Vecka 17 – 2024
I På gång får du nyheter från Skara stift varannan tisdag. Vi vill gärna nå alla ideella, förtroendevalda och anställda medarbetare i din församling. Hjälp oss genom att vidarebefordra mejlet och be de medarbetare som inte redan får På gång att fylla i sin e-postadress här! Tack!
 
Svenska kyrkan har ny grafisk profil
 
Förra veckan lanserades Svenska kyrkans nya grafiska profil som innehåller bland annat en reviderad logotyp och nya färger och typsnitt. 

Övergången kommer ske varsamt för att produkter och annat inte ska slängas i onödan. För dig som har inloggning på Kornet finns information, webbutbildningar, exempel och mallar där. Där finns även den fullständiga manualen att ladda ner. 

Stiftets nätverksträff för medarbetare om arbetar med kommunikation som erbjuds ditigalt 3 juni kommer ägnas åt den nya grafiska profilen. Mer information om den träffen finns nedan där kurserna  presenteras. 
 
Lediga tjänster i stiftsorganisationen
 
Hållbarhetsstrateg, 100 %
Brinner du för klimat, hållbarhet och omställning? Vill du vara med och bidra till en klimatneutral kyrka, stödja stiftet och församlingar/pastorat i deras arbete för att nå våra gemensamma klimatmål?
Läs mer

Receptionist till Flämslätt stift- och kursgård, 100 %
Är du en person som gillar att vara ansiktet utåt och har en känsla för högklassig service? Just nu söker vi en receptionist som vill arbeta heltid hos oss på Flämslätt Stift- och kursgård. 
Läs mer
 
"A tree has fallen"
 
Ta del av en film om ärkebiskop Desmond Tutu och hans livslånga kamp mot förtryck och rasism. Men också om hans insatser för försoning, fred och rättvisa.

Filmen är gjord av Marika Griehsels, som varit SVT:s korrespondent i Afrika mellan 1990 – 2005.

Filmmusiken är specialskriven av den sydafrikanska musikern Concord Nkabinde, som i sitt skapande djupt inspirerats av Desmond Tutus ord och gärning.

Filmen är fri att använda inom Svenska kyrkan. Det är också möjligt att kontakta Marika Griehsel för medverkan i till exempel en församlingskväll om filmen. 

Läs mer här!
 
Följ med på SKUT-resa till Danmark
 
Följ med till Danmark på en spännande resa i utlandskyrkans tecken. Det är SKUT-rådet i Skara stift som arrangerar resan genom resekommittén. Det blir bland annat besök i SKUT-kyrkan i Köpenhamn och den före detta SKUT-kyrkan i Skagen. Datum för resan är 30 augusti till 1 september.

Kika in på Skara stifts webbplats för mer info och program. Anmäl dig senast 7 maj! 
 
Charlotte Holmgren och Markus Hagberg utnämns till hedersprostar
 
Hedersprost, Prost Honoris Causa, är en titel som biskopen kan ge utifrån särskilda insatser. Biskop Åke kommer utnämna Charlotte Holmgren och Markus Hagberg till hedersprostar i samband med en mässa i Skara domkyrka 25 april 18.30.

Charlotte Holmgren är kyrkoherde i Amnehärad-Lyrestads pastorat och utnämns för ett lojalt och tydligt ledarskap, fast rotat i kyrkans uppdrag. Markus Hagberg är kyrkoherde i Södra Kållands pastorat och utnämns för sitt författarskap som bidrar till kunskapsspridning bland annat genom Stiftshistoriska sällskapet.
 
Temakurser 2024: Handling och bön må bli ett
Hur kan evangeliets stora ord omsättas i praktisk handling? Det får vi lära mer om och inspireras av – tillsammans! Det övergripande programmet är samma för alla temakurserna, medan seminarierna kan variera utifrån lite olika perspektiv.
Kom tillsammans, anställda medarbetare från olika yrkeskategorier, och inspireras på Flämslätt!
Varmt välkomna!
 
