Även proffs måste träna
 
 
Företag borde, precis som elitidrottsmän, träna för att hålla sig i form. Träna genom att hela tiden se över verksamheten från olika perspektiv: styrning, planering, kontroll, uppföljning, informationsgivning, finansiell ställning och finansiell utveckling.

Företagsledare behöver ta reda på hur företaget går, mår och står, se bristerna och åtgärda dem. För när det väl är dags för en mer omfattande genomgång av företaget, som vid en försäljning, ett utökat ägarskap eller en börsintroduktion, så är det försent att börja träna. Då måste företaget vara i topptrim!
 
Vi kan hjälpa dig! ProXecutive’s ”Advisory board ” består av stor och gedigen kompetens. Bo Magnusson till exempel, var tidigare bland annat granskningsrevisor vid Stockholmsbörsen under tio år och vald revisor i både Astra och Skandia. Vi vet hur företag ska träna för att bli eller förbli proffs!

 
“When you are not practicing, remember, someone somewhere is practicing, and when you meet him he will win”
Ed Macauley, pensionerad proffsspelare i basket
 

Välkommen till ett rykande färskt nyhetsbrev! Här kan du läsa om hur professionella ASM Assembly Systems lyckades ställa om från Shared Service Center till egen ekonomiavdelning och om vårt nya samarbete med rekryteringsföretaget Dfind Finance. Läs också om hur vårt ”Advisory Board” förstärks med managementkonsulten Anders Åberg och hur ProXecutive växer med de nyanställda unga krafterna Rebecka Cederholm och Emma Lagman.

Glöm inte att uppleva våren!

Lars Jonsson
Senior rådgivare, ProXecutive
 

 
 
 
Från ”Shared service center ” till egen ekonomiavdelning
 

När Siemens sålde ytmonteringsbolaget Siplace till nya ägaren, kinesiska ASMPT Group, var det mesta som förut, utom på ekonomiavdelningen.

I januari 2011 ändrades namnet till ASM Assembly Systems men i övrigt var verksamhet och organisation ganska oförändrade. Bara ekonomifunktionen måste organiseras om. Den hade tidigare tillhandahållits av Siemens Sverige via ett ”Shared Service Center”.

– Vi letade efter en partner som snabbt kunde ersätta det gamla moderbolagets servicetjänster. Det var viktigt för oss att de hade erfarenhet av SAP:s affärssystem, som är en komplex värld att sätta sig in i. Vi behövde också en partner som var van vid att arbeta med dotterbolag med utländska ägare, säger Stefan Henriksson, Financial director på ASM Assembly Systems.

Förutom att hjälpa till med det omfattande rapporteringsarbetet och den löpande redovisningen är ProXecutive delaktiga i att anpassa SAP-systemet till en ny version på europanivå samt i själva migreringen av data.  De har också varit med och finslipat processer i ekonomifunktionen och hjälpt företaget med expertrådgivning i beslutssituationer.

– Den största nyttan har varit att de kunnat ersätta vår tidigare ekonomifunktion under den pressade tidplan vi hade. De har också varit mycket lyhörda för våra krav och behov och ställt upp med experthjälp på kort varsel när vi haft behov av extra hjälp, till exempel på våra möten på huvudkontoret i Tyskland, säger Stefan Henriksson.
 
Att samarbetet fallit så väl ut har resulterat i förnyat förtroende. ASM Assembly Systems har ett systerbolag i England och ProXecutive bistår nu även detta bolag med ekonomifunktion samt finansiell rapportering.

 
Siemens avknoppade den 7 januari 2011 sin del för ytmonteringsmaskiner och bytte därmed namn till ASM Assembly System. Företaget blev också en del av den Hongkong-baserade koncernen ASM Pacific Technology med cirka 12 000 anställda och en omsättning på över 700 miljoner euro. ASM Assembly Systems kunder finns framförallt inom telekom, fordon och annan generell elektronikindustri.

 
 
 
Nytt samarbete ger större bredd
 

ProXecutive startar nytt samarbete med företaget Dfind Finance, specialister på chefsrekrytering inom ekonomi.

– Nu kan vi erbjuda ett helt spektrum av tjänster, en ”one-stop-shop ” från projektrådgivning och interimslösningar till rekrytering, säger Lars Jonsson, ProXecutive.

Dfind Finance hette fram till i måndags förra veckan Proffice Finance och är fortfarande en del av Profficekoncernen. Företaget är ett av de största konsult- och rekryteringsföretagen på den nordiska marknaden. Bakom omprofilering och namnbyte ligger en behovsundersökning som i sin tur resulterat i en omorganisation och omfattande nyrekrytering. Alla som arbetar på Dfind Finance är ekonomer i grunden, hälften har revisionsbakgrund.
 
