Pingst, pilgrimsvandring och Valborg
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Detta har aprilvädret och Bibeln gemensamt
 
Redan för en månad sedan blommade magnolian, solens strålar värmde och våren var ett faktum (trodde jag). Vi stängde av värmen hemma, jag plockade undan barnens vinterkängor, vinterjackor och la undan vantar och mössor i garderoben. Äntligen sneakers och vårjacka!

Men tji fick jag! Två (!) gånger har termometern manat mig att ta fram de varma kläderna igen. Vi höll ut med raggsockor hemma, sen sattes värmen på igen. Det omväxlande vädret slinker in var och varannat samtal. "Såg ni att de snöade i måndags!"

Aprilvädret har liksom Bibeln en bemärkelsevärd förmåga att överraska och utmana oss. 
Bibelns budskap avslöjar ofta oväntade sanningar och insikter som vägleder oss genom livets ständigt föränderliga säsonger. 

Dessutom påminner både aprilvädret och Bibeln oss om vikten av tålamod och uthållighet. Precis som vi plockar undan och tar fram vinterkläderna inom kort, så får vi försöka navigera genom livets utmaningar med en fast tro och tillit till Gud.

Det kan kännas svårt att öppna Bibeln själv där hemma. Därför erbjuder Victoriaförsamlingen fördjupning i Bibeln på olika sätt: välkommen på "Öppna Bibeln"  nästa gång den 12 maj, eller på "Bibelmeditation" där vi dyker ner i en av kyrkoårets bibeltexter varannan onsdagkväll.

Amanda Gasser, administratör och kommunikatör
 
Välkommen att fira mässa med församlingen!
 
Vi firar mässa eller gudstjänst i regel varje onsdag kl. 18
och varje söndag kl. 11!
Välkommen att fira med oss på plats, eller genom att följa vår livesändning av söndagsmässorna på vår Youtube.
Alla gudstjänster står med i kalendariet längre ner i nyhetsbrevet.
 
Därför firar vi pingst
 
Pingsten är den heliga Andens högtid. En högtid där vi blir påminda om att Gud finns både mitt bland oss och inom oss. Den heliga Anden är Guds osynliga närvaro.
 
Innan Jesus lämnade jorden på Kristi himmelsfärdsdag berättade han för lärjungarna att de inte skulle bli övergivna. Jesus förklarade att vi människor skulle få en hjälpare, en sanningens ande som ska vara hos oss för alltid. 
Tio dagar efter Kristi himmelsfärd firar vi därför pingst. Då firar vi att Gud låter sin ande, hjälparen, vara hos oss. 

Pingstmässa firar vi söndagen den 19 maj kl. 11 med uruppförande av Pingstkantat skrivet av församlingens egna Bengt Svensson. Detta framförs av kyrkokören under ledning av Sofia Falk. Efterår blir det gemenskap kring en god lunch.  

Kristi himmelsfärds dag firar vi med en härlig gudstjänst, en Gökotta, i parken torsdagen den 9 maj kl. 8:00. Efteråt äter vi frukost tillsammans.
(Kl. 10 är det sedan pilgrimsvandring.) Varmt välkommen!
 
Det är dags att betala medlemsavgiften
 
Tack - ditt medlemskap betyder mycket för många! Medlemsavgiften 2024 är:
30 € för pensionärer, studenter och "Sozialhilfeempfänger"
50 € för enskilda personer
80 € för familjer (upp till två vuxna + ev. barn under 18 år)
Ungdomar som endast är i Berlin ett halvår, betalar halv årsavgift.
(Medlemsavgift beslutad på kyrkostämman i november 2023)
Medlemsavgift kan sättas in på följande konto. Skriv namn, adress och att det gäller medlemsavgift 2024.

