Vecka 13 – 2024
I På gång får du nyheter från Skara stift varannan tisdag. Vi vill gärna nå alla ideella, förtroendevalda och anställda medarbetare i din församling. Hjälp oss genom att vidarebefordra mejlet och be de medarbetare som inte redan får På gång att fylla i sin e-postadress här! Tack!
 
Ulrica Fritzson vald till Skara stifts nästa biskop
 
20 mars valdes Ulrica Fritzson till Skara stifts nästa biskop i första valomgången då hon fick 50,44 procent av röstena. Det innebär att den andra valomgången som var planerad till den 3 april uteblir. 

Ulrica vigs till biskop i Uppsala domkyrka den 22 september och kommer tas emot i Skara domkyrka 28 september. Till dess verkar biskop Åke som Skara stifts biskop med full kraft och med allt vad det innebär fram till att han lägger ner staven i Skara domkyrka 14 september.

Här kan du ladda ner bilder på Ulrica Fritzson. 
 
"A Tree has Fallen - remembering Archbishop Desmond Tutu"
 
Välkommen på filmvisning och samtal måndag 22 april kl. 16.30 på Bio Grand i Skara.

Efter filmen samtalar stiftsteolog och biskop electa Ulrica Fritzson med filmskaparen Marika Griehsel och Concord Nkabinde som skapat filmens musik och själv medverkar i filmen.
 
Den världsberömda fredspristagaren, ärkebiskop Desmond Tutu avled den 26 december 2021, 90 år gammal. 

Marika Griehsels dokumentär "A Tree has Fallen - remembering Archbishop Desmond Tutu" är en film om hans livslånga kamp mot förtyck och rasism, om tro, rättfärdighet, försoning, vänskap och humor.  
 
Kostnad: En frivillig gåva till Svenska kyrkans internationella arbete - Act Svenska kyrkan. 
 
Läs mer här!
 
Välkommen till juniorlägret Skaparglöd
 
27-30 juni 2024 är det dags för skaparglöd – ett kreativt läger på stiftsgården Flämslätt för dig som är född 2009-2014.

Det kommer finnas flera kreativa spår att välja bland. Förutom det spår du väljer kommer det finnas möjlighet att testa på andra kreativa uttryckssätt och kanske så ett frö till något nytt?

På lägret kommer vi utöver spår-aktiviteterna också göra många roliga saker i helgrupp, som att leka, bada och vara kreativa ihop! Spåren som finns att välja på är sång, skapande och drama.
Sista anmälan 22 maj. 
Mer info och anmälan finns här
 
Välkommen till Äventyrsdagen
 
20 april vid Änglagårdens förskola i Ulricehamn. I år bjuder Svenska Kyrkans Unga in till äventyrsdag vid två tillfällen, 20 april i Ulricehamn och 12 okt på Flarken.
 
Äventyrsdagen är en spännande friluftsdag för miniorer och juniorer. Under dagen går barnen en vandring i skogen med stationer med uppgifter för barnen att lösa tillsammans.
 
Sista anmälningsdag är 15 april.
Mer info och anmälan finns här
 
 
Kick off på lika villkor: Regnbågens alla färger
 
Välkommen till 2024 års Kick Off i Borås 21-22 augusti. Denna gång är temat Regnbågens alla färger. Det blir ett färgsprakande program under två dagar för dig som är ideell eller anställd medarbetare i Svenska kyrkan och arbetar med barn och unga 0-18 år.

Under paraplyet i Regnbågens alla färger samlas vi till dagar där bredden är vår spets. I såväl gemensamma samlingar som valbara seminarier får du inspireras, inhämta kunskap, möta kollegor, nätverka, samtala och fundera över nutid och framtid. 
Läs mer här
 
Klimatporträttet - Axel Lindgren
 
Vad säger Svenska Kyrkans Unga i Skara distrikt om Färdplanen för klimatet?

Axel Lindgren är barn- och ungdomsledare i Karlsborg tillika ordförande i Svenska Kyrkans Unga i Skara distrikt.

Människan har ett ansvar att värna skapelsen som är en livsförutsättning för hela mänskligheten. I Axel Lindgrens klimatporträtt kan du ta del av hur barn och unga tänker kring klimatnödläget men också hur Svenska Kyrkans Unga arbetar.

Läs mer här
 
Praktikåret Ung resurs
 
Har ni ungdomar i er församling som vill testa på att arbeta i Svenska kyrkan eller som vill vara volontär i ett sammanhang där hen får göra skillnad?
 
Praktikåret ungresurs.nu är en möjlighet för unga vuxna mellan 18 och 25 år att göra en insats för medmänniskor inom Svenska kyrkan och dela en församlings tro och liv.
 
