För hela året har jag väntat på...
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nyhetsbrev från S:t Johannes kyrka i Malmö                   #7-8 2024     Juli & augusti
"För hela året har jag väntat på,
juni, juli, augusti…”
 
 
En ganska känd strof från Gyllene Tiders låt med samma namn (Juni, juli, augusti), och strofen är träffande i all sin enkelhet åtminstone för de flesta av oss. Vi ägnar mycket tid åt att prata om sommaren, att planera för sommaren, att längta och att vänta på sommaren. Den heliga sommaren som rymmer så mycket förväntningar och förhoppningar.
 
Nu har ”redan” en månad passerat och en del av er har redan haft sin semester och kanske är besvikna på vädret eller jättenöjda, och en del av er har semestern framför er med allt vad det innebär.
Men ibland tror jag att vi behöver stanna upp, och verkligen fundera över vilka förväntningar och förhoppningar som vi har på enbart tre månader av året. Nog för att de är de ljusaste, (oftast) varmaste och soligaste månaderna – men livet tar ju inte slut där. Livet pågår året om, varje dag, men visst är det lätt att glömma det när man ser reklam på TV och i sociala medier som visar på hur den ”perfekta” sommaren och tillvaron ska se ut.
Det skapar orimliga förväntningar som bara leder till besvikelse och missnöje, det är lätt att missa träden för skogen när alla andra verkar ha det så bra.
Men det är också nu, precis som kring andra ledigheter, som det blir extra tydligt på hur olika förutsättningar vi har. Vissa reser jorden runt och andra kämpar för att ens kunna göra en dagsutflykt i närområdet. Detta drabbar särskilt familjer med barn där föräldrarna brottas med ett dåligt samvete över att inte kunna ge sina barn ett händelserikt sommarlov, och där barnen ibland skäms över att de inte gjort något coolt, som sonen hade uttryckt sig.

Här kommer Svenska kyrkans diakoners otroligt viktiga arbete in i bilden. Varje dag jobbar de för att hjälpa människor som behöver hjälp av olika slag. Det kan vara samtalshjälp, rådgivning, ekonomisk hjälp eller en kombination.
Söndag 25 augusti är det Diakonins dag och årets tema är Ungas vägar till mening – Mellan hopp och förtvivlan. Forskning visar att många av dagens unga saknar framtidstro. Deras uppväxt är kantad av klimatkriser, en pandemi, krig och demokratier som vacklar, stress och kränkningar vilket medför att många mår psykiskt dåligt. En hel generation som ser mörkt på framtiden är på sätt och vis ett misslyckande för samhället, men jag tror också att den där känslan av hopplöshet och maktlöshet ibland tänder gnistor av frustration. Och med rätt hjälp och vägledning kan det bli en tsunami av kämpaglöd och vilja att förändra. Värna om klimatet, värna om demokratin och kanske viktigast av allt - värna om varandra.
För om vi inte råkar vara multimiljonärer med väldigt goda intentioner, så behöver vi hjälp av varandra för att kunna skapa en förändring både i oss själva och i världen.

Tillsammans behöver vi vara den förändring vi själva vill se, och den lärdomen tackar jag mina barn för. Deras första år försökte jag vända ut och in på mig själv för att ge dem den perfekta barndomen. Det var utflykter hit, upplevelser dit och ett ständigt uppbokat schema – och även om de var glada och säkert uppskattade det vi gjorde så landade ändå dotterns ord så tungt i mig när vi satt på en filt hemma i trädgården och spelade spel efter månader av ”måsten”.

- Mamma, vad mysigt det är när vi bara är hemma.

Och det bär jag med mig, oftast är det vi vuxna som bygger upp förväntningar och tror att det måste vara hajpat för att barnen ska vara nöjda och det enda de egentligen vill är att få tid att bara vara med oss, sig själva, och det vi gör är sekundärt.
 
Så oavsett vad du har planerat eller gjort i sommar, om du är nöjd eller besviken, så ber jag dig att leva varje dag och se de små sakerna, de små guldkornen som faktiskt är livet.
Och jag vill skicka med dig refrängen från psalm 914 Gud i dina händer att bära med dig under juli och augusti.
 
