Ökad mängd matavfall till insamling, webbinarium om VA- och avfallstaxa, duscha till en schlager
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Ändrade tider för sophämtning
1 maj, Kristi himmelsfärdsdag och nationaldagen
 
Kommande helgdagar gör att dina tider för sophämtning kan påverkas. Här kan du se om din hämtdag ändras. 
 
Allt mer matavfall till insamling 
 
- Nu ökar mängden insamlat matavfall från hushåll i Göteborg för första gången på flera år, säger Bo von Bahr, processledare för matavfallsinsamlingLäs mer här 
 
Avgifter för avfall, vatten och avlopp
- Webinar 7 maj 
 
I slutet av april tas det första politiska beslutet som påverkar 2025 års avgifter för vatten, avlopp och avfall. Beslutet handlar om taxeintäkter och är inte samma sak som hur mycket avgifterna kommer att höjas, men det ger en indikation. I denna digitala sändning berättar vi mer vad du får för din taxa, orsakerna till intäktshöjningen,  taxans konstruktion och förväntad prisutveckling på lite längre sikt.
När: 7 maj kl.13-13.45
Ingen anmälan behövs. Du klickar dig bara in på den här länken: Webbinarium taxa 2025
Du kan också ladda ner en kalenderinbjudan som ligger bifogad i detta utskick. 
Inspelning av webbinariet om separat insamling av textilavfall
 
Från och med 2025 ska hushåll och verksamheter sortera textilavfall separat.
Kommunen blir då ansvarig för att samla in textilavfallet från hushåll. I sändningen berättade vi om bakgrunden till beslutet, om hur insamlingen är planerad att fungera och tipsar om vad du som fastighetsägare kan göra för att minska mängden textilavfall från boende. Inspelningen hittar du här: Separat insamling av textilavfall
Här hittar du relaterade länkar. 
 
Duscha till en schlager - tre minuter räcker för att bli läcker!
 
I samband med Eurovision har Kretslopp och vatten en kampanj om att spara vatten. Göteborgarna uppmanas att ”Duscha till en schlager”, det vill säga max tre minuter.  

Men varför vill kommunen uppmana till att spara på vatten? Att producera dricksvatten kräver el och kemikalier, och utbyggnad av vattenverk och ledningar är miljöpåfrestande. Dessutom krävs mycket energi för att få varmvatten. Genom att ta kortare duschar kan du spara vatten och minska din miljöpåverkan. Kortare duschar är ett sätt att spara vatten och minska miljöpåverkan. Varför inte till en schlager som får vara max tre minuter lång? Det räcker för att bli läcker!

Kampanjen kommer att synas på stadsinformationstavlor runt om i Göteborg och i sociala medier. Passa gärna på att informera boende om olika sätt att spara vatten i samband med kampanjen som pågår 29 april-12 maj. Materialet hittar du på goteborg.se/sparavatten
 
 
Psst... Visste du att kommunen har hand om återvinningsstationerna?
 
1 januari 2024 tog kommunen över ansvaret för alla återvinningsstationer (ÅVS) i Göteborg. På ÅVS kan privatpersoner lämna förpackningar, tidningar och batterier. Som fastighetsägare kan du hänvisa boende till närmaste ÅVS men från 2027 behöver du ordna med fastighetsnära insamling av förpackningar. Råd och hjälp i arbetet med en ny insamlingsplats hittar du här: fastighetsnära insamling av förpackningar.  Om du har frågor om ÅVS på din mark eller i närheten av din fastighet är du välkommen att höra av dig till oss på Kretslopp och vattens kundservice.
 
Registrera dig för att få sms vid vattenavstängningar
Vid vattenavstängningar skickar vi sms till berörda fastigheter. Du som fastighetsägare behöver registrera de fastigheter som du vill ha sms om.

Registrera dig här
Du får det här nyhetsbrevet eftersom du är kund hos Kretslopp och vatten, Göteborgs Stad.
Får du nyhetsbrevet från en annan prenumerant? Börja prenumerera här
Vill du inte ha fler utskick? Avregistrera dig här