Körjubileum, församlingsdag och basarbak
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Kyrkokören Berlin 40 år
 
Ibland har jag fått frågan: Vad betyder en kyrkokör för en kyrkomusiker? Mitt svar är alltid; Kyrkokören är min och församlingens ryggrad. Här finns en stabilitet, både att man varit med länge, man är trogen och att man bär församlingssången. Efter fyra år här i Berlin med vår kyrkokör kan jag inte mer än att säga att det fortfarande stämmer. En dynamisk grupp som tar hand om varandra och sjunger ihop vecka efter vecka, är påhittiga, hänger med på mina ibland storslagna planer och kommer ur det med bravur! En kör som poängterar att Stjärnövningar är viktiga och visst är dom det! Vi får tillfälle att sitta ner och prata och lära känna varandra. (Stjärnövning är när vi efter övningen har knytkalas och namnet kommer efter att dåvarade körledare satte en asterix * framför de dagar det var dags för samkväm runt bortet). Kyrkokören har under mina år här sjungit på många gudstjänster, åkt på körresor, gjort större konserter och inte minst överlevt en pandemi där kören tillfälligt var decimerad men som med stort engagemang övade utomhus med både partytält och pannlampor när så behövdes. Det är stort!

Vad betyder en kyrkokör för en församling? Liksom man andas gemensamt i en kör, blir kyrkokören för församlingen en del av den kropp en kyrka är. Jag skulle säga lungorna. Vad vore en påskdag eller första advent utan en kör? En julkonsert utan en kör? En valborgsfirande utan kör? Sången är det klingande sakramentet - om än inofficiellt - i likhet med dopet och nattvarden.

40 år är en bra ålder. När jag själv fyllde 40 år för flera år sedan fick jag ett lugn i mig. Kunde räta lite mer på ryggen och inte bry mig lika mycket om vad människor tänkte om mig. 40 år för en kör, särskilt i en utlandsförsamling är inte illa! Vi får sträcka på ryggarna och stå för vad vi sjunger. Utan mina flera föregångare: Grundaren Kerstin Piesker och efterföljande Johan Arnell, Sofia Mattsson, Mika Lidén, Claes Sandström och Emma Stjernberg hade vi inte varit var vi är idag. Ett stort och innerligt tack till dom! Och till församlingen som kommer och lyssnar när vi sjunger, kyrkoråd som stöttar och peppar och mina kollegor som ofta önskar; "Ha en fin körövning", när de går hem för dagen och jag är kvar själv i huset. Och så är det, det blir alltid en fin körövning!

Kören består av ca 30 sångare  och det finns alltid plats för fler. Välkommen att vara med oss på måndagar! Och om 10 år firar vi 50!

Sofia Falk, kantor
Välkommen på kyrkokörens jubileumskonsert söndagen den 13 oktober kl. 17. 
 
Gästande solister är Nils Hübinette (tenor och piano) och Carmen Boatella (sopran). Vi sjunger favoriter från de senaste decennierna. Vad sägs om Förklädd Gud, Min plats på jorden och Koppången? Dessa guldkorn vill du inte missa. Kören leds av kantor Sofia Falk.
Efteråt bjuder vi in till mingel i parken.

Köp din biljett på expeditionen eller i webbshoppen (obs. de tar snart slut!): schwedischekircheberlin.de
Inträde: 4€ (barn till 13 år kan beställa gratisbiljett).
Begränsat antal platser, köp redan idag!
 
Vi firar mässa varje onsdag kl. 18 och varje söndag kl. 11!
Välkommen att fira med oss på plats,
eller
 genom att följa vår livesändning på vår Youtube-kanal.
Alla mässor står med i kalendariet längre ner i nyhetsbrevet.
 
Bild: Johannes Frandsen / IKON
Andlig fördjupning
 
Jesus säger ”Följ med och se!” (Joh 1:39). Vill du följa med och se? Vill du lära känna dig själv och Gud bättre? 
Gud är alltid närvarande i våra liv och hör våra böner oavsett vad vi gör, var vi befinner oss och hur vi uttrycker oss. Samtidigt är vi inte alltid medvetna om vad som pågår inom oss. Vad vill du med livet och vad längtar du efter i djupet av dig själv? Det som ibland börjar som ett skav kan vara Gud som kallar. Följ med och se vad Gud vill dig! 
 
