Analysbrev från 2030-sekretariatet
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Ser brevet konstigt ut? Klicka här
Analys
En idealisk höst
 
Regeringen lägger fram en plan som trovärdigt visar vägen till att klara de svenska klimatmålen, EU:s ESR-krav på Sverige, klimatkraven från återhämtningsfonden och ambitionerna att tydligt vara ett föregångsland för andra. Nationella planen för infrastruktur 2026–2037 arbetas fram utifrån målen som ska uppnås, med starkt fokus på multimodalitet och effektivisering – regeringen lyssnar på expertmyndigheternas kritik mot Trafikverkets underlag.Vår sårbarhet minskar när fossila, importerade drivmedel ersätts med eldrift, inhemska biodrivmedel och e-bränslen, vilket också ger nya jobb och exportintäkter. Nya EU-kommissionen förtydligar EU:s färdplan, Kamala Harris som ny president ger ny fart åt Parisavtalets genomförande.
 
Myndigheternas arbete samordnas, kommunerna får ökad frihet att gynna omställningen, näringslivet får tydligt och långsiktigt stöd med ”one stop shop” och minimalt regelkrångel. Signalen till hushållen är inte längre att fossila bränslen hålls billiga med konstgjord andning, utan att den som bidrar till omställningen förstås gagnas. Allt detta sker i samma breda politiska enighet som när klimatmålen togs fram, och tar fasta på nya metastudier om kostnadseffektiv policy.
 
Så ser idealbilden för hösten ut, och den är fullt möjlig. Mängder av händelser under hösten kan användas som avstamp, med budgetpropositionen 19 september först ut, med sänkt skatt på fossila drivmedel, en begränsad höjning av reduktionsplikten, förlängning av Klimatklivet och stödet för laddinfrastruktur och annat vi ännu inte vet – medverka på vår budgetanalys den 20 september! Följ också utredningen om att undanröja hinder för elektrifiering, Klimatpolitikens effektivitet-uppdraget, Trafikverkets uppdrag att underlätta steg 1 och 2-aktiviteter i fyrstegsprincipen efter att de avvisat kritiken mot dem, Energimyndighetens uppdrag om hur dagens stöd för elektrifiering av fordonsflottan kan samlas bättre, och mycket annat.
 
I EU börjar Sverige enligt fackpress få ryktet av en bromskloss i klimatomställningen, men såväl amerikansk, spansk som brasiliansk media uppmärksammar Sveriges historiskt sett snabba omställning av transportsektorn, vilket pekar på det globala värdet av att vara föregångsland – det är så vi gör störst skillnad som individer, företag, kommun, region och land!

 
Mattias Goldmann
Grundare och vd, 2030-sekretariatet
I fokus
Reduktionspliktstricket
 
Regeringen och SD avser höja reduktionsplikten till 10%, men samtidigt inkludera publik laddning av elbilar. Därmed ställs förnybart mot eldrift; ju mer elbilar laddas desto mindre förnybart blir det i fossil bensin och diesel – läs vår sammanställning här. 2030:s beräkningar visar att laddningen redan i dag urholkar plikten och relativt snabbt kan ge en lägre plikt för de flytande drivmedel än dagens 6%, beroende på vilken laddning som räknas in och om den får någon form av multiplikator.
 
Regeringen sänker också skatten på fossila drivmedel, totalt med 17 mdr kr under mandatperioden – skattemedel som försvårar omställningen. Utsläppsminskningen med nya reduktionsplikten bedöms bli ca 300 000 ton CO2e/år; långt mindre än den ökning på 4–6 miljoner ton/år som den tidigare sänkningen av reduktionsplikten leder till. Den angivna höjningen är därmed en mycket begränsad återställare, som 2030 konstaterar på Ekot. Att Sverige med förändringen skulle klara klimatmålen ser expertis som osannolikt och Naturvårdsverket klargör att det inte finns något huvudscenario där målet nås, vilket nu ska debatteras i riksdagen.
Utvalda nyheter
Elbilar backar
 
Augusti var ännu en mörk månad för elbilarna och nattsvart för gasbilar, medan icke-laddbara hybridbilar ökar snabbt. 2030 uppmanar regeringen att skyndsamt ta fram ny stimulans som säkrar Sveriges möjligheter att nå EU:s och våra egna klimatmål. Försäljningen av begagnade elbilar ökar däremot kraftigt, anger Kvdbil. I augusti var 13,6% av nya bilar i EU eldrivna, ned från 14,5% i fjol. De ökar i Frankrike, Storbritannien och andra länder men minskade hela 37% i Tyskland. Marknaden för elbussar ökar snabbt i EU, ca 18,5% årligen till 2032, med Tyskland, Nederländerna, Frankrike och Norden som viktigaste marknader. Marknaden för vätgasbussar ökar hela 47,3% om året, med projekt som H2HAUL och stöd från Tysklands vätgasstrategi. 2030 uppmanar till vidgat stöd för el-och gasbussar i Sverige, så att också stadsbussar omfattas, och efterlyser en handlingsinriktad vätgasstrategi.
Missa inte! Nominera till Laddguldet 2024
 
