Nyheter från församlingar och kyrkogård
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nyhetsbrevet speglar arbetet i församlingarna Enköping, Fjärdhundra, Villberga, Veckholm, Boglösa, Sparrsätra-Bred samt Tillinge och Södra Åsunda. Du får också nyheter från kyrkogårdsförvaltningen.
 
Foto: Amanda Jansson
Sommaren i kyrkan är fantastisk!
 
I Enköpings pastorat har vi hela 28 kyrkobyggnader. I sommar öppnar vi upp många av dem, både för dig som bor i området och för dig som turistar. Vi firar gudstjänster och bjuder också på sommarmusik och andra arrangemang. Så gör gärna en utflykt till en kyrka du är nyfiken på. Länk till sommarens program finns längre ner i brevet. 

Jag önskar dig en härlig sommar!

Lena Brolin, kyrkoherde
 
Verksamhetsnytt
 
Boglösa och Veckholms församlingar
 
"Som kyrkvaktmästare kommer han närmare andra människor. Även om mycket handlar om fastighetsskötsel i det tysta, så är verksamheten och människorna det centrala." Läs intervjun med nya vaktmästaren i Boglösa och Veckholm, Johan Höijer.

Vi tipsar också om kommande program, till exempel friluftsgudstjänster för klimatet. 

Läs nyhetsbrevet från Boglösa och Veckholms församlingar
Enköpings församling
 
"När vi lagom började tro att detta kan vi nog leva med ett tag, så kom nästa kalldusch: elementet i nästa burspråk sprack och denna gång rann mängder med vatten in hos oss"
Eleonor St Cyr, husmor S:t Lars kyrka, skriver om hur man med gemensamma krafter kunde ha verksamheten i S:t Lars församlingshem igång, trots en del oväntade utmaningar.

Vi tipsar också om kommande program, till exempel vårkonsert med Singoallakören, Pilgrim i staden och högtidsgudstjänst på nationaldagen.
 
Läs nyhetsbrevet från Enköpings församling
Fjärdhundra församling
 
"Att vi är Guds barn nämns ofta i Bibeln. Jesus kallar nästan konsekvent Gud för fader, och han uppmanar oss att göra detsamma. Men vad betyder det att Gud har ´dolt det för de lärda och kloka´?" Mattias Thurfjell skriver om hur vi kan upptäcka vem Gud är.

Vi tipsar också bland annat om våravslutning med drop in-dop. femkamp, luftgevärsskytte, loppis, försäljning av hembakt bröd och grillad korv med mera.
Tillinge & Södra Åsunda, Sparrsätra-Breds församlingar
 
Villberga församling
 
"Det blir som det blir och det är som det är. Med lagom förväntningar på vädret och orken ökar chansen att jag blir nöjd." Katarina von Otter skriver om en sommar som i mycket små delar kan bli den bästa.

Vi tipsar också om kommande program. till exempel friluftsgudstjänster och sommarmusik.
Kyrkogårds-
förvaltning
 
Vi har haft intervjuer med ett 60-tal ungdomar som sökt sommarjobb hos oss. Nu är tolv stycken uttagna för sommaren!

Nya granhäcken är på plats i Sparrsätra. Och så planterrar vi ett stort antal sommarblommor. Läs nyhetsbrevet så får du veta hur många! 
 
Ansökan öppen till Sjödings stipendium
 
Nu kan barn och unga ansöka om pengar ur Clas-Erik Sjödings musikstipendiestiftelse. Som sökande måste man ha anknytning till Enköpings kommun och vara i åldern upp till och med sista året på gymnasiet.
 
Läs mer och ansök här
 
Musik och öppna kyrkor i sommar!
 
I sommar kan du uppleva kulturen i våra kyrkor, genom alla sinnen! Lyssna till sommarmusik och titta in i våra öppna kyrkor. Eller ta en kaffe. Alla konserter har fri entré.

Här hittar du hela programmet och kan även beställa ett tryckt ex hem.
 
Anmälan till konfirmation öppen!
 
Känner du någon som fyller fjorton i år? Tipsa dem om konfirmation! Under konfirmationstiden får man upptäcka mer om kristen tro och prata om allt som är viktigt för en, samtidigt som man har kul och träffar nya kompisar! Läs mer om konfirmation här:

https://www.svenskakyrkan.se/enkoping/konfirmation  
 
Nyhetsbrevet gör sommaruppehåll!
 
Nästa nyhetsbrev från Enköpings pastorat kommer 19 augusti, med information om höstens program.
 
Kyrktaxi
 
Du som har svårt att ta dig till kyrkans söndagsgudstjänst kan få åka kyrktaxi. Boka på tfn 0171-44 00 00. Du kan avboka taxin fram till en timme innan avfärd. Kyrktaxi kostar 40 kr.
  • Gäller alla söndagar (oavsett tid på dagen). 
  • Gäller för resor till och från samtliga kyrkor och kyrkcentrum/församlingshem inom hela pastoratet
  • Gäller alla människor, oavsett funktionshinder (dvs även personer med permobil)
  • Gäller även när det är kaffe eller förtäring efter gudstjänsten. Det betyder att om du exempelvis önskar resa till en gudstjänst som börjar kl 11.00 så kan du boka återresan några timmar senare, t ex kl 14.00 eller 14.30, för att hinna med kyrkkaffet.
 
Följ oss på Instagram! 
 
På Instagramkontot @enkopingspastorat lägger vi upp nyheter, bilder och filmer från församlingarna i Enköpings pastorat.

Följ och tipsa dina vänner om kontot!
 
Enköpings pastorat 
 
Växel: 0171-257 00
Växel kyrkogårdsförvaltning: 0171-257 60
Öppettider: Måndagar kl 13-15, tisdagar kl 9-12, onsdagar kl 9-12, torsdagar kl 13-15
Besöksadress: Kyrkans Hus, V Ringgatan 9
Postadress: Box 88, 745 22 Enköping
Webbplats: www.svenskakyrkan.se/enkoping
E-post: enkoping.pastorat@svenskakyrkan.se
Sociala medier: Facebook och Instagram @enkopingspastorat