Vecka 25 – 2024
I nyhetsbrevet På gång får du nyheter från Skara stift varannan tisdag. Vi vill gärna nå alla ideella, förtroendevalda och anställda medarbetare i din församling. Hjälp oss genom att vidarebefordra mejlet och be de medarbetare som inte redan får På gång att fylla i sin e-postadress här! Tack!
Välkommen att vara med när biskop Åke Bonnier lägger ner staven 14 september
 
Biskop Åke vigdes till biskop i Skara stift 2012 och har varit biskop i snart tolv år.
Lördag 14 september 14.00 lägger han ner staven i Skara domkyrka. Välkommen att vara med på plats i Skara domkyrka!
Efter mässan kommer det bjudas på kakbuffé i domkyrkan med efterföljande avtackning. Kakbuffén kommer innehålla en rad olika kakor att välja mellan. Det kommer finnas möjlighet under avtackningen att framföra några ord till biskop Åke som du anmäler i förväg. 
Läs mer om stavnedläggningen här!

22 september vigs Ulrica Fritzson till Skara stifts 84:e biskop i Uppsala domkyrka av ärkebiskop Martin Modéus. Det finns möjlighet att boka plats på buss till vigningen som avgår från olika platser i stiftet.
Läs mer om det här!
 
Svenska kyrkan och Skara stift har fått två nya diakoner och en ny präst
 
Diakon Anna Wallqvist, biskop Åke Bonnier,
präst Lars Gunnar Pahlm, diakon Ingegerd Wyatt. 
Söndag 16 juni vigdes Anna Wallqvist och Ingegerd Wyatt till diakoner och Lars Gunnar Pahlm till präst av biskop Åke Bonnier i Skara domkyrka. 

Anna Wallqvist kommer arbeta som diakon i Skövde pastorat, Ingegerd Wyatt kommer arbeta som diakon i Götene pastorat och Lars Gunnar Pahlm kommer arbeta som präst i EFS-församlingen i Alingsås
 
 
Kyrkomusiker och församlingspedagog mottagna av biskop Åke
 
Kyrkomusiker Adam Frödin, församlingspedagog Maria Djurberg, biskop Åke Bonnier, kyrkomusiker Jannis Lundqvist, kyrkomusiker Matilda Roolf och kyrkomusiker Agnes Sörensen. 
Torsdag 13 juni mottogs fyra nyutexaminerade kyrkomusiker och en församlingspedagog av biskop Åke Bonnier i samband med en mässa i Skara domkyrka.

Adam Frödin är kyrkomusiker i Amnehärad-Lyrestads pastorat, Maria Djurberg är församlingspedagog i Lidköpings församling, Jannis Lundqvist är kyrkomusiker i Alingsås pastorat, Matilda Roolf är kyrkomusiker i Töreboda pastorat och Agnes Sörensen är kyrkomusiker i Värsås pastorat. 
 
 
Sommarens öppettider på stiftskansliet i Skara
 
I juli är receptionen på stiftskansliet i Skara öppen 8.00-12.00, växeln är öppen 9.00-12.00. 

I juni och augusti gäller ordinarie öppettider 8.00-16.00, växeln är öppen 9.00-15.00. 
 
Besök från vänstiftet i Sydafrika – var med och forma deras program!
 
Sedan 1996 har Skara stift en vänstiftsrelation med det sydöstra stiftet i den Evangeliska Lutherska kyrkan i södra Afrika (ELCSA-SED). Nu blir vi gästade av tre personer från vår systerkyrka. De kommer till Skara stift i för att vara med på mottagandet av vår nya biskop electa Ulrica Fritzson den 28 september. Våra gäster är kvar i vårt stift fram till och med den 11 oktober, Sverigebesöket avslutas sedan med deltagande i Act Svenska kyrkans konferens "Göra skillnad" i Uppsala 12-13 okt.
 
Huvudsyftet med deras besök är att bredda och bygga relationen mellan våra stift, framförallt genom möten i församlingar och pastorat. Därför kommer här ett fantastiskt erbjudande! Er församling/ert pastorat kan paxa en dag från 29 september till och med 11 oktober då ni vill ta hand om och vara värdar för våra gäster. Ni ansvarar för att hämta/lämna dem i Skara enligt överenskommelse och att de får möta människor och ta del av livet i ert församlingssammanhang samt se till att de får mat och fika under den tid de är hos er. Skulle det finnas intresse att ta hand om våra gäster i t.ex. två dagar i rad så meddela det så undersöker vi förutsättningarna för det.
 
