Sommarkonsert, midsommarfirande och sommaröppet
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
När en dörr stängs öppnar Gud ett fönster
 
Det är snart ett år sedan jag satte mig på tåget och åkte 1048 km hemifrån för att börja ett nytt kapitel i mitt liv. Nervös över vad som väntade mig så undrade jag; hur kommer jobbet vara? Kommer människorna här tycka om mig? Kommer jag få några vänner? När jag tittar tillbaka nu inser jag att jag inte hade behövt oroa mig. 

Redan nu börjar tyvärr min tid som volontär gå mot sitt slut. Det senaste året har varit ett fantastiskt år och det kommer alltid vara ett viktigt år för mig. Det är ett år då jag utvecklats enormt som person. Det har varit obeskrivligt roligt att få vara här samtidigt som jag lagt ner både blod, svett och tårar.

Jag har än en gång fått bevisat för mig att jag klarar vad som helst med Gud vid min
sida. Jag kan flytta hemifrån, långt bort från min familj, göra glögg mitt i natten innan julbasarens sista skälvande dag. Jag kan fira jul utan min familj för första gången, men med er, min nya familj, här. Göra en musikal med barnkören och spela på mässor och bröllop, ni hör ju, exemplen tar aldrig slut. 

Jag lämnar Berlin med både vemod och förväntan: vemod över att detta året tagit slut men förväntan över allt nytt jag har framför mig. Jag är lika nervös för mina nästa steg i livet och när jag åker härifrån de många kilometerna hem är det med samma frågor jag kom med hit. Men med försäkran om att även om denna dörren stängs och det här kapitlet tar slut så öppnar Gud ett fönster för mig där mina äventyr fortsätter med Gud vid min sida. 

Julia Sintring, volontär
 
Välkommen att fira mässa med församlingen!
 
Vi firar mässa eller gudstjänst i regel varje onsdag kl. 18
och varje söndag kl. 11!
Välkommen att fira med oss på plats, eller genom att följa vår livesändning av söndagsmässorna på vår Youtube.
Alla gudstjänster står med i kalendariet längre ner i nyhetsbrevet.
 
Försommarkonsert lördag 1 juni kl. 17
 
Missa inte försommarkonserten nu på lördag kl. 17 med församlingens vuxenkörer. De sjunger svenska körklassiker av Petersson-Berger, Bellman, Benny Andersson m.fl. Givetvis blir det också allsång. Allt under ledning av kantor Sofia Falk.

Inträde: 4 Euro/vuxen (barn upp till 13 år gratis inträde) (Begränsat antal platser så säkra din biljett redan nu! Hälften av biljetterna är redan sålda.)
 
Biljettköp på expeditionen t.o.m. torsdag och i vår webbutik. Insläpp från kl. 16:45.
 
Andlig fördjupning
 
Gud är alltid närvarande i våra liv och hör alla våra böner oavsett vad vi gör, var vi befinner oss och hur vi uttrycker oss. Samtidigt är vi människor inte alltid medvetna om vad som pågår inom oss. Vad vill du med livet och vad längtar du efter i djupet av dig själv? Det som ibland börjar som en oro eller ett skav i våra liv, kan vara Gud som kallar. Följ med och se vad Gud vill dig!

Söndagssamtal
Öppna Bibeln och upptäck ditt liv i den stora berättelsen. Vi utgår från Ulf Lindgrens bok när vi upptäcker och fördjupar oss i vad Bibelns berättelser säger oss i dag. Välkommen till terminsavslutning den 2 juni kl 12.45 i kyrkoherdebostaden (efter mässan och kyrkfika/lunch). Vi ses en gång i månaden.
Den som vill delta, får boken Öppna Bibeln. Vi läser, lyssnar och har ett öppet samtal med högt i tak. Ingen föranmälan eller förkunskap behövs för att delta i bibelstudierna. Därefter tar söndagssamtalen paus över sommaren. 
 
Tisdagslunch
 
Vi börjar med lunchbön i kyrkan kl 12, sedan går vi ner och äter tillsammans. Det finns alltid ett vegetariskt alternativ och självklart ingår kaffe på maten. Terminsavslutning är den 11 juni. 

