Snart drar flera termins-verksamheter igång!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Nu är vi mitt inne augusti månad och slutet av sommaren. Snart drar flera termins-verksamheter igång igen och det händer även saker i augusti. 
 
 
AUGUSTI
 
 
Kyrkvisning på Duvbodagen
 
Visste du att Duvbo kyrka står där den gör tack vare att år 1893 grundades Sällskapet för främjande av kyrklig själavård, Initiativtagare var rotemannen Carl Alm, som själv bodde i villasamhället Duvbo. Hösten 1903 lades grunden till Duvbo kyrka och första advent 27 november 1904 invigdes kyrkan. Vill du veta mer, kom på besök på Duvbodagen!

Lördag 24 augusti är Duvbo kyrka öppen för besök kl. 14.00 - 17.00, i samband med Duvbodagen. Program: kl. 16.00 Guidning av kyrkan och kl. 16.30 Andakt.
 
Bryt ensamheten
 
I Sverige bor över 36 procent ensamma, den som inte träffar andra mer än ett par gånger i månaden anses socialt isolerad, även om det inte säger något om hur ensam man känner sig. Forskning visar dock att ensamhet kan göra oss sjuka, till exempel kan vi få högt blodtryck och bli deprimerade. Brist på sociala kontakter påverkar även koncentration och andra kognitiva förmågor. Nu anordnas ett panelsamtal om ensamhet. 

Söndag 25 augusti anordnas ett panelsamtal i Sundbybergs kyrkas församlingssal kl. 13.00 på temat Ensamhet – orsaker, risker och kanske hopp om förändring. 

Deltagare är Lars Christiansen, präst  och leg. psykoterapeut och Julia Svahn, anhörigstrateg Sundbybergs stad.

Samtalsstöd
Alla kan hamna i lägen då livet känns tufft, då känns det bra att prata med någon som lyssnar. Både präster och diakoner tar emot till själavårdssamtal. Vill du boka tid för samtal? Ring växeln 08 635 33 50 eller klicka på länken för direktnummer till präst och diakon.
 
KÖRSÅNG OCH MUSIK
 
 
Alla kan sjunga! med kören Tusen röster
 
Sjunger du i duschen, i bilen eller när du städar? Har du funderat på att börja sjunga i kör men inte vågat ta steget?

Välkommen till Alla-kan-sjunga-kören Tusen röster. Vi ses varje torsdag kl 18.30 - 20.00 i Sundbybergs kyrka. Använd ”Kajutaingången”. Det krävs inga förkunskaper och är kostnadsfritt. Kom gärna en kvart innan när du besöker kören första gången. Höstterminen 2024 drar igång torsdag 7 september. Körledare är Maria Nordenback – Kress, För frågor, kontakta: Birgitta Nicklasson på telefon 08-635 33 88 eller via e-post: birgitta.nicklasson@svenskakyrkan.se
 
GRUPPVERKSAMHET
I SEPTEMBER MED ANMÄLAN
 
Samtalsgrupp för vardagsensamma
 
Församlingshuset
Prästgårdsg. 11, Sundbyberg.

Även om man är omgiven av andra kan man känna sig ensam. Åsa, diakon, menar att ensamhet är ett av vår tids största problem. Tillsammans med volontären Hasse startar hon en samtalsgrupp för dem som saknar vardagsgemenskap och djupare samtal.

Läs mer om samtalsgruppen på församlingens hemsida. 
Du som känner dig ensam i vardagen bjuds in till samtal

Gruppen träffas första gången 9 september och därefter totalt 6 gånger i församlingshuset på måndagar kl. 17 - 19. Det kostar inget att delta men du behöver föranmäla dig med namn och telefonnummer till asa.wallner@svenskakyrkan.se
 
Write Your Self
 
Har du ett behov av att hitta tillbaka till dig själv? Write Your Self går ut på att använda skrivande som verktyg och läkande process vid upplevelser av trauma.

Write Your Self är en gruppverksamhet där man arbetar med skrivandet som ett läkande verktyg. Genom skrivprocessen får deltagarna tillgång till olika skrivsätt och hjälp att utforska sina berättelser i egen takt. Att sätta ord på sina känslor är ett första steg till att må bättre. Var och en delar bara det den vill men gruppen erbjuder en trygg gemenskap.
 
Gruppen ses 8 gånger under hösten 2024 och ses udda veckor på tisdagar kl 18-20 i Dubvo kyrka, i samlingslokalen. Kursstart hösten 2024 är tisdag 10 september. 
För frågor om grupper samt anmälan, kontakta diakon Magnus Ahlqvist
Tfn: 072-732 95 40, e-post: magnus.ahlqvist@svenskakyrkan.se
 
Läs mer på writeyourself.com
 
Lördagsfrid
- Kristen retreat
 
På en retreat står själen och andligheten i centrum. Lördag den 21 september anordnas Lördagsfrid  - en retreatdag i Sundbybergs kyrka i tyst gemenskap med tid för vila och återhämtning.

lördagsfrid börjar och slutar vi tillsammans och däremellan har man egentid där man kan vara med på Mediyoga med Ulf Wallgren eller sjunga Taizésånger. Det finns även enkelt skapande och några böcker att läsa. Vegetarisk lunch serveras.

Anmälan sker på mejl till helena.nyhlen@svenskakyrkan.se 
Vid behov tillämpar vi kölista.
 
Föräldrabarnaktiviteter från vecka 35
 
Aktivitet med föranmälan
Lammet, Prästgårdsgatan 11
Föräldra-barngrupp
med anmälan
 
Max 40 personer per grupp.
  • Tisdagar kl. 09.00 – 10.30 Josef
  • Tisdagar kl. 11.00 – 12.30 Maria
  • Tisdagar kl. 13.30 - 15.00 Jona
  • Fredagar kl. 9.00 – 10.30 Mose (även för äldre syskon)
  • Fredagar kl. 11.00 – 12.30 Mirjam
Man anmäler sig till en grupp och får ha kvar sin plats under hela terminen. Säg till om du vill ha platsen kortare tid så kan någon annan få den. Anmälan till grupperna på Lammet görs till Tove Nyberg på mejl 
tove.nyberg@svenskakyrkan.se

Terminstid hösten 2024
Terminsstart är vecka 35.
(26-30 augusti)

Anmälan till hösterminens barn-
och föräldraträffar är öppet, sedan onsdag den 14 augusti.
 
Drop in träffar
för föräldrar och barn i lokalen i URSVIK
 

Välkommen till föräldrabarn-träff och babyrytmik i lokalen Krubban, på Stallgatan 28 i Ursvik.

Kom till föräldrabarn-träff på måndagar kl. 9.00-11.00 och torsdagar kl. 13.00-15.00. Kom gärna även till babyrytmik ordnas på fredagar 10.00-10.30 för
bebisar 10-18 månader och 11.15-11.45 för bebisar 0-9 månader. Gemensamt fika i pausen. Ledare är Jessika Grape, musikpedagog. Terminsstart är vecka 35.