Commerzbank
Schwedische Victoria-Gemeinde e.V.
IBAN DE87100800000433350000
BIC DRESDEFF100
 
Andlig fördjupning
 
Gud är alltid närvarande i våra liv och hör alla våra böner oavsett vad vi gör, var vi befinner oss och hur vi uttrycker oss. Samtidigt är vi människor inte alltid medvetna om vad som pågår inom oss. Vad vill du med livet och vad längtar du efter i djupet av dig själv? Det som ibland börjar som en oro eller ett skav i våra liv, kan vara Gud som kallar. Följ med och se vad Gud vill dig!

Söndagssamtal varje månad
Öppna Bibeln och upptäck ditt liv i den stora berättelsen. Vi utgår från Ulf Lindgrens bok när vi upptäcker och fördjupar oss i vad Bibelns berättelser säger oss i dag. Välkommen till nästa träff den 12 maj kl 12.45 i kyrkoherdebostaden (efter mässan och kyrkfika/lunch). Vi ses en gång i månaden.
Den som vill delta, får boken Öppna Bibeln. Vi läser, lyssnar och har ett öppet samtal med högt i tak. Ingen föranmälan eller förkunskap behövs för att delta i bibelstudierna. Vi träffas söndagaen den 12 maj och avslutning söndagen den 9 juni. 

Bibelmeditation varannan onsdag
Varannan onsdag kväll får vi tillsammans fördjupa oss i en bibelberättelse genom kristen meditation och på så sätt fördjupa vår relation med Gud och oss själva. Efteråt samtalar vi om vad texten kan säga oss här och nu i våra egna liv. Vi utgår ifrån någon av kyrkoårets texter. Öppet för alla som är intresserade, inga förkunskaper krävs och kostnadsfritt. Vi samlas i caféet 18.40 (efter kvällsmässan) och går tillsammans till kyrkoherdebostaden där det finns te och kvällsmacka. Vi håller på i ungefär en timme.
Pilgrimsvandring
 
Följ med på Pilgrimsvandring i vårt närområde den 9 maj på Kristi himmelsfärds dag! Vi vandrar tillsammans från kyrkan kl 9.00 och börjar i vår park. Vi går i lugn takt med flera tänkvärda stopp, framförallt i Volkspark Wilmersdorf. Ibland under tystnad och med ett fikastopp. Vi är tillbaka i kyrkan senast kl. 12. Ta med dig vatten, något att sitta på och föranmäl ditt intresse till prästen Ina senast den 30 april. Barnvagn är inget hinder!
 
Tisdagslunch
 
Vi börjar med lunchbön i kyrkan kl 12, sedan går vi ner och äter tillsammans. Det finns alltid ett vegetariskt alternativ och självklart ingår kaffe på maten. 

För betalande medlemmar i Svenska Victoriaförsamlingen kostar lunchen 7€.
Icke medlem: 9 €
Medlem & samtidigt också pensionär: 5€
Barn 3-15 år: 5€
Barn 0-3 år: Gratis/Spende
Vi kan ordna en diakonal rabatt om du har svårt att betala. Kontakta oss gärna i så fall. Ingen föranmälan krävs. Välkommen!
 
Valborg i Victoriaförsamlingen
 
Välkommen tisdagen den 30 april för att fira Valborg i församlingens park. Grindarna öppnar kl. 18 då man kan köpa mat, dryck och fika. Från kl. 19 börjar programmet: Det blir skönsång från församlingens körer, vårtal av nya ambassadören Veronica Wall-Danielsson, och så blir det så klart en mysig eld. Vi sjunger traditionsenligt allsång kring elden.

Har du möjlighet att hjälpa till? Tack, gärna! Läs mer här.
 
Vi minns Kerstin Hesse, hedersmedlem
 
Kerstin Hesse har avlidit i en ålder av 95 år i Västerås. Hennes närmaste anhöriga är Anas Al Asaad samt syskonbarn och syskonbarnbarn.
 
