Läs på webben | Vidarebefordra | Avregistrera | avfallsverige.se | Prenumerera
Så beräknar du rätt antal kärl
 
 
Avfall Sverige har uppdaterat sitt verktyg för dimensionering av avfallsinsamling. Vanliga frågor handlar om hur mycket avfall av olika fraktioner som uppstår från olika typer av verksamheter, hur många kärl av en viss kärlstorlek det innebär och vilket utrymme som behövs för att inrymma kärlen.

För att underlätta i planeringen av nya avfallsutrymmen har en Excel-modell tagits fram där behovet av kärl och yta kan beräknas. Denna användarmanual är ett komplement till modellen.
 
Positivt med stöd för bio-CCS
 

EU-kommissionens godkännande av stödsystemet för infångning, avskiljning och lagring av biogen koldioxid (bio-CCS) är en mycket positiv nyhet. Beslutet är ett viktigt steg för att Sverige ska kunna nå klimatmålen till 2045 och bidra till EU:s mål om klimatneutralitet till 2050.

Läs hela nyheten
Avfall Sverige bjöd in till seminarier i Almedalen
 

Under Almedalsveckan bjöd Avfall Sverige in till två seminarier, ett om Klimatpolitik och Energiåtervinning, ”Fossilfritt avfall 2045 - är det möjligt” och ett om privata och kommunala företag olika uppdrag, ”De kommunala bolagens balansakt – samhällsnytta vs affär”.  

Läs hela nyheten
 
Senaste nytt om förpackningsinsamlingen
 
 
Medlemsrådgivning live, förpackningsavfall
 
Den 19 juni genomfördes medlemsrådgivning om aktuellt inom förpackningsfrågan. Under webbinariet redogjordes för pågående projekt och vägledning från Avfall Sverige, frågan om flexibilitet när det gäller kravet på FNI för förpackningsavfall samt revidering av ersättningsmodellen.
 
Webbinariet är inspelet se det i efterhand
 
Förtydligade rekommendationer för momshanteringen!
 
Avfall Sverige publicerade i januari 2024 ett PM om moms vid insamling av förpackningar. Skatteverket har sedan dess uppdaterat sin vägledning, där de klargör att utbetalningar enligt förordningen om producentansvar ska ses som statliga avgifter utan moms.

Avfall Sverige har nu publicerat ett reviderat PM där PwC, på Avfall Sveriges uppdrag, gjort kommentarer till Skatteverkets bedömning och förtydligat och justerat rekommendationerna kring momshanteringen. I PM:et ges bland annat rekommendationer och exempel på överföring av medel och ersättning till ägare av flerbostadshus vid auktorisation. 

Läs hela PM:et
 
Nytt kampanjmaterial ”Närsorterat” finns nu för nedladdning!
 
 
Nu kommer fortsättningen på kampanjen "Och återvinnaren är... DU" när vi går in i fas 2 - "Närsorterat" som fokuserar på just fastighetsnära insamling. Det här är ett tillägg till befintligt kampanjmaterial. Materialet är redigerbart och man kan enkelt kombinera olika bilder och texter. Det ska vara enkelt att använda för att passa olika behov.
 
Ladda ner materialet (för medlemmar)
 
Tätt samarbete stoppar illegala verksamheter
 
Tio myndigheter ingår idag i det som kommit att kallas Malmö-modellen – Tryggare Malmö. Där den enes möjligheter begränsas kan den andre ta vid. Det gör det enklare att komma åt illegal avfallsexport men också en rad andra miljö- och samhällsfarliga verksamheter.
 
Läs hela artikeln i digitala Avfall och Miljö
Skånsk besserwisser knep förstaplatsen i avfallsvärldens Eurovision
 
Finalen av Europa minskar avfallet"-veckan (EWWR) har nyligen utsett Sysavs bidrag med Styrbjörn i spetsen till vinnare. 
 
Läs hela nyheten
Avfall Sverige positiv till CCS/CCU-remiss
 
Avfall Sverige välkomnar att Energimyndigheten har utrett frågan om styrmedel för CCS och CCU och menar att utredningen gör en träffsäker analys av orsakerna till utsläpp från energiåtervinning högre upp i värdekedjan och ringar in att det saknas styrning för att reducera inflödet av fossilt kol i producentled.

Läs hela remissvaret
 
Branschen rekryterar
 
 
Avfalls- och miljöchef till Ulricehamns Energi
 
Plats: Ulricehamn
Ansök senast den 5 augusti - Läs mer om tjänsten

Kommunikativ avfallsingenjör med engagemang för hållbar utveckling
 
Plats: Orsa
Ansök senast den 11 augusti - Läs mer om tjänsten

 
Avfallsstrateg till MERAB
 
Plats: Eslöv
Ansök senast den 11 augusti - Läs mer om tjänsten

 
Systemförvaltare med stort intresse för avfallsbranschen till VA SYD
 
Plats: Malmö
Ansök senast den 11 augusti - Läs mer om tjänsten
Sommarledigt
 
 
Avfall Sveriges kansli håller stängt vecka 29–31.

Vi vill önska er alla en härlig sommar, så hörs vi igen 5 augusti.