För betalande medlemmar i Svenska Victoriaförsamlingen kostar lunchen 7€.
Icke medlem: 9 €
Medlem & samtidigt också pensionär: 5€
Barn 3-15 år: 5€
Barn 0-3 år: Gratis/Spende
Vi kan ordna en diakonal rabatt om du har svårt att betala. Kontakta oss gärna i så fall. Ingen föranmälan krävs. Välkommen!
 
Nationaldagen i Victoriaförsamlingen
 
Välkommen torsdagen den 6 juni för att fira den svenska nationaldagen i församlingens park. Grindarna öppnar kl. 18:30 då man kan köpa mat, dryck och fika från caféet (fram till kl 19). Från kl. 19 börjar programmet: Limhamns brassband spelar, musikklassen 9G från Nordhemsskolan i Göteborg sjunger, vår präst Ina Lindgren håller tal. Efter musiken och talet är det mingel i parken med bubbel och jordgubbar. 

Har du möjlighet att hjälpa till? Läs mer här. Tack, för ditt engagemang!
 
Midsommar i Victoriaförsamlingen
 
Välkommen att fira midsommar med oss fredagen den 21 juni mellan kl. 16:30-21:00.
Vi firar på traditionellt och familjärt vis: dans kring midsommarstången till livemusik, flera stånd med mat och dryck till försäljning och god stämning. Ta gärna med vänner och kollegor, midsommarfirandet är lika populärt bland svenskar som bland tyskar m.fl.
Vänligen lämna din hund hemma.

 
Vill du hjälpa till?
Vi brukar vara upp till 1 000 personer på Midsommarafton och det kräver sin organisation. Därför behöver vi din hjälp! Vill du komma och hjälpa till med att t.ex. sälja mat, grilla korv, bära bord eller hälsa välkommen vid grinden - anmäl dig då här. Stort tack för din beredvillighet!
 
 
Mässa och avtackning av ungdomsvolontärerna Maj och Julia
 
söndag 23 juni kl. 11:00
Söndagen efter Midsommarafton firar vi mässa och tackar ungdomsvolontärerna Maj och Julia för deras insatser under sitt år i Berlin. (De finns delvis på plats i församlingen under sommaren, så som tur var är det inte sista gången vi får träffa dem.) Mässan livesänds på vår Youtube-kanal. Varmt välkommen!
 
Kyrkorådet informerar
 
 
Stort tack till de medlemmar som deltog vid Kyrkostämman i helgen med efterföljande diskussion runt en framtida vision för församlingen, som kommer mynna i en ny s.k. ”församlingsinstruktion”. Det är viktigt att det är församlingens medlemmar som formar församlingen och utvecklar oss inför framtiden.
 
Kyrkostämman innhöll också bokslutet för 2023 samt revisionsberättelsen. Det känns skönt att vi står stabilt både ekonomiskt som revisionsmässigt.
 
Vid församlingens Valborgsfirande hade vi äran att inte bara lyssna till vår professionella kör, utan också kunna välkomna Sveriges ambassadör Veronika Wand-Danielsson att tala till våren. Det är med stor glädje vi intensiverar samarbetet med ambassaden.
 
Vid månadens Kyrkorådsmöte togs beslutet att avsätta 10% av vinsten från basaren efter skatt till välgörande ändamål utanför församlingen och som en väsentlig del av detta ett stöd till Lunds stifts projekt i Syd-Sudan, ett av världens hårdast drabbade länder.

Som nämnts tidigare, kommer våra fastigheter stegvis renoveras. Fokus under de närmaste månaderna kommer att vara en flytt av tvättstuga och handikapptoalett, en ombyggnad av bottenplanet, ombyggnad av musikrummet, samt några åtgärder i källaren.
 
Den 15 juni samlas de tyska kyrkoråden i Hamburg för att delta i en av SKUT genomförd kyrkorådsutbildning. I detta sammanhang vill vi tacka Johanna Holmlund Lautmann på SKUT för mångårigt gott samarbete. Hon kommer att göra en annan sorts samhällsinsats i framtiden som personalchef för Västernorrlands regemente och Jämtlands fältjägarkår (i Sollefteå och Östersund). Vi önskar lycka till!
 