På långfredagen dog Kerstin Hesse. Vid hennes sjukbädd vakade dag och natt Anas Al Asaad, som under de åtta sista åren var Kerstins allt. De träffades 2016 när Anas bodde på ett flyktingsboende i Västerås. Han hade flytt från kriget i Syrien och med kort varsel skulle boendet evakueras till Kiruna. Eftersom Anas redan hunnit etablera sig i Västerås blev Kerstin tillfrågad om hon inte kunde ta emot en flykting i sitt hem. Hon svarade ja samma dag, och Anas flyttade in.
 
Det var inte första gången Kerstin ställde upp när det behövdes. Under hennes barndom på Balingsta gård i Huddinge tog föräldrarna emot ”vanartiga pojkar” som fick arbeta i lantbruket och leva i kristen gemenskap. Föräldrarna välkomnade även svenskbybor från Ukraina, och genom familjen lärde Kerstin känna en judisk flykting som hette Werner Hesse. Vid 18 års ålder reste hon ensam med M/S Gripsholm för att träffa honom i USA och där gifte de sig. Senare flyttade det unga paret till Tyskland för att Werner skulle ta över familjeföretaget efter sin far. I Väst-Berlin under 1950- och 1960-talen upplevde Kerstin och Werner en minst sagt omtumlande period eftersom de var aktiva i Svenska kyrkan. I kalla krigets Berlin var Svenska Victoriaförsamlingen ett centrum för humanitära insatser, mestadels under radarn. I skuggan av järnridån väcktes hennes engagemang för Svenska Kyrkan i Utlandet (SKUT) och det gav hon aldrig upp. Hennes tankar var ofta hos Victoriaförsamlingen och de gamla vännerna där:
Barbara Ross och Helga Lundevall fanns i hennes hjärta till slutet. 
 
1972 köpte Werner och Kerstin Hesse Skälby gård i utkanten av Västerås. Deras firma levde vidare i ena flygeln, om än i andra dimensioner mot då företaget tillverkade järnvägsvagnar. Under alla år var Kerstin en främjare av kyrkan på ett sätt som för tankarna till de resursstarka ledarkvinnorna i Apostlagärningarna. Hon var kyrkvärd och kyrkorådsordförande i Lundby församling och samtidigt fungerade Skälby gård som en kyrka. Där drev hon församlingens sommarkafé, huserade barnverksamhet och kyrkorådsmöten, anordnade passionsandakter i hemmet, samt inbjöd till friluftsgudstjänst varje år på Kristi Himmelsfärds dag. År 2006 mottog Lundby församling Skälby gård som gåva och intill Lundby kyrka fick maken Werner sin grav. Där vilade redan deras enda barn, dottern Linda.
 
I Kerstins värld skulle ingen lämnas utanför, eftersom Jesus för världen givit sitt liv. Kerstin dog den dag korset restes på Golgata. Må hon uppstå i härlighet!
 
Mikael Mogren
Biskop, Västerås stift
 
Ung i Berlin
 
För dig mellan 18 och 27 år som är i Berlin och gärna vill hitta på roliga grejer med andra ungdomar som pratar svenska. På träffarna i maj spelar vi kubb och har grillkväll.
Anmäl er och följ oss på instagram för mer information: @ung_i_berlin
 
 
Näta kyrkostämma är söndagen den 26 maj, i anslutningen till mässan.
Kyrkorådet informerar
 
Vilken imponerande insats av arbetslaget under påsken - knappt 1000 ungdomar och konfirmander som fick information, andakt, gudstjänst eller mässa, dop och inte minst mat. Ett stort tack från Kyrkorådet!
 
Under april tog vi emot SKUT-rådet (Svenska kyrkan i Utlandet) i Strängnäs stift. Vi är tacksamma för chansen att intensiviera kontakten med de svenska församlingarna. Det stöd vi får och chansen till utbyte är mycket värdefullt.
 
