Pröva dig själv och nå nya höjder
 
 
Att gå på rutin och följa gamla hjulspår, leder inte till utveckling, det hävdar vi på ProXecutive! Men hur går det till att skapa framgång? Hur gör du för att din verksamhet ska nå högre höjder?
 
Det räcker inte att reducera kostnader. Det är Värdeinnovation, som gör skillnaden dvs hjälper ett företag att förnyas, utvecklas och växa. Värdeinnovation är en process som kräver lite extra av dig som företagare. Att du vågar utmana dig själv och vända upp och ner på det som är gammalt och invant.
 
På ProXecutive arbetar vi dagligen med att ställa frågor och hitta nya perspektiv på verksamheter tillsammans med våra kunder. För att nå resultat tror vi det är fullt möjligt, kanske till och med nödvändigt, att gasa och bromsa samtidigt. För vi tror att det finns ett läge då kostnadsreduktionens biverkningar, i form av minskad arbetsglädje och motivation, blir skadlig för verksamheten. En kunddriven verksamhet skapas genom att fokusera på utveckling i första hand. Det är det som Värdeinnovation handlar om för oss.
 
När du själv sätts på prov i en tävling eller på grund av svåra yttre omständigheter, tvingas du ofta att hitta nya lösningar. Det är ett läge då du ganska snart får reda på om du kan din sak, vet vad du vill och har ditt team med dig.
 
Vi har talat om utveckling och tävling med Adam Dahlberg, kock med världsrenommé och Sveriges representant i världens mest prestigefyllda kocktävling Bocuse d’Or 2013. Vi har också talat med det anrika svenska företaget Alfort & Cronholm om deras lyckade anpassning till 2000-talets lågkonjunkturer, konkurrens och globalisering.
 
Det kan du läsa om i årets andra nyhetsbrev!
 
Välkommen till ProXecutive!
 
Sven Egnell, Senior rådgivare
 
“If you don't like how things are,
change it! You're not a tree.

Jim Rohn, American entrepreneur, author and motivational speaker.
 
 
Allt fler bolag är på väg till börsen både inom och utom Sveriges gränser. Det och mycket annat talar vi om i nästa nummer av ProXNews.

 
 
Tidtagning, hård träning och minutiösa förberedelser
 
 
Nej, det handlar inte om idrott utan om kock-VM. I januari 2013 var det Adam Dahlberg som representerade Sverige i världens mest prestigefyllda mattävling Bocuse d’Or och kom på sjätte plats.
 
Den här tävlingen är det mest extrema man kan utsätta sig för i restaurangbranschen, men det ger också väldigt mycket. När du tävlar måste du söka och hitta din egen stil. Då börjar du förstå mer om vad du själv står för och tycker är viktigt, det kan du använda i all din matlagning.
 
I Sverige drivs tävlingen av Gastronomi Sverige. För den tävlande som går hela vägen till final är det en tvåårssatsning som inleds med deltävlingar i Sverige fortsätter med, Bocuse d’Or Europe, kock-EM och avslutas med grand-final i Bocuse d’Or, kock-VM där endast de tolv bästa från kock EM får tävla vidare. Syftet med tävlingen, är att driva den gastronomiska utvecklingen framåt.

Utveckling och framgång hör ihop inom allt hantverk och alla konstformer. I en tävling med extrema förhållanden som den här tvingas man tänka på nya sätt. Det krävs om vi vill skapa de bästa restaurangerna i världen, säger Adam Dahlberg.
 
Men Adam Dahlberg var inte ensam på tävlingen. Med sig hade han ett stort team, och två ton köksutrustning. De närmaste medarbetarna bestod av fem personer. Att leda, menar han är att ha och ta det fulla ansvaret, ha kontroll på läget och aldrig skylla ifrån sig på någon annan.
 
Jag försöker vara lugn och metodisk. En kock som skriker och bär sig illa åt är inte professionell. Det händer inte om du hela tiden ligger steget före och är väl förberedd.
 
När intervju görs är Adam Dahlberg på väg till Göteborg för ett kort gästspel. I vanliga fall huserar han i Stockholm på egna företaget Adam & Albin matstudio som han driver tillsammans med kollegan Albin Wessman. Dit kan grupper komma för att laga mat tillsammans under, minst sagt, professionell handledning. Här finns också möjlighet att beställa catering och då och då, när andan faller på och omständigheterna är de rätta öppnar de upp för restaurangbesökare.
 
Mat ska vara svingod, säger Adam Dahlberg, och råvarorna ska tala för sig själva. Bara en sillbit, knäckebröd och en god öl kan ge harmoni i själen.
 
