Vad är på gång i Vadstena och längs S:t Birgitta ways. Läs om våra vandringar, retreater, seminarium och hur pilgrimsvandrandet utvecklas
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
September 2024
 

Program och tema för 2025:

"Den gränsöverskridande pilgrimsrörelsen"
Käre Pilgrim!
Vi har haft en fantastisk sommar med många goda möten och samtal. Vi har fått glädjas över de allt fler som väljer att vandra som pilgrimer till Vadstena - både som grupp och på egen hand. Vi är  tacksamma över våra ideella pilmgrimsvärdar som har gjort en ovärderlig insats vid Pilgrimscentrum i sommar. Det är en stor glädje för oss att få välkomna varje människa. 

När hösten nu kommit så får vi börja blicka fram till nästa års vandringar och möten -  i 2025 års program som finns ute på vår hemsida. Välkommen att slå följe på vår fortsatta vandring tillsammans - mot både yttre och inre mål - som pilgrimer på väg.

Varma hälsnigar från oss vid Pilgrimscentrum i Vadstena, Linköpings stift. 

Rickard Borgenback
Pilgrimspräst och föreståndare
Pilgrimsteologiskt seminarium 19-21 februari
 
Alltsedan mitten av 1990-talet har intresset och engagemanget för pilgrimsvandringar ökat – inte bara i Sverige utan i hela Europa. Efter att pilgrimstanken i stort sett varit förbjuden i nästan femhundra år i det lutherska Nordeuropa, så har den nu återkommit i ny skepnad till svensk jord igen. Allt fler tar på nytt tag i en stav, axlar en ryggsäck och ger sig ut på pilgrimsvandring i både det svenska och europeiska landskapet.

Pilgrimsrörelsen är öppen för alla. Tröskeln är låg. Det är enkelt att vandra som pilgrim. Det är som att gå en inre vandring i den yttre vandringens form. Pilgrimsrörelsen är gränsöverskridande på många olika sätt och just det kommer nästa års tema och det pilgrimsteoglogiska seminariet i februari att kretsa kring. Läs mer om 2025 års pilgrimsteologiska seminarium som fyllt med spännande föredrag och workshops. Anmälan sker på hemsidan.

 
Våra kurser, vandringar och retreater 2025
 
Inför nästa år erbjuder vi fler tillfällen för pilgrimsledarkurser. Två tillfällen med Pilgrimsledarkurs 1 och en pilgrimsledarkurs steg 2 kommer att ordnas. Vi upprepar också förra årets succé med kurs för att leda pilgrimsBarn i församling eller förening. Vi har också flera vandringar att välja bland. Läs hela programmet för 2025 och anmäl dig här

Pilgrims walk for future
 
Vi fortsätter att vandra och be för ett hållbart liv i både yttre och inre mening. I september 2025 ordnar vi en 4 dagars vandring för klimatet som leds av Annika Spalde och Pether Nordin. Läs mer rörelsen kring Pilgrims walk for future och höstens och anmäl dig till PWFF vandring här.
 
Pilgrimslederna - St Birgitta ways
 
Allt fler upptäcker de vackra pilgrimslederna till Vadstena. Lederna har succesivt utvecklats och förbättrats de senaste åren och har nu kapacitet att ta emot allt fler pilgrimer. Nytt för i år är en helt ny webbsida för våra leder St Birgitta ways med turförslag och digitala kartor både på webb och app som vi hoppas ska vara inspirerade och underlätta för dig att planera din vandring.Välkommen ut på lederna under 2025.

"Herre visa mig vägen - och gör mig villig att vandra den"
Heliga Birgittas bön