Analysbrev från 2030-sekretariatet
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Ser brevet konstigt ut? Klicka här
Analys
Klara, färdiga...
 
Efter Klimatpolitiska Rådets hårda kritik har nu också Naturvårdsverket och Trafikanalys slagit fast att den politik som förs gör det svårt att nå 2030-målen: Sveriges eget och EU:s krav på oss. Som KTH uttrycker det på DN Debatt: Regeringen stjäl godis från framtidens småbarn. Ny forskning från LTH visar också att långtgående omställning går att införa med bibehållet stöd från väljarna, om det görs stegvis och morötter och piskor kombineras. Samtidigt visar Tysklands uppdaterade klimatmål att tiden för nationell klimatpolitik inte är över – särskilt om EU-valet i juni försvagar klimatagendan. Vårt forskningsprojekt 2030-Pusslet visar att ju längre vi väntar, desto mindre kostnadseffektiv blir omställningen, och statliga Fossilfritt Sverige visar hur en träffsäker och omtyckt klimatpolitik kan utformas – när händer det?
 
När det görs för lite från regeringens sida kliver transportsektorn fram tillsammans med kommuner och regioner. Vårt indikatorswebinarium 2 maj visade att fordonsomställningen går för trögt, energiomställningen likaså, med fördjupad analys här.

Med så samstämmiga analyser förvånar det att också de senaste förslagen från regeringen leder till ytterligare utsläppsökningar – vårbudgeten är så klimatmässigt svag att 2030-målen snart bara finns i fantasin – här preciserar vi beskeden vi saknar. Det har följts av halverad flygskatt utan satsningar på grönt flyg, och skattebefrielse för jordbrukets diesel utan stimulans för omställning. Trots att investeringarna i järnväg är rekordlåga, föreslås 57% höjda spåravgifter för godstrafik på järnväg till 2025, vilket om det införs bör motverkas med ökad miljökompensation till transportföretagen vilket bl.a. Italien, Österrike och Danmark använder långt mer än Sverige.
 
Ett motiv för regeringens fossila satsningar är kriget i Ukraina – men det blir allt tydligare att sårbarheten tvärtom är ett starkt argument för en påskyndad omställning. Nato slår fast att järnvägen mellan Stockholm och Oslo måste upprustas och att Malmbanan måste fungera, ökad egen produktion av biodrivmedel istället för fossilimport tryggar tillgången i kris och krig, vehicle-to-grid och batteribytesstationer för elbilar är energilager om elen bryts, cykeln är svår att slå ut i cyberattacker och distansarbete minskar belastningen på sårbar infrastruktur. Därför prioriterar vi upp beredskap och resiliens, liksom Naturvårdsverket. 31 maj bjuder vi in Försvaret, transportslagen och energibärarna för att resonera kring hur vi kan öka Sveriges beredskap och samtidigt minska utsläppen, och om en övergång till fossilfria drivmedel kan bidra till stärkt resiliens.
 

Mattias Goldmann
Grundare och vd, 2030-sekretariatet
I fokus
Fyra kloka beslut sen sist har regeringen fattat som vi vill uppmärksamma:
 
  1. Sverige har skrivit på Europeiska Cykeldeklarationen – nu erkänner och uppmuntrar Sverige och hela EU cyklingen som transportslag, med alla dess positiva effekter på miljön, folkhälsan, ekonomin och tillgänglighet. Deklarationen är oerhört konkret, med 36 åtaganden som Sverige nu ska uppfylla. Här är hur!
     
  2. Från 1 juni 2024 får statliga myndigheter endast köpa, leasa och hyra bilar och lätta lastbilar som släpper ut högst 50 g CO2/km eller drivs med fordonsgas. Från 2026 är gränsen 0 g CO2/km eller fordonsgas och från 2030 tillåts enbart nollutsläppsbilar. 2030 är positiva till skärpningen, men betonar att efterlevnaden hittills varit skral – regeringen måste ta sina myndigheter i örat.
     