Tipsa gärna ungdomar i er församling om möjligheten att göra ung resurs, i hemförsamlingen eller någon annanstans i Sverige!
 
Sista ansökan är 15 april.
Läs mer här
 
Välkommen till Lilleskogs själavårdsinstitut
 
Sommarretreat
Sommarretreaten riktar sig till dig som vill vara i tystnad och stillhet under några dagar. 
Måndag 24 juni - torsdag 27 juni på Lilleskogs själavårdsinstitut. 
Läs mer här

Skrivardagar
Har du en längtan efter att skriva om ditt liv (eller annat) och att få tid att reflektera och skapa i gemenskap i en själfull sommarmiljö, på det sätt som passar dig. 
Läs mer här
 
Temakurser 2024: Handling och bön må bli ett
Hur kan evangeliets stora ord omsättas i praktisk handling? Det får vi lära mer om och inspireras av – tillsammans! Det övergripande programmet är samma för alla temakurserna, medan seminarierna kan variera utifrån lite olika perspektiv.
Kom tillsammans, anställda medarbetare från olika yrkeskategorier, och inspireras på Flämslätt!
Varmt välkomna!
 
Nu finns kursprogrammen för alla temakurserna ute på webbplatsen - klicka på länken nedan för att läsa mer. Som en del i utbudet för 2024 finns också möjlighet att delta i ett stilla dygn på Lilleskog. Även det hittar du information om via länken.

Mer information och datum kan du läsa om här
 
Friluftsforum på Flarken - om friluftsliv som metod
Välkommen till en tvådagarskurs för dig som jobbar eller kommer att jobba med barn, ungdomar eller konfirmander i Svenska kyrkan. Forumet vänder sig till anställda och studerande som vill lära sig mer om hur vi kan använda friluftsliv och utemiljön som plats och metod i församlingsarbetet och samtidigt få grundläggande friluftskunskaper och enkla arbetsverktyg för att arbeta med friluftspedagogik.
Läs mer
Nätverksträff om migrationsfrågor
Vi ses denna gång i Borås. Även denna gång får vi besök av Siri Sandin från Asylrättscentrum för att uppdateras kring nya lagar när det gäller migration. 
Läs mer
 
Att vara kyrka
En kurs för församlingar som vill utveckla arbetet kring delaktighet och engagemang genom att involvera, inspirera och rekrytera ideella medarbetare i församlingen. Syftet med kursen är att rusta medarbetare att bli möjliggörare för ideellt engagemang.
Läs mer
Kyrkligt ledarskap 
Svenska kyrkans utbildningsinstitut och Skara stift inbjuder till behörighetsgivande kyrkoherdeutbildning för blivande kyrkoherdar.
Kursen Kyrkligt ledarskap omfattar 15 högskolepoäng. Målet för utbildningen är att lägga grunden till ett ändamålsenligt och professionellt ledarskap i Svenska kyrkan.
Läs mer
 
Inspirationsdag med årsmöte för SKUT/Utlandskyrkan
Välkommen till en dag i Mullsjö med inspiration, samtal och föredrag om Svenska kyrkan i utlandet. Det hålls också årsmöte. 
Läs mer
Konfirmandnätverket
Välkommen till vårens träff med konfirmandnätverket som denna gång träffas i Habo. Denna gång ska vi bland annat utforska hur vi kan få ihop ett lägerschema som fungerar väl och följer gällande lag.
Läs mer
 
HBTQI-nätverket träffas i Habo i maj
Nästa träff med nätverket för dig som arbetar med HBTQI-frågor i församlingen eller pastoratet blir i Habo i maj. Denna gång ska vi få veta mer om Regnbågslinjen. Välkommen!
Läs mer
Fortbildning i enskild själavård
För dig som är präst eller diakon med en längtan att fördjupa uppgiften som själavårdare. Utbildningen riktar sig dig som präst eller diakon som har minst två års arbetslivserfarenhet efter din vigning. 
Läs mer
 
Välkommen till G-dag
Välkommen till en förmiddag med fokus på Färdplan för digitalisering. Utbildningen genomförs digitalt och kostar inget. Dagen riktar sig till kyrkoherdar och administratörer.
Läs mer
Kurssidan på Skara stifts webbplats
Du kan alltid kika in på alla aktuella kurser på Skara stifts webbplats. Där finns allt som är på gång när det gäller fortbildning och kompetensutveckling samlat. Du hittar också till den sidan via Skara stifts startsida. 
Till kurssidan
 
Fler aktuella kurser
och arrangemang

APRIL
- Mötesplats Fastighet, 18, 23

MAJ
- Befriande bibelläsning, 4
- Nätverksträff om hållