Nya riktlinjer ska hjälpa oss nå globala målen
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Läs på webben | Vidarebefordra | Avregistrera | avfallsverige.se | Prenumerera
 
Välkommen till Avfall Sveriges höstmöte 2024
 
 
Kvalitet i avfallshanteringen!
 
 
5–6 november i Linköping
 

Med fokus på kvalitet kommer vi  att utforska hur avfallsbranschen kan säkra renare materialflöden och effektivare insamling genom ny teknik och smarta lösningar. Vi presenterar bland annat framgångsmodeller för att bli av med felsortering vid fastighetsnära insamling. Vi dyker även ner i plockanalyser och presenterar nyheterna i Avfall Sveriges manualer. 
 
Nya riktlinjer ska hjälpa oss nå globala målen
 
Nu blir det lättare för företag och organisationer att bidra till FN:s hållbarhetsmål; ISO har, tillsammans med FN:s utvecklingsprogram UNDP, lanserat internationella riktlinjer för att snabbare uppnå de globala målen för en hållbar utveckling.

Läs mer
Gruvor ger ökade avfallsmängder
 
Under 2022 uppkom totalt 164 miljoner ton avfall i Sverige, en ökning med 8 procent jämfört med 2020. Om vi undantar gruvavfallet ser vi dock en minskning. Det visar Naturvårdsverkets statistiksammanställning Avfall i Sverige 2022.

37% minskning av övrigt avfall
Plockanalyser – nu ännu bättre och bredare
 
Bättre kvalitetssäkring och ett helt nytt verktyg för att kunna mäta återbrukspotentialen i grovavfallet. Det är resultatet sedan Avfall Sverige uppdaterat och kompletterat sina manualer för plockanalys samt mallen för upphandling.

Läs  mer och ladda ner
Stöd för insamling av textil
 
Avfall Sverige har tagit fram stödmaterial som beskriver hur kommunerna kan uppfylla det kommande kravet på separat insamling och behandling av textilavfall, en mall för upphandling av transport och behandling av insamlat textilavfall samt en mall för auktorisation av insamling av textilavfall från detaljhandel.
Svinpesten besegrad
 
EU-kommissionen och EU:s medlemsstater har godkänt Sveriges ansökan om att bli friförklarat från afrikansk svinpest. Vid 2023 års utbrott bidrog snabba insatser från bland annat Vafabmiljö till att stoppa spridningen. Avfall Sverige samlar nu erfarenherna av detta arbete i en skrift om förebyggande arbete.

Läs mer
Djupdyk i lokala avfallsstatistiken
 
2023 års Hushållsavfall i siffror har nu publicerats. Här finns en uppsjö av statistik på kommun- och länsnivå att grotta ner sig i som underlag för benchmarking: Vilken kommun samlar in mest matavfall? Hur många köper in tjänster för avfallsinsamling? Vem har lägst avfallstaxa?

Läs mer och ladda ner rapporten
På fredag startar nätverket för Ukraina
 
Idag är sista dag för anmälan till det särskilda nätverket för stöd till avfallshantering i Ukraina. Det riktar sig till svenska kommuner, kommunala bolag och kommunalförbund.
När: 27 september
Hur: Digitalt

Läs mer och anmäl dig
Internationell konferens om energiåtervinning
 
Avfall Sverige, Energimyndigheten och Iswa –International Solid Waste Association bjuder in till en internationell konferens som tar upp allt från bränslekvalitet till klimatmål, CCUS och PFAS-utsläpp. Missa inte chansen att nätverka med världens branschledare och experter.

Läs mer och anmäl dig
Latest News on Biogas
 
The Nordic Biogas Conference is a great opportunity to meet companies, researchers and public organizations involved in development of biogas solutions in the Nordic countries and beyond.
When: 22-24 October 2024
Where: Aalborg, Denmark

More information and registration
Uppdaterat om undantag och dispenser
 
Avfall Sverige har reviderat sin guide nr. 3 "Undantag från kommunala föreskrifter för avfallshantering”. Guiden redogör för olika typer av ärenden, dispenser och eget omhändertagande av avfall under kommunalt ansvar, inklusive undantag i avfallsföreskrifter.