”Nära vill jag leva, nära dig, min Gud,
i din omsorg finner själen ro.
Nära vill jag leva, nära dig, min Gud,
i din kärlek kan min kärlek gro.”*

 
Och vad som än händer så kommer jag att konstatera, när hösten väl är här, att även denna sommar blev årets samtalsämne – tills det blir sommar på nytt igen.

Therese
Informatör
 
*Anna-Mari Kaskinen 1982. Övers. Per Harling 1996. | Melodi: Pekka Simojoki 1982.
 
Sommartider på expeditionen
 
Under juli och augusti kommer expeditionen på Kapellgatan 6, expeditionstelefonen och registratormejlen att ha ändrade öppettider.
 
Expeditionen
 
Måndag 1 juli - fredag 16 augusti är expeditionen på Kapellgatan 6 stängd för obokade besök.

Har du ett inbokat besök?
Kontakta personen som du ska träffa. Kontaktuppgifter finns på dörren.
 
Expeditionstelefonen
 
Måndag 8 juli - onsdag 14 augusti är expeditionstelefonen, 040-27 91 50, bemannad måndag-tisdag och torsdag-fredag kl. 10 - 12.
 
Registratormejlen
 
Måndag 8 juli - onsdag 14 augusti har registratormejlen johannes.malmo@svenskakyrkan.se längre svarstider.

Är det något brådskande ber vi dig att ringa under expeditionstelefonens öppettider eller mejla personen som du söker. Du hittar alla kontaktuppgifter på hemsidan.
 
Bli konfirmerad 2024/2025
 
Konfirmandtiden är en unik chans att fördjupa sig i frågor som rör livet. Tillsammans med kompisar – nya och gamla – funderar och resonerar vi om allt mellan himmel och jord: Finns Gud? Om Gud finns, hur kan det då finnas så mycket ont som händer i världen? Vad innebär det att älska någon? Vad händer när vi dör? Vad är kristen tro?

En del konfirmandgrupper åker på läger såväl i Sverige som utomlands. Alla grupper är kostnadsfria. Valet är ditt och det är helt fritt att välja mellan alla grupper i stan.
 
Om du inte är döpt
 
Konfirmationen är en bekräftelse av dopet. Men är du inte döpt som liten kan du ändå vara med på konfan! Det räcker att du är nyfiken och vill ta reda på mer och se vad det är.
Välkommen att bli konfirmand i Svenska kyrkan!

Anmälan senast 31 augusti 2024.

Läs mer om Anmälan till konfirmation 2024/2025 på webben.
Kultur
Ikoner
- en utställning om att få finnas
 
3 juli - 31 augusti, S:t Johannes kyrka
 
Vernissage 3 juli kl 15 i S:t Johannes kyrka
 
Glada Hudiks Miranda Johansson och Anuki Sturua, livemusik.
Vernissagen inleder Svenska kyrkan i Malmös Pride-program.
 
Visning av utställningen
 
Torsdag 4 juli kl 15.15 och därefter varje onsdag kl 15.15 under juli månad (10 juli, 17 juli, 24 juli  och 31 juli).
 
Drömmar, önskningar och rätten om att få finnas
 
Utställningen Ikoner handlar om drömmar, önskningar och om rätten att få finnas och vara en del av samhället, konsten och populärkulturen. Färre och färre föds med Downs syndrom i och med fosterdiagnostik. I Danmark erbjuds alla gravida kvinnor fosterdiagnostik. Där föds 18 barn med Downs per år. Över 95 procent av kvinnorna i Danmark som får testresultatet att risken är hög att få ett barn med Downs väljer att abortera. I Sverige erbjuds allt fler kvinnor att göra test men en central bestämmelse saknas. Det är upp till varje region att bestämma vad som gäller. I takt med att gravida kvinnor i Sverige erbjuds test för kromosomavvikelser väntas en signifikant nedgång även här. 
Utställningen Ikoner är därför ett sätt att ge plats och synlighet i samhället. Om någon undrar är det den 21 kromosomen som delas på tre vid Downs syndrom (trisomi-21) och det 21:a kromosomparet får en extra kromosom. Den extra kromosomen finns därmed i nästan alla av kroppens celler.
Vem är vacker? Vem är cool? Vem får visas på museum? Finns det en barbiedocka med Downs syndrom? Har en kungafamilj fött någon med Downs syndrom? Varje bild, varje ikon ställer viktiga frågor om människan. Vem hon är och vilket värde hon har. Den ställer frågor om representation, synlighet och om vem som är skapad till Guds avbild. Glada Hudik använder ordet ikon i betydelsen kulturell ikon. I den religiösa kristna och kyrkliga världen ses ikonen som en helig bild eller avbild som speglar det himmelska och det gudomliga.
Alla modeller har parats ihop med miljöer de har en koppling till. Ida som drömmer om att spela huvudrollen i Svansjön är ballerina. Miranda som står vid relingen på Titanic vill bli skådespelare.