Anmäl intresse och önskemål så snart som möjligt till Skara stifts internationella sekreterare
Gudrun Norrfjärd: gudrun.norrfjard@svenskakyrkan.se, tel. 070 858 50 86
 
Andrum i advent på Flämslätt
 
Den 6-7 december är du välkommen till Andrum i advent på Flämslätt stiftsgård. Några programpunkter är bland annat, Stefan Edman "Andas lättare", Gunnar Thörnqvist med Atle Burmans dikter "Min själ blir aldrig jord" och musikprogram och Carin Åkesson som kommer prata om musikprojekt på Sagsjöanstalten. Mer information kommer.  
 
Mission från marginalerna – Perspektiv på att vara Jesu lärjungar i praktiken
 
Välkommen till Herrljunga för att lyssna till teol.dr. Deenabandhu Manchala som under de senaste decennierna ägnat sig åt temat ”mission from the margins”, i både praktik och teori.

Han kommer från Bangalore i Indien och har varit verksam bl.a. inom Kyrkornas världsråd. Han är en av huvudskribenterna bakom Kyrkornas världsråds dokument "Tillsammans för livet".  Läs mer här!
 
Inspirationsdag om att göra plats för ljuset
16 november - Save the date
 
Hur kan vi tända ljus i mörkret och få lågorna att lysa starkare – för att värna livet, lokalt och globalt?!
Vi hoppas på medverkan av en gäst från Betlehem.
Inspiration inför Act Svenska kyrkans julkampanj – ”Sprid ljus i mörkret”.
 
För dig som tillsammans med andra vill lära mer om kyrkans roll i en tid som i stor utsträckning präglas av ofred. Du kan vara engagerad och ingå i en internationell grupp eller helt enkelt vara nyfiken – varmt välkommen!
 
Boka datumet! Ytterligare information om plats och program kommer längre fram.
 
Kravet på att spara papperskvitton slopas
 
I framtiden kommer papperskvitton inte behöva sparas efter ett beslut av riksdagen 22 maj.  

Det kommer underlätta administration och redovisning. Det är dock inte möjligt att ändra i rutiner förrän det är ändrat i Svenska kyrkans bestämmelser om gallring. Detsamma gäller för Begravningsverksamheten och KAE, som Riksarkivet tar fram föreskrifter för. 

Mer information finns i Svenska kyrkans arbetsgivarorganisations webbhandbok Vera.
Här kan du läsa mer om hur du kommer åt den. 
 
Information från Lilleskogs själavårdsinstitut
 
Välkommen till Lilleskog två eftermiddagar i september!

Lunch, föredrag och samtal med två gäster från Lund, Kerstin Wimmer respektive Jesper Svartvik. 
 
Tisdag 24 september 
 
Klagan - ett första steg till hopp
Var finns det rum för klagande hjärtan i våra liv?
Vem tar emot våra rop över livets smärta och besvikelser?
Utifrån Luthers tänkande är klagan ett helt nödvändigt steg mot att våga hoppas igen. Detta mönster återkommer i poeten Leonard Cohens sånger, främst i ett brustet Hallelujah.
med Kerstin Wimmer, präst och teologie doktor

Onsdag 25 september
Själavård i judisk kontext
Med Jesper Svartvik, präst, teologie doktor, forskare, författare och stiftsteolog i Karlstads stift.
Som tidigare undervisat i Lund, Jerusalem och Boston och vars nästa bok heter Vägen som är mödan värd: En handbok om judisk-kristna relationer (utkommer i september 2024 på Proprius förlag).

Tider
Middagsbön 12.15
Lunch 12.30
Föredrag med samtal 13.30 – 15.30/16 inkl eftermiddagsfika
 
Kostnad per eftermiddag
500 kr
 
Anmälan
Skarastift.Lilleskoginfo@svenskakyrkan.se
Eller ring 0322 512 81
 
Trevlig sommar önskar redaktionen
 
På gång tar sommarlov och återkommer vecka 33
för ordinarie utgivning varannan tisdag, ojämna veckor. 

Ha en riktigt skön sommar!

önskar stiftskommunikatörerna
Anna Theander, Josefin Roos och Malin Wäring
 
Kurser & arrangemang
Temakurser 2024: Handling och bön må bli ett
Hur kan evangeliets stora ord omsättas i praktisk handling? Det får vi lära mer om och inspireras av – tillsammans! Det övergripande programmet är samma för alla temakurserna, medan seminarierna kan variera utifrån lite olika perspektiv.
Kom tillsammans, anställda medarbetare från olika yrkeskategorier, och inspireras på Flämslätt!
Varmt välkomna!
 