  3. Regeringen uppdrog åt Transportstyrelsen att föreslå hur laddplatser på allmän mark kan förenklas, och myndigheten visar att dagens regelverk räcker – kommunerna behöver bara förtydliga sin rådgivning.
     
  4. Redan till halvårsskiftet kan förare med B-körkort få köra el- och gasdrivna lastbilar upp till 4,25 ton, enligt regeringens uppdrag till Transportstyrelsen som nu remitterats.
Utvalda nyheter
Lär med oss!
 
8 maj / Web: Energimyndighetens elektrifieringspiloter

Energimyndigheten presenterar sin nya utlysning Regionala elektrifieringspiloter för tunga transporter, som ska påskynda elektrifieringen av godstransporter i Sverige. Lyssna, fråga, lär – och sök!

 
11 forskningsprojekt om hot, risker och möjligheter i övergången till ett fossilfritt och resilient transportsystem har nyligen initierats med stöd av Energimyndigheten. I detta webbinarium som samarrangeras av Energimyndigheten och 2030-sekretariatet presenteras projekten, med möjlighet för dig att dela din input och möjlig samverkan.

16 maj / Sthlm: Mobilitet & Samhälle

Vilka mobilitetsfrågor hamnar högt på agendan i EU-valet? Hur underlättas tillgängligheten på landsbygden utan att öka antalet privata bilresor? Hur kan man arbeta med beteendeförändringar för att få önskvärda resultat? Vi ses 16 maj!


31 maj / Sthlm: Totalförsvaret och transportsektorns omställning

2030-sekretariatet, Drivkraft Sverige och Teknikföretagen bjuder in till seminarium om Sveriges totalförsvar och transportsektorns omställning med frågeställningen: Hur stärker vi beredskapen samtidigt som vi minskar vår klimatpåverkan?
 
13 juni / Web: CSRD för transportsektorn – Så funkar det

CSRD är ett extra verktyg för att påskynda transportsektorns hållbara omställning. Större företag åläggs rapportera in sin sociala och miljömässiga påverkan, men i praktiken påverkas många fler. Vad gäller egentligen, och hur påverkas ditt företag? Välkommen till 45 minuters webbinarie-crash course!

25–28 juni / Almedalen: Välkommen till 2030-arenan!
På 2030-arenan samlas prioriterade frågor och konkreta lösningar för att nå Sveriges och EU:s klimatmål till 2030. Alla 2030-arenans seminarier är öppna för allmänheten och i vår trädgård och klimatkafé är du välkommen att ta ditt möte eller luta dig tillbaka för en paus. I vårt 2030-hus finns möjlighet att boka avskilda rum för privata samtal. Välkommen!

Missat något?

Tidigare webbinarier ser du på 2030:s Youtube-kanal, bl.a. om hur Sverige ligger till med 2030-indikatorer: fokus på fordonEuro 7, om nationella planen, om Klimatklivet-finansiering, och vår vårbudgetanalys
April nybilsregistrering: Elbilarna backar
 
I april 2024 stod elbilar för 30,9% av alla nyregistreringar, mot 38,7% för helåret 2023. Uppgången för elbilar har kommit av sig, medan framför allt laddhybrider och bensinbilar ökar. 2030-sekretariatet vill nu se ny politik som säkrar omställningen och klimatmålen. Läs 2030:s pressmeddelande här.
Tyck till – här är 2030:s senaste remissvar
 
Sänkt dieselskatt för jord- och skogsbruket (utkast)

Kommissionens meddelande om EU:s kommande klimatmål för 2040 samt om industriell koldioxidförvaltning

Halverad flygskatt (utkast), om EU:s klimatmål för 2040

Trafikverket inriktningsunderlag till nationella planen inför infraplaneringen 2026–2037

Avskaffad malus för husbilar och avskaffad malusbefrielse för etanolbilar

Rätten att framför 4.25-tons el- och gasdrivna godstransporter på B-körkort

Nytt utsläppshandelssystem bl.a. för transporter

En tillfällig skrotningspremie införs (utkast) för att påskynda omställningen av den svenska fordonsflottan


