Stel av skräck
 
Tack för att du är en av våra nästan 4000 prenumeranter av vårt nyhetsbrev. Hjälp oss gärna att sprida det genom att tipsa kollegor och vänner som är intresserade av ledarskap och emotionell intelligens. Följ Evas tweets på @evahyllstam och bloggen om Evas kreativa semester på evahyllstam.se/blogg. Vi finns också på Facebook; Det bor en hjälte i dig och Eva Hyllstam.
 
Rädd för ormar?
 
Jag har den glada nyheten att berätta att EVA Hyllstam AB är licensierad leverantör i Norden för Paul Ekmans utbildningar. Paul Ekman har sedan slutet på 50-talet forskat om emotionell intelligens och konsten att läsa ansikten. Licensen innebär att vi ansvarar för utbildningarna i Sverige, Norge, Finland, Danmark och Island, i några länder kommer det också finnas underleverantörer.
 
Vi erbjuder utbildningar som ökar färdigheterna inom verbal och icke-verbal kommunikation och emotionell intelligens. Detta leder till bättre underlag vid beslutsfattande, främjar samarbete och beteenden som ger bättre relationer och emotionellt välbefinnande. Håll extra utkik efter våra föredrag som kommer från och med oktober.

Enligt Paul Ekmans forskning har vi sju känslor som är universella i sina uttryck; man kan observera dem när någon är glad, arg, ledsen, rädd, förvånad, eller känner förakt eller avsky. Denna månad ska vi titta närmare på rädsla.  När vi känner rädsla kommer det synas i ditt ansikte genom att dina övre ögonlock går upp, ögonbrynen höjs och dras ihop, läpparna sträcks horisontellt mot öronen och hakan dras bakåt.
 
Vi har två stycken klipp bifogade dagens månadsbrev. Det första är en man som har ormfobi. Här ser vi tydliga tecken på rädsla; ansiktet förändras enligt ovan, han får dessutom en stel kroppshållning och lutar sig så långt bort från ormen han kan. (Vem skulle inte det!) Notera röstförändringarna också, t ex när han vid 0:54 säger: "How about my comfort zone?" när programledaren bryr sig mer om att ormen har det bra. Om du känner rädsla för ormar är det här ett utmärkt tillfälle att notera om och hur ditt ansikte förändras när du tittar på klippet. Rädsla känner vi när det finns fara för fysisk eller psykisk skada.

Klipp nummer två visar inte direkt ansiktena på deltagarna, det är en reklamsnutt och kanske är det så att det är inhyrda skådespelare och inte "vanliga" människor. Deras ansiktsuttryck är svåra att se. Det vi kan se verkar mer vara förvåning eller spelad rädsla till skillnad från klipp nummer ett. Deras uttryck går snabbt över, snabbare än om deltagarna blivit skrämda på riktigt. Förvåning övergår ofta snabbt i en annan känsla såsom rädsla, lättnad, ilska, avsky osv. Lättnaden gör att vi skrattar och rör på kroppen.

Nästa månad fortsätter vi att utforska ansiktets spännande hemligheter! Häng med!
 
 
 
Evas blogg
 
 Följ Eva på bloggen evahyllstam.se/sv/blogg.
 
På min blogg kan du följa mig under min kreativa semester. Jag bestämde mig sommaren 2012 för att ta ledigt under 2013, från april till oktober. Då hade jag arbetat som egen företagare i över tjugo år, och fann det svårt att koppla bort arbetet på helger och under semestern. Till slut började resurserna sina, och jag var helt uttröttad på helgerna. Eftersom jag hade talat med tillräckligt många utbrända för att veta vad konsekvenserna skulle bli om jag inte tog signalerna på allvar, visste jag att jag var tvungen att ta en ordentlig ledighet för att hinna gå ner i varv.

I min blogg berättar jag  om hur beslutet växte fram och hur jag hittade modet att fullfölja. Jag berättar också om hur det känns att gå från full fart till att vila och lära mig att göra ingenting.
 
 
En puff i rätt riktning
 
Vill du komma vidare? Vill du mer?
 
Nu kan du ta del av det som vi fått så mycket positiv återkoppling på. Vi delar med oss av en filmserie, som tar dig till nästa nivå. Här tar Eva med dig på en resa, DIN hjälteresa! Du får lära dig hur du kommer vidare när du har fastnat och hur du når dina mål. Vägen dit delas upp i etapper, i åtta minifilmer om 2-4 minuter och med avsnitten får du tillgång till praktiska övningar, som du kan skriva ut och spara.
 
De små filmsnuttarna är till för att putta på dig, så att du gör just det. Som två av de mest välkända reklamslogans säger: Just do it! Because you are worth it!
 
klicka här och se första filmen idag. Inspireras och skapa framgången du önskar.
 
Smågodis till dig!
 
Månadens klipp är två stycken.
Det första är från ett tv programmet med ormfobin.
Det andra är reklamfilmen där de medverkande ska tro att golvet försvinner när de står i en hiss.

Se Eva bli intervjuad i Tv4 Nyhetsmorgon. Så når du dina drömmar med 6 steg ser du här.
Ta fram hjälten inom dig!
 
 
 
 
Copyright
© Eva Hyllstam. Vidaresänd och kopiera gärna texterna för icke kommersiellt bruk, så länge som författarens namn och kontaktinformation medföljer.