– Dfind Finance drivs av ekonomer för ekonomer. Kunderna känner sig hemma när dialogen förs med personal som kan ekonomi. Det hjälper oss också att snabbt förstå deras behov och hitta rätt resurs, säger Anna Lannerhjelm VD, Dfind Finance.
 
ProXecutive får genom samarbetet tillgång till Dfind Finance rekryteringskompetens och en omfattande bank av kvalificerade ekonomer. Dessutom kan båda parter vässa sina erbjudanden med spetskompetens på sina respektive områden.
 
– Vi vill hjälpa våra kunder att hitta bra och effektiva lösningar på allt inom ekonomi. Genom samarbetet med Dfind Finance kan vi utöka vårt eget affärsområde ”CFO for hire” och samtidigt ge dem förstklassig service inom rekrytering, avslutar Lars Jonsson.

 

Dfind Finance har 300 anställda konsulter och är ett av de största nordiska bemannings- och rekryteringsföretagen inom, ekonomi och redovisning, försäkring samt bank och finans. Företaget har internt 30 anställda ekonomer, specialiserade på att hitta rätt person till rätt uppgift, från mellanchefs- till styrelsenivå.

 
 
Exklusivt erbjudande till ProXecutives kunder!
 
Du får, endast som kund till ProXecutive, en kvartssidesannons i SvD, DN eller DI då du rekryterar via Dfind Finance. Erbjudandet gäller till den 15 september 2011 och avser en betalad annonsplats.
 
Kontakta rekryteringschef Maria Brisheim på 0733-43 47 94, maria.brisheim@dfindfinance.se, så hjälper vi dig att hitta den ekonomikompetens du behöver. Uppge ProXecutive!
 
 
 
Ny resurs
 

ProXecutive’s Advisory Board utökas med ännu ett starkt kort. Anders Åberg blir ProXecutives expert inom ledarskap, organisationsutveckling och strategifrågor.

Anders Åberg har arbetat som VD och chef inom affärsutveckling, marknadsföring, försäljning och supply chain. Ericsson, Yamaha, SAS och Posten är några av de företag han varit anställd på. Dessutom har han drivit flera egna företag och varit styrelseledamot och styrelseordförande i en rad andra. Anders Åberg är certifierad Axiopersonolog, LOTS-coach, Adizes Certified Change Leader samt diplomerad styrelseledamot.

– Jag ser fram mot att kunna erbjuda min kompetens till ProXecutives kunder för att främja ett effektivt ledningsarbete och därmed en lönsam utveckling, säger Anders Åberg. 
 
 
 
Nyanställd
 
 
26-åriga Rebecka Cederholm kommer närmast från multinationella bolaget Samsung Electronic Nordic AB. Där arbetade hon som Senior Financial Accountant på redovisningsavdelningen med bank och finans som huvudansvar. Sedan den 1 februari i år är hon anställd på ProXecutive som juniorkonsult.
 
Att byta perspektiv och lära sig nya saker är något som faller Rebecka Cederholm i smaken. Det var därför hon valde att gå från storföretaget Samsung till ProXecutive.

– Det är en stor förändring att komma till en mindre verksamhet och väldigt spännande, säger hon.

Sedan starten på ProXecutive arbetar hon heltid på ASM Assembly tillsammans med kollegan Annicka Holmgren.

– Det viktigaste är att utvecklas och lära nytt. Mitt mål är att få en helhetsbild av ekonomifunktionen, att lära mig hela flödet och det får jag möjlighet till här, säger hon.

 
 
 
Nyanställd
 
 
Emma Lagman, 25 år hade precis tagit sin examen som civilekonom med inriktning på redovisning vid Stockholms universitet när hon började på ProXecutive. Sedan den 1:a januari är hon anställd som juniorkonsult.
 
Hon hade redan nosat på verksamheten genom att praktisera på ProXecutive under studietiden. Nu är hon anställd som juniorkonsult och hennes huvudsakliga uppgift är att assistera i olika redovisningsärenden.

– Mitt mål är att lära mig så mycket som möjligt av mina erfarna kollegor. Jag hoppas ju kunna fortsätta som konsult inom redovisning även på sikt.

Hon ser sitt jobb som ett serviceyrke som innefattar sifferarbete. Att jobba ute hos kund är det allra roligaste. På ProXecutive arbetar ofta konsulterna på olika håll med sina uppdrag.

– Ändå finns det en väldigt trevlig atmosfär oss emellan. Här finns också möjligheten att arbeta med det man vill. Jag har absolut valt rätt, säger hon.
 
 
 
News i samarbete med OCH kommunikation. www.ochkommunikation.se