Avfall Sverige om nationella avfallsplaner
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Läs på webben | Vidarebefordra | Avregistrera | avfallsverige.se | Prenumerera
Rättegång startad i Think Pink-målet
 

Sveriges hittills mest omfattande miljörättegång inleddes den 3 september. 
 
  • Förundersökningen består av 45 000 sidor. 
  • Elva personer står åtalade för miljöbrott, varav fem för grovt miljöbrott.
  • 15 kommuner har drabbats av Think Pinks verksamhet.
Bilden visar Kagghamra, en av platserna där Think Pink lagrat avfall.
 
Planernas potential utnyttjas inte
 
Naturvårdsverkets förslag till nationell avfallsplan (NAP) och nationellt program för förebyggande av avfall (PAF) för åren 2024–2030 borde kunna bli viktigare strategiska dokument, skriver Avfall Sverige i sitt remissvar. 

Läs mer och ladda ner remissvaret
Nu går det att söka stöd för bio-CCS
 
Energimyndigheten har nu öppnat sin första utlysning för nya stödsystem för bio-CCS. Den sker i form av omvänd auktion; företag med lägst behov av stöd per lagrad ton koldioxid vinner. 36 miljarder kronor finns att fördela mellan 2026 och 2046. Ansök senast den 21 november 2024.

Läs mer på Energimyndighetens hemsida
Nya krafter förstärker internationella insatser
 
Avfall Sverige har anställt Andrik Mols och Hedvig Petersson. De ska leda och driva det prestigefyllda uppdraget att bistå i uppbyggnaden av Ukrainas avfallshantering "Reformering av kommunal avfallshantering” men också arbeta med andra utvecklingsprojekt.

Läs mer
Gratis material om matsvinn 
 
Den 29 september infaller Internationella matsvinnsdagen. Hjälp till att lyfta frågan och ta gärna hjälp av Livsmedelsverkets nya kommunikationsmaterial. Det fritt för kommuner och andra aktörer att använda.

Ladda ner materialet
Internationell konferens om energiåtervinning
 
Avfall Sverige och Iswa – International Solid Waste Association bjuder i samarbete med Energimyndigheten in till en internationell konferens som tar upp allt från bränslekvalitet till klimatmål, CCUS och PFAS-utsläpp. Missa inte chansen att nätverka med världens branschledare och experter.

Läs mer och anmäl dig
Kommuner hälsas välkomna till Site Zero
 
Svensk Plaståtervinning bjuder in till studiebesök vid sin sorteringsanläggning för plastförpackningar vid fem tillfällen i höst. Ta chansen att lära mer om vad som händer och vad som genereras.

Läs mer och boka ett besök
"Producentansvar kan lösa plastkrisen"
 
Ikem vill förbjuda all förbränning av plast. Det är att söka en till synes enkel lösning på ett svårt problem. Ikem förfasar sig däremot över Energimyndighetens förslag om ett utvidgat producentansvar för plast, men det kan visa sig vara bästa tänkbara insats för klimatet, menar Energiföretagen och Avfall Sverige.
 
Läs debattartikeln i sin helhet
Nu utvecklas madrassåtervinningen
 
Köpenhamnarna kan nu lämna alla sorters madrasser till återvinning. För resårbottnar används helt ny teknik som tillkommit tack vare pilotförsöket och samarbete mellan kommunen och privata aktörer.

Läs hela artikeln i digitala Avfall och Miljö
 
Enklare insamling av matavfall från verksamheter
 
En ny vägledning samlar fakta och tips för att underlätta val av system för insamling av livsmedels- och köksavfall från verksamheter som ger upphov till ”medelstora” mängder, såsom restauranger, storkök och livsmedelsbutiker.
2024:11 Matavfallsinsamling hos verksamheter med medelstora mängder
 
Strategi för bioekonomi kan stärkas
 
Avfall Sverige välkomnar betänkandet om en hållbar bioekonomistrategi, men betonar att alla organiska restströmmar bör inkluderas och påminner om kommunernas roll i bioekonomins utveckling. Strategins framgång beror också på dess införande i lagstiftning.

Läs hela remissvaret
Vässa dina kunskaper








 
Grundkurs energiåtervinning
 
När: 9–12 september
Var: Malmö

Den här kursen ger gedigna grundkunskaper i hur förbränningsprocessen fungerar, och hur en avfallsförbränningsanläggning är uppbyggd.