Om två veckor stänger nomineringen till Laddguldet 2024, där vi korar Sveriges bästa kommun och bästa fastighetsägare i omställningen till eldrift. Nominera och läs mer om vem som omfattas av priset och juryns bedömningskriterier här! 
Missuppfattad skrotningspremie
 
Den som skrotar sin fungerande bil och skaffar elbil från nu och ett knappt år framåt får 10 000 kronor. 2030 bedömer att klimatnyttan blir liten; steget från skrotbil till elbil är stort och skrotbilar körs ändå inte mycket – men nyttan ska förstås maximeras och därför reder vi här ut vad som gäller! Första veckan inkom endast 8 ansökningar, trots omfattande medial uppmärksamhet. I februari kan regeringen också avskaffa malusskatten för husbilar, trots kritik från bla 2030 och att Lagrådet slår fast att det strider mot klimatlagen.
Nationella klimatmål gynnar Sverige
 
En klimatpolitik som kombinerar ökad tillväxt med minskade utsläpp gynnar svenskt näringsliv. Med investeringar på hemmaplan skapar vi gröna jobb, ökar exportmiljarderna, skapar attraktivare städer och stärker vår resiliens och försörjningstrygghet. I StudioEtt möts 2030-sekretariatets Mattias Goldmann och Företagarnas Jennie Albinsson i en debatt – om värdet av Sveriges som föregångsland, och hur väl de svenska klimatmålen bidrar till svensk tillväxt och den globala klimatomställningen. Hör hela debatten här, och läs 2030-sekretariatets replik på Företagarnas debattartikel i Aftonbladet.
Stöd samåkning mer
 
Bilåkandet ökar och fler tror att det fortsätter, men 3 av 4 vill att samhället ska satsa mer på kollektivtrafiken, 63% vill att den prioriteras högre i stadsplaneringen och de flesta anser att klimatomställningen går för långsamt och ser mer kollektivt resande som centralt, visar Västtrafiks Hållplats24.
 
Försök i Borlänge med samåkning i arbetslivet visar att sänkta bränslepriser, gratis parkering och begränsningar i kollektivtrafiken försvårar omställningen. 2030 påminner politiken om sjupartiöverenskommelsen att ersätta dagens reseavdrag, som ensidigt gynnar fossilbilar, med ett färdmedelsneutralt resebidrag, som skulle stimulera hållbara lösningar för arbetspendlingen. Sänkt bashastighet kan också bidra, som i Göteborg som inför 30 km/h för att klara klimatmålen, medan Stockholmsregionens förslag till ny utvecklingsplan, RUFS, saknar konkreta färdplaner för hur klimatmålen ska nås och
Facket för klimatet
 
Sverige ska ta täten i klimatomställningen och stå starkt i kampen om de gröna nya jobben, anger TCO som vill järnvägssatsa, se gratis laddning av elbilar på jobbet och ett färdmedelsneutralt reseavdrag – och klimatet ska in i avtalsrörelsen. 2030-sekretariatet jublar, och utmanar arbetsgivarsidan att svara upp med en minst lika ambitiös agenda.
EU: Stimulera lätta elfordon
 
2–3% av EU:s prognostiserade batteriproduktion räcker för 25 miljoner lätta elfordon till 2030; elcyklar, mopeder etc. Det minskar CO2e-utsläppen med 30 miljoner ton, och medlemsländer bör integrera LEV i sina fordonsstrategier, anger EIT. 2030-sekretariatet efterlyser stimulans för alla elfordon, istället för sänkt skatt på fossila drivmedel.
Elväg på Öresundsbron
 
Øresundsbron, Elonroad och Lunds universitet har undertecknat en avsiktsförklaring för att utforska möjligheten att etablera elväg på Öresundsbron, med fokus på internationella godstransporter. 2030-sekretariatet ser elvägar som ett angeläget komplement till laddinfrastruktur och vätgas och uppmanar till en ny statlig upphandling av tekniken.
Internationella föredömen
 
I Paris slog cykeldelningssystemet Vélib och delad mikromobilitet rekord under OS, med över 204 000 resor per dag; 4,1 per fordon och dag och 25% ökad cykling på Olympilanes, 55 km ny cykelväg.
 