Nu finns kursprogrammen för alla temakurserna ute på webbplatsen - klicka på länken nedan för att läsa mer. Som en del i utbudet för 2024 finns också möjlighet att delta i ett stilla dygn på Lilleskog. Även det hittar du information om via länken.

Mer information och datum kan du läsa om här
 
Kurs för ideella predikanter
Välkommen, du som håller eller som är intresserad av att hålla andakter, helgmålsböner och gudstjänster och behöver utbildning eller fördjupning. Prata med din kyrkoherde om vem som kan vara din handledare och samtala om möjliga prediko- eller andaktstillfällen.
Ny kurs startar 2025.
Läs mer
Rustad i höst
Ideellt engagerade ungdomar och deras ledare är välkomna till utbildningen Rustad som Skara stift, Svenska Kyrkans Unga och Sensus står bakom. Nu är höstens utbildningshelg planerad och blir den 22-24 november. Sprid till intresserade ungdomar och boka in datumet redan nu. Mer information på hemsidan. 
Läs mer
 
Att vara kyrka
En kurs för församlingar som vill utveckla arbetet kring delaktighet och engagemang genom att involvera, inspirera och rekrytera ideella medarbetare i församlingen. Syftet med kursen är att rusta medarbetare att bli möjliggörare för ideellt engagemang.
Läs mer
Fortbildning i enskild själavård
För dig som är präst eller diakon med en längtan att fördjupa uppgiften som själavårdare. Utbildningen riktar sig dig som präst eller diakon som har minst två års arbetslivserfarenhet efter din vigning. 
Läs mer
 
 
Kick-off på lika villkor
Välkommen till 2024 års Kick Off - På lika villkor! Denna gång är temat Regnbågens alla färger. Det blir ett färgsprakande program under två dagar för dig som är ideell eller anställd medarbetare i Svenska kyrkan och arbetar med barn och unga
0-18 år. Boka in 21-22 augusti i Borås!
Läs mer
Kyrkligt ledarskap
Svenska kyrkans utbildningsinstitut och Skara stift inbjuder till behörighetsgivande kyrkoherdeutbildning för blivande kyrkoherdar.
Kursen Kyrkligt ledarskap omfattar 15 högskolepoäng. Målet för utbildningen är att lägga grunden till ett ändamålsenligt och professionellt ledarskap i Svenska kyrkan.
Läs mer
 
Nätverksträff för 
begravningsverksamheten

Begravningsnätverket träffas i Skövde den 21 oktober kl. 9.00-15.00. Sara Adolfsson, samordnare för begravningsverksamheten i Linköpings stift kommer på besök för att prata om styrdokument och beredskap, färdplan för klimatet. Vi kommer även att besöka Skövdes krematorie. 
Kurssidan på
Skara stifts webbplats

Du kan alltid kika in på alla aktuella kurser på Skara stifts webbplats. Där finns allt som är på gång när det gäller fortbildning och kompetensutveckling samlat. Du hittar också till den sidan via Skara stifts startsida. 
Till kurssidan
 
Fler aktuella kurser
och arrangemang

AUGUSTI
- Ny i stiftet, 22 
- Livslångt lärande i församlingen, start i augusti

SEPTEMBER
- Mission från marginalerna, 7
Konfirmandnätverket, 17 





OKTOBER
Vägen valde dig, 4-6
- K-Bok certifiering, 21-22
- Fortsättningskurs i pedagogik för konfirmandarbete, start i oktober

NOVEMBER
- Idédag 2024, 23
- Arbetsledare i Svenska kyrkan, start i november
 
OM PÅ GÅNG
 
SKARA STIFT PÅ WEBBEN
Vi publicerar fortlöpande material på två webbplatser, för olika målgrupper:
1.Kornet riktar sig till de som har en asnlutning till kyrkans Microsoft 365 och Teams.
2. Den externa webbplatsen riktar sig till ideella medarbetare, förtroendevalda, anställda, medlemmar, media och allmänhet.
 
PUBLICERADE BREV
hittar du ovan
eller på På gångs sida på webben. 
Ansvarig för nyhetsbrevet är
kommunikatör Anna Theander
0511-262 67
KONTAKTUPPGIFTER