Följ våra landslag på instagram @swedewrestling
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Prenumerera | Dela | Facebook | Instagram
    Förbundsstyrelsen informerar 
     
    Här hittar ni information från det senaste styrelsemötet, som hölls 20 juni 2024. Klicka här för att se en sammanfattning.

    Efter årsmötet 2024 och den motion som kom in angående öppenhet, kommer styrelsen framöver efter varje styrelsemöte informera om vad som beslutats.
     
    Brottning Grund i Hästveda & Karlstad
     
    Starta säsongen med en utbildning. Vi har två planerade tillfällen. I Hästveda BK, Skåne och hos BK Orion, Karlstad. Klicka på länken för anmälan.
    31 augusti i Hästveda
    7 september i Karlstad

    Utbildningen Brottning Grund, passar alla nivåer av tränare oavsett tidigare erfarenhet och är delvis webbbaserad. Den anordnas på begäran av er. Kontakta conny.tarnklev@umu.se, för mer information och bokning. 
     
    Digital träff Trygg Idrott #3 
     
    Vi ses  8 oktober 19:15 via Teams. Anmäl er här
    Sammanfattningen av träff nummer 2 som hölls 28 maj, hittar ni här tillsammans med dokumentation från tidigare träffar och annat som kan vara intressant inom området.
     
    Foto: UWW
    EM för U17 och U20
     
    Vi är mitt uppe i den första av två veckors mästerskapsbrottning,, där GR17-landslaget var först ut av svenskarna. Santosh Tarmalingan tog brons i 48 kg.
    Onsdag 26 juni startade damernas turnering. Alla resultat hittar ni på UWW:s hemsida.

    Truppen till U17-EM
    GR17
    48kg Santosh Tarmalingan, Spårvägens BK
    55kg Olivier Perez, Spårvägens BK
    60kg Lucas Bryngelsson, Norrtälje BK
    65kg Alvin Thulinder, BK Loke
    71kg Axel Baff, Limhamns BK
    92kg Sigge Althen, Skurups SK
    WW17
    43kg Sally Malmgren, Skurups SK
    49kg Emmy Nerell, Helsingborgs WT
    53kg Agnes Lundgren, Sundsvalls AIK
    57kg Ellen Lundgren, Sundsvalls AIK
    61kg Vanja Furmark, Karl Gustaf BK
    65kg Ida Boxe, BK Sana

    Måndag 1 juli är det dags för våra U20-landslag att ge sig in i kampen om EM-medaljerna, där Sverige skickar en mycket slagkraftig trupp på tio brottare:
     
    GR20
    60kg Adam Silverin, Örgryte BF
    63kg William Ekerot, Sundsvalls AIK
    67kg Tim Bergfalk, Göteborgs AK
    72kg Denny Chjan, Sundsvalls AIK
    77kg Hugo Baff, Limhamns BK
    87kg Hamza Sertcanli, Spårvägens BK
    WW20
    57kg Tindra Dalmyr, Varbergs BoIS BK
    62kg Amelia Samuelsson, AIK Brottning
    68kg Wilma Hoffman, Sundsvalls AIK
    72kg Elvira Ersson, Karl-Gustaf BK
     
    Följ mästerskapet live via UWW.org  och vår rapportering på SBF:s instagramkonto @swedewrestling
     
    Platser kvar till tävlingssekreterarutbildning, Bosön 23-25 augusti
     
    För region 2,3,4 blir det på Bosön i Stockholm i samband med Tränarforum.
    För region 1 se separat inbjudan på Skåne brottningsförbunds hemsida 30/8-1/9
     
    Känner du att du är;
    • Hyfsad på datorer och har något mer än baskunskaper i officepaketet så som word och excel (tillgång till egen dator nödvändigt).
    • Problemlösare – gillar siffror och klurigheter
    • Har egen bil eller möjlighet att ordna.
    Då är tävlingssekreterarrollen något för dig. Anmäl dig här.
    Vid frågor, kontakta Kristina Edsberg, kristina.edsberg@brottning.rf.se
     
    En av träningsgrupperna från sommarlägret på Glimåka Fhs hos BK Viking.
    Parabrottningsläger i Broby
     
    Under tre dagar i juni fick 43  lägerdeltagare med intellektuell funktionsnedsättning (IF) från Gilmåkra folkhögskolas sommarkurs prova på brottning hos BK Viking. Tillsammans med Peter Reschke, Ida och Rikard Jönsson fick de på ett lekfullt sätt inta mattan. Peter gick tidigare på Glimåkra FHS och fick under sin tid på skolan träna brottning med BK Viking. Nu är han en viktig ambassadör för brottningen. Annika Jönsson, ansvarig för sommarkursen blev positivt överraskad av vilken respons deltagarna gav på brottningen. Hon är till vardags engagerad i parafotboll och ser stora möjligheter med brottning för personer med IF.
    Lägret fick besök av Sveriges Radio P4 Kristianstad som var på plats och intervjuade Rikard, Peter och Bella, där Peter fick brotta ner reportern Saga Holm. Lyssna här (23:51 in)  
    https://sverigesradio.se/avsnitt/2406624
     
    Tränarforum Bosön 2022
    Missat att anmäla er till Tränarforum?
     
    Om ni missat att anmäla er till Tränarforum finns det fortfarande en möjlighet att göra det. För er som inte behöver boende är anmälan öppen till 25 juli. 
    Till anmälan.
    Projektstöd går att söka för hela deltagaravgiften.

