Avfallstrenden • Årets avfallskommun • Metanstrategi
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Läs på webben | Vidarebefordra | Avregistrera | avfallsverige.se | Prenumerera
Klimatfokus på rekordmöte
 

Att avfallssektorn kan göra skillnad i klimatarbetet klargjordes vid Avfall Sveriges årsmöte i Malmö. 730 personer och 45 utställare kunde ta del av ett fullspäckat program och peppades att få med fler i omställningsarbetet – vi kan behöva skrämmas.

Maria Wolrath Söderberg, docent i retorik men mest känd för sina inlägg i klimatdebatten, hade fått i uppgift att förklara varför vi skadar klimatet fast vi inte vill.

Nya insikter via intervjuer med 130 000 personer i 125 länder ger flera viktiga insikter. En av dem är ”Lilla-jag-argumentet”:

– 80 till 90 procent är villiga att göra uppoffringar. Men i alla länder finns en kraftig undervärdering av andras vilja. Eftersom man är så ensam känns det meningslöst att göra något, sade Maria Wolrath Söderberg.
 
Positiv avfallstrend
 
Mängden hushållsavfall minskade med 4 procent 2023 jämfört med året innan, och uppgick till totalt drygt 4,5 (4,7) miljoner ton eller 431 (449) kilo per person. Dessutom samlades 30 procent mer grovplast in för materialåtervinning. Det innebär vinster för såväl miljö som klimat.

Läs mer om Avfall Sveriges statistik
Kristianstad bäst på avfallshantering
 
– Kristianstad har höga värden gällande miljö och återvinning. De använder bara förnybara drivmedel för insamlingen av avfall och har ett högt nyttjande av matavfallet som resurs i form av biogödsel och biogas, kommenterar Jenny Westin, statistikansvarig på Avfall Sverige.

Se övriga kommuner på prispallen
Strategi ska strypa metanutsläpp
 
I samband med Avfall Sveriges årsmöte i Malmö lanserades en strategi för hur avfallssektorns metanutsläpp ska minimeras. Den innebär god kännedom om och kontroll på utsläppen, kvalitetssäkrade arbetssätt och rätt styrmedel.

Lär mer och ladda ner strategin
Steg mot rättvis fördelning av utsläp
 
Avfall Sverige har publicerat en nationell utsläppsfaktor för fossila klimatgaser från energiåtervinning av avfall. Det är ett viktigt steg för att tydliggöra att vår produktion och konsumtion av produkter, i synnerhet plast, innebär en stor utmaning som vi behöver ta itu med.

Läs mer om samarbete kring fördelning
 
Senaste nytt om förpackningsinsamlingen
 
 
 
”Närsorterat” är bäst
 
För att bättre kunna kommunicera de förändringar kring förpackningsinsamlingen som väntar i många kommuner föreslår Avfall Sverige ett gemensamt begrepp: Närsorterat.
Läs mer
 
Kommuner bjuds in till Site Zero
 
Sorteringsanläggningen för plastförpackningar invigdes i höstas och intresset för att få den är stort. Nu bjuder Svensk Plaståtervinning in till besök. Ta chansen att lära mer om plaståtervinningssystemet.

Läs mer och boka ett besök
Utlysning kring digitala värdekedjor
 
Nu finns pengar att söka hos Vinnova för spårbara och cirkulära flöden som gäller för en produkts hela livscykel, inkluderande återvinning. Utlysningen finansierar projekt som täcker hela eller någon del av en produkts livscykel. Ansök senast 28 augusti.

Läs mer och ansök på Vinnovas hemsida
Få bättre koll på farligt avfall 
 
Två av  Avfall Sverige rapporter om farligt avfall har uppdaterats och presenteras vid ett webbinarium. Lär dig mer om klassificering respektive skärande/stickande, smittförande och läkemedel.
När: 14 juni kl 10–11.30 
 
Läs mer och anmäl dig
Nytt nummer av branschens tidning
 
Tema ekonomisk hållbarhet: möt Stina Billing som tillsammans med H&M och Harald Mix ska återvinna polyester. Läs om hur Malmö stoppar sopbrotten, rapport från IFAT-mässan, hur skratt kan öka kunskapen och hur madrasser återvinns i Köpenhamn. Bland mycket annat.

Läs hela Avfall och Miljö nr 3 2024
 
Vässa dina kunskaper
 








x


Driftoptimering av biogasprocesssen
 
När: 3–4 juni
Var: Linköping

I denna kurs lär du dig bedöma hur olika substrat påverkar rötningsprocessen, hur driften kan optimeras och dessutom får du förståelse för vad som rent mikrobiellt händer i en rötkammare.

Läs mer och anmäl intresse
Grundkurs avfallsekonomi
 
När: 4 juni kl 9–15.30

Denna digitala utbildning riktar sig till avfallsansvariga eller liknande som vill lära dig mer om ekonomi, och till ekonomer som vill  fördjupa sig i avfallsekonomi.

Läs mer och anmäl dig
Få bättre koll på farligt avfall 
 
När: 14 juni kl 10–11.30 

Två av  Avfall Sverige rapporter om farligt avfall har uppdaterats och presenteras vid ett webbinarium. Lär dig mer om klassificering respektive skärande/stickande, smittförande och läkemedel.
 
Läs mer och anmäl dig
 
Branschen rekryterar
 
 
 
Chef för Rambos kundservice
 
Plats: Lysekil
Ansök senast 10 juni  Läs mer om tjänsten
 
Säljare till FetchPlanner
 
Plats: Uppsala
Ansök senast den 30 juni  Läs mer om tjänsten
 
Utredare avfall och återvinning till Norrtälje Vatten och Avfall
 
Plats: Norrtälje
Ansök senast 8 juni  Läs mer om tjänsten
 
Samordnare Miljö och kvalitet till Norrtälje Vatten och Avfall
 
Plats: Norrtälje
Ansök senast 12 juni  Läs mer om tjänsten