EU’s Car Labelling Directive Evaluation

Förordning om ändring i förordningen (2020:486) om miljö- och trafiksäkerhetskrav för myndigheters bilar
Körsträckan minskar – Beteenden i fokus
 
Körsträckan per capita minskade år 2023 med 6,4 procent jämfört med basåret 2010, och hela 9,7 procent sedan år 2007. Mer distansarbete är en viktig förklaring, anger 2030-sekretariatet vars indikatorer inte visar på motsvarande ökning för kollektivtrafik och cykling. Det visar 2030-sekretariatets nya sammanställning.
Elbilsboomen är inte över
 
Vår sammanställning i DI visar att elbilarnas marknadsandel fortsatt ökar trots att subventionerna till fossila bränslen ökar. Elbilsekord slås i bl.a. USA, där tjänstebilsflottan nu snabbt elektrifieras, Kalifornien kräver nollutsläpp från nya bilar och lastbilar och USA:s federala krav skärps. Marknaden vacklar i Tyskland och Sverige där premien avskaffats. Kanske är det också en signal att Shell säljer 1000-tals bensinmackar världen över, och etablerar 200 000 laddstationer till 2030.

För att påskynda omställningen föreslår T&E EU att behålla 2035-förbudet mot fossilbilar (minskar CO2 med 57% 2015-2040), kräva 50% eldrivna förmånsbilar 2027 och 100% 2030 (-5%), införa typgodkännande och stöd för att konvertera befintliga bilar (-4%), sätt ett stoppdatum för försäljning av begagnade bensin- och dieselbilar (-7%) och minska efterfrågan på nya bilar genom att stimulera delad mobilitet och begränsa vägbyggen (-14%). EU satsar nu €1 mdr på laddinfra och vätgas längs TEN-T-vägnätet, på flygplatser och hamnar. Att alla nya publika laddstationer måste nu godta kortbetalning hjälper också.

I Sverige ökar dessutom andelen äldre fordon, skrotningen minskar och alltfler elbilar exporteras – med goda möjligheter att göra en bra begagnataffär. Samtidigt ökar tilltron till elbilen, visat av att elbilen nu körs längre än fordon med andra drivmedel, och Klimatklivet slår rekord i nya laddpunkter för elfordon; både beviljade och ansökta. Dessutom kan Sverige med Vädermotet i Göteborgs hamn har världens bästa EV-hubb; den är topp-tio-finalist. Läs mer och rösta här!

På den tunga sidan ökar eldriften snabbt, med 11 000 nya tunga nollutsläppsfordon i EU 2023; mer än en fördubbling på ett enda år. 18% av nya bussar är nu eldrivna, hela 43% av stadsbussarna och 100% i Luxemburg, Irland och Danmark, 98% i Nederländerna. 5% av nya mindre lastbilar är nu eldrivna och 1% av tyngre; en tredubbling på ett år! Volvo och Renault står för 70% av marknaden, enligt ICCT:s sammanställning. I Sverige påskyndas omställningen av att alltfler transportköpare kräver fossilfritt, såsom Karlstad kommun, Karlstad energi och Region Värmland.

Almedalen 2024
 
2030-Arenan i Almedalen präglas av det akuta behovet av kostnadseffektiva utsläppsminskningar för transportsektorn, med nya lösningar, bredare samverkan och inspiration från omvärlden, kommuner och ledande företag. Programmet uppdateras löpande. Vill du komma på 2030-arenans mingel? Anmäl ditt intresse här! Och för dig som vill boka ett rum för avskilda samtal eller veta mer om oss finns info här. Sist men inte minst: nyheter och uppdateringar får du som bäst genom att följa oss i sociala medier. Varmt välkommen till 2030-arenan!
Drivmedlen mer fossila
 
