Vecka 19 – 2024
I På gång får du nyheter från Skara stift varannan tisdag. Vi vill gärna nå alla ideella, förtroendevalda och anställda medarbetare i din församling. Hjälp oss genom att vidarebefordra mejlet och be de medarbetare som inte redan får På gång att fylla i sin e-postadress här! Tack!
 
Använd konfasök
 
Nu är det många blivande tonåringar som funderar på livet och som söker svar och sammanhang. 
 
Med hjälp av Konfasök kan du som ansvarar för konfirmandgrupper i församlingen nå ut bredare och tydligare till unga människor.
Konfasök ökar synligheten för era konfirmationsalternativ, vilket leder till att fler upptäcker dem. Det förenklar även administrationen av anmälningar, aktiviteter och kontakter med konfirmander. 

Här kan du läsa mer om konfasök och hur du använder det samt ta del av några röster från användare av konfasök i Skara stift. 
 
Skara stiftsorganisation söker hållbarhetsstrateg, 100 %
 
Brinner du för klimat, hållbarhet och omställning? Vill du vara med och bidra till en klimatneutral kyrka, stödja Skara stiftsorganisation och stiftets församlingar/pastorat i deras arbete för att nå våra gemensamma klimatmål?

Då kan jobbet som Hållbarhetsstrateg vara något för dig.

Läs mer om tjänsten och om hur du ansöker här!
 
Kick off på lika villkor
 
Välkommen till 2024 års Kick Off - På lika villkor! Denna gång är temat Regnbågens alla färger. Det blir ett färgsprakande program under två dagar för dig som är ideell eller anställd medarbetare i Svenska kyrkan och arbetar med barn och unga 0-18 år. Boka in 21-22 augusti i Borås! Läs mer!
 
Nya distanskurser på Hjo folkhögskola
 
Denna höst erbjuder Hjo folkhögskola två nya distanskurser på temat "Jesus för världen".

KYRKANS HISTORIA
Vad är evangelium? Den frågan kan vi ställa oss inför varje tid och epok i vår historia.
Under en termin tittar vi på några händelser/personer/grupper/processer som format kyrkans historia och teologin. Fokus kommer att ligga på den del av historien som leder oss fram till Svenska kyrkan av idag. 
Läs mer
 
NYCKLAR TILL NYA TESTAMENTET
Öppnar dörrar för dig som vill blicka in i den kristna tron och dess begreppsvärld. Utifrån en översiktlig genomgång av det vi finner i de nytestamentliga skrifterna samtalar vi kring förståelse och tillämpning i vår tid. Läs mer
 
Anmäl dig till Göra skillnad – gemensam bussresa från stiftet
 
12-13 oktober finns möjlighet att åka med på Göra skillnad med Act Svenska kyrkan tillsammans med många andra engagerade! 

Anmäl dig till Göra skillnad och boka ditt boende på här

Boka gärna boende på Arenahotellet dit vi ordnar transport. Skara stift anordnar gemensam bussresa till Uppsala som startar i Vårgårda 06.15 och plockar upp resenärer i Vara (6.45), Skara (7.15) och Mariestad (8.10). Framme i Uppsala ca kl. 12. Bussen går sedan tillbaka samma väg efter avslutningsgudstjänsten i Uppsala domkyrka på söndagen. 

Bussresan kostar 450 kr. per person. Du anmäler dig senast 30 augusti på denna länk!
Har du frågor eller funderingar så hör av dig till Gudrun Norrfjärd: tel. 070 858 50 86 eller
Gudrun.norrfjard@svenskakyrkan.se 
 
 
Skaparglöd
 
27-30 juni 2024 är det dags för skaparglöd – ett kreativt läger på stiftsgården Flämslätt för dig som är född 2009-2014.
 
Det kommer finnas flera kreativa spår att välja bland. Förutom det spår du väljer kommer det finnas möjlighet att testa på andra kreativa uttryckssätt och kanske så ett frö till något nytt?
 
På lägret kommer vi utöver spår-aktiviteterna också göra många roliga saker i helgrupp, som att leka, bada och vara kreativa ihop! Spåren som finns att välja på är sång, skapande och drama.
Sista anmälan 22 maj.

Mer info och anmälan finns här!
 
Temakurser 2024: Handling och bön må bli ett
Hur kan evangeliets stora ord omsättas i praktisk handling? Det får vi lära mer om och inspireras av – tillsammans! Det övergripande programmet är samma för alla temakurserna, medan seminarierna kan variera utifrån lite olika perspektiv.
Kom tillsammans, anställda medarbetare från olika yrkeskategorier, och inspireras på Flämslätt! Varmt välkomna!

Information och program för temakurserna finns på Skara stifts webbplats. 

