Pax et Bonum
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Utforska pilgrimslederna
till Vadstena i sommar
 
I dagarna har vi premiär för vår nya webbplats för St Birgitta ways som är ett samlingsnamn för de pilgrims- och vandringsleder som tar dig till det klassiska pilgrimsmålet Vadstena. Ledsystemet har fått sitt namn av en av Sveriges mest kända personer, helgonet Heliga Birgitta av Vadstena. På vår nya portal för pilgrimsvandring hittar du allt du behöver för att på egen hand kunna planera och genomföra en pilgrimsvandring. Här hittar du inspiration och information om lederna med kartor och turförslag samt förslag på övernattnings- och matställen längs leden. Så nu är det lättare än någonsin att pilgrimsvandra till Vadstena!
 
Äntligen framme i Vadstena!
När du väl är framme vid pilgrimsmålet Vadstena finns tid till vila och rekreation - men också mycket att se och göra. Pilgrimscentrum i Vadstena ligger bara ett stenkast från klosterkyrkan och här finns turistinformation, härbärge, café och butik. Varje kväll under sommaren kl 18:00, mån-lördag, firar vi en pilgrimsmässa i klosterkyrkan där vi välkomnar pilgrimer med bön och välsignelse. Vid Pilgrimscentrum får du en stämpel i ditt pilgrimspass och har du vandrat mer än 10 mil längs våra leder och kommit fram till klosterkyrkan utfärdar vi ett fint Birgittacertfikat. Du är också välkommen att dela dagsrytmen av tidebön i kyrkan och delande vid Pilgrimscentrum. Varje morgon 08:30, måndag – lördag, firar vi en pilgrimsmässa i klosterkyrkan där vi sänder iväg pilgrimer med en särskild pilgrimsvälsignelse. Varje torsdag och lördag erbjuder vi introduktion till Heliga Birgittas liv som pilgrim och klostergrundare genom Birgittavandringar på klosterområdet. Missa inte att besöka St Birgitta klostermuseum och ta del av deras dagliga visningar.

Introduktion till livet som pilgrim
För dig som vill fördjupa din förståelse för pilgrimsvandringens tanke och praktik kan vi rekommendera att delta i en arrangerad pilgrimsvandring. Vid tre tillfällen sommaren 2024 ordnar vi "prova på vandringar" i grupp. Vi vandrar totalt 4 mil från Ödeshög till Vadstena. I samband med firandet av Heliga Birgittas helgondag den 7 oktober varje år erbjuder vi också tre vandrings- och gemenskapsdagar. Välkommen att anmäla dig!
Pilgrimsvandra mot ett hållbarare liv
Den moderna pilgrimstanken har ”gröna” förtecken. Som pilgrim vill vi gå varsamt fram på jorden utan att lämna spår efter oss. Pilgrimen vill leva hållbart både i inre och yttre mening. Redan 2015 genomfördes som ett uttryck för det en pilgrimsvandring från Uppsala till klimatmötet i Paris och 2021 genomfördes som en del av Svenska kyrkans färdplan för klimatet en 180 mil lång pilgrimsvandring från Vadstena till klimatmötet i Glasgow. Som enskild pilgrim och församling/förening kan du hämta kunskap och inspiration på vår sida https://walkforfuture.se/ till att ordna egna pilgrimsvandringar. Här finns material att både beställa, ladda ner och inspireras av.
 
Herre visa mig vägen – och gör mig villig att vandra den!
Rickard borgenback, Pilgrimscentrum