Söndagssamtal
 
"Öppna Bibeln" en gång i månaden
Öppna Bibeln och upptäck ditt liv i den stora berättelsen. Vi utgår från Ulf Lindgrens bok när vi upptäcker och fördjupar oss i vad Bibelns berättelser säger oss i dag.  Nästa gång är den 20 oktober, båda gångerna kl 12.45 i kyrkoherdebostaden (efter mässan och kyrkfika/lunch). Den som vill delta får boken Öppna Bibeln. Vi läser, lyssnar och har ett öppet samtal med högt i tak. Ingen föranmälan eller förkunskap behövs för att delta i bibelstudierna. 
Har du frågor? Kontakta komminister Ina på katarina.ina.lindgren@svenskakyrkan.se
Bibelmeditation
 
Varannan onsdag

Tillsammans får vi nu möjlighet att fördjupa oss i en bibelberättelse genom kristen meditation och på så sätt fördjupa vår relation med Gud och oss själva. Efteråt samtalar vi om vad texten kan säga oss här och nu i våra egna liv. Vi utgår ifrån någon av kyrkoårets texter. Öppet för alla som är intresserade, inga förkunskaper krävs och kostnadsfritt. Vi samlas i caféet 18.40 (efter kvällsmässan) och går tillsammans till kyrkoherdebostaden där det finns te och kvällsmacka. Vi håller på i ungefär en timme.
 
Nya medarbetare i kyrkan: Amanda och Malte
 
Hej Amanda!
 
I september började nya präst och komminister i kyrkan, Amanda Stenermark. Henne kommer vi se i mycket av verksamheten framöver, då hon tar över efter Ina Lindgren som vi avtackar söndagen den 13 oktober.

Amanda är uppvuxen i Östergötland och Skåne och har varit präst i 8 år. Det roligaste med att vara präst tycker Amanda är att få möta olika typer av människor i väldigt olika situationer i livet. Läs gärna mer om henne här.
 
Hej Malte!
 
I expeditionen kan vi framöver träffa Malte Milltoft som är kommunikatörsassistent. Han jobbar tillsammans med Amanda som fortsätter arbetet med kommunikation, administration m.m.

Malte kommer från Stockholm och har bl.a. tidigare varit kyrkvakt i Hedvig Eleonora församling. Med Malte får man gärna prata tyska då han är i färd att fördjupa sina kunskaper i det tyska språket.
Avtackning av vår präst Ina
 
Söndagen den 13 oktober
 
Passande på självaste Tacksägelsedagen, söndagen den 13 oktober, så tackar vi Ina Lindgren för hennes tjänst i församlingen. Temat för gudstjänsten är Lovsång. Vi bjuds på skönsång av Karolinakören från Västermalms församling under ledning av Anna Trensing. Efteråt blir det festlig kyrkfika med mat.
Varmt välkommen!
 
Syföreningen
 
Varje onsdag kl. 15
 
Victoriaförsamlingens syförening består av ett 20-tal som vill träffas, prata svenska och göra något för församlingen.
 
Vi träffas varje onsdag klockan 15 och börjar med psalmsång och bön. Därefter fikar vi med kaffe, smörgås och kaka som vi turas om att ta med. Sen börjar handarbetet! Man måste inte handarbeta, det är varmt välkommet att bara komma för en trevlig eftermiddag. Inga förkunskaper behövs men vi uppmanar ändå att pröva på. Det handarbete vi gör betyder mycket för oss. Vi broderar juldukar, virkar och gör ett och annat julpyssel. Mycket av det vi gör skänks till syföreningsståndet på julbasaren. 
 
I syföreningen finns det väldigt varierande Sverigeanknytning. En stor del av oss är svenskar som har kommit hit för länge sedan. Vi bryr oss mycket om varandra och trivs i sammanhanget av att göra handverk ihop, umgås och framför allt tala svenska. 
 
Låter det som något för dig? Vad roligt! Kontakta Amanda Stenermark genom amanda.stenermark@svenskakyrkan.se 
 
Öppna förskolan
 
Församlingens öppna förskola är igång igen! Välkommen följande dagar i höst:
tisdagar kl. 10:30-12 (direkt följt av tisdagslunchen)
torsdagar kl. 16-18
Vi har sångstund varje gång och kaffe, saft och fika finns det också att köpa. Välkommen alla småbarn med era vuxna!
 