Fotograf: Olle Nordell

Adams måtto under tävlingen: ”Råvarans renhet, detaljernas rikedom”
 
Gastronomi Sverige AB är ett företag som ägs av medlemmarna i Svenska Bocuse d´Or Akademien. 
 
Adams team i Bocuse d’Or bestod förutom han själv av
Commis, Lindor Wink som fick assistera i köket,
Coachen Peter Jelksäter som fick hålla sig utanför köket,
Lagledaren Jonas Dahlbom
En materialare Rodrigo Perez som ansvarade för två ton köksutrustning
Kollegan Albin Wessman från Matstudion, som var med som mentalt stöd


Alfort & Cronholm – en hundraåring i takt med tiden
 
 
Trots några riktigt tuffa år är det gamla företaget fortfarande i fin form. Idag säljs deras 7 000 artiklar på 1 700 försäljningsställen i Norden. Fem fokusområden med inriktning på utveckling är nyckeln till framgång.
 
I tuffa tider gäller det både att bromsa kostnader och hitta luckor i marknaden där nya sortiment kan utvecklas, säger VD Fredrik Englund.
 
I Alfort & Cronholms nygamla kontor i Johannesfred är affischerna med affärsplanens fem viktigaste fokusområden uppsatta överallt. Ingen kan arbeta här utan att veta vart företaget är på väg. Kontoret har nyligen flyttat in i den gamla färgfabriken, för att medarbetarna ska komma närmare varandra och på så sätt få bättre möjligheter till samarbete.
 
Framtiden ser bra ut men kräver att vi utvecklas hela tiden, det går inte att förlita sig bara på det vi har, säger Fredrik Englund.
 
Företaget är ett handelshus med anor i färgbranschen ända sedan 1906. Med fem egna varumärken och ett stort antal distributionsvarumärken inom måleri, golv, kemtek och städ når de både en professionell kundkrets och vanliga konsumenter.
 
Utvecklingen av sortimentet tillhör ett av de viktigaste målen i planen. Syftet är att skapa nya möjligheter till försäljning både för sig själva och för kunderna. För att få fart på kreativiteten i de egna leden skapades en produktutvecklingspremie. Alla medarbetare fick också ett delansvar för utvecklingen inom ett visst sortiment. Parallellt undersökte företaget vilka produkter som saknades ute hos återförsäljarna och vilka av dem som passade in i sortimentet. Resultatet av arbetet lät inte vänta på sig.
 
Förslagen har fullkomligen regnat in. Vi kommer att lansera ett fyrtiotal produkter under våren, bland annat nyheter inom arbetsbelysning, plastförvaring, penslar och så en helt ny serie med badrumsinredning, berättar Fredrik Englund.
 
Utvecklingen av ett effektivt och flexibelt distributionsnät har varit en annan viktig del i utvecklingen för att komma närmare kunden. Ett nytt stort distributionscentrum etablerades i Nykvarn redan 2001 och 2011 implementerades ett nytt beställningssystem för att underlätta kundernas beställningar.
 
Det gör att kunden kan arbeta utan lager och göra sina beställningar hos oss flera gånger i veckan om de så önskar, säger Leif Nyström CFO.
 
För ett år sedan var det flera medarbetare på ekonomisidan som pensionerades vilket gjorde att mycket kunskap lämnade företaget samtidigt. Det var då ProXecutive kom in i bilden och fick ta sig an arbetet med skatter, månadsbokslut, årsredovisningar och även legal rådgivning. Dessutom har ett moderniseringsprojekt precis påbörjats.
 
Vi hade en liten ekonomifunktion som tidigare arbetade mycket manuellt. ProXecutive har bidragit med en ny struktur med etablerade arbetsscheman i sitt egen utvecklade rapportpaket och mallar. Dessutom har de kunnat bidra med ny kunskap och erfarenhet inom flera legala delar kring bokslut, skatter och fastighetsägande som vi inte haft förut, avslutar Leif Nyström.
 

Alfort & Cronholm
Antal anställda: 80
Omsättning 2011: 400 miljoner
Ägande: familjen Alfort 75 %, Fredrik Rapp 25 %
Egna varumärken: Mäster, Arena, Konkret, Nitor, Scandborst
Fokusområden: Sortimentsutveckling, aktivera försäljningen av distributionsvaror, ökad försäljning till kapitalkedjor, ökad försäljning mot fackhandel, organisationseffektivitet
 
 
 
 
ProXecutives konsult på Alfort & Cronholm är Thomas Jonsson
 
 
ProXNews i samarbete med OCH kommunikation. www.ochkommunikation.se