    Programmet är nästan klart. Det blir teori och praktik ur ett domarperspektiv med bland annat Linn Sjöström. Vi kommer arbeta med mental förberedelse tillsammans med Alexander Wiklund. Marc Lundberg, Ekerö BJJ  ger oss fler verktyg i hur vi kan anpassa träningar för att öka inkluderingen av barn- och ungdomar med NPF-diagnoser och/eller intellektuell funktionsnedsättning. Vi kommer att ta upp hur vi rekryterar fler tränare och det blir öppen matta med landslagsstaben på plats. 

    Vi börjar dagen 9:00 med fika och registrering 24 augusti och avslutar 14:00 den 25 augusti.

    Vid frågor, kontakta info@brottning.rf.se
     
    Skadat dig på träning eller tävling?
     
    Få snabb experthjälp av legitimerade fysioterapeuter med Folksams tjänst Råd och Vård för idrottsskador.
    Mer information om hur du får hjälp hittar du här.
     
    Brottningens nya representanter i Eldsjäl 2.0
     
    För femte året i rad har brottningen med deltagare i utvecklingsprogrammet Eldsjäl 2.0. I augusti är det dags för Freddie Gjaervaldsaeter, Mora Orsa BK och Thea Jensen, Alebrottarna att påbörja sin omgång, där en del av utbildningen handlar om att driva ett projekt från idé till genomförande.
    Förra omgångens deltagare, Ida Jönsson, BK Viking och Alva Lehnberg, Arboga AK kommer att presentera sina projekt under Tränarforum på Bosön.
    Läs mer om utvecklingssprogrammet här.
     
    Konferens i Göteborg
    Brottning omfamnar alla - en del av Idrottsklivet
     
    Sommaren är här och Moa Nygren programansvarig för Idrottsklivet sammanfattar våren;

    - Vilken vår det varit! Nu känns det som vi är igång på riktigt, det har varit en startsträcka för alla, längre än vad jag hade förväntat mig. Nu har både jag och föreningarna kommit in i arbetet och landat i hur vi ska arbeta med Idrottsklivet, fått kontakt med aktörer i områden och saker börjar rulla på. Jag ser redan fram emot hösten och allt arbete.

    Idrottsklivet hittills
    Idag är dessa föreningar påkopplade: Armeniska BK, IK Sparta, Malmö Tigers WT, AK 77, Örebro AK, Västerås BK, IFK Linköping, IFK Haninge (är intresserade av att starta upp en brottningssektion).

    I mars samlades alla vid det tillfället deltagande föreningar för en konferens i Göteborg. Johan från Mentis Services ”den kreativa säkerhetsbyrån” var på plats och berättade om uppsökande arbete och att känna sin terräng och sitt område.
     
    Lärdomar
    Planering inför att komma igång med aktiviteter är A och O för att säkerställa en hållbarhet inom föreningarna och en långsiktighet kring aktiviteterna. En lärdom är att denna planering med alla dess dialoger tar tid och att en uppstart med aktiviteter får ta tid.
    En annan viktig lärdom är hur fantastiska våra föreningar är att arbeta med.
    - Ni alla oberoende av om ni är en del av idrottsklivet eller inte gör ett underbart jobb och betyder mycket för barn och ungdomar. Fortsätt i samma anda! avslutar Moa Nygren.

    Vad är idrottsklivet?
    Satsningen Idrottsklivet är en uppväxling av ett redan pågående arbete med att främja barn och ungas deltagande i föreningsidrotten – särskilt för de barn och unga som i dag står längst ifrån.

    Vill din förening vara en del av idrottsklivet?

    Genom medel avsatta för fritidskortet har SBF möjlighet att utöka områden och föreningar som vill arbeta för att nå fler barn och unga som vi inte når idag. Är er förening intresserade av att göra skillnad för fler?  Skicka en ansökan innehållande era tankar och ett telefonnummer till moa.nygren@brottning.rf.se, så tar vi det därifrån.
     
    Elchin Hamidov Klippans BK i blå trikå i finalmatchen mot Mats Wängelin Väsby BK i röd trikå. Foto Donnie Klang.
    Rekorddeltagande i Veteran-SM
     
    Text: Ulf Andersson
     
    Årets Veteran-SM samlade rekordantal i deltagande veteraner. Hela 73 veteraner vägde in i de två ålderskategorierna i fristil samt grek-rom stil. 
    Detta var den 17:e gången Veteran- SM (VSM) arrangerades sedan starten 2006 i Hököpinge, Skåne. Första VSM hade då 22 invägda veteraner. Det är tredje året i rad som BK Falkenberg arrangerar VSM och med det har vi fått en rutinerad (veteran) organisation med väldigt stor arrangörsvana. Ett Veteran-SM som fortsätter att öka deltagarmässigt.
    Det blev totalt 96 matcher som avgjordes på två brottningsmattor i Falkhallen. Några veteraner stack ut ur mängden, bland annat Elchin Hamidov Klippans BK, som i år gjorde debut i Kat A (35–45 år) 62 kg fristil, som han vann i överlägsen stil.
    Det var dessutom fyra veteraner som vann dubbelt i år, Thomas Rönningen 62 kg Skedsmo BK, Tobias Kantola 78 kg Väsby BK, Mamed Sulejmanov 88 kg Väsby BK och Walid Said 100 kg AIK. Jimmy Samuelsson AIK överraskade de flesta med att väga in i 70 kg (Kat B) och med flera säkra segrar, vinna sitt 8 SM guld för veteraner.
    Väsby BK tog hem lagpriset för tredje gången i rad, vilket är ett bra betyg som visar att föreningen är riktigt på gång från de yngsta till de äldsta i klubben.
    Resultat veteran SM finner ni på: Veteran-SM 2024 Falkenberg, 2024-05-25 (liga-db.de)
    Läs hela Ulf Anderssons rapport från Veteran SM här (pdf).