Nu finns kursprogrammen för alla temakurserna ute på webbplatsen - klicka på länken nedan för att läsa mer. Som en del i utbudet för 2024 finns också möjlighet att delta i ett stilla dygn på Lilleskog. Även det hittar du information om via länken.

Mer information och datum kan du läsa om här
 
Friluftsforum på Flarken - om friluftsliv som metod
Välkommen till en tvådagarskurs för dig som jobbar eller kommer att jobba med barn, ungdomar eller konfirmander i Svenska kyrkan. Forumet vänder sig till anställda och studerande som vill lära sig mer om hur vi kan använda friluftsliv och utemiljön som plats och metod i församlingsarbetet och samtidigt få grundläggande friluftskunskaper och enkla arbetsverktyg för att arbeta med friluftspedagogik.
Läs mer
Nätverksträff om migrationsfrågor
Vi ses denna gång i Borås. Även denna gång får vi besök av Siri Sandin från Asylrättscentrum för att uppdateras kring nya lagar när det gäller migration. 
Läs mer
 
Att vara kyrka
En kurs för församlingar som vill utveckla arbetet kring delaktighet och engagemang genom att involvera, inspirera och rekrytera ideella medarbetare i församlingen. Syftet med kursen är att rusta medarbetare att bli möjliggörare för ideellt engagemang.
Läs mer
Kyrkligt ledarskap 
Svenska kyrkans utbildningsinstitut och Skara stift inbjuder till behörighetsgivande kyrkoherdeutbildning för blivande kyrkoherdar.
Kursen Kyrkligt ledarskap omfattar 15 högskolepoäng. Målet för utbildningen är att lägga grunden till ett ändamålsenligt och professionellt ledarskap i Svenska kyrkan.
Läs mer
 
HBTQI-nätverket träffas i Habo i maj
Nästa träff med nätverket för dig som arbetar med HBTQI-frågor i församlingen eller pastoratet blir i Habo i maj. Denna gång ska vi få veta mer om Regnbågslinjen. Välkommen!
Läs mer
Fortbildning i enskild själavård
För dig som är präst eller diakon med en längtan att fördjupa uppgiften som själavårdare. Utbildningen riktar sig dig som präst eller diakon som har minst två års arbetslivserfarenhet efter din vigning. 
Läs mer
 
Välkommen till G-dag
Välkommen till en förmiddag med fokus på Färdplan för digitalisering. Utbildningen genomförs digitalt och kostar inget. Dagen riktar sig till kyrkoherdar och administratörer.
Läs mer
Nätverksträff för kommunikatörer
Den 3 juni träffas kommunikatörsnätverket för medarbetare som arbetar med kommunikation. Kyrkoherdar och övriga som ansvarar för extern kommunikation är också välkomna. Denna gång möts vi digitalt via teams. Temat för dagen är Svenska kyrkans nya grafiska profil.
Läs mer
 
Fler aktuella kurser
och arrangemang

MAJ
- Nätverksträff om hållbarhet, 15
- Användardag Kyrkobokföring, 23

AUGUSTI
- Kickoff på lika villkor, 21-22
- Livslångt lärande i församlingen, start i augusti

 
 





OKTOBER
- Fortsättningskurs i pedagogik för konfirmandarbete, start i oktober

NOVEMBER
- Rustad, 22-24





 
OM PÅ GÅNG
 
SKARA STIFT PÅ WEBBEN
Vi publicerar fortlöpande material på två webbplatser, för olika målgrupper:
1.Kornet riktar sig till de som har en asnlutning till kyrkans Microsoft 365 och Teams.
2. Den externa webbplatsen riktar sig till ideella medarbetare, förtroendevalda, anställda, medlemmar, media och allmänhet.
 
PUBLICERADE BREV
hittar du ovan
eller på På gångs sidapå webben. 
Ansvarig för nyhetsbrevet är
kommunikatör Anna Theander
0511-262 67
KONTAKTUPPGIFTER