Välkommen att se utställningen Ikoner - En utställning om att få finnas i S:t Johannes kyrka!


Helena Myrstener
Präst
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Fotoutställningen Ikoner föddes ur ett unikt samarbete mellan Fotografiska Museet och Glada Hudik-teatern. För produktionen stod Helena Andersson och Linda Sandberg (idé och design), Emma Svensson (fotografi), Pär Johansson (konstnärlig ledare Glada Hudik-teatern) Pauline Benthede (globalt utställningsansvarig Fotografiska) samt Per Broman (grundare av Fotografiska Museet). Utställningen drivs av Glada Hudik-teatern i ett samarbete med ICA Stiftelsen.

Läs mer om utställningen på hemsidan.
Svenska kyrkan på Malmö Pride
 
3-6 juli i S:t Johannes kyrka och på Pride House
Under Malmö Pride kommer Svenska kyrkan i Malmö att ha program både i S:t Johannes kyrka och på Pride House, hotell Scandic Triangeln.
Här bredvid hittar du det aktuella programmet för vad som främst händer i S:t Johannes kyrka*.

Vill du läsa mer om vad Svenska kyrkan i Malmö ordnar under Malmö Pride eller läsa mer om programpunkterna hittar du informationen på hemsidan.

*med reservation för ändringar. Besök hemsidan eller vår hemsida för den allra senaste informationen.
Onsdag 3 juli
Kl 15:00 Vernissage
av utställningen ”Ikoner” - en utställning om att få finnas, med Glada Hudiks Miranda Johansson och Anuki Sturua, livemusik. Leds av Helena Myrstener, präst. Vernissagen inleder Svenska kyrkan i Malmös Pride-program.

Kl 15:00-19:00 Café

Kl 17:30 Gränslandsmässa
 
Torsdag 4 juli
Kl 15:00-19:00 Café

Kl 15:15 Visning av utställningen ”Ikoner” 

Kl 17:00 Filmvisning
"Gabi mellan åren 8-13" (transtema)
 
Kl 18:15 ”Dom man pratar om” - samtal
efter filmen som handlar om hur det är att vara ung transperson idag samt anhörig. Vi tar också upp alla debatter som varit sista tiden och hur det påverkar familjer och andra unga transpersoner. Ida och Violetta Wreland samt präst Hanna Malmqvist medverkar.
 
Kl 19.00 Doppåminnelse för Transpersoner
 
Kl  20:30 Aftonbön
 
Fredag 5 juli
Kl 15:00-19:00 Café
 
Kl 17:00-19:00  Drop-in-vigsel
 
Kl 20:30 Aftonbön
 
Söndag 7 juli
Kl 11:00 Högmässa
i S:t Johannes kyrka
 
Kl 16:00 Gudstjänst
i S:t Pauli kyrka
 
Pridetåget 6 juli
 
I vanlig ordning är Svenska kyrkan med i Pridetåget och du är mer än välkommen att gå med oss.
 
Kl 11:00: Samling på Nicolaigården för de som vill preppa inför paraden.
 
Kl 12:00: Vi går till samlingsplatsen Lördagsplan vid Malmö stadsbibliotek.
 
 
Musik i sommar
 
Även under sommarmånaderna fortsätter  Lunchmusiken varje torsdag kl. 12.10 i kyrkan. Oftast är det orgelmusik med någon av våra egna musiker men det blir även besök av en schweisisk kör denna sommar.

Söndag 28 juli kl. 17 drar sommarens söndagskonserter igång och pågår till 8 september innan höstens konsertserie drar igång igen 22 september. Här kan du se fram emot kör- och orkesterkonserter, framstående organister från bland annat USA, Danmark och Tyskland samt ett besök i operans värld.

