,5 % diesel, 25,3% elhybrid, 17,0% E85, 2,3% laddhybrid och 1,1% el. Läs mer här.

Bilnytt från Frankfurt
På Frankfurts bilsalong visas en lång rad miljönyheter, bl.a:
 • Audi Quattro Sport E-Tron laddhybridskoncept
 • BMW produktionsfärdiga i3 elbil och i8 laddhybrid samt Concept5 X5 eDrive elräckvidd
 • Mercedes S500 Plug-In Hybrid med 245 kW bensinmotor, 80 kW elmotor, 69 g CO2/km
 • Opel Monza konceptbil med eldrift och gasdriven räckviddsförlängare
 • Peugeot 208 HYbrid FE fullhybrid, 0,2 l/mil bensin, 49g CO2/km, koncept
 • Toyota Yaris Hybrid-R racingkoncept med 300 kW
 • VW produktionsfärdiga e-up och e-Golf
Läs utförligt reportage på gronabilister.se från 10 sept!

NextGreenCarAwards
Brittiska utmärkelsen fördelades på:
 • Supermini Winner: BMW i3
 • Small Family Winner: Nissan LEAF
 • Large Family Winner: Volvo V60 Plug-in
 • Family Estate Winner: VW Golf Estate BlueMotion
 • MPV Winner: Citroen C4 Picasso
 • Crossover Winner: Renault Captur
 • Executive Winner: Tesla Model S
 • Next Gen Winner: VW e-Up! electric
Bensin-Focus under 100 g CO2/km
Focus 1,0 EcoBoost har lägsta CO2-utsläpp av alla bensindrivna familjebilar i Europa, 99 g/km, bensinförbrukning 4,3 l/100 km. EcoBoost-motorn kommer också på Transit Connect och Courier, Tourneo och nya Mondeo. Läs mer här.

Mitsubishi: Stark Outlander-efterfrågan
2 000 Mitsubishi Outlander plug-in hybrid byggs per månad, med beställningar på ca 20 000. Kunder i Japan och Europa får bilar först, USA får vänta. Läs mer här.

Nissan: Fisktänk för ökad säkerhet
Nissans Eporo-projekt använder fiskars och bins rörelsemönster och 300-graders seende för att utveckla teknik som minskar trafikolyckor och på sikt avskaffa trafikljus. Läs mer här.

Toyota: Snålare, snabbare Prius
16% av Tototas försäljning är fullhybrider, vilket ska öka ytterligare med nästa Prius, som blir snålare och piggare. Laddhybriden ska få ökad elräckvidd, med tester av trådlös laddning 2014. Första bränslecellsbilen säljs från 2015, men volymen blir mycket liten. Läs mer här.

Kalifornien: Tesla slår Volvo
Tesla Model S sålde bättre än alla Volvomodeller, Porsche, Land Rover och Jaguar under första halvåret i Kalifornien, 4 714 bilar. Bästsäljaren totalt var Toyota Prius, 33 987. Läs mer här.
 
 
eLeMans
Den 16:e september är det dags för andra upplagan av elbilstävlingen eLeMans, på STCC-banan i Göteborg, genomförd av ECOAST och Infragreen. Läs mer på elemans.se.

 
Biobränslesektorn: Räkna in positiva värden
Europeisk biobränsleindustri staller sig bakom EU:s mål på 10% förnybart i transportsektorn till 2020. De avvisar ILUC-värden för negativ markpåverkan så länge inte också positiva sidoeffekter tas med, som produktionen av högkvalitativt protein, gynnande av andra grödor genom rotation, ökad biodiversitet i jordbruket, och de negativa effekterna av fossila drivmedel måste kvantifieras. Läs mer här.

Fordonsgas per kilo
Från 2012 ska fordonsgas säljas i kronor per kilo, inte per NM3. E.On, Fordonsgas Sverige, Svensk Biogas och AGA har redan beslutat att använda kr/kg.

Oktober: Karlskoga biogas invigs
Biogasanläggningen i Karlskoga invigs i slutet av oktober, med produktion 5 milj NM3/år, varavca 75% säljs till Stockholm och andra regioner, 25% används på mackar i Örebro, Karlskoga och Kumla. Biogasen görs av restprodukter från livsmedelsindustrin, vallgrödor och matrester från Örebro, Karlskoga, Kumla, Kristinehamn och Storfors. Läs mer här.

USA: Etanolkampanj
Growth Energys kampanj “You’re No Dummy” vill avslöja oljeindustrins anti-etanollobby. Läs mer här.

Vätgasstationer: Nuläget

Sverige får i höst en vätgasstation i Malmö. År 2015 ska Tyskland ha 50 vätgasmackar, Danmark ca 15, Norge 7, Storbritannien har redan 11. Japan Ska nå 100 vätgasstationer år 2020, Sydkorea 43 till 2015och USA 64 bara i södra Kalifornien och 20 i New York.
 
 
Parkeringsregler hindrar bilpooler
P-platser på allmän mark kan enligt lagen inte upplåtas åt kommersiella bilpooler, vilket Sunfleet vill ändra. I Göteborg har staden reserverat p-platser på gatumark åt bilpooler, men det har överklagats av polisen och ska nu avgöras av Transportstyrelsen. Läs mer här.

Rektorer vill ha bort bilarna

55 % av landets rektorer anser att trafiksäkerheten vid skolorna är ett problem, upp 10 procentenheter på ett år. Skjutsande föräldrar i bil är största trafikhotet. Bara 14 % har vandrande skolbussar i form av lärare eller föräldrar som går med eleverna, 9 % har en trafiksäkerhetsansvarig och 13 % har bilfri zon runt skolan, enligt If. Läs mer här.

Länstrafiken i Jämtland lockar bilister
12400 bilister i Jämtland får gratis kollektivtrafik till och från arbetet i 30 dagar, med målet att 5 % ska börja arbetspendla kollektivt, vilket ger drygt 100 000 fler resor per år. Läs mer här.

Stockholm får elbilsp-platser

Stockholm parkering gör den största utbyggnaden av underjordiska p-platser någonsin, varav minst 10% ska ha laddplatser från början; minst 185 platser, med särskilt hög andel i Hagastaden.

Stjärnmärkta godstransporter

För ett år sedan blev de första lastbilarna i sydöstra Sverige miljömärkta. Nu är över 300 lastbilar knutna till Ecostars, vilket ger bättre luftkvalitet och minskade utsläpp. Idag finns 8 stjärnmärkningssystem i 6 EU-länder. Varje medverkande organisation får vägledning för effektivare transporter. Läs mer här.

 
IEA: Effektiva transporter lönsamma
Policies som förbättrar transporteffektiviteten i urbana transportsystem kan spara 455 biljoner SEK till 2050 enligt IEA, pga färre fordon, mindre bränsle och mindre ny infrastruktur. Belgrad, Seoul och New York anges som goda exempel. Världens transporter har ökat sin energianvändning 30% sedan 2000, antalet lätta fordon har ökat från 625 milj till 850 milj, och 8% av världens BNP behöver investeras i fordon, infrastruktur och bränslen till 2050 enligt IEA:s 4DS scenario. Läs mer här.

 
Gå med!
2013 är ett gyllene år för grön bilism. Gå med i Gröna Bilister för att påverka utvecklingen i rätt riktning! Bli medlem nu!
 
Rabatter för nyhetsbrevets läsare
Gröna Bilister har förhandlat fram en lång rad rabatter på miljövänligare prylar och tjänster för medlemmar och läsare av nyhetsbrevet. Läs mer.
 
Trafik & Miljö - vår tidning


 Nyhetsbrevet | September 2013 | Gröna Bilister