Läs mer och ladda ner
Lär om cirkulär försörjningsberedskap
 
Den 8 oktober kl 9–10 bjuder Avfall Sverige in till frukostwebbinarium om Cirkulär försörjningsberedskap tillsammans med MSB och länsstyrelsernas samverkansorgan RUS. Målgrupp är främst länsstyrelser, kommuner och regioner.

Ingen föranmälan krävs – anslut här
Han gör deponin till ett zoo
 
På Hedeskoga deponi får naturen ta hand om lakvattnet. Tomas Nilsson sköter om reningsanläggningen som ett dibarn, med vass och mikrober som viktiga assistenter. Det har gett en rad nya hyresgäster.
Läs mer om detta och en rad andra exempel på miljömässig hållbarhet i nya numret av Avfall och Miljö.
 
Bättre koll på deponigasen
 
Ansvaret för växthusgasutsläpp från deponier ligger fördelat på många olika aktörer där det är oklart vem som ansvarar för datainsamling och åtgärder. Rapporten föreslår ett gemensamt ramverk för beräkningar av deponigasutsläpp baserat på en FOD-modell.
2025:15 Metodförslag för beräkning och redovisning av deponigas
 
Lägesrapport från textilinsamlingen
 
Hur samlas textil in i Sverige idag? Hur gör man i andra länder? Vad är de största utmaningarna och vilka lösningar finns redan på plats? Många svar ges i denna rapport.
2024:18 Kommunal textilinsamling, en erfarenhetssammanställning
 
Produktplockanalyser – ett nytt verktyg på ÅVC
 
Nu finns en manual för att göra plockanalyser för att granska mängden återanvändbart avfall på återvinningscentralen. Den ligger som en bilaga till den befintliga, och nu uppdaterade, manualen för plockanalyser av grovavfall.
2024:19 Manual för plockanalys av grovavfall
 
Stöd för bättre plockanalyser
 
Avfall Sverige har reviderat sin manual för plockanalys av mat- och restavfall. Särskilt fokus har lagts på kvalitetssäkring av resultat, men den har också breddats för att fungera ännu bättre för fler avfallsslag
2024:20 Manual för plockanalyser
Bråttom att anpassa sig till ny lagstiftning
 
”Det finns stort behov av att få till undantagen”, säger Jenny Westin, seniorrådgivare på Avfall Sverige apropå kraven om fastighetsnära insamling av förpackningar från 2027.
Se hela inslaget i TV4
 
Lustgas kan förbjudas
 
”Socialstyrelsen har föreslagit att det ska vara förbud mot köp under 18 år, och att man inte ska få köpa det alls om syftet är att berusa sig”, säger Camilla Nilsson, rådgivare på Avfall Sverige om lustgasproblematiken.

Ny lag – där ska du slänga dina förpackningar
 
"En ökad tillgänglighet är en nyckelfaktor för att höja insamlings- och återvinningsnivåerna i den framtida cirkulär ekonomin. Det ska vara lätt att göra rätt", säger Jon Djerf, rådgivare specialiserad på materialåtervinning hos Avfall Sverige.
Se hela inslaget på Nyheter24

Nya regler – slut med strumpor i soporna
 
"Det pågår mycket forskning om att materialåtervinna textil, men väldigt lite återvinns. Tekniken är inte tillräckligt långt fram", säger Jon Djerf, rådgivare på Avfall Sverige.
Läs hela artikeln i DN
Nya medlemmar i Avfall Sverige
 
Vi hälsar välkomna till 
• Human Bridge Stiftelse 
Läs mer på humanbridge.se
• Svensk Inköpscentral för Infrastruktur  Läs mer på sinfra.se
 
Vässa dina kunskaper








 
Upphandla textilansvaret
 
När: 3 oktober kl 9–12
Hur: Digitalt

Här presenteras ett PM om kommunernas textilansvar samt en upphandlingsmall för transport och behandling av textilavfall samt mall för auktorisation för transport och behandling av textilavfall i form av kommunalt avfall från detaljhandel.

Läs mer och anmäl dig
Slam från enskilda avlopp
 
När: 8 oktober
Hur: Digitalt

Nya direktiv kräver nya behanslingsformer för slam från enkilda avlopp. Vi tittar på lagstiftningen, certifieringsregler och nya forskningsrön som kan guida till god behandling och återvinning.

