Lance Armstrong ler med blandade känslor
 
Tack för att du är en av våra nästan 4000 prenumeranter av vårt nyhetsbrev. Tipsa gärna kollegor och vänner! Följ Evas tweets på @evahyllstam och bloggen om Evas kreativa semester på evahyllstam.se/blogg. Vi finns också på Facebook; Det bor en hjälte i dig och Eva Hyllstam.
 
Vad säger ett leende?
 
Ett leende sker i ett ögonblick, men minnet kan finnas kvar en livstid.
Greta Garbo
 
I detta månadsbrev har vi hittat två riktiga godbitar till dig; Lance Armstrongs leenden.
För att le krävs bara att du aktiverar en enda muskel; zygomaticus major. Den är fäst i käkbenet och i mungiporna, vilka dras uppåt när du ler. Det finns minst 50 olika sorters leenden; vi ler för att blidka, uppmuntra, visa att vi lyssnar. Eller för att vi är belåtna, njuter och är roade.  Ett äkta leende skapat av positiva känslor, går ända upp i ögonen, det aktiverar musklerna kring ögonen (orbicularus oculi) och gör kråksparkar i ögonvrårna och pannan avslappnad.

Ett leende kan vara dämpat eller bedrövat. När vi ler trots att vi känner negativa känslor blir ofta ansiktet asymmetriskt, likaså när vi ler och ljuger. I ett falskt, konstruerat leende är ögonbrynen något högre och pannan spänd. I ett maskerat leende försöker man dölja starka negativa känslor genom att visa positiva känslor. Då finns muskelrörelsen från zygomaticus major, dvs mungiporna går uppåt, i kombination med muskelrörelserna från negativa emotioner.
I ett dämpat leende känner personen faktiskt positiva känslor, men försöker dölja dem så att de verkar mindre intensiva än vad de faktiskt är.  Ett exempel på detta kan du se i våra bifogade klipp; Oprah Winfreys intervju med Lance Armstrong, där han erkänner att han varit dopad under alla sina sju Tour de France vinster. Naturligtvis är det en pressad situation, och helt säkert känner Lance negativa känslor för situationen också. Men vid dessa tillfällen läcker lite positiva känslor fram ändå.

Forskarna har funnit att människor ler lika ofta när de ljuger som när de talar sanning. Hur vi ler säger mycket om hur vi känner.

Fortsätt att lära dig mer om hur du kan läsa känslor i ansiktet, i våra fortsatta Månadens Hyllstam.
 
 
 
 
Licensierad leverantör till PEI
 
Eva Hyllstam AB är en licensierad leverantör av Paul Ekmans internationella certifierings-
träningar i Norden; Sverige, Norge, Finland, Danmark och Island.

Utbildningarna är designade och godkända av Dr Ekman genom Paul Ekman Group llc. Om du inte ser den här logon så är inte utbildningen godkänd av Dr Paul Ekman.
 
Dr Paul Ekman har i 50 år arbetat inom emotionell intelligens och att upptäcka lögner. Hans arbete är avgörande för att förstå mänskliga känslor och uttryck, mikrouttryck, att avslöja lögner och att förstå kroppsspråk. Den här vetenskapen användes i TV-serien "Lie to Me" med Tim Roth i huvudrollen, där Dr Ekman var vetenskaplig rådgivare.
 
 
Veckobrev -
7 Strategies for wealth and happiness
 
Riktigt härlig läsning är Jim Rohns "7 Strategies for wealth and happiness"!
 
Boken är en verklig inspirationskälla och vi har gjort sammanfattningar med arbetsmaterial till varje kapitel.
 
Vi skickar gärna ut dessa veckobrev till dig om du anmäler dig till oss - helt kostnadsfritt!
 
Skicka ett mail med rubriken"Veckobrev - Jim Rohn" tillinfo@evahyllstam.se
 
Smågodis till dig!
 
Månadens klipp är från Oprah Winfreys intervju med Lance direkt efter att han erkänt att han varit dopad. Leendena blandas med andra känslor, och de är korta i tid, vilket är kännetecknet på att han inte medvetet försöker le, så snabba ansiktsuttryck kan vi inte fabricera.
I det första hittar du på 2.28 Lance blandade leende. Titta på munnen, annars missar du det. Du som studerade vårt månadsbrev om fejkad sorg kan titta på lite äkta sorg 1.12 till 1.22.
Den andra visar 0.29 ännu ett snabbt leende från Lance, på frågan om det var mänskligt möjligt att vinna sju Tour de France segrar i rad utan att vara dopad. "Not in my opinon" svarar Lance, ler hastigt, fnyser, blundar och leendet dör ut.
Ta fram hjälten inom dig!
 
 
 
 
Copyright
© Eva Hyllstam. Vidaresänd och kopiera gärna texterna för icke kommersiellt bruk, så länge som författarens namn och kontaktinformation medföljer.