För dig som vill veta vad som är på gång i S:t Matteus kyrka
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nyhetsbrev från S:t Matteus kyrka i Malmö     #april/maj 2024
Foto: Sara Karlsson Löfgren
Kära församling!
 
Jag blir ofta rörd när jag ser vår församling samlas till gudstjänst varje söndag. Alla vi människor i olika åldrar som vandrar fram till nattvardsbordet för att få ta emot Kristus. Vi är som en spegelbild av hela mänskligheten, från spädbarnen till de unga och hela vägen genom livets olika åldrar. Det är en vacker bild och den får mig att fundera över hur vår andlighet förändras genom åren.
 
En gång hörde jag författaren och poeten Ylva Eggehorn tala om detta. Hon beskrev barnets medfödda andlighet som naturligt relationell. Som små är det självklart att vi hör ihop med något större. Liksom Gud själv är relation till sitt väsen, så är barnet i relation till allt. Det är en andlighet som har ett ”jag – du” förhållande till hela omgivningen, om det så gäller skosnörena, en lite sten, föräldrarna eller Gud.

Som vuxna ställs vi inför andra andliga frågor som kanske inte alltid är självklart relationella på barnets vis utan mer undrande. Frågor som vi behöver få ställa och bearbeta. Får jag vara stark och kapabel inför Gud? Tål Gud min styrka? Vad gör jag med mina mörka sidor och mina motsättningar? Älskar Gud mig ändå? Hur ryms Gud i mina existentiella frågor om självständighet och längtan efter tillhörighet? Förmedlar Gud sig själv både genom mitt förnuft och genom min sinnlighet? Var finns Gud när livet inte blir som jag har tänkt mig?

Den tredje ålderns andliga uppgift handlar mer om att summera, integrera, reflektera och reducera. Den som bearbetar sin text om och om igen vaskar så småningom fram en komprimerad och kärnfull berättelse där det viktigaste blir synligt. Att se tillbaka och bearbeta är ett sätt att alltmer kunna släppa taget. Vi får försonas med hur livet blev och på så sätt också förbereda oss inför evighetens gudsmöte.

Måtte vi i vår församlingsgemenskap kunna bereda plats för alla våra åldrars olika andliga behov och växa tillsammans i kärlek till vår Herre.

Marie

Marie Bernéli, diakon
Tfn: 040-27 91 86
E-post: marie.berneli@svenskakyrkan.se
Kyrkan är öppen
 
Välkommen in och tänd ett ljus eller för stilla ro och bön.
  • Måndagar kl. 9-15
  • Tisdagar kl. 9-15
  • Onsdagar kl. 9-15
  • Torsdagar kl. 13-19
  • Fredagar kl. 9-15
  • Lördagar kl. 10-14
  • Söndagar kl. 10-14
Avvikelser kan dock förekomma.
 
Expeditionen, tfn 040-27 92 43
Söndagsskola för vuxna
 
Anspråkslösa samtal om kristen tro

Sista söndagen i månaden efter gudstjänst och kyrklunch är det söndagsskola för vuxna i biblioteket. Så väl mött söndagen den 28 april kl. 13.15-14.15. Ingen anmälan.

 
Biskopsvisitation avslutas 5 maj i S:t Petri kyrka
 

Nu under våren pågår en biskopsvisitation i Malmö pastorat. Under visitationen har biskop Johan Tyrberg besökt alla församlingarna i Svenska kyrkan i Malmö, lärt känna hur vi arbetar och sett till att vi fullgör vårt uppdrag i enlighet med kyrkoordningen.

Stor avslutning på biskopsvisitationen äger rum söndagen den 5 maj kl. 11.00 i S:t Petri kyrka. Det innebär att högmässan hos oss i S:t Matteus kyrka sammanlyses till S:t Petri kyrka. Hoppas att vi ses där!


