Säkert återbruk av impregnerat virke • Ny producent av avfallsindex
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Läs på webben | Vidarebefordra | Avregistrera | avfallsverige.se | Prenumerera
Så vill verket nå cirkularitet
 

Naturvårdsverket har lämnat ett förslag till nationell avfallsplan och nytt avfallsförebyggande program. De ska bidra till att Sverige accelererar arbetet mot en mer cirkulär ekonomi och minskar mängden avfall. 
 
I avfallsplanen Avfall i ett cirkulärt samhälle finns bland annat förslag på åtgärder som kan genomföras av olika aktörer för att komma närmare ett resurseffektivt och giftfritt samhälle genom att avfall hanteras högre upp i avfallshierarkin.
 
I det avfallsförebyggande programmet Sverige tänker efter – före! som ska gälla fram till 2030 finns förslag på åtgärder som kan genomföras av olika aktörer i design-, produktions- och användningsledet för att se till att avfall inte ens uppstår och genom det bidra till mer hållbar konsumtion.
Mer information
 
Naturvårdsverket presenterar sina förslagen till nationell avfallsplan och avfallsförebyggande program vid ett webbmöte den 19 juni kl 9–11.
 
Säkert återbruk av impregnerat virke
 
I en färsk rapport visar Avfall Sverige på möjligheterna att sortera ut modernt impregnerat trä, som inte är farligt avfall. Det ger möjligheter att återbruka eller materialåtervinna virket, och kan minska kostnaderna för både kommunen och miljön. 

Läs mer och ladda ner rapporten
Ny producent av avfallsindex från 2026
 
Sydsvenska Handelskammaren blir ny leverantör av ett flertal svenska branschindex, däribland avfallsindex. Det står klart sedan Avfall Sverige tillsammans med en rad andra aktörer har undertecknat en avsiktsförklaring om vem som tar över efter SCB.

Se vilka index som omfattas
Ändringstillstånd föreslås bli huvudregel
 
Regeringen föreslår i en proposition ändringar i miljöbalkens bestämmelser om snabbare och enklare tillståndsprocesser. Ändringstillstånd blir huvudregel: "Vid ändring av en miljöfarlig verksamhet ska tillståndet begränsas till ändringen".

Läs mer – bara för medlemmar
Stipendiater kan göra Sverige mer hållbart
 
Avfall Sverige har prisat två mastersuppsatser som lyfter såväl problem som lösningar för avfallshanteringen. Amanda Carlund, på bilden, har i sin mastersexamen från Umeå universitet undersökt PFAS och hur det rör sig i vattenrening vid en anläggning för energi-återvinning. 

Läs om samtliga stipendiater
 
Två röster om ekonomisk hållbarhet
 
Hur ser ett ekonomiskt hållbart samhälle ut? Vilka förändringar krävs? Anders Wijkman, före detta politiker men numera samhällsdebattör, och nationalekonomen John Hassler ger helt olika svar på frågorna om hur vi kan nå hållbarhet på det ekonomiska planet.
 
Läs artiklarna i digitala Avfall och Miljö
Remissvar
Bra att höja tillsynsavgifter
 
Tillsynsavgifterna för producentansvaren måste höjas, menar Naturvårdsverket i en hemställan till regeringen. Avfall Sverige instämmer: Tillräcklig finansiering krävs för en effektiv tillsyn och för att nå målen om minskad nedskräpning och ökad materialåtervinning.

Läs hela remissvaret
Miljöbeslut bör fattas på rätt nivå
 
Regeringsprövning på miljöområdet bör begränsas till ärenden som tillstånd till verksamheter för att upprätthålla grundläggande samhällsfunktioner, och som samtidigt står i konflikt med miljöbalken, menar Avfall Sverige.

Läs hela remissvaret
Nya rapporter från Avfall Sverige
Säkrare hantering av sjukvårdsavfall
 
Denna handbok ska reducera risker för skador från avfallshantering av smittförande avfall, stickande och skärande avfall samt läkemedelsavfall inklusive farligt avfall (cytostatika), när avfallet uppkommit i hushåll eller verksamheter och ligger inom kommunalt insamlingsansvar. Se även webbinariet nedan, rapporten presenteras.
2024:10 Sjukt viktig hantering
 
Lär dig mäta metanutsläpp
 
Nu finns en vägledning att använda som stöd vid beställning av ytemissionsmätningar av metan samt utvärdering av resultat och åtgärder.
2024:12 Mätning av ytemissioner från avfallsanläggningar
 
Få koll på metanutsläppen
 
En kartläggning av kunskapsläget om avfallshanteringens metanutsläpp i Sverige. Här beskrivs också möjliga metoder för mätning och uppföljning av metanutsläppen. Ett viktigt syfte är att säkerställa att de verkliga källorna till metanutsläpp identifieras och hanteras.
2024:14 Kunskapssammanställning om metanutsläpp i avfallssektorn
 
Säkert återbruk av impregnerat virke
 
I en färsk rapport visar Avfall Sverige på möjligheterna att sortera ut modernt impregnerat trä, som inte är farligt avfall. Det ger möjligheter att återbruka eller materialåtervinna virket, och kan minska kostnaderna för både kommunen och miljön.
Rapport 2024:13 Tryckimpregnerat virke – avfallsklassificering och hantering
Avfall Sverige i media
Svenskar slänger allt mindre och sorterar mer
 
 
Vässa dina kunskaper
 








x

Få bättre koll på farligt avfall 
 
När: 14 juni kl 10–11.30 

Två av  Avfall Sverige rapporter om farligt avfall har uppdaterats och presenteras vid ett webbinarium. Lär dig mer om klassificering respektive skärande/stickande, smittförande och läkemedel.
 
Läs mer och anmäl dig
 
Branschen rekryterar
 
 
Säljare till FetchPlanner
 
Plats: Uppsala
Ansök senast den 30 juni  Läs mer om tjänsten
 
Samordnare Miljö och kvalitet till Norrtälje Vatten och Avfall
 
Plats: Norrtälje
Ansök senast 12 juni  Läs mer om tjänsten