I Norge öppnas kollektivtrafikkörfältet för elbilar på helgerna, på E18 in till Oslo samt E6 både norr- och söderut, för förbättrad framkomlighet jämfört med fossilbilar.
Italien bedöms nå 11,6% avancerade biodrivmedel enligt RED III-definitionen, mer än dubbla EU:s krav, tack vare stark stimulans för bl.a. biogas.
 
Kalifornien kräver 35% nollutsläppsfordon ZEV 2026, 68% 2030 och 100% 2035, vilket kräver 11% ökad marknadsandel per år. Det ger USD 8000 besparing för konsumenten över tio år. Också för tunga lastbilar och traktorer krävs en stigande andel nollutsläppsfordon, och 2036 måste alla flottfordon vara utsläppsfria. Den som inte uppfyller kraven kan köpa utsläppsrätter från tillverkare som överpresterar eller betala böter.
 
Los Angeles ska installera 10 000 laddare i gatubelysning samtidigt som de byter till lågenergilampor. 750 är redan på plats.
 
Indiens E-Mobility finansieringsprogram stöttas nu av FN:s Gröna Klimatfonden, med ca 15 mdr kr för att påskynda elbilsomställningen, etableringen av laddinfrastruktur och cirkulär batterihantering. Läs mer om årets fokusland här!
 
Indonesien ska med ett snabbt skifte till elbussar och el-mc minska klimatpåverkan med 29% till 2030. ADB:s sammanställning visar att ett stegvist infört förbud mot fossildrivna motorcyklar är det billigaste sättet att nå två miljoner e-mc 2025 och12 miljoner 2030.
 
Thailands nya investeringsstrategi med bl.a. upp till 13 års befrielse från bolagsskatt har fått Toyota, BYD, SAIC, Mercedes och andra att etablera sin regionala tillverkning där.
Biltillverkare behöver fler elbilar
 
För att nå EU:s 2025-krav på 93,6 g CO2/km för nya bilar, mot 116 g/km 2021, måste biltillverkare påskynda elektrifiering – annars väntar böter på €95 per gram över målet. 2021 betalades €550 milj i böter, 2025 kan det bli mycket mer – enbart Geely och Tesla klarar i nuläget kraven, medan Ford och Volkswagen är längst ifrån.

… och biobränslen:

Tysk bilindustri vill säkra ökad tillgång på e- och biobränslen för de 40 miljoner bilar med förbränningsmotor som fortsatt rullar år 2030, och vill att EU höjer kravet på 14,5% minskad klimatpåverkan år 2030 från transportsektorn till 35%, 60% 2035, 90% 2040 och 100% 2045.
Miljöbästa Bil & Konceptbil
 
Gröna Mobilister utser under hösten Miljöbästa Bil 2025, med Goldmann i juryn, och utser för första gången Miljöbästa Konceptbil för studenter, startups och biltillverkare. Anmäl dig här!
Sjöfart och flyg
 
Viking Line driver under Östersjöveckan färjorna i den gröna korridoren Stockholm-Åbo med 100% biogas, vilket minskar klimatpåverkan med 2 600 ton CO2e. Kunder kan alltid köpa till biogas motsvarande resans förbrukning, vilket ökade 500% när det lyfts fram i bokningssystemet.
 
ICCT utreder nu vilka Kinas första gröna sjöfartskorridorer ska bli. World Economic Forum har en ny plan för hur sjöfarten kan bli fossilfri, med svenska Candela som positivt exempel. Samtidigt är flera projekt för fossilfria fartygsbränslen i farozonen eftersom efterfrågan är för osäker, anger Trafa. På flygsidan ska introduktionen av elflyg påskyndas genom ökad Nordisk samverkan.

Välkommen! Detta händer i närtid
 
En fullspäckade höst ligger framför oss med flera viktiga utredningar och aktiviteter. 2030-teamet i Sverige får förstärkning av Mattias Goldmann som tagit tåget hem från Bangkok. Delta i klimatomställningen och möt 2030-sekretariatet på bl.a.
 
Missa inte heller mingel med Mattias Goldmann och Trie-Sam onsdag 18 september, och 2030-sekretariatets budgetanalys fredag 20 september.

Om du missade Ystad Summit får du en ny chans här, och hör av dig om ni söker talare från 2030-sekretariatet!
Vi välkomnar våra nya partners!
 
2030-sekretariatet välkomnar Amina Charging som ny partner! Med målet att göra smart hemmaladdning tillgänglig för alla och en naturlig, integrerad del av energisystemet som både tar emot och distribuerar energi.

2030-sekretariatets partnergrupp står bakom det svenska 2030-målet och tillsammans agerar vi för en effektiv och hållbar omställning av transportsektorn inom Bilen, Bränslet och Beteendet. Hör av dig till oss om din organisation också bör vara med, och läs mer om våra partners här!