Mot ett tydligt mål!
 
Det är ett sätt att sammanfatta vårt gemensamma arbete inför kyrkovalet 2025.

Och tiden går fort. I skrivande stund är det 16 månader kvar, det är maj och i Uppsala doftar syrenen. Om ett år går vi in i slutfasen – då väntar bland annat en valrörelse där nomineringsgrupperna har en viktig roll.

Vi på valkansliet har uppgiften att tillsammans med nomineringsgrupper, stift och valnämnder genomföra ett korrekt kyrkoval enligt det regelverk kyrkomötet fastställt. Det innebär att vi genom nyhetsbrev, information på svenskakyrkan.se/kyrkoval samt i e-utbildningar kommer att skapa de förutsättningar som ni behöver inför det kommande valet.

Vi ser nu först fram mot en avkopplande sommartid, och därefter en spännande höst då förberedelserna för kyrkovalet drar igång på allvar. Tillsammans ska vi arbeta för att kyrkovalet ska kännas meningsfullt och tillgängligt, och med en tydlighet både när det gäller valets syfte och vad det finns för alternativ att rösta på.

Önskar er alla en skön sommar!
Nils Warmland, kyrkovalledare
 
Är du inte längre ombud eller ersättare?
 
Om du inte längre är nomineringsgruppens ombud eller ersättare vänligen informera omgående stiftet om vem gruppen har utsett. För nomineringsgrupper som är registrerade för val till kyrkomötet ska valkansliet informeras. Blankett för detta finns på webben i början av juni.

En nomineringsgrupp måste alltid ha ett utsett och registrerat ombud och gärna en ersättare för att kvarstå som aktiv grupp. Saknas ombud, upphör registreringen att gälla och nomineringsgruppen tas bort ur registret.
 
Nytt inför 2025
 
Nytt i Grupp- och kandidatsystemet
 
Som en del i arbetet med ökad digitalisering kompletteras Grupp- och kandidatsystemet med en funktion där kandidater lämnar in sin kandidatförklaring digitalt. Nytt är också att nomineringsgrupperna laddar upp beslut om bidrag för valsedlar direkt i systemet i samband med beställning av valsedlar.
Valsedelsdistribution
 
Distribution av alla via kyrkostyrelsen tryckta valsedlar ska ske direkt från tryckeriet till valnämnd vid kyrkovalet 2025. Kyrkomötets beslut 2023 om förändrad valsedelsdistribution innebär att ansvaret för distributionen av valsedlar till stor del förflyttas från nomineringsgrupperna till valnämnderna. Beslutet kommer även att påverka Grupp- och kandidatsystemet. Exakt vilka förändringar som kommer att ske är ännu inte beslutat. Ändringar i kyrkoordningen förväntas fattas vid kyrkomötet 2024.
För grupper som ställer upp i valet till kyrkomötet
 
Sista ansökningsdag för ansökan om registrering av gruppbeteckning för val till kyrkomötet är den 15 mars 2025. 

Vid kyrkomötet 2022 bifölls en motion om en tröskel för val till kyrkomötet. Kyrkostyrelsen har utrett frågan och till höstens kyrkomöte är förslaget en spärr på tre procent för att kunna erhålla mandat i kyrkomötet. Utjämningsmandat föreslås endast fördelas mellan nomineringsgrupper som först fått minst ett fast mandat i någon av valkretsarna. Ändringar i kyrkoordningen förväntas fattas vid kyrkomötet 2024.
 
Här finns information för grupper och kandidater!
 
Nu har nomineringsgruppernas arbete inför kyrkovalet startat runt om i landet. All information som riktar sig till nomineringsgrupperna finns samlad på www.svenskakyrkan.se/kyrkoval Svenska kyrkans webbplats för kyrkovalet.
Grupp- och kandidatsystemet öppnar i augusti
 
All registrering av kandidater och valsedelsbeställningar görs i Grupp- och kandidatsystemet. I slutet av augusti 2024 öppnar systemet för grupper som är registrerade på församlingar eller pastorat som inte indelningsändrar. Då kan grupper (ej kandidater), ombud, ersättare och kontaktpersoner registreras. Mellan 11 mars – 15 april 2025 är systemet öppet för samtliga grupper för registrering av kandidater och valsedelsbeställning.
Nya blanketter
 
Uppdaterade blanketter för ansökan om ny gruppbeteckning, bidragsintyg och övriga blanketter för kyrkovalet kommer att publiceras på webben i början av juni. Efter sommaren kommer blanketterna även att finnas publicerade på inloggningssidan till Grupp- och kandidatsystemet.
Nyhetsbrev via e-post
 
Från september börjar nyhetsbreven att skickas ut regelbundet till alla som står registrerade för nomineringsgruppen, dvs. till ombud, ersättare, företrädare och kontaktpersoner. Sprid informationen i nyhetsbreven vidare inom nomineringsgrupperna.