Tisdagslunch
 
Så här brukar tisdagslunchen gå till: Med bön kl 12 och därefter bordsservering inne eller ute parken. För dig som gärna vill komma men som kanske har svårt att betala lunchen, kontakta oss gärna! I vårt diakonala arbete kan vi ordna en rabatt. Tisdagslunchen är en möjlighet att komma samman och umgås, och det serveras alltid kaffe på maten. Läs gärna mer här. Se priser och läs mer här. Välkommen!
 
Sjung i kör!
 
I Victoriaförsamlingen finns två vuxenkörer och två barnkörer. Nu i början av terminen är ett ypperligt tillfälle att gå med.
Kyrkokören består främst av bofasta från ca 35 år och uppåt. I år firar kyrkokören 40 år med en festlig jubileumskonsert den 13 oktober. 
Victoriakören består främst av studenter/au pairer mfl från 19 år och uppåt och stür för hela Luciabonanzan under december.
Två trevliga körer som båda sjunger på gudstjänst men som har lite olika inriktning.
Välkomna! / Sofia, körledare. 
Läs mer om körerna här.
Tider:
Barnkören I, 6-8 år. Måndagar kl. 14:50-15:30. 
Barnkören II, 9-12 år. Måndagar kl. 15:30-16:15. 
Kyrkokören. Måndagar kl. 18:30-21:00.
Victoriakören. Onsdagar kl. 19:00-21:00 (med paus). 
 
Kyrkorådet informerar
 
Hösten är på ingång och därmed en intensiv årstid i församlingen. Efter att vi fått omfattande förstärkning på personalsidan, så glädjer det mig att komplettera med informationen att Johan Rundberg även i år kommer att ta ansvar för basarens genomförande.
 
Basaren är viktig på många plan. Dess ursprung på 1930-talet var att hjälpa nödlidande svenskar. Idag hjälper basaren med dess intäkter till att hålla församlingen igång och lindrar därmed kanske inte fysisk nöd som för 100 år sedan, utan stödjer vår grundläggande uppgift - gudstjänst, undervisning, diakoni och mission. Basaren är också en motor till att våra många ideella kommer samman och att vi blir synliga långt utöver Landhausstraßes gränser.
 
Om några få veckor firar vi körens 40-årsjubileum, söndagen den 13 oktober. Våra körer har utvecklats väldigt väl de senaste åren och möts med stort intresse och engagemang, både av de som bott länge i Berlin och de som är här en kortare tid.
 
Under hösten kommer vi att arbeta med församlingens s.k. församlingsinstruktion. Detta dokument kommer innehålla vår vision för de närmaste åren. Det är viktigt att medlemmarna är delaktiga i denna process och kan bidra med synpunkter på hur vi bäst uppfyller vårt uppdrag. Vi återkommer med ytterligare detaljer.
 
Den 24 november är det Kyrkostämma. Jag vill redan nu uppmuntra medlemmarna att kandidera till Kyrkorådet. Det är viktigt att Kyrkorådet fylls med olika kompetenser och fortsätter att vara ett starkt verktyg i församlingens styre.

För Kyrkorådet
Johan Wallgren, Kyrkorådets ordförande
 
Kanelbullens dag
 
Fredagen den 4 oktober
 
På kanelbullens dag går ugnarna på högvarv! Mellan kl. 9-18 fredagen den 4 oktober har caféet öppet. Kom förbi och köp en bulle - eller varför inte ett gäng och bjud på fika på jobbet? I så fall får du gärna förbeställa hos husmor kerstin.nilsson3@svenskakyrkan.se
Nybakat-garanti för dig som kommer efter kl. 11.

Det serveras kanelbullar, vaniljbullar, kardemummabullar, västerbottenostpaj, varmkorv och svenskt bryggkaffe. Ja, du hör ju, detta får du inte missa!
Församlingsdag söndagen   den 27 oktober
 
Mässa med efterföljande församlingsinstruktion och lätt lunch.
 
Välkommen till kyrkan söndagen den 27 oktober. Vi börjar kl 11 med Högmässa. Temat är ”Frälsningen”.
 
Därefter serveras en enkel, men god lunch. Vänligen anmäl ditt eventuella deltagande genom att meddela expeditionen berlin@svenskakyrkan.se.  Självfallet kommer även kaffe och te serveras.
Efter en stunds gemenskap så hjälps vi åt att förnya vår församlingsinstruktion. Vi är färdiga senast kl. 15.
Varmt välkommen!
 
