Hälsningar från kyrkovalskansliet!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Förberedelser pågår
 
På valkansliet fortgår förberedelserna inför hösten då flera av kyrkovalets it-system ska öppnas för er användare.
Systemen har uppdaterats och i vissa fall fått nya funktionaliteter. Testningen av systemen är omfattande och viktig för att säkerställa att allt fungerar som det ska. Stort fokus ägnas också åt att uppdatera kyrkovalets e-utbildningar till valnämnder, valförrättare och rösträknare. I slutet av augusti publiceras de första utbildningarna på valwebben och sedan kommer de övriga allt eftersom.

Valkansliet kommer att ha låg bemanning under juli och början av augusti. Det innebär att svarstiden kan blir något längre än vanligt vid eventuella förfrågningar, men vi besvarar era frågor så snart vi kan.

Vi önskar er alla en riktigt skön och avkopplande sommar!

Hälsningar från valkansliet


Bild: Digitalis (Fingerborgsblomma).
Foto: Gustaf Hellsing/Ikon.
 
Tänk på att ha tillräckligt med resurser
 
Börja gärna redan nu att fundera över bemanningen inför och under genomförandet av kyrkovalet. Se till att det finns några extra personer runt er från församlingen som kan hjälpa till med tekniskt stöd, transporter och annat praktiskt som behövs inför och under valet. Hör er för om tips på personer som kan tänka sig att bli engagerade i arbetet med valet som valförrättare och röstmottagare. Kanske är det läge för en blänkare i församlingsbladet eller i sociala medier? Se också till att ni har tillräckligt många ersättare för valnämnden registrerade i Kyrksam.
 
Vallokalsystemet öppnar för valdistriktsregistrering
 
För de församlingar och pastorat som inte berörs av någon indelningsändring ska stiftsstyrelsen senast den 1 december 2024 ha fattat beslut om valdistriktsindelning. I god tid innan bör därför samtliga valnämnder som ska göra en ny valdistriktsindelning ha skickat in ansökan till stiftet. Här kan du läsa mer om att registrera valdistrikt, vallokaler och lokaler för förtidsröstning.

Den 10 september öppnar Vallokalssystemet för registrering av valdistrikt. Ta hjälp av personal i församlingen eller pastoratet för registrering i systemet. Manualer och inloggning finns på valwebben. Det kommer också att finnas en e-utbildning om hur registreringen ska göras.
 
Valsedelsbidrag
 
De nomineringsgrupper som är representerade i olika beslutande organ, eller som blir det genom ett val, kan få bidrag för att trycka upp valsedlar. Till tryckkostnaderna räknas även kostnaderna för att distribuera valsedlarna. Beslut om bidrag för de olika valen fattas av respektive beslutande organ, det vill säga kyrkofullmäktige, stiftsfullmäktige och kyrkomötet. Bidrag ska ges på enhetliga villkor. 

I november fattar kyrkomötet beslut om bidragsnivå till nomineringsgrupper som ställer upp i kyrkomötet, samt om ändringar i kyrkoordningen till följd av förändringar i valsedelsdistributionen. Föreslagna ändringar i kyrkoordningen kring valsedelsdistributionen innebär även ett tillägg i 38 kap. 33 § om att bidrag för valsedlar som trycks via kyrkostyrelsen högst kan uppgå till 0,7 valsedlar per röstberättigad. Nivån, som motsvarar 70 valsedlar per 100 röstberättigade, är den föreslagna nivån på hur många valsedlar en nomineringsgrupp kommer att få beställa via kyrkostyrelsen.
 
Kyrkofullmäktige måste besluta om eventuellt valsedelsbidrag under hösten 2024. Om de gör detta innan kyrkomötet tagit beslut om regelverksändringar är det bra att ha en beredskap för att beslutet i kyrkofullmäktige inte stämmer överens med det nya regelverket. 
 
Kostnaden för tryck och distribution av valsedlar har ökat med ungefär 50 procent sedan kyrkovalet 2021.
 
Blanketter för nomineringsgrupper
 
Nomineringsgruppernas arbete inför kyrkovalet 2025 har börjat. Det handlar bland annat om att bilda nya nomineringsgrupper och att engagera kandidater som vill ställa upp i valet. All registrering görs i Grupp- och kandidatsystemet. Blanketter för ansökan om ny gruppbeteckning och övriga blanketter finns på sidan för nomineringsgrupper och kandidater.

Här finns också all övrig information som riktar sig till nomineringsgrupperna samlad. I slutet av augusti öppnar Grupp- och kandidatregistreringen för grupper registrerade på enheter som inte indelningsändrar. Mellan 11 mars och 15 april 2025 är systemet öppet för samtliga grupper.
 
Infomaterial till hösten
 
Just nu håller vi på att ta fram olika typer av informationsmaterial som ska finnas tillgängligt efter sommaren. Det är bland annat filer med signalelement för kyrkovalet, enkla plugg-annonser, skyltmaterial (strandflagga, rollup), en enkel liten bra-att-veta-folder, information om att ställa upp som kandidat i kyrkovalet. Mer information kommer fortlöpande på valwebben och i kommande nyhetsbrev.
På ny adress
 
För att förbättra funktionen på kyrkovalets tryckportal är webbadressen dit ändrad. Vi har försökt uppdatera länkar på alla kända platser, men om någon t.ex. går in via ett sparat nyhetsbrev så kanske det blir stopp. Den nya adressen är: https://svkportal.kph.se
 
På gång framöver
 

Slutet av augusti 2024
De första e-utbildningarna publiceras på valwebben.

Grupp- och kandidatregistreringen öppnar för grupper registrerade på enheter som inte indelningsändrar. Mellan 11 mars och 15 april 2025 är systemet öppet för samtliga grupper.
 
10 september 2024 – 1 februari 2025
Registrering av valdistrikt i vallokalsystemet, där valdistriktsindelning äger rum.

18 september 2024
Nyhetsbrev till valnämnder och församlingar, nummer 5.
 
1 oktober 2024
Antal röstberättigade tas fram ur kyrkobokföringen, används bland annat som underlag för beslut om valdistriktsindelning, antal mandat i församling eller pastorat.
 
November 2024
Lokala beslut om valorganisation, mandat, m.m.

Kyrkomötet beslutar om regelverksändringar gällande förändrad valsedelsdistribution samt tröskel till kyrkomötet.
 
Har du frågor?
 
På valwebben finns all information om kyrkovalet. Sidan uppdateras fortlöpande. Har ni i valnämnden frågor om regelverk, utbildningar med mera vänd er i första hand till valhandläggaren i ert stift. Stiften kan även svara på frågor om exempelvis valdistriktsindelning.
 
För frågor om något av de gemensamma it-systemen, kontakta Svenska kyrkans kanslistöd:
Telefon 010-18 19 200, knappval 2.
E-post: kanslistod@svenskakyrkan.se 

Nomineringsgrupper och kandiater
Information för nomineringsgrupper och kandidater finns här.

För allmänheten
www.svenskakyrkan.se/kyrkoval
 
Tidigare utgåvor av nyhetsbrevet