Aktuellt om avfall och återvinning för flerbostadshus
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
OKT 2024
 
Hej,

Välkommen till vårt nyhetsbrev för dig som fastighetsägare eller styrelsemedlem i bostadsrättsförening och samfällighet. Här uppdaterar vi med det senaste inom avfall, återvinning och återbruk i Nacka.

Vår vision är att erbjuda Sveriges främsta avfallstjänster för en hållbar och kraftfull samhällsutveckling. Vi vill inspirera till att sortera rätt, återvinna mer och minska avfallet.
 
Snöbild på kärl
 
Välkommen höst - snart är vintern här
 
Nu är det höst men snart närmar sig vintern. Här listar vi viktig information att tänka på när snön kommer till dig som är ansvarig för avfallsinsamlingen.
 
  • Håll snön borta: Ta bort snövallar och sanda kring kärl, kärlskåp, soprum, bottentömmande behållare eller dockningsstationer för mobil sopsug så att sopbil och hämtningspersonal kan komma åt utan hinder. Kom ihåg att borsta bort snö från eventuella lock.
  • Underlätta framkomlighet: Snöröj, sanda och skotta dragvägen så att kärlen kan rullas fram till sopbilen.
  • Vid förseningar: Om behållarna inte tömts på ordinarie tömningsdag prioriterar vi gemensamma behållare och sophämtning sker så fort som möjligt. Ibland tömmer vi även på helgen för att köra i kapp eventuella förseningar.
  • Informera hushållen: Se till att de boende som nyttjar behållarna vet hur fastigheten hanterar eventuella förseningar i sophämtningen och berätta hur de ska göra med sitt avfall om behållaren är full. Efter en försening tas extra säckar med hushållens soppåsar med utan kostnad vid tömning.
  • Skydda extra avfall: Innan hämtning, se till att extra säckar förvaras skyddat för att förhindra att fåglar och djur kommer åt säcken.
Mer information att tänka på inför sophämtningen
 
 
Bild på insamlad och trasig elektronik
Sortera elavfallet 
 
I Nacka samlade vi in 7,1 kg elavfall per person under förra året. Men siffror visar att det i snitt kastas 1,3 kg elavfall felaktigt i restavfallet. Dessutom uppskattar man att det ligger cirka 7 kg elprylar och samlar damm i varje svenskt hushåll.

För flerbostadshus erbjuder vi hämtning av elavfall i abonnemang eller efter beställning. Det finns även en tjänst där vi hämtar mindre elavfall, batterier, ljuskällor och lysrör i miljörum.

 Läs mer och teckna abonnemang här
Bild på avfallskärl
Kom igång med förpackningsinsamling
 
Erbjuder ni inte era boende sortering av förpackningar än? Om möjligt – gör det redan nu! Regeringen har beslutat att Sverige ska gå mot fastighetsnära insamling (FNI). FNI ska införas senast den 1 januari 2027. På nvoa.se/forpackningar kan ni få tips på vad ni behöver tänka på.

Vägledning och riktlinjer kring antal behållare, avfallsutrymmen och hur ytor för förpackningsinsamlingen ska utformas hittar du i vår Tekniska handbok om avfall samt under vägledning och checklistor.

Information finns även i Avfall Sveriges ”Handbok för avfallsutrymmen” och Dimensioneringsmodell för avfallsutrymmen som finns på avfallsverige.se.

Du kan även kontakta någon av våra upphandlade entreprenörer och diskutera möjliga insamlingslösningar.
Klädhög
Sortera ut textilavfallet separat
 
  • Visste du att varje person i Sverige i genomsnitt köper 11,4 kilo textil per år?
  • I Nacka kastas 6,7 kilo textil per person och år som brännbart avfall istället för att återvinnas eller återbrukas.
  • Genom att lämna in textilen separat kan den förberedas för återanvändning och återvinning.
Från 1 januari 2025 ska alla hushåll sortera ut sitt textilavfall, som består av kläder, hemtextil, inredningstextil, väskor och accessoarer. Runt om i Nacka finns 56 platser där du kan lämna in textil.
Här hittar du hela listan över platser att lämna in textil
 
Vill ni börja samla in textilier för återanvändning fastighetsnära?  
 
Vi samarbetar med tre ideella organisationer som samlar in textil för återbruk eller återvinning. De har 90-konto och arbetar bland annat med hjälpverksamhet och internationellt bistånd.
 
För att sätta igång med fastighetsnära textilinsamling behöver ni hitta lämplig mark som ägs av bostadsrättsföreningen/samfälligheten för uppställning av textilbehållaren. Organisationerna kommer sedan göra en bedömning om tillräckligt med textilier kommer kunna samlas in för att det ska vara ekonomiskt rimligt. Ingen avgift tas ut för behållare eller tömning.

Läs mer om hur du kommer igång här 
Bild på bananskal
Sortera matresten
 
1 januari 2024 infördes obligatorisk matavfallsinsamling i Sverige. Nacka kommun har beviljats dispens för att implementera kravet för flerbostadshus senast år 2026. Vi uppmuntrar alla som idag inte sorterar att anmäla sig eller börja planera så att övergången blir smidig inför lagkravet. 

För att starta igång matavfallsinsamling kan styrelse/hyresvärd beställa hämtning via vår e-tjänst. Varje hushåll i föreningen får ett startpaket bestående av matavfallspåsar, en påshållare och en informationsbroschyr som förklarar hur sorteringen går till. Vi tillhandahåller startpaketen och styrelsen/hyresvärden ansvarar för att de delas ut.

Läs mer och anmäl er här 
Bild på soppåse - minska avfallet
Påverka avfallsavgiften - minska avfallet
 
Den rörliga delen av avfallsavgiften kan ni påverka genom att öka källsorteringen, minska matsvinnet  och sortera ut matavfallet. Med mindre mängd avfall i kärlen kan antalet kärl och tömningar minskas.

Här är några tips:
  • Minska matsvinnet och sortera ut matavfallet - slipp miljöstyrningsavgiften och minska avfallet i de gröna kärlen.
  • Om ni redan är anslutna till matavfallsinsamlingen - få fler att sortera ut matavfallet.
  • Dela och byt. Gör en återbrukshörna i miljörummet eller en bytessida på webben.
  • Lämna textil till textilinsamling.
  • Laga och reparera. 
Läs vidare här för fler tips
Bild på dator
Tips och information på webben 
 
Du missar väl inte vår webbplats för flerbostadshus och samfälligheter där vi har vi samlat massor av matnyttigt som kan hjälpa och inspirera dig i arbetet med avfallssortering och avfallsminimering? Här hittar du informationsmaterial, vägledningar, checklistor samt info om sophämtning och insamlingsställen för avfall. 

Välkommen in och inspireras
 
Har du frågor eller känner någon som vill prenumerera på nyhetsbrevet
 
Maila avfall@nvoa.se eller prenumerera nedan.