Basaren 2024
 
Församlingens årliga (sedan minst 1930!) julbasar går av stapeln första adventshelgen: den 29 november-1 december. Det är en viktig inkomstkälla för att finansiera församlingens verksamheter. Dessutom är det församlingsbyggande att vi gör det tillsammans! Boka gärna in helgen redan nu - vi behöver omkring 200 frivilliga krafter för att det ska fortsätta vara en av Berlins mer autentiska och omtyckta julmarknader.

Vill du vara med? Du kan hjälpa till redan under hösten genom att baka på våra basarbakdagar, prissätta under veckan före basaren, hjälpa till att bära varor och sortera under transportdagarna den 18 och 25 november, samt naturligtvis stå i ett stånd eller vid ingången under själva helgen!
 
Rädda julpyntet - Basarupprop
 
Vad vore sommar utan sol, vad vore valborg utan eld och vad vore vår fina julbasar utan doftande trä-hemslöjd, mjuka plädar, härliga tomtar och färgsprakande servetter? Kan ni tänka er en julbasar där vi enbart har stånd med pyttipanna, glögg och våfflor utan alla andra mysiga saker, som får oss att längta till en riktigt svensk jul?
Nej, det skulle inte funka! Men så ser det snart ut, om inte fler ställer upp och tar över var sitt av dessa fina stånden.
 
Våra engagerade basardamer har jobbat med julbasaren i många, många år och nu blir det helt enkelt dags för nya att ta över.
 
Vi lovar: du kommer att ha jättekul! Öppna din egen lilla affär en gång om året.
Vi visar dig hur och vad det innebär. Kom till informationskvällen, 21/10 kl. 20 (efter körövningen) eller skriv till mig.
Jag koordinerar och tillsammans kan vi rädda julbasaren!

Vivi Lehmann
Basarbak
 
Låt oss hjälpas åt att baka de tusentals bullar m.m. som säljs under basaren. Välkommen på basarbak i höst! Följande datum bakar vi:

torsdag 24 oktober kl. 10-16
söndag 17 november kl. 13-16

Man behöver inte kunna hjälpa till hela tiden, utan anmäl vilka tider du ungefär kan komma när du anmäler dig. Vi serverar kaffe och en enkel lunch för den som hjälper till. Varmt välkomna!

Anmäl gärna ditt intresse här.
 
Dokumentärvisning och samtal med Claudia Gründer och Ingrid Thörnqvist
 
Sverige och DDR - två länder som tillhörde fientliga politiska system före 1989. Knappast någon misstänker nära relationer mellan de två staterna - och ändå hade de mycket gemensamt.
Söndagen den 29 september kl 13 visas Claudia Gründers dokumentär ”Sverige och DDR”, en film om hemliga och officiella relationer mellan DDR och Sverige, om gripande kärlekshistorier och okända specialvägar när järnridån delade världen i öst och väst.
Efter filmvisningen svarar filmaren och journalisten Claudia Gründer och den före detta SVT Tysklandskorrespondenten och författaren Ingrid Thörnqvist på frågor från publiken. 
 
Kalendarium i oktober
 
Lunchbön vardagar kl 12. Mässa varje onsdag kl. 18 och söndag kl. 11.
Caféet har öppet på måndagar, tisdagar, onsdagar och torsdagar kl. 12-17.

Expeditionen har öppet mån-ons kl. 9-12 & 13-15. Ring gärna på 030-86 49 590 under kontorstid. Mejla till oss: berlin@svenskakyrkan.se.
Lördag 28 september
kl 10:00 Retreat i tystnad. Det finns två platser kvar! Läs mer här.

Söndag 29 september
kl 11:00 Högmässa med temat "Änglarna". Söndagsskola för alla barn. Live på vår Youtubesida. Sångsolist: Andrea Bognar
Efter högmässan bjuds på kyrkkaffe
kl 13:00 "Sverige och DDR". Dokumentärvisning och samtal med filmaren och journalisten Claudia Gründer och den före detta SVT Tysklandskorrespondenten och författaren Ingrid Thörnqvist.
kl 16:00 Surströmming

Vecka 40
 
Måndag 30 september
kl 14:50 Barnkören I, 6-8 år
kl 15:30 Barnkören II, 9-12 år
kl 18:30 Kyrkokören

Tisdag 1 oktober
kl 10:30 Öppna förskolan
kl 12:00 Tisdagslunch: Kålpudding

Onsdag 2 oktober
kl 15:00 Syförening
kl 18:00 Veckomässa
kl 19:00 Victoriakören

Torsdag den 3 oktober
Helgdag i Tyskland "Tag der Einheit". Kyrka, café och bibliotek har stängt.