Läs mer och anmäl dig
Grundkurs avfallslagstiftning
 
När: 9–10 oktober
Var: Luleå

Här får du en djupare förståelse för det kommunala avfallsansvaret. Framför allt fokuserar vi på miljöbalken, avfallsförordningen och avfallsföreskrifterna.

Läs mer och anmäl dig
 
AI för kommunikatörer
 
När: 16–17 oktober
Var: Stockholm

Vi gör vi en djupdykning i AI och hur det kan användas på ett strategiskt sätt inom kommunikation. Vi grottar också ner oss i juridiken vad gäller risker, äganderätt och etiska överväganden.

Läs mer och anmäl dig
 
Nordic Biogas Conference 2024
 
När: 22–24 oktober
Var: Aalborg, Danmark

Vi utforskar den senaste utvecklingen och framtidsperspektiven för biogasindustrin, presenterar utvecklingen kring politik, regleringar, marknaderna och teknik.

Läs mer och anmäl dig
 
Personal vid ÅVC
 
När: 23–24 oktober
Var: Gävle

Här ges en fördjupning i några av de viktigaste frågorna som rör ÅVC, och vad man behöver tänka på som ÅVC-personal i sitt dagliga arbete. Målet är att kursen ska ge kunskaper som bidrar till att ge en säkrare arbetsmiljö samt bättre hantering av avfall och bemötande av besökare på ÅVC.

Läs mer och anmäl dig
 
Bli förebyggande-coach
 
När: 23–24 oktober
Var: Järfälla

Kursen är uppbyggd kring flera verktyg, med fokus på en metod för att förebygga avfall i kommunal verksamhet, men metoden är även användbar för andra verksamheter. Vi lyfter också frågan hur en kan inspirera politiker och chefer till att börja arbetet med förebyggande. Mycket av kunskapen kan användas även i andra förändringsprocesser.

Läs mer och anmäl dig
 
Höstmöte: tema kvalitet
 
När: 5–6 november
Var: Linköping

Med fokus på kvalitet kommer vi att utforska hur branschen kan säkra renare materialflöden och effektivare insamling genom ny teknik och smarta lösningar. Vi presenterar framgångsrika modeller för att undvika felsortering vid fastighetsnära insamling. Vi dyker även ner i plockanalyser och presenterar nyheterna i Avfall Sveriges manualer.

Läs mer och anmäl dig
 
Certifiering av biogödsel och kompost
 
När: 20–21 november
Hur: Digitalt

Tillverkare kan kvalitetscertifiera sin biogödsel (SPCR 120) och kompost (SPCR 152). Denna kurs ger praktisk vägledning i hur man uppnår de krav på kvalitet och kontroll som ställs.

Läs mer och anmäl intressse
Taxekonstruktion
 
När: 20–21 november
Var: Umeå

Kursen lär dig grundläggande förutsättningar för taxekonstruktion, taxans olika delar och hur du kan resonera vid utformningen av taxan, samt lagstiftningen kring avgifter. Vi varvar föredrag med praktiska exempel och övningar.

Läs mer och anmäl dig
Iswa Beacon Conference on WtE
 
När: 27–28 november
Var: Stockholm

Avfall Sverige, Energimyndigheten och Iswa –International Solid Waste Association bjuder in till en internationell konferens som tar upp allt från bränslekvalitet till klimatmål, CCUS och PFAS-utsläpp. Missa inte chansen att nätverka med världens branschledare och experter.

Läs mer och anmäl dig
 
Grundkurs avfallsekonomi
 
När: 4 december
Hur: Digitalt

Denna digitala utbildning riktar sig till avfallsansvariga eller liknande som vill lära dig mer om ekonomi, och till ekonomer som vill  fördjupa sig i avfallsekonomi.

Läs mer och anmäl intresse
 
 
Branschen rekryterar
 
 
 
Avfallsingenjör med driftansvar
Uppsala Vatten
 
Ansök senast 30 september
Läs mer om tjänsten


Samordnare avfall och återvinning, 2 tjänster
 
Plats: Sollefteå
Ansök senast 6 oktober