Vecka 21 – 2024
I nyhetsbrevet På gång får du nyheter från Skara stift varannan tisdag. Vi vill gärna nå alla ideella, förtroendevalda och anställda medarbetare i din församling. Hjälp oss genom att vidarebefordra mejlet och be de medarbetare som inte redan får På gång att fylla i sin e-postadress här! Tack!
Allt behöver inte vara slit och släng
 
Jenny Ekman är VD och medgrundare av Sajkla -ett bolag som finns i Tibro. Idén är att effektivisera och digitalisera återbruk av möbler på ett storskaligt sätt.
Svenska kyrkan ofta har möbler för samma typer av rum med hög kvalitét. På det sättet är det lätt att hitta nya användningsplatser för möblerna. 

-Det handlar också om respekt för hantverket, materialet och i slutändan skapelsen. Det är ligger väldigt väl i linje med Svenska kyrkans värdegrund, säger hon. 

Läs hela klimatporträttet här!
 
Stiftsfullmäktige sammanträder 23 maj
 
Torsdag 23 maj sammanträder stiftsfullmäktige i Skara stift. På dagordningen ligger bland annat årsredovisningar 2023 för Skara stiftsorganisation och Prästlönetillgångarna i Skara stift.

I samband med sammanträdet kommer även biskop Åke att avtackas.

Sammanträdet äger rum på Flämslätt stifts- och kursgård. 
 
 
Starta en lokalavdelning
 
Har ni ingen lokalavdelning i er församling? Vill ni veta mer om hur det funkar eller hur en gör för att starta?
Hör av er så kommer vi ut till er!

Antingen kommer Lisa som är stiftskonsulent för Svenska Kyrkans Unga och pratar med er i personal/förtroendevalda eller så kommer distriktsstyrelsen om det finns intresserade ungdomar som vill veta mer. 

Kontakta Lisa Gerenmark, stiftskonsulent för Svenska Kyrkans Unga: lisa.gerenmark@svenskakyrkan.se
 
Välkommen till Utflyktsdag
 
Välkommen söndag 1 september till vår fina stiftsgård på Flämslätt då vi samlas till en härlig dag för hela familjen. Utflyktsdagen har ett särskilt fokus på våra yngsta medlemmar 0-6 år men det kommer finnas gott om aktiviteter även för de äldre barnen.
 
Några höjdpunkter under dagen blir föreställningen ÖVERRASKNINGEN med Barret och Bäret som ger oss nya insikter om vad det innebär att samarbeta, hoppborgar, pyssel för stora och små, cirkusskola och så firar vi gudstjänst såklart.
 
Läs mer här!
 
Skara stiftsorganisation söker hållbarhetsstrateg
 
Brinner du för klimat, hållbarhet och omställning? Vill du vara med och bidra till en klimatneutral kyrka, stödja Skara stiftsorganisation och stiftets församlingar/pastorat i deras arbete för att nå våra gemensamma klimatmål?

Då kan jobbet som Hållbarhetsstrateg vara något för dig.

Läs mer om tjänsten och om hur du ansöker här!
 
Stiftstävling i golf
 
PERGIS, Stiftelsen Personalgolf inom Svenska kyrkan, inbjuder till Skara stiftstävling 2024, i år även tillsammans med Göteborgs stift. Tävlingen är öppen för anställda, ideella och förtroendevalda i Svenska kyrkan och även för pensionärer som tidigare haft kyrklig tjänst. Du får också bjuda med dig en vän till tävlingen, dock kan inte den personen kvalificera sig för finalen i augusti.

Tid och plats för årets stiftstävling är 10 juni, Lysegårdens GK, Romelanda. Klass A, B, C, gruppindelning sker utifrån antal anmäla.  Det kostar 700 kronor att delta, inkl greenfee, lunch, fika och priser. Tävlingsform: Slaggolf (Max antal slag = Par på hålet + 5 slag)

Segrare i varje klass erbjuds att delta i riksfinalen på Åkersberga GK 23 augusti. För mer information, kontakta Markus Karlsson, markus.karlsson@svenskakyrkan.se

Anmäl dig och läs mer här!
 
