Hälsningar från kyrkovalskansliet!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Äntligen vår! 
 
Våren har äntligen kommit till stora delar av vårt avlånga land!
I Uppsala har träd och blommor fullkomligt exploderat av grönska och färger de sista veckorna. Det märks också tydligt här på valkansliet att det gemensamma arbetet med förberedelser inför nästa års kyrkoval är på gång.

I mitten av april genomfördes Digi-KOM, Svenska kyrkans kommunikationsdagar digitalt där frågor kring kyrkovalet engagerade. Arbetet pågår med att planera och förbereda för den gemensamma nationella kampanjen. Framöver kommer mer information om den kommande kampanjen inför kyrkovalet. Redan nu finns info om den kyrkovalstidning som Verbum erbjuder församlingarna. Det finns även en mall för det lokala kommunikationsarbetet. Kom ihåg att ta höjd för olika kommunikationsinsatser både i budget och planering.

Det är också hög tid att förbereda inför valdistriktsindelningen som ska genomföras i höst. Återigen vill vi påminna om uppdateringen av kontaktuppgifter i Kyrksam så att alla berörda nås av rätt information.

Vi kan också meddela att den uppdaterade valhandboken för valnämnder finns att beställa eller att ladda ner.
 
Hälsningar från valkansliet
 
Är Kyrksam uppdaterad med valnämndens uppgifter?
 
Det är valnämnderna som lokalt ansvarar för valet. De föreslår valdistriktsindelning, beslutar om lokaler för röstning, utser och utbildar den personal som tjänstgör vid röstningen och beställer valnämndsmaterial.
 
För att arbetet ska fungera och för att både stift och valkansliet på nationell nivå ska kunna nå ut med aktuell information är det viktigt att valnämnden har korrekta uppgifter registrerade i Kyrksam. Enligt bestämmelserna om Kyrksam (SvKB 2014:01) ska alla i valnämnden registreras i Kyrksam.
 
Be personalen i församlingen eller pastoratet kontrollera följande:
  • att valnämnden är registrerad enligt regelverket
  • att alla i valnämnden nås av nyhetsbreven genom att ha en e-post adress
  • att rollerna såsom ordförande, vice ordförande osv. är uppdaterade
Om det är någon som inte har en e-postadress, se till att informera dem så att alla nås av informationen.
 
Valnämndens informationsansvar
 
Valnämnderna har ett särskilt informationsansvar gentemot de röstberättigade som innebär att de ska ge allmän information om, att, när, var och hur valet äger rum.
Se därför till att de kommunikatörer som finns knutna till valnämnden registreras som informationsmottagare i Kyrksam så att de också får del av nyhetsbreven som kommer en gång i månaden. Glöm inte att i budgeten för 2025 avsätta medel för att kunna satsa på information kring Kyrkovalet.
Följ kyrkovalet på Kornet
 
Kyrkoherdar, anställda samt förtroendevalda med tillgång till Svenska kyrkans intranät Kornet kan följa ämnet Kyrkovalet för att få löpande information.
 
Här finns all info om kyrkoval på Kornet: Kyrkovalet - Startsida (sharepoint.com)
 
Här kan du trycka för att följa kyrkovalet på Kornet: (20+) Viva Engage - Kyrkovalet (cloud.microsoft)
 
Information om valdistriktsindelning
 
Valdistrikt utgör ett geografiskt område där de röstberättigade röstar i samma vallokal. Varje församling utgör ett valdistrikt om inget annat beslutas. Det är stiftsstyrelsen som beslutar om en församling ska delas i flera distrikt, efter valnämndens förslag.
 
Valdistrikten registreras i vallokalsystemet, som är öppet i olika perioder. Under period 1 registreras valdistrikt och i period 2 och 3 registreras vallokaler och lokaler för förtidsröstning.
Vilka datum gäller för valdistriktsindelning?
 
10 september 2024 – 1 februari 2025: Vallokalsystemet är öppet för registrering av valdistrikt i Vallokalsystemet, där valdistriktsindelning äger rum. De församlingar som berörs av en indelningsändring kommer att kunna registrera valdistrikt till och med den 1 februari 2025 (period 1).
 
1 december 2024: Sista dag för stiftsstyrelsen att besluta om valdistriktsindelning efter samråd med valnämnd.
 
1 februari 2025: Sista dag för stiftsstyrelsen att besluta, efter samråd med valnämnden om valdistriktsindelning i församlingar som indelningsändrat.

Mer information om valdistriktsindelning finns på valwebben.
 
Valhandboken är på plats
 
Nu är valhandboken för er i valnämnderna klar. Handboken finns som digital version för nedladdning på valwebben .

Det går också att betälla tryckt exemplar med ringbindning till självkostnadspris. Dessa beställs via kyrkovalets tryckportal . Priset är 150 kr/bok inkl. moms + kostnad för leverans med företagspaket.

Kommunikationsplan
 
Nu finns en mall som underlag för att göra en lokal kommunikationsplan inför kyrkovalet. Anpassa planen till förutsättningarna i din församling eller i ditt pastorat.
Här finns mallen.
 
På gång framöver
 

Våren 2024
Kontrollera att valnämnden är registrerad i Kyrksam med samtliga ledamöter och ersättare.
Budget och informationsplan för kyrkovalet upprättas lokalt.
 
1 juni 2024
Blanketter för bland annat ansökan om gruppbeteckning och bidragsintyg publiceras på www.svenskakyrkan.se/kyrkoval samt i Grupp- och kandidatsystemet.

Mitten av juni 2024
Nyhetsbrev nr 4 till Valnämnderna.
 
Slutet av augusti 2024
De första modulerna av e-utbildningar publiceras på valwebben.
 
September 2024 – 1 februari 2025
Registrering av valdistrikt i vallokalsystemet, där valdistriktsindelning äger rum.
 
1 oktober 2024
Antal röstberättigade tas fram ur kyrkobokföringen, används bland annat som underlag för beslut om valdistriktsindelning, antal mandat i församling/pastorat.
 
November 2024
Lokala beslut om valorganisation, mandat, m.m.
 
Har du frågor?
 
På valwebben finns all information om kyrkovalet. Sidan uppdateras fortlöpande. Har ni i valnämnden frågor om regelverk, utbildningar med mera vänd er till valhandläggaren i ert stift.
 
För frågor om något av de gemensamma it-systemen, kontakta Svenska kyrkans kanslistöd:
Telefon 010-18 19 200, knappval 2.
E-post: kanslistod@svenskakyrkan.se 

Nomineringsgrupper och kandiater
Information för nomineringsgrupper och kandidater finns här.

För allmänheten
www.svenskakyrkan.se/kyrkoval
 
Tidigare utgåvor av nyhetsbrevet