Mer information och datum kan du läsa om här
 
Nätverksträff om hållbarhet 
Varmt välkommen på nätverksträff i Falköping, du som är intresserad av och arbetar med hållbarhet, som ideell, förtroendevald eller anställd medarbetare. Träffen hålls den 15 maj.
Praktiska inslag varvas med teologi och så får vi veta mer om inre omställning. 
Det är gratis att delta och du bjuds på vegetariskt fika denna eftermiddag och kväll!
Läs mer
Konfirmandnätverk om fungerande lägerschema
Hur får vi ihop ett lägerschema som fungerar väl och som följer gällande lag? Vilka utmaningar finns det? Hur går ambitioner och praktisk verklighet ihop? 
Dessa frågor står i fokus när konfirmandnätverket samlas i vår. Denna gång är träffen i Habo.
Läs mer
 
Fortbildning i själavård för präster och diakoner
Välkommen till en utbildning för dig som präst eller diakon som har minst två års arbetslivserfarenhet efter din vigning. Du som söker behöver också ha arbetat med själavårdande samtal som en del av tjänsten under samma tidsperiod. Utbildningen är uppdelad på en introduktionsdag samt fyra internat fördelade över ett år.
Läs mer
Ny i stiftet
Är du nyanställd i församling eller pastorat eller vill du bara veta mer om Skara stift, biskopen och Svenska kyrkans organisation?
Välkommen till en halvdag i Skara och träffa biskopen, kollegor från andra delar av stiftet och medarbetare på stiftskansliet. 
Det är gratis att delta och stiftsorganisationen bjuder på lunch. 
Läs mer
 
KBOK Certifiering på Flämslätt i oktober
På kursen KBOK Certifiering får du lära dig allt du behöver för att arbeta i kyrkobokföringsprogrammet KBOK. I slutet av kursen får du avlägga certifieringsprov. 
Kursen är en tvådagarsutbildning som hålls på Flämslätt.
Läs mer
Användardag om kyrkobokföring
Kbok, Kyrksam och KyrkSpar är kraftfulla verktyg i församlingsarbetet. Nu bjuder vi in till en gemensam användardag för Göteborgs och Skara stift. Användardagen vänder sig till dig som arbetar i Kbok, Kyrksam och Kyrkspar. Den vänder sig också till dig som är kyrkoherde eller församlingsherde.
Läs mer
 
Fortsättningskurs i pedagogik för konfirmandarbete
Läsåret 2024–25 erbjuder Svenska kyrkan i Göteborgs, Karlstads, Linköpings, Skara, Strängnäs, Västerås och Växjö stift i samarbete med Linköpings universitet fortsättningskursen som fördjupar högskoleutbildningen kring pedagogik i Svenska kyrkan med inriktning mot konfirmander och ungdomar.
Läs mer
Livslångt lärande i församlingen
Utbildningen Livslångt lärande i församlingen ger teologiska och pedagogiska perspektiv med syfte att stärka församlingen som miljö för livslångt och generationsöverskridande lärande. Kursen startar i augusti 2024.
Läs mer
 
Kick off på lika villkor - teologi och pedagogik
Välkommen till årets upplaga av Kickoff - denna gång integrerad med konferensen På lika villkor. Vi samlades under temat "Regnbågens alla färger" till en färgsprakande palett av föredrag och seminarier, gudstjänst och nätverkande. Välkommen du som möter barn och unga, oavsett vad du har för profession och oavsett om du är ideell eller anställd. 
Läs mer
Rustad i höst - boka in helgen redan nu
Ideellt engagerade ungdomar och deras ledare är välkomna till utbildningen Rustad som Skara stift, Svenska Kyrkans Unga och Sensus står bakom. Nu planeras för höstens utbildningshelg som blir den 22-24 november. Sprid till intresserade ungdomar och boka in datumet redan nu. Mer information kommer!
Läs mer
 
Arbetsledare i Svenska kyrkan
 
Välkommen att delta i grundläggande chefs- och ledarskapsutbildningen Arbetsledare i Svenska kyrkan.Utbildningen ger dig som deltagare ett antal grundläggande chefsverktyg och även möjlighet att arbeta med ditt ledarskap i din egen konkreta arbetssituation. 
Läs mer
Vägen valde dig
”Vägen valde dig” är namnet på höstens utbildning för pilgrimsledare. Kursen vänder sig både till dig som går pilgrimsledarutbilning för första gången och till dig som gått förut, innehållet anpassas efter erfarenhet.
Läs mer
 
Fler aktuella kurser
och arrangemang


MAJ
- G-dag, 15

JUNI
- Friluftsforum, 3-4
- Nätverksträff för kommunikatörer, 3

 
 





 AUGUSTI
- Kyrkligt ledarskap, start i augusti

OKTOBER
- Att vara kyrka, start i oktober
 
 
OM PÅ GÅNG
 
SKARA STIFT PÅ WEBBEN
Vi publicerar fortlöpande material på två webbplatser, för olika målgrupper:
1. Kornet riktar sig till de som har en anslutning till kyrkans Microsoft 365 och Teams.
2. Den externa webbplatsen riktar sig till ideella medarbetare, anställda, förtroendevalda, medlemmar, media och allmänhet.
 
PUBLICERADE BREV
hittar du ovan
eller på På gångs sida på webbplatsen. 
Ansvarig för nyhetsbrevet är
kommunikatör Anna Theander
0511-262 67
KONTAKTUPPGIFTER