Vad får dig att le?
 
Tack för att du prenumererar på vårt nyhetsbrev. Sprid gärna till kollegor och vänner! Följ Evas tweets på @evahyllstam och bloggen om Evas kreativa semester på evahyllstam.se/blogg. Vi finns också på Facebook; Det bor en hjälte i dig och Eva Hyllstam. Längst ner finns smågodis till dig, som garanterat får det att dra i mungiporna!
Sexton anledningar
 
I förra månadsbrevet skrev jag: ”Ett äkta leende skapat av positiva känslor, går ända upp i ögonen, det aktiverar musklerna kring ögonen (orbicularus oculi) och gör kråksparkar i ögonvrårna och pannan avslappnad.” Betyder detta att alla leenden med kråksparkar är äkta, vilket en del säger? Nej, menar Paul Ekman och andra forskare. De flesta kan åstadkomma detta medvetet, pröva själv, spänner du området runt ögonen när du ler dyker kråksparkarna upp. Dessutom har varken småbarn, vissa folkslag eller den som botoxat sig några kråksparkar. Så helt tillförlitligt är det inte. Vill du läsa mer om leenden klicka här.

I själva verket är det ganska svårt att avgöra på rak arm om ett leende är äkta. Däremot kan det finnas många anledningar till leendet. Paul föreslår att det finns sexton olika njutbara och angenäma emotioner. De fem första menar han kommer från att vi njuter med våra sinnen av något vi ser, hör, känner, luktar eller smakar. Vi kan bli upphetsade av spänning, lättade, förundrade, hamna i extas och lycksalighet. Italienarna har ett ord som heter fiero vilket betyder stolthet över att ha åstadkommit något. Naches är ett ord på Yiddish som står för stoltheten som man känner som förälder (mentor) när barnet lyckas. Från tyskan hämtar vi skadeglädjen (schadenfreude). Till skillnad från de andra glädjeemotionerna är det inte alla kulturer som klassar skadeglädje som en njutbar eller angenäm emotion. (I Sverige har vi talesättet: "Skadeglädjen är den enda sanna glädjen", vad det nu säger om oss svenskar vill jag inte spekulera i.)Vidare kan man känna sig upprymd eller upplyft , road, nöjd och tacksam.

Dessa glädjefyllda emotioner motiverar våra liv, och får oss att göra saker som är bra för oss, både för vår arts överlevnad och för att hela kroppen mår bra av det. Det finns så många sätt att sprida leendet runt jorden, vad kan du göra idag för att bidra till det?

 
 
 
 
  Licensierad leverantör till PEI
 
ESaC: Emotionella färdigheter och kompetenser
Emotional Skills and Competences

Fånga detta enastående tillfälle att tränas av Cliff Lansley, Direktör för Paul Ekman International och drivkraften bakom satsningen att få Dr Paul Ekmans forskning omsatt till praktiska träningar.
Detta tredagarsprogram bygger på det senaste inom beteendevetenskapen och ger dig kunskapen, färdigheterna och tillvägagångssätten att utvärdera verbal och icke-verbal kommunikation från andra. Det omfattar kunskapen, förståelsen, färdigheterna och användandet av emotionella kompetenser. Utbildningen är skapad för att hjälpa dig att bli medveten om dina egna emotioner (innan de skapar problem för dig)!

Med utgångspunkt i Dr Ekmans vetenskap och ledande träningsmetoder, kommer du att använda den emotionella tidslinjen, från trigger – till impuls – till handling, för att förstå utmaningarna och färdigheterna kring medvetenhet genom den processen. Utbildningen kommer också att utveckla dina färdigheter och möjliggöra för dig att läsa vad andra verkligen känner, för att hjälpa dig att bygga och upprätthålla konstruktiva, framgångsrika relationer.

Läs mer här
 
 
Paul Ekman utbildning - nu i Sverige!
 
ETaC: Utvärdering av sanning och trovärdighet
Evaluating truthfulness and credibility

Detta är en fyradagarsutbildning baserad på det senaste inom beteendeforskningen. Dr Paul Ekman är världsledande forskare på området. Kursen är skapad för att utveckla dina färdigheter och förmågor i att känna igen emotioner hos andra som en grund för att utvärdera sanning och lögner.

Den täcker de psykologiska modellerna som ligger bakom sanning och lögner, samt de färdigheter du behöver för att identifiera ”Hotspots” (ömma punkter) – situationer där spänningen mellan det vi tänker och det vi känner skapar observerbara/hörbara läckor i alla de fem kanalerna. Kursen är avsedd att hjälpa dig att läsa och utvärdera sannings- och trovärdighetshalten i det som andra förmedlar.

Läs mer här
 
Smågodis till dig!
 
Här kommer ytterligare anledningar att le. Ett högaktuellt youtubeklipp och en klassiker.
I det första får du Ylvis nya sång: The fox. Absolut nonsens som på kort tid setts av över 46 miljoner på youtube.
Den andraär en ren skrattfest med Bill Dance som ska lära Amerika att fiska. Det går inte alltid så bra.
Ta fram hjälten inom dig!
 
 
 
 
Copyright
© Eva Hyllstam. Vidaresänd och kopiera gärna texterna för icke kommersiellt bruk, så länge som författarens namn och kontaktinformation medföljer.