Under de gångna veckorna har vi i Kyrkorådet fortsatt kommunikationen med Svenska kyrkan i Uppsala angående det s. k. Samverkansavtalet. Avtalet ger oss en finansiering av lönekostnader för våra präster när de i framtiden blir lokalanställda istället för att vara anställda i Sverige. Detta har en flerårig horisont.
 
Bokslutet för 2023 är färdigt, nästa steg är revisionen. 2023 var ett mycket stabilt år, inte minst finansiellt. Kyrkorådet tackar alla frivilliga som bidragit till församlingens aktiviteter under årets gång.
 
Söndagen efter pingst, den 26 maj 2024, äger kyrkostämman rum. Avsikten är att vi samtalar om visionen av framtiden inför formuleringen av den nya församlings-instruktionen. Vi uppmuntrar alla medlemmarna att deltaga och få sin röst hörd.
 
Som informerat om tidigare kommer vi bl. a. att se över bottenplanet i kyrkobyggnaden, för att göra det ännu bättre lämpat för församlingen verksamhet. Vartefter kommer vi att återkomma med information om de olika renoveringsstegen.
 
Johan Wallgren, kyrkorådets ordförande
 
Save the date - datum senare i vår/sommar
 
1 juni: Försommarkonsert med församlingens vuxenkörer i Victoriaförsamlingen kl. 17. Biljetter till försäljning på expeditionen och i vår webbutik fr.o.m. den 30 april. Pris: 4€/person. Barn upp till 18 gratis inträde.
6 juni: 
Nationaldagsfirande
med musik på kvällen i parken. Mer info kommer. Vi söker frivilliga till detta som bl.a. kan hjälpa till att rensa jordgubbar. Anmäl dig gärna till expeditionen.
21 juni: Midsommarfirande i parken med dans kring midsommarstången, mat och dryck mellan kl. 16:30-21:00. Vi söker frivilliga till detta! Klicka här för att komma till formuläret.
 
Kalendarium i maj
 
Lunchbön vardagar kl 12. Mässa varje onsdag kl. 18 och söndag kl. 11.
Caféet har öppet på måndag till torsdag kl. 12-17.
Expeditionen har öppet mån-tors kl. 9-11:55; torsdagar 13-14:30. Ring gärna
på 030-86 49 590 under kontorstid. Mejla gärna till oss: berlin@svenskakyrkan.se.
torsdag 25 april
kl 16:00 Öppen förskola
kl 17:50 Kristen djupmeditation

söndag 28 april
kl 11:00 Högmässa med temat "Att växa i tro". live på vår Youtubesida
kl 13:00 Prova-på-Retreat
kl 13:00 Konsert med pianokvartett.
Stenhammar: Allegro Brillante för pianokvartett
Fauré pianokvartett nr 1 i c-moll
Musiker: Maria Winiarski, viola
Miriam Helms Ålien, violin
Lana Suran, piano
Kristina Winiarski, cello
 
Vecka 17

måndag 29 april
kl 14:50 Barnkören I, 6-8 år
kl 15:30 Barnkören II, 9-12 år
kl 18:30 Kyrkokören och Victoriakören

tisdag 30 april: Valborgsmässoafton
kl 10:30 Öppna förskolan
kl 10:30 Walk'n'talk
kl 12:00 Tisdagslunch
kl 18:00-21:00 Valborgsfirande i parken

onsdag 1 maj
Verksamheten är inställd pga helgdag.

torsdag 2 maj
kl 16:00 Öppen förskola
kl 17:50 Kristen djupmeditation

söndag 5 maj Bönsöndagen
kl 11:00 Högmässa med temat "Bönen". Skicka din bön till oss redan idag, så ber vi över det tillsammans. Du kan vara anonym. live på vår Youtubesida
kl 15:00 Ung i Berlin - kubb
 