För Kyrkorådet
 
Johan Wallgren
Kyrkorådets ordförande
 
Kalendarium i maj
 
Lunchbön vardagar kl 12. Caféet har öppet på måndag till torsdag kl. 12-17.
Expeditionen har öppet mån-tors kl. 9-11:55; torsdagar 13-14:30. Ring gärna
på 030-86 49 590 under kontorstid. Mejla gärna till oss: berlin@svenskakyrkan.se.
Vecka 22
onsdag 29 maj
kl 15:00 Syförening
kl 18:00 Veckomässa
kl 18:45 Bibelmeditation
kl 19:00 Victoriakören

torsdag 30 maj
kl 16:00 Öppen förskola
kl 17:50 Kristen djupmeditation

lördag 1 juni
kl 17:00 Försommarkonsert med församlingens körer. Inträde 4€/person. 

söndag 2 juni
kl 11:00 Familjemässa med temat "Vårt dop". Barnkörerna sjunger under ledning av Sofia & Julia. Efter mässan serveras det kyrklunch som vanligt och barnkören har en konsert med låtar som vi sjungit under terminen. live på vår Youtubesida
kl 12:45 Terminsavslutning Öppna Bibeln

Vecka 23
måndag 3 juni
OBS! Alla körer inställda

tisdag 4 juni
kl 10:30 Öppna förskolan
kl 10:30 Walk'n'talk
kl 12:00 Tisdagslunch: Pannbiff med pepparsås och potatis

onsdag 5 juni
kl 15:00 Syförening
kl 18:00 Veckomässa
kl 19:00 Terminsavslutning Victoriakören 

torsdag 6 juni Nationaldagen
kl 16:00 Öppna förskolan
kl 18:30 Grindarna öppnar till församlingens nationaldagsfiande. 
19:00 Programmet börjar med orkester, kör och talare. 

söndag 9 juni
kl 11:00 Högmässa med temat "Kallelsen till Guds rike".  live på vår Youtubesida
Vecka 24
måndag 10 juni
kl 14:50 Terminsavslutning Barnkören I, 6-8 år
kl 15:30 Terminsavslutning Barnkören II, 9-12 år
kl 18:30 Kyrkokören

tisdag 11 juni
kl 10:30 Öppna förskolan
kl 12:00 Terminsavslutning Tisdagslunch: Lax, potatis och dillsås

onsdag 12 juni
kl 15:00 Syförening
kl 18:00 Veckomässa med körsång av Chalmers sångkör

torsdag 13 juni
kl 16:00 Öppen förskola
kl 17:50 Kristen djupmeditation

söndag 16 juni
kl 11:00 Högmässa med temat "Förlorad och återfunnen". live på vår Youtubesida.
 
Vecka 25
måndag 17 juni
kl 18:30 Terminsavslutning Kyrkokör

onsdag 19 juni
kl 15:00 Syförening
kl 18:00 Veckomässa
kl 18:50 Vivaldiövning körerna

torsdag 20 juni
kl 17:50 Kristen djupmeditation

fredag 21 juni Midsommarafton
kl 16:30-21:00 Midsommarfirande i parken

söndag 23 juni
kl 11:00 Högmässa med temat "Den högstes profet". Avtackning av våra volontärer. live på vår Youtubesida
 
Vecka 26
onsdag 26 juni
kl 13:00 Sommaröppen förskola
kl 15:00 Syförening
kl 18:00 Veckomässa

söndag 30 juni
kl 11:00 Högmässa med temat "Sänd mig".  live på vår Youtubesida
 
Sommaröppet 24 juni-30 augusti
 
Från och med 24 juni har vi sommaröppet två dagar i veckan. I övrigt tar verksamheten en paus tills vi sätter igång igen i månadsskiftet augusti-september.
Välkommen till kyrkan, biblioteket och parken på onsdageftermiddagar och söndagar kring gudstjänsten. Sommartiderna gäller till slutet av augusti.

onsdagar
kl 13-18 Caféet är öppet
kl 13:00 Sommaröppen förskola
kl 15:00 Sommar-Syförening
kl 18:00 Veckomässa

söndagar
kl 11:00 Högmässa (om möjligt livesänds den på vår Youtubesida) med efterföljande enkelt kyrkfika.

I sommar kommer vi återse några präster som flera av oss känner sedan innan. Vi ser fram emot att Anna Frisk, Johan Alberius och Martina Wollbo kommer vikariera hos oss.