Fredag 4 oktober
Kanelbullens dag - caféet säljer nybakade kanelbullar kl. 9-18. Nybakat-garanti från kl. 11.
Läs mer här!

Söndag 6 oktober
kl 11:00 Högmässa med temat "Trons kraft". Söndagsskola för alla barn. Live på vår Youtubesida.
Efter högmässan bjuds det på kyrkkaffe.

Vecka 41

Måndag 7 oktober
kl 14:50 Barnkören I, 6-8 år
kl 15:30 Barnkören II, 9-12 år
kl 18:30 Kyrkokören

Tisdag 8 oktober 
kl 10:30 Öppna förskolan
kl 12:00 Tisdagslunch - Korvstroganoff med ris

Onsdag 9 oktober
kl 15:00 Syförening
kl 18:00 Veckomässa
kl 19:00 Victoriakören

Torsdag 10 oktober
kl 16:00 Öppna förskolan

Söndag 13 oktober
kl 11:00 Högmässa med temat "Lovsång". Söndagsskola för alla barn. Live på vår Youtubesida. Avtackning av präst Ina Lindgren. 
Efter högmässan kyrklunch
kl 17:00 Jubileumskonsert - Kyrkokören 40 år med efterföljande mingel med mat. 

 
Vecka 42

Måndag 14 oktober
kl 14:50 Barnkören I, 6-8 år
kl 15:30 Barnkören II, 9-12 år
kl 18:30 Kyrkokören

Tisdag 15 oktober 
kl 10:30 Öppna förskolan
kl 12:00 Tisdagslunch - Vit fisk med potatis och äggsås

Onsdag 16 oktober
kl 15:00 Syförening
kl 18:00 Veckomässa
kl 19:00 Victoriakören

Torsdag 17 oktober
kl 16:00 Öppna förskolan

Söndag 20 oktober
kl 11:00 Mässa för stora och små. Barnkören sjunger under ledning av Sofia Falk. Live på vår Youtubesida.
Efter mässan bjuds det på kyrkkaffe.

Vecka 43

Måndag 21 oktober
kl 14:50 Barnkören I, 6-8 år
kl 15:30 Barnkören II, 9-12 år
kl 18:30 Kyrkokören
kl 20:00 Infokväll inför julbasaren

Tisdag 22 oktober 
kl 10:30 Öppna färskolan
kl 12:00 Tisdagslunch - Pannbiff med potatis och lök

Onsdag 23 oktober
kl 15:00 Syförening
kl 18:00 Veckomässa
kl 19:00 Victoriakören

Torsdag 24 oktober
kl 10:00 Bakdag
kl 16:00 Öppna förskolan

Söndag 27 oktober
kl 11:00 Högmässa med temat "Frälsningen". Söndagsskola för alla barn. Live på vår Youtubesida.
Efter högmässan bjuds det på kyrkkaffe.
kl 12:00 Församlingsinformation och lätt lunch. Anmäl vid deltagande till expiditionen eller via mail: berlin@svenskakyrkan.se

Vecka 44

Måndag 28 oktober
kl 18:30 Kyrkokören

Tisdag 29 oktober 
10:00 Öppna förskolan
12:00 Tisdagslunch - Flygande Jacob

Onsdag 30 oktober
kl 15:00 Syförening
kl 18:00 Veckomässa
kl 19:00 Victoriakören

Torsdag 31 oktober
kl 16:00 Öppna försolan

Lördag 2 november 
kl 17:00 Musikgudstjänst i allhelgonatid
"Var inte rädd för mörkret"
Sångensemblen Acordams ljuva stämmor lyser upp i höstmörkret.
Efter äter vi soppa tillsammans

Söndag 3 november
kl 11:00 Högmässa med temat "Vårt evighetshopp". Söndagsskola för alla barn. Live på vår Youtubesida.
Efter högmässan bjuds det på kyrkkaffe.
kl 18:00 I Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche - Victoriaförsamlingens körer sjunger på motettgudstjänst