Läs gärna mer om biskopsvisitationen på Lunds stifts webbplats
Grafik: Sara Karlsson Löfgren
GROW – upptäck Jesus
 
Häng med på vårens grupp för dig som går i åk 3-7 i S:t Matteus kyrka. Under tre träffar ska vi lära oss mer om Jesus tillsammans med olika gäster. Vi ska prata, skapa, testa kul aktiviteter och hinna med en massa härligt på ett helgläger i maj! Kostnadsfritt.
  • 5 maj kl. 13-16
  • 12 maj kl. 13-16
  • Läger: 18-19 maj
Har du frågor eller vill anmäla dig, kontakta Sara Karlsson Löfgren, sara.karlssonlofgren@svenskakyrkan.se, 040-27 92 49.
Foto: Sara Karlsson Löfgren
Legoklubben i S:t Matteus
 

För dig från 8 år och uppåt finns det en legoklubb i S:t Matteus. Vi ses 1-2 gånger i månaden på söndagar kl. 13.15–15.00 i S:t Matteus församlingshus och bygger upp olika spännande historier ur Bibeln. Ibland gör vi serier eller film av våra legobyggen.

Datum som återstår nu i vår:
  • 12 maj
Det kostar ingenting att vara med, men vill du vara med så kontakta Sara Karlsson Löfgren, sara.karlssonlofgren@svenskakyrkan.se, 040-27 92 49.
Foto: Shutterstock
Musik i Matteus i maj och juni
 

Vårkonsert
med Matteus Ungdomskör och Matteuskören lördagen den 18 maj kl. 17.00

Musikal
med barnkörerna söndagen den 26 maj kl. 15.00

Gospelkonsert
med S:t Matteus Gospelkör lördagen den 1 juni kl. 18.00.

Läs mer om Musik i S:t Matteus kyrka på webben.
Foto: Ricardo Gomez Angel/Shutterstock
En glimt från gruppen Att åldras med Gud
 
Vi har just avslutat en grupp som samtalat om åldrandet ur olika synvinklar och andliga perspektiv. Varje gång som vi utvärderat en avslutande grupp har några tankar återkommit.
 
- Det är sällan man pratar om att bli äldre med jämnåriga. Hur det känns, vilka nya frågor till livet det ställer, vad man oroas över inför åldrandet och vad man gläds av. Det är gott att få prata om det i gruppen och känna igen sig själv i det som andra säger.
 
- Det är fint att vara gammal! Så tänkte jag kanske inte förut men nu känns det så. Samtalen har stärkt min stolthet i att få åldras och att vara en äldre människa med livserfarenhet och vishet, avslipad av livet och med en större inre frihet.

En ny omgång av Att åldras med Gud inleds 8 november. Hör av dig till någon av oss diakoner för anmälan och mer info:
Marie Berneli, tfn 040-27 91 86, e-post: marie.berneli@svenskakyrkan.se
Anna-Lotta Hirvonen, tfn 040-27 92 37, anna-lotta.hirvonen@svenskakyrkan.se
 
Och kommer ännu en glimt och då från gruppen Katekumener
 
Under vårterminen har en grupp vetgiriga och nyfikna katekumener träffats varannan tisdagskväll för att samtala om kristen tro. Vi har hunnit avhandla ämnen som gudstjänst, psalmboken, Jesus, påsken och fastan. Katekumenerna har också blivit välkomnade under en högmässa. Som tur är finns det hela två terminer kvar då vi får fortsätta den påbörjade vandringen tillsammans. Efter tre terminer avslutas det hela med en sändningsgudstjänst i Lunds domkyrka. 

Hör gärna av dig om du vill veta mer om katekumenatet!

Medvandrarna och ledarna Helen och Helena, Anna-Lotta och Lasse

Anna-Lotta Hirvonen, tfn 040-27 92 37, anna-lotta.hirvonen@svenskakyrkan.se

Lasse Törnqvist, tfn 040-27 93 60, lars.tornqvist@svenskakyrkan.se

 
Följ med Lilla kommuniteten till Taizé
 
under vecka 32.
Även i sommar finns möjligheten för församlingsbor att följa med på bussresa till det ekumeniska klostret Taizé i Frankrike tillsammans med Lilla kommuniteten. Veckan (3-12 augusti) riktar sig framför allt till unga vuxna under 30 år, men några platser för den som är äldre finns också.

Kostnad: 
Kostnaden brukar vara cirka 3 500-4 000 kr/person inklusive resa och vistelse. Exakt pris kommer senare i vår.