Andelen biodrivmedel nästan halverades från 26,6% helåret 2023 till 14,2 % januari 2024, främst pga att reduktionsplikten sänkts. HVO drop-in har rasat från 14,6 % till 1,4 %, medan HVO 100 ökat från 2,7% till 4,9 %. 2030 efterlyser snabbt besked om reduktionsplikten efter 2026, hoppas på snabbt beslut från EU-kommissionen om förnyad skattebefrielse för biogasen och uppmanar regeringen att från 2025 gynna utsatta hushåll och företag mer träffsäkert och klimatsmart än med sänkt skatt på fossila drivmedel.
Transporternas springnota
 
Persontrafik med buss har i Sverige en internaliseringsgrad på knappt 60%, lägre i tätort, flyget står för cirka 40% av sina externa kostnader inom EU, långt mindre för flygningar utanför EU. Godstransporter med tung lastbil utan släp står för 36% av sina externa kostnader, medan järnvägen i princip står för sina externa kostnader, allt enligt Trafas sammanställning för 2023.
Dags för vätgasstrategi!
 
Vätgasen behöver affärsmodeller som minskar osäkerheter och optimerar möjligheter, med samarbete längs hela värdekedjan, visar IVL i sin nya rapport. 2030 konstaterar att Sverige snart är enda EU-land utan nationell vätgasstrategi och uppmanar till ett snabbt framtagande, med fokus på konkret handling.
Inspiration från omvärlden
 
Norge, 2030:s fokusland 2025, ska samma år endast ha elbilar i nybilsförsäljningen, med målet 95% i år. Som första land i världen når de kring årsskiftet fler el- än bensinbilar på vägarna anger Reuters. Norges transportplan 2025-2036 förlänger dagens byvekstavtal där städer belönas när biltrafiken minskar, fokuserar på snabbladdning för tunga transporter, planerar krav på nollutsläpp för att fartyg ska få anlöpa statliga hamnar och inrättar forskningscentret Transport 2050.
 
Kalifornien, 2030:s tidigare fokusland, konstaterar att 30% av alla bilar i delstaten år 2045 fortsatt går på bensin, trots tuffa krav på att bara sälja elbilar. Därför ska körsträckan minskas 25% till 2030 och 30% till 2045 jämfört med år 2009, och mer CO2 bindas. Minskat behov av egen bil bidrar också jämlikhet, anger CARB som år 2026 uppdaterar sin fordonsplan. Se NV:s webinarium här!
 
Indien, 2030:s fokusland för i år, läser du mer om i vår uppdaterade rapport!

16 maj: Effektiv omställning, tillsammans
 
Hur underlättar vi tillgängligheten på landsbygden utan att öka antalet privata bilresor? Vilka mobilitetsfrågor hamnar högt på agendan i EU-valet? Vilka länder kan Sverige lära av när transporterna ska ställa om, och hur kan man arbeta med beteendeförändringar för att få önskvärda resultat?

16 maj samlar Mobilitet och Samhälle beslutsfattarna och experterna från näringslivet och offentlig sektor för att tillsammans med dig accelerera utvecklingen av hållbar mobilitet och uppnå de transportpolitiska målen.

2030-sekretariatet finns givetvis på plats och hoppas få träffa även dig! Med koden TIO2030 får du som 2030-prenumerant 10% rabatt på aktuellt biljettpris. Läs mer om konferensen här.
Vi välkomnar våra nya partners!
 
2030-sekretariatet välkomnar Game Changing Alliance som tillsammans med sina medlemmar arbetar med smarta energisystem, nya affärsmodeller och framtidens teknologi för ett uppdaterat transport- och logistiksystem, Greenbay Development som hjälper företag med deras hållbara affärs- och verksamhetsutveckling med fokus på den gröna omställningen, LIR Teknik – en pinjär inom eldriven tung trafik i Jämtland, och Zaptec som bygger laddstationer med fokus på tillgänglighet och inkludering.

2030-sekretariatets partnergrupp står bakom det svenska 2030-målet och tillsammans agerar vi för en effektiv och hållbar omställning av transportsektorn inom Bilen, Bränslet och Beteendet.

Hör av dig till oss om din organisation också bör vara med, och läs mer om våra partners här!