Analysbrev från 2030-sekretariatet
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Ser brevet konstigt ut? Klicka här
Analys
Upprop och nystart – handlingens höst!
 
Hoppas du haft en härlig ledighet, för nu blir det åka av. Varken Sveriges transportmål till år 2030 eller EU:s klimatmål till år 2030 är frivilliga – de är bindande lag och SKA nås. Men just när vi firat midsommar och antingen varvade ner eller var fullt upptagna med Almedalen, skickade regeringen in sin lägesrapport till EU-kommissionen, som visar att vi med dagens politik kommer att bryta mot alla centrala EU-krav, till stor del slutförhandlade under det svenska ordförandeskapet:
 
  • ESR (ansvarsfördelningsförordningen): Sveriges utsläpp från transporter, jordbruk och skog minskar inte med de 50% till 2030 som krävs.
     
  • Förnybartdirektivet: Andelen förnybar energi i svenska mixen når inte EU:s krav till 2030 och minskar troligen därefter.
     
  • Energieffektivitetsdirektivet: Regeringen räknar med att den svenska energianvändningen 2030 kommer att bli större än direktivet tillåter.
     
  • LULUCF: Regeringen räknar med att den svenska nettoinlagringen av kol i landskapet och träprodukter kommer att bli mindre än lagstiftningen kräver.
Medan omvärlden fortsatt hyllar Sveriges omställning, som i detta tyska TV-reportage med 2030, är Sverige i nuläget det enda land som missar EU:s klimatmål så grovt att vi blir utan stöd från omställningsfonden; utan snabba utsläppsminskningar går vi miste om 38 miljarder kronor. Timbros PM Nilsson uttrycker det strålande: ”Att få klimatböter, köra omkring med en gammal och smutsig bilpark och samtidigt vara så urusla på tåg är förödande för Sveriges rykte. För att inte tala om regeringen som förlorar ekonomiskt om elektrifieringen av fordonsparken stannar av.”

Regeringen anger att klimatmålen ska nås, vilket måste vara inriktningen – särskilt som det inte ser ut att finnas utsläppsrätter nog att köpa för länder som missar sina EU-mål. Enbart Tyskland verkar behöva 70% av alla ETS-krediter från Spanien, Grekland och Polen som i sin tur tycks överträffa sina mål.

Tidöpartierna bör dra lärdom av konservativas klimatkopplade storförlust i Storbritannien; väljare ur alla läger vill att klimatmålen nås, inte att de stryks. Men tilltron till att målen ska nås sjunker, privatbilister saknar incitament att ställa om och åkerier saknar besked kring vad som gäller, visar Circle K:s omställningsrapport. Som Sveriges nya nationella säkerhetsstrategi anger är klimatomställningen också angelägen ur ett säkerhetsperspektiv, men Försvarets omställning är ännu i sin linda. Skiftet till förnybara drivmedel vi kan producera själva minskar sårbarheten, fungerande stambanor ökar vår trygghet och att elbilar kan förse nätet med ström under strömavbrott är nu bevisat i skarpt läge i Australiens huvudstad. Tidöpartiernas nya infrastrukturinriktning med ett trafikslagsövergripande perspektiv och ökad medfinansiering till infrastrukturprojekt från EU och Nato är välkommen, liksom att transportsektorn ska bidra till klimatomställningen genom ”elektrifiering av transportsektorn, men även genom ökad användning av fossilfria drivmedel och ökad effektivitet” – men det speglar inte vad vi upplevt hittills.

Medan 2030-sekretariatet menar att transportsektorns minskade klimatpåverkan över tid bör fördelas mellan Bilen, Bränslet och Beteendet, har Tidöpartierna avvecklat stimulansen för bättre bränslen med kraftigt sänkt andel förnybara drivmedel och sänkt skatt på fossila drivmedel, och försvårat beteendeskiftet genom att ignorera riksdagsbeslutet om ett färdmedelsneutralt resebidrag och istället ensidigt höja milersättningen för fossildrivna personbilar.

Mandatperiodens första halvlek levererade inte, nu är det dags för andra halvlek och på regeringens kräftskiva kan de förslagsvis skåla för ny stimulans för påskyndad omställning!