Alla konserterna är gratis och du hittar mer information om dem på S:t Johannes kyrkas hemsida.
Vad händer i församlingen
S:t Pauli församlingshem
Torsdagar i trädgården
 
Under tre kvällar i juli hoppas vi på sol när det blir grillning (kostnad 20 kr) och musik i trädgården vid S:t Paulis församlingshem på Kungsgatan 17.

4 juli kl. 17 - 19
Mikael Järlestrand sjunger för oss

11 juli kl. 17 - 19
Kultbandet PSmB (PerStefanz med Bengt) underhåller oss

25 juli kl. 17 - 19
Fyren trio bjuder på jazz och visa i egna arrangemang

Vid dåligt väder flyttar kvällarna in i församlingshuset.
 
Söndag 7 juli kl. 14.30, S:t Pauli kyrka
Klangmeditation med Tina Quartey och Per Myrstener
 
Låt kroppen, själen och anden få vila, omslutas och uppfyllas av kyrkorummet och klangerna från orgeln, pianot, gongar, klangskålar och andra slagverk. Låt dig andas. Slappna av och fokusera. Låt tankarna komma och gå. Att bara få vara. Här och nu. 
 
För den som önskar övergår meditationen kl. 16 i söndagens Paulimässa.
Söndag 20 juli kl. 17, S:t Pauli kyrka
Klockarens musikaliska värld 
 
Vi är alla bekanta med orgeln i kyrkan, men vilken musik spelade  kyrkomusikerna på sina fioler och nyckelharpor under 1700-talet? Följ med på en resa in i en bortglömd musikalisk värld, i en konsert där berättande varvas med spel och sång. 
 
Ida Meidell Blylod, fiol
Johan Hedin, nyckelharpa

Läs mer om konserten på S:t Paulis hemsida.
Söndag 17 augusti kl. 17, S:t Pauli kyrka
Trenne
 
Eget flerstämmigt sväng på svenska om livet.
Poplåtar samsas med folkmusik och eftertänksamma ballader. Tre musiker, låtskrivare och textförfattare som lika gärna spelar i de nära sammanhangen som på de större scenerna.

Petra Kvist, sång, fiol, gitarr och dragspel.
Staffan Wester, sång, gitarr, bas och munspel.
Caroline Leander, sång, piano, dragspel och blockflöjt.
 
TRENNE är i ständig utveckling och strävar efter att hitta uttryck som både speglar vår samtid och blickar tillbaka.
 
S:t Matteus kyrka
Sommarmusik med grillkväll
 
Efter musiken fortsätter gemenskapen med grilltallrik till självkostnadspris i Matteusparken utanför kyrkan.
 
Torsdag 15 augusti kl. 18-19
Eget flerstämmigt sväng på svenska med TRENNE
Petra Kvist: sång, fiol, gitarr och dragspel
Staffan Wester: sång, gitarr, bas och munspel
Caroline Leander: sång, piano, dragspel och blockflöjt

Torsdag 22 augusti kl. 18-19
med Duo Bergh
Karin Sandén Bergh spelar cello och Nils Bergh spelar violin.

Torsdag 29 augusti kl. 18-19
med Saliveja Trio som spelar folkmusik inspirerad musik.

Läs mer om Sommarmusik med grillkväll på webben.
 
Lördag 21 september kl. 9.30-16.30,
S:t Matteus kyrka
Församlingsdag i
S:t Matteus kyrka
 
Denna dag är för dig som är nyfiken på S:t Matteus kyrka eller redan känner dig som hemma. Det blir en dag då det nyrenoverade församlingshemmet invigs tillsammans med den nya minnesplatsen i trädgården och då vi får möjlighet att umgås och lära känna varandra.
För de vuxna blir det fördjupande samtal om tro och tvivel. För barnen blir det lek och barnkyrka. 
Under dagen serveras lunch och fika som ätes tillsammans och dagen avslutas med en gudstjänst som vi skapar tillsammans.
 
Anmälan och kostnad
 
Anmälningsformulär till församlingsdagen kommer att finnas på www.sanktmatteuskyrka.se och anmälan är öppen torsdag 8 augusti -  fredag 13 september.
För alla över 18 år kostar dagen 75 kr (betalas på plats kontant eller swish). Lunch och fika ingår.
För barn och unga mellan 0-18 är är det kostnadsfritt.

