Nyheter från församlingar och kyrkogård
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nyhetsbrevet speglar arbetet i församlingarna Enköping, Fjärdhundra, Villberga, Veckholm, Boglösa, Sparrsätra-Bred samt Tillinge och Södra Åsunda. Du får också nyheter från kyrkogårdsförvaltningen.
 
Foto: Amanda Jansson
Det som växer
 
Jag hoppas att du, liksom jag, har fått tillfälle att glädjas åt allt som växer. Jag tänker på det gröna i naturen men också på den tro och och det hopp som växer hos oss som samlas i pastoratets träffar och gudstjänster. Jag vill dela en bön från det ekumeniska materialet Skapelsetid, som handlar om vårt ansvar för skapelsen.
 
”Gud, du som är livets och kärlekens källa. Vi ber om upprättelse för din skapelse, om frid och fred i din värld. Låt din kärlek bli skapad i mig. Gör mig till ett redskap för din frid, fred och kärlek. Hjälp mig att bringa kärlek, där hatet gror, att skänka förlåtelse där oförrätt begåtts, att sprida ljus, där mörkret ruvar.”

Lena Brolin, kyrkoherde
 
Verksamhetsnytt
 
Boglösa och Veckholms församlingar
 
"Under kanoniserings-processen pågick samtidigt utvecklingen från förbjuden sektstämplad kyrka till erkänd och påbjuden religion. Det kunde ju ha bidragit till en likriktning. I stället fick det som kom att kallas Nya Testamentet hela fyra olika evangelier och brev från en mängd författare."
Erika Cyrillus skriver om hur Bibeln blev till.

Vi tipsar också om kommande program, till exempel vårfest och pilgrimsvandring från Hacksta till Veckholm.

Läs nyhetsbrevet från Boglösa och Veckholms församlingar
Enköpings församling
 
"Och hur det nu är, lyser den upp hela himlen, där nerifrån marken. Varje år på nytt förundras jag över hur den vågar, hur den orkar, hur den, med en dåres envishet, tar sig upp ur det där kalla, grå, hårda."
Kyrkomusiker Astrid Burgmann skriver om hoppet som finns där, envist och obetvingligt, så länge någon enda liten tussilago vågar sig fram.

Vi tipsar också om kommande program, bland annat Pilgrim i staden, Regnbågsmässa och 
 
Läs nyhetsbrevet från Enköpings församling
Fjärdhundra församling
 
Här hittar du kontaktuppgifter och kommande program i Fjärdhundra församling: 
Tillinge & Södra Åsunda, Sparrsätra-Breds församlingar
 
"Det fina dammet från gruset när det sopas upp från våra gator och torg. Ungarnas leriga stövlar i hallen. De första myggbetten som kliar så där extra mycket." Håkan Mattson skriver om en välkommen vår.

Vi tipsar också bland annat om vårkonsert med Missa Brevis i G-dur av W. A. Mozart i Tillinge kyrka och Gud & spaghetti.

Läs nyhetsbrevet från Tillinge & Södra Åsunda, Sparrsätra-Breds församlingar
Villberga församling
 
"Det pratas om bästa sångbidraget eller bästa hästen med den bästa kusken. Det finns hopp och förväntningar om att just det jag önskar ska slå in. Spänningen och tankarna om vad som kommer att hända gör att det pirrar lite extra."
Sandra Wallin skriver om att vi också har en fest att vänta, den största.
Vi tipsar också om kommande program, bland annat 
Pilgrimsvandring i Trögden och friluftsgudstjänst.
Kyrkogårds-
förvaltning
 
Vi har fyllt på med ny jord i hela 1 790 planteringslådor!
Vi har också att hantera att fåglar, rådjur, harar och vildsvin har helt andra planer för kyrkogårdarna och det som växer där ... 

Och så använder vi fårtalg till något. Kan du gissa till vad? 
 
Återlämnade gravanordningar tas bort
 
Under våren 2024 kommer ett antal gravanordningar (gravstenar, kors mm) tas bort från Simtuna, Frösthult, Altuna, Torstuna, Härnevi och Österunda kyrkogårdar. Det gäller sådana som har återlämnats av gravrättsinnehavaren.
 
Läs mer om varför vissa gravstenar tas bort
 
Flera lediga tjänster!
 
Vi söker bland annat diakoner, personal till kyrkogårdsförvaltningen och en IT-samordnare. Sök själv eller tipsa någon du tror skulle passa! 

Läs mer om jobben och sök
 
Var ska man börja läsa i Bibeln?
 
”Bibeln är inte bara en bok, utan en samling med böcker”, förklarar Erika Cyrillus, präst i Boglösa och Veckholms församlingar. 
”Vi säger att Bibeln är Guds ord. Inte så att exakt vartenda ord är dikterat av Gud, utan den är skriven av människor, med inspiration genom helig Ande. Budskapet är vad Gud vill säga.”
För den som är nyfiken på Bibeln, men inte riktigt vet var man ska börja har Erika ett konkret tips: ”Börja med Markusevangeliet. Det är det kortaste och äldsta av de fyra evangelierna, och det mest lättillgängliga.”

Här kan du se filmen där Erika berättar om Bibeln
 
Kyrktaxi
 
Du som har svårt att ta dig till kyrkans söndagsgudstjänst kan få åka kyrktaxi. Boka på tfn 0171-44 00 00. Du kan avboka taxin fram till en timme innan avfärd. 
Kyrktaxi är gratis under perioden 8/1-4/5 på grund av svalställningen av kyrkor. Övrig tid tas en reducerad kostnad på 40 kr ut. 
  • Gäller alla söndagar (oavsett tid på dagen). 
  • Gäller för resor till och från samtliga kyrkor och kyrkcentrum/församlingshem inom hela pastoratet
  • Gäller alla människor, oavsett funktionshinder (dvs även personer med permobil)
  • Gäller även när det är kaffe eller förtäring efter gudstjänsten. Det betyder att om du exempelvis önskar resa till en gudstjänst som börjar kl 11.00 så kan du boka återresan några timmar senare, t ex kl 14.00 eller 14.30, för att hinna med kyrkkaffet.
 
Följ oss på Instagram! 
 
På Instagramkontot @enkopingspastorat lägger vi upp nyheter, bilder och filmer från församlingarna i Enköpings pastorat.

Följ och tipsa dina vänner om kontot!
 
Enköpings pastorat 
 
Växel: 0171-257 00
Växel kyrkogårdsförvaltning: 0171-257 60
Öppettider: Måndagar kl 13-15, tisdagar kl 9-12, onsdagar kl 9-12, torsdagar kl 13-15
Besöksadress: Kyrkans Hus, V Ringgatan 9
Postadress: Box 88, 745 22 Enköping
Webbplats: www.svenskakyrkan.se/enkoping
E-post: enkoping.pastorat@svenskakyrkan.se
Sociala medier: Facebook och Instagram @enkopingspastorat