 
Mattias Goldmann
Grundare och vd, 2030-sekretariatet
I fokus
Trafikverkets underlag undermåligt
 
Sammanställningen av statliga myndigheters remissvar på Trafikverkets underlag till nationella planen visar mycket allvarlig kritik mot att det inte styr mot de transportpolitiska målen, inte bidrar till klimatmålen, har en tveksam samhällsekonomisk modell, en undermålig basprognos och bortser från potentialen i ökad transporteffektivitet. Det är välkommet men otillräckligt att regeringen ger Trafikverket i uppdrag att lämna förslag på hur gällande villkor för statlig medfinansiering av kommunala och regionala åtgärder i fyrstegsprincipens steg 1 och 2 kan förtydligas, så att transportpolitiken blir mer kostnadseffektiv och målinriktad.
Utvalda nyheter
Minskade bilresor möjligt
 
Av 60 granskade kommuner har andelen bilresor minskat i 37, och andelen kollektivtrafikresor ökat i 35 kommuner, med ett tydligt samband med kommunala satsningar på gång, cykel och kollektivtrafik. Med en samlad stimulans kan bilkörandet minska substantiellt, tvärtemot vad Trafikverket anger. Cities Moving-studien visar utifrån över 1 000 enkäter hur aktiv mobilitet kan stärkas, och rankar 794 städer på 850 miljoner invånare utifrån detta med Uppsala på plats 44, Västerås 69, Lund 81 och Stockholm på plats 381.
Elbilar backar – breddad premie krävs
 
I Sverige backar elbilsregistreringen 19.4% hittills i år, gasdrift står för 0,4%  medan bensinbilar, icke-laddbara hybrider och laddhybrider ökar.

22.6% av lätta lastbilar är eldrivna mot 16.1% samma period i fjol; en premie gör skillnad – men är den fel utformad uteblir effekten vilket visas av att både el- och gasdrivna tunga lastbilar backar kraftigt. 

Elbussar ökar temporärt, men det är eldrivna stadsbussar som beställts innan premien avskaffades trots protester från branschen.

Det är positivt men otillräckligt att små och medelstora företag från 27 augusti kan få stöd även för leasing av el- och gasdrivna lastbilar, medan premien på 10 000 kr för den som skrotar sin bil och skaffar elbil är ifrågasatt av 2030 och enig expertis– inte många går direkt från skrotbil till elbil. Endast 18% ser premien som rimlig, 17% anser att beloppet borde vara det dubbla, och 27% menar att premien bör vara minst 50 000 kr. Dieselbilsförare är mest skeptiska, visar ny undersökning.
Skrotningspremien: otillräcklig klimatnytta
 
20 augusti införs premien på 10 000 kronor för den som skrotar sin gamla bil och byter till elbil. Kritiken mot förslagets begränsade klimatnytta har varit massiv. 2030-sekretariatet välkomnar en skrotningspremie, men ser fem punkter där premien med smärre justeringar kan göra långt mer nytta; däribland att inkludera de som byter till biogas, konverterar till el, köper in lätta elfordon, kollektivtrafikkort eller går med i bilpool. Att inkludera fler juridiska personer, som småföretag och att låta premien gälla även vid skrotning av lätt lastbil och husbil.
Nominera mera! Laddguldet & Greenhush
 
Nu är det dags att nominera Sveriges mest framstående fastighetsaktörer och kommuner i omställningen till eldrift till Laddguldet 2024, och att nominera fler till världens första Greenhush-pris, som går till de som gör stor klimatnytta men inte berättar det – hittills är bl.a. skomakare, Antikrundan och skolmaten nominerade.
 
Nya indikatorer: Mer fossilt
 
För att följa 2030-arbetet uppdaterar vi kontinuerligt över 40 indikatorer, senast med en minskad andel fossilfria drivmedel och ökad mängd fossil energi, men både FAME och biogas ökarbiobensin passerar 1 TWhfordonsgas är över 95% förnybar och kollektivtrafiken körs över 95% förnybart.
Livscykel: Elbilar grönare
 
Ur livscykelperspektiv har elbilars utsläpp minskat 20 g CO2e/km, med 4.8 tons minskad klimatpåverkan över bilens hela livslängd, enligt Green NCAP. Det beror främst på stordriftsfördelar och skärpta krav från biltillverkarna, med ytterligare 26% förväntade minskningar till 2039. Ett skifte till grönt stål i biltillverkning kan minska CO2 ytterligare; en andel på 40% 2030 ger 6.9 Mt minskade utsläpp 2030, motsvarande de årliga utsläppen från 3.5 miljoner fossilbilar. Vi föreslår en EU-definition av grönt stål med mål för tillverkare på minst 40% 2030 och 100% 2040, medan EU:s utsläppsregler i princip innebär att fossilfritt stål måste användas 2050. BMW, Mercedes, Porsche och Volvo har slutit avtal med H2 Green Steel och andra om grönt stål, med en First Movers Coalition för stål. Merkostnaden per bil bedöms 2030 bli €43, därefter blir det en kostnadsminskning pga utsläppshandelns krav.
EU: 2035 gäller
 