Läs mer om församlingsdagen på S:t Matteus hemsida.
Gudstjänst
Högmässor
 

söndag 7 juli kl. 11
Högmässa
 
Sjätte söndagen efter trefaldighet
Efterföljelse

Präst: Helena Myrstener
Musiker: Johan-Magnus Sjöberg

söndag 14 juli kl 11
Högmässa
 
Kristi förklarings dag
Jesus förhärligad

Präst: Elisabet Hartman
Diakon: Petra Persson
Musiker: Per Myrstener

söndag 21 juli kl. 11
Högmässa
 
Åttonde söndagen efter trefaldighet
Andlig klarsyn

Präst: Helena Myrstener
Musiker: Christian Schultze

söndag 28 juli kl. 11
Högmässa
 
Nionde söndagen efter trefaldighet
Goda förvaltare

Präst: Sofija Lasiz Pedersen
Musiker: Mats Hultkvist

söndag 4 augusti kl. 11
Högmässa
 
Tionde söndagen efter trefaldighet
Nådens gåvor

Präst: David Ivarsson
Musiker: Christian Schultze

söndag 11 augusti kl. 11
Högmässa
 
Elfte söndagen efter trefaldighet
Tro och liv

Präst: Karin Elmblad
Musiker: Sofia Söderberg

söndag 18 augusti kl. 11
Högmässa
 
Tolfte söndagen efter trefaldighet
Friheten i Kristus

Präst: Anders Friberg
Musiker: Sofia Söderberg

söndag 25 augusti kl. 11
Högmässa
 
Trettonde söndagen efter trefaldighet
Medmänniskan

Präst: Gisela Pernrup
Musiker: Christian Schultze
Veckomässor och gränslandsmässor
 

onsdag 3 juli
kl. 12.10 Veckomässa
kl. 17.30 Gränslandsmässa

onsdag 10 juli
kl. 12.10 Veckomässa

onsdag 17 juli 
kl. 12.10 Veckomässa

onsdag 24 juli
kl. 12.10 Veckomässa

onsdag 31 juli 
kl. 12.10 Veckomässa

onsdag 7 augusti
kl. 12.10 Veckomässa

onsdag 14 augusti
kl. 12.10 Veckomässa
kl. 17.30 Gränslandsmässa

onsdag 21 augusti
kl. 12.10 Veckomässa
kl. 17.30 Gränslandsmässa

onsdag 28 augusti
kl. 12.10 Veckomässa
kl. 17.30 Gränslandsmässa

Med reservation för ändringar.
Verksamheter
Gospel Rose Choir söker nya körmedlemmar
 
S:t Johannes kyrkas gospelkör, Gospel Rose Choir, söker nya körmedlemmar, främst tenorer men även några altar och sopraner.

Du anmäler ditt intresse till: 
Rebecka Dahlqvist
rebecka.dahlqvist@svenskakyrkan.se
 
Provsjungningar äger rum onsdagen 21 augusti i församlingshemmet på Kapellgatan 6. 
 
Välkomna hösten med Skogsglädje-bussturerna
 
De populära bussturerna till Skrylle och Törringelund är tillbaka även denna termin! Fredag 6 september och fredag 4 oktober kan du åka med ut i naturen och promenera, äta tillsammans, fira andakt och dela gemenskap.

Anmälan öppnar måndag 19 augusti och görs på telefonnummer 040-27 91 50.
Antalet platser är begränsat och det går endast att göra en bokning per samtal.

Läs mer om höstens Skogsglädje-bussturer på hemsidan.
 
söndag 11 augusti kl. 14.45 - ca 17.15
S:t Johannes kyrka till Kungsparken, Gamla Hovrätten
Trädens hemlighet med Pilgrim Malmö
 
Följ med på årets festivalvandring på temat " Trädens hemlighet" som går från S:t Johannes kyrka till Kungsparken och upplev hur träden i Malmö andas och lever, och vad de ger tillbaka till stadens invånare.
Ta med matsäck och kläder efter väder.

Anmäl dig till festivalvandringen
Skicka din anmälan senast 7 augusti till Pilgrim Malmö. Antalet platser till vandringen är begränsat och vandringen är gratis.