Intresseanmälan:
Är du intresserad meddela gärna det så snart som möjligt, då vi behöver veta hur stort intresset är. Bindande anmälan görs först senare i vår.

Frågor:
För frågor, kontakta Josefine Stegeland i kommuniteten, josefinestegeland@gmail.com
Foto: Michael Persson/Shutterstock
Skogsglädjeturer till Törringelund och Skrylle
 
Två fredagar i försommaren kan man anmäla sig till Skogsglädjeturerna som kommer att gå till Törringelund respektive Skrylle. Bussturerna är gratis och inkluderar enklare fika och lunch. Anmälan öppnade måndag 15 april.

Läs mer om anmälan och turerna på webben
Foto: Shutterstock
Svenska kyrkan Malmö under Eurovision
 

Under 5-12 maj äger bland annat detta rum:
 
Utökade öppettider i S:t Johannes kyrka
S:t Johannes kyrka vid Triangeln är mitt i navet under Eurovisionveckan då Friisgatan förvandlas till Eurovision Street.
Kyrkan kommer i perioden 6 maj-11 maj ha utökad öppettid till kl. 21:00.
Kyrkan öppnar kl. 10:00 torsdag 9 maj och lördag 11 maj och kl. 11:00 övriga dagar. Torsdag 9 maj är det internationell högmässa på engelska kl. 11:00.

 
Söndag 5 maj kl. 16.00 i S:t Pauli kyrka
SCHLAGERMÄSSA
Mathias Holmgren och Agnes Hulander, solister.
Pauli World Gospel med band under ledning av Per Myrstener och Albin Johansson. Hanna Malmqvist, präst.

Läs mer om Svenska kyrkan Malmö under Eurovision på webben.
Foto: Sara Karlsson Löfgren
Församlingsdag i höst
 
Lördagen den 21 september har Matteus namnsdag och då är det ett synnerligen passande datum att även ha en församlingsdag här i S:t Matteus. 

Något som vi kommer att ha lite extra fokus på är att bjuda in till att uppleva församlingshemmet med helt utbytta fasadplattor och nya fönster. Här får du även möjlighet att ta del av samtal, föreläsningar, musik, vara med och förbereda festgudstjänst och mycket annat. Är du mellan 0 och 114 år så passar detta alldeles utmärkt! Hoppas att vi ses!
Foto: Sara Lindholm
Veckans gudstjänster och andakter i S:t Matteus
 

Vardag och söndag möts människor till gemensam bön och lovsång i vackra S:t Matteus kyrka i Malmö i morgon- och kvällsbön, laudes, onsdagsmässa, taizéinspirerad kvällsmässa och högmässa. I alla livets skiften öppnar gudstjänsten sin famn och omsluter både vana och ovana. Gudstjänstgemenskapen är något att växa in i och ger efterhand livet ett större sammanhang.

Söndagar
11.00 Högmässa med barnkyrka, kyrkkaffe

Måndagar
09.00 Morgonbön
18.30 Kvällsbön i kapellet

Tisdagar
09.00 Morgonbön
18.30 Kvällsbön i kapellet

Onsdagar
08.30 Morgonmässa. Vissa onsdagar är det morgonbön.
18.30 Kristen djupmeditation t.o.m. 15 maj. 
18.30 Kvällsbön i kapellet

Torsdagar
09.00 Morgonbön
18.00 Taizéinspirerad kvällsmässa, kvällsmat

Fredagar
09.00 Morgonbön – Laudes
Foto: Shutterstock
Suomeksi (finska)
 

12.5. 14:00, Kirsebergskyrkan
Äitienpäiväkonsertti ja kahvit.
Morsdagskonsert med kyrkkaffe. 

26.5. 12:30, Garnisonskirken, Köpenhamn 
Kansanlaulumessu Tanskan suomalaisen seurakunnan kanssa. Tervetuloa mukaan - ota yhteyttä diakoni Anna-Lottaan jos hauat matkustaa yhdessä. 
Folkmusikmässa på finska i Köpenhamn. Kontakta Anna-Lotta om du vill följa med på den gemensamma resan dit. 

Läs mer om Sverigefinskt församlingsarbete på webben