EU-kommissionens omvalda ordförande von der Leyen anger att förbudet mot nya bilar med förbränningsmotor från 2035 gäller, med undantag för bilar på e-bränslen. ADACs granskning visar att e-bränslen kan användas utan prestandaförlust eller ökad, men med minst 77% lägre CO2-utsläpp än med fossil bensin; 92% om förnybar energi används i produktionen.
Kina-tullar mot elbilar landar snett
 
EU:s tullar mot kinesiska elbilar riskerar att landa snett, visar 2030:s analys, som stödjer regeringens linje att avvisa kommissionens förslag. Istället bör EU och dess medlemsländer stärka den egna stimulansen för elektromobilitet, agera mot Kinas orimliga hållning till Rysslands anfallskrig mot Ukraina och – såsom bl.a. Frankrike gjort – kräva rimliga arbetsförhållanden och miljörespekt vid produktion av elbilar, batterier och andra komponenter.
HVO100: Reapris i skymundan
 
Vid årsskiftet sänktes reduktionsplikten för diesel till 6%, vilket gav överskott på HVO100 och sju kronor litern lägre pris än vid årsskiftet, med lägsta prisskillnaden mot fossil diesel någonsin, bara 2,75 kr/l. ST1 och OKQ8 planerar för ökad produktion framgent, för vägfordon, flyg och sjötransporter. Många moderna dieselbilar är godkända för HVO100 och 2030 uppmanar alla som kan att tanka HVO100.
Fortsatt fossilflyg fel väg
 
Stockholms stads nya resepolicy anger att medarbetare kan flyga fossilt, utan krav på att vare sig ta tåget eller köpa till biobränsle – bara träd planteras inom staden. Det duger inte, skriver 2030 och FlyGreenFund.
Harris vs Trump: Analys
 
Trump utlovar att skrota utsläppskrav på nya bilar, avskaffa stimulans för elbilar, stoppa delstaters möjligheter att ställa tuffare krav än de federala, och stimulera fossila bränslen, medan Harris bygger vidare på Bidens satsningar på eldrift och förnybara drivmedel kompletterat med avslutade subventioner till fossilt, visar vår analys för Miljö&Utveckling.
Bedöm cyklingen i din kommun 
 
Vartannat år genomförs Cyklistvelometern om cykling i din kommun. Svara på enkäten här, senast 31/8
Föregångsländer
 
Remisser – tyck till!
 
Stockholmsregionens förslag till ny utvecklingsplan, RUFS, saknar färdplaner för hur klimatmålen ska nås och har en förlegad syn på biltrafikens och kollektivtrafikens roll. Läs vårt förslag här! På internationell klimatsamverkan enligt Parisavtalet och på införandet av EU:s regler om sjöfartens omställning. Läs alla remissvar här, och skicka dina synpunkter till oss!
Välkommen! Detta händer i närtid
 
Digital workshop
Arbetar du med transportsektorns omställning önskar vi din input inför ny samverkansbaserad forskning och innovation för transportsystemets energi- och klimatomställning. Välkommen till digital informationsträff och workshop den 23/8 kl 9.00–10.00!

Frihamnsdagarna, Göteborg
Hur får vi acceptans för klimatomställningen, och vågar politikerna driva på? Tillsammans med politiker, forskare och allmänhet diskuterar vi vägen framåt för transportomställningen utifrån två konkreta förslag. Välkommen 29/8 kl. 16.20 på plats eller live – och missa inte fler högaktuella aktiviteter på plats! 


Ystad Summit
4-6 september medarrangerar 2030-sekretariatet Ystad Summit om hur klimatomställningen kan skjuta fart. Program och anmälan här.

Uppdatera dig inför hösten!
2030-arenans många seminarier från Almedalen ser du på 2030:s Youtube-kanal, där du också hittar godbitar från årets fokusland Indien och mycket annat! Se bland annat hur AI kan revolutionera transport- och logistiksektorn, vad Transportsveriges beslutsfattare anser om statlig finansiering av kollektivtrafiken, hur Sverige kan bli ledande på elflyg, och hur självkörande fordon kan revolutionera svensk kollektivtrafik.
Vi välkomnar våra nya partners!
 
2030-sekretariatet välkomnar Amina Charging som ny partner! Med målet att göra smart hemmaladdning tillgänglig för alla och en naturlig, integrerad del av energisystemet som både tar emot och distribuerar energi.

2030-sekretariatets partnergrupp står bakom det svenska 2030-målet och tillsammans agerar vi för en effektiv och hållbar omställning av transportsektorn inom Bilen, Bränslet och Beteendet. Hör av dig till oss om din organisation också bör vara med, och läs mer om våra partners här!