Information från SKUT-rådet
 
Ombudsresan till Danmark inställd
Tyvärr behöver ombudsresan till Danmark 30 augusti- 1 september ställas in på grund av för få anmälda.
 
Utlandskyrkans helg 25-26 oktober
Missa inte att boka in Utlandskyrkans helg 25-26 oktober som ligger under SKUTs insamlingsperiod

För mer information kontakta Göran Sagen, ordförande i SKUT-rådet: sagengoran@gmail.com
 
Information från Lilleskogs själavårdsinstitut
 
Sommarretreat - Smaka på Guds ord
Välkommen till en retreat där vi får smaka Guds ord på ett djupt och mjukt sätt genom bibelmeditationer.
Måndag 24 juni 18.00 - torsdag 27 juni 10.00
Läs mer!

Skrivardagar
Har du en längtan efter att skriva om ditt liv (eller annat) och att få tid att reflektera och skapa i gemenskap i en själfull sommarmiljö, på det sätt som passar dig. Välkommen på skrivardagar på Lilleskog!
Läs mer!
Kurser & arrangemang
Temakurser 2024: Handling och bön må bli ett
Hur kan evangeliets stora ord omsättas i praktisk handling? Det får vi lära mer om och inspireras av – tillsammans! Det övergripande programmet är samma för alla temakurserna, medan seminarierna kan variera utifrån lite olika perspektiv.
Kom tillsammans, anställda medarbetare från olika yrkeskategorier, och inspireras på Flämslätt!
Varmt välkomna!
 
Nu finns kursprogrammen för alla temakurserna ute på webbplatsen - klicka på länken nedan för att läsa mer. Som en del i utbudet för 2024 finns också möjlighet att delta i ett stilla dygn på Lilleskog. Även det hittar du information om via länken.

Mer information och datum kan du läsa om här
 
Kurs för ideella predikanter
Välkommen, du som håller eller som är intresserad av att hålla andakter, helgmålsböner och gudstjänster och behöver utbildning eller fördjupning. Prata med din kyrkoherde om vem som kan vara din handledare och samtala om möjliga prediko- eller andaktstillfällen.
Ny kurs startar 2025.
Läs mer
Nätverksträff för kommunikatörer
Den 3 juni träffas kommunikatörsnätverket för medarbetare som arbetar med kommunikation. Kyrkoherdar och övriga som ansvarar för extern kommunikation är också välkomna. Denna gång möts vi digitalt via teams. Temat för dagen är Svenska kyrkans nya grafiska profil.
Läs mer
 
Att vara kyrka
En kurs för församlingar som vill utveckla arbetet kring delaktighet och engagemang genom att involvera, inspirera och rekrytera ideella medarbetare i församlingen. Syftet med kursen är att rusta medarbetare att bli möjliggörare för ideellt engagemang.
Läs mer
Fortbildning i enskild själavård
För dig som är präst eller diakon med en längtan att fördjupa uppgiften som själavårdare. Utbildningen riktar sig dig som präst eller diakon som har minst två års arbetslivserfarenhet efter din vigning. 
Läs mer
 
 
Fler aktuella kurser
och arrangemang

AUGUSTI
- Ny i stiftet, 22 
- Livslångt lärande i församlingen, start i augusti

OKTOBER
-Vägen valde dig, 4-6
- K-Boc certifiering, 21-22
- Fortsättningskurs i pedagogik för konfirmandarbete, start i oktober
 




NOVEMBER
- Rustad, 22-24
- Arbetsledare i Svenska kyrkan, start i november





 
OM PÅ GÅNG
 
SKARA STIFT PÅ WEBBEN
Vi publicerar fortlöpande material på två webbplatser, för olika målgrupper:
1.Kornet riktar sig till de som har en asnlutning till kyrkans Microsoft 365 och Teams.
2. Den externa webbplatsen riktar sig till ideella medarbetare, förtroendevalda, anställda, medlemmar, media och allmänhet.
 
PUBLICERADE BREV
hittar du ovan
eller på På gångs sida på webben. 
Ansvarig för nyhetsbrevet är
kommunikatör Anna Theander
0511-262 67
KONTAKTUPPGIFTER