Vecka 18

måndag 6 maj
kl 14:50 Barnkören I, 6-8 år
kl 15:30 Barnkören II, 9-12 år
kl 18:30 Kyrkokör & Victoriakören

tisdag 7 maj
kl 10:30 Öppna förskolan
kl 10:30 Walk'n'talk
kl 12:00 Tisdagslunch: Fiskpanetter med kokt potatis och remoladsås
kl 19:00 Samtalsgrupp för småbarnsföräldrar

onsdag 8 maj
kl 15:00 Syförening
kl 18:00 Veckomässa
Victoriakören övar på måndagen denna vecka. 

torsdag 9 maj: Kristi himmelsfärds dag
kl 8:00 Gökotta - gudstjänst i parken med temat "Herre över allting". Därefter äter vi frukost tillsammans. Priserna är som på tisdagslunchen.
kl 9:00 Pilgrimsvandring 
Pga helgdagen är övrig verksamhet inställd.

lördag 11 maj
kl 11:00 Gemensam utflykt till den svenska avdelningen av kyrkogården på Stahnsdorf "Schwedenblock" för trädgårsarbete. Vi samåker med bil. Anmäl dig till expeditionen senast onsdag den 8 maj.

söndag 12 maj
kl 11:00 Högmässa med temat "Hjälparen kommer". S:t Petri Motettkör ifrån Malmö sjunger under mässan. live på vår Youtubesida
kl 12:45 Öppna Bibeln
Vecka 19

måndag 13 maj
kl 14:50 Barnkören I, 6-8 år
kl 15:30 Barnkören II, 9-12 år
kl 18:30 Kyrkokören

tisdag 14 maj
kl 10:30 Öppna förskolan
kl 10:30 Walk'n'talk
kl 12:00 Tisdagslunch - Köttfärslimpa 

onsdag 15 maj
kl 15:00 Syförening
kl 18:00 Veckomässa
kl 18:45 Bibelmeditation
kl 19:00 Victoriakören

torsdag 16 maj
kl 16:00 Öppen förskola
kl 17:50 Kristen djupmeditation

söndag 19 maj: Pingstdagen
kl 11:00 Högmässa med temat "Den heliga Anden". Uruppförande av Pingstkantaten skriven av församlingens egna Bengt Svensson framfört av kyrkokören och musiker under ledning av Sofia Falk. live på vår Youtubesida
Efteråt äter vi en god lunch tillsammans.

Vecka 20

måndag 20 maj: Annandag pingst
Pga helgdag är verksamheten inställd. Kyrka, café, expedition och bibliotek är stängt.

tisdag 21 maj
kl 10:30 Öppna förskolan
kl 10:30 Walk'n'talk
kl 12:00 Tisdagslunch: Lunchkorv med pepparrotssås
kl 18:30 Ung i Berlin

onsdag 22 maj
kl 15:00 Syförening
kl 18:00 Veckomässa
kl 19:00 Victoriakören

torsdag 23 maj
kl 16:00 Öppen förskola
kl 17:50 Kristen djupmeditation

söndag 26 maj: Missionsdagen
kl 11:00 Högmässa med temat "Gud - Fader, Son och Ande".  live på vår Youtubesida
kl. 12:15 Kyrkostämma. 
 
Vecka 21

måndag 27 maj
kl 14:50 Barnkören I, 6-8 år
kl 15:30 Barnkören II, 9-12 år
kl 18:30 Kyrkokör

tisdag 28 maj
kl 10:30 Öppna förskolan
kl 10:30 Walk'n'talk
kl 12:00 Tisdagslunch - Kycklingcurry med ris

onsdag 29 maj
kl 15:00 Syförening
kl 18:00 Veckomässa
kl 18:45 Bibelmeditation
kl 19:00 Victoriakören

torsdag 30 maj
kl 16:00 Öppen förskola
kl 17:50 Kristen djupmeditation

lördag 1 juni
kl 17:00 Försommarkonsert med församlingens körer. Inträde 4€/person. 

söndag 2 juni
kl 11:00 Högmässa med temat "Vårt dop". live på vår Youtubesida