Läs mer och anmäl dig
Klassificering av farligt avfall
 
När: 12 september kl 9–15
Hur: Digital

På denna temadag får du grundläggande kunskap om klassificering av farligt avfall. Den vänder sig till alla kommer i kontakt med klassificeringsfrågor på olika sätt.

Läs mer och anmäl dig
Hantering av hushållens farliga avfall vid ÅVC
 
När: 18–19 september
Var: Linköping

Här serveras kunskap och motivation för en säker hantering av hushållens farliga avfall. Under kursens två dagar varvas föreläsning med praktiska övningar både inomhus och utomhus.

Läs mer och anmäl dig
Slam från enskilda avlopp
 
När: 8 oktober
Hur: Online

Nya direktiv kräver nya behanslingsformer för slam från enkilda avlopp. Vi tittar på lagstiftningen, certifieringsregler och nya forskningsrön som kan guida till god behandling och återvinning.

Läs mer och anmäl dig
Grundkurs avfallslagstiftning
 
När: 9–10 oktober
Var: Luleå

Här får du en djupare förståelse för det kommunala avfallsansvaret. Framför allt fokuserar vi på miljöbalken, avfallsförordningen och avfallsföreskrifterna.

Läs mer och anmäl dig
AI för kommunikatörer
 
När: 16–17 oktober
Var: Stockholm

Vi gör vi en djupdykning i AI och hur det kan användas på ett strategiskt sätt inom kommunikation. Vi grottar också ner oss i juridiken vad gäller risker, äganderätt och etiska överväganden.

Läs mer och anmäl dig
Nordic Biogas Conference 2024
 
När: 22–24 oktober
Var: Aalborg, Danmark

Vi utforskar den senaste utvecklingen och framtidsperspektiven för biogasindustrin, presenterar utvecklingen kring politik, regleringar, marknaderna och teknik.

Läs mer och anmäl dig
Personal vid ÅVC
 
När: 23–24 oktober
Var: Gävle

Här ges en fördjupning i några av de viktigaste frågorna som rör ÅVC, och vad man behöver tänka på som ÅVC-personal i sitt dagliga arbete. Målet är att kursen ska ge kunskaper som bidrar till att ge en säkrare arbetsmiljö samt bättre hantering av avfall och bemötande av besökare på ÅVC.

Läs mer och anmäl dig
Bli förebyggande-coach
 
När: 23–24 oktober
Var: Järfälla

Kursen är uppbyggd kring flera verktyg, med fokus på en metod för att förebygga avfall i kommunal verksamhet, men metoden är även användbar för andra verksamheter. Vi lyfter också frågan hur en kan inspirera politiker och chefer till att börja arbetet med förebyggande. Mycket av kunskapen kan användas även i andra förändringsprocesser.

Läs mer och anmäl dig
Certifiering av biogödsel och kompost
 
När: 20–21 november
Hur: Digitalt

Tillverkare kan kvalitetscertifiera sin biogödsel (SPCR 120) och kompost (SPCR 152). Denna kurs ger praktisk vägledning i hur man uppnår de krav på kvalitet och kontroll som ställs.

Läs mer och anmäl intressse
Taxekonstruktion
 
När: 20–21 november
Var: Umeå

Kursen lär dig grundläggande förutsättningar för taxekonstruktion, taxans olika delar och hur du kan resonera vid utformningen av taxan, samt lagstiftningen kring avgifter. Vi varvar föredrag med praktiska exempel och övningar.

Läs mer och anmäl dig
Iswa Beacon Conference on WtE
 
När: 27–28 november
Var: Stockholm
Avfall Sverige, Energimyndigheten och Iswa –International Solid Waste Association bjuder in till en internationell konferens som tar upp allt från bränslekvalitet till klimatmål, CCUS och PFAS-utsläpp. Missa inte chansen att nätverka med världens branschledare och experter.

Läs mer och anmäl dig
Grundkurs avfallsekonomi
 
När: 4 december
Hur: Digitalt

Denna digitala utbildning riktar sig till avfallsansvariga eller liknande som vill lära dig mer om ekonomi, och till ekonomer som vill  fördjupa sig i avfallsekonomi.

Läs mer och anmäl intresse
 
Branschen rekryterar
 
 
 
Avfallsingenjör med driftansvar
Uppsala Vatten
 
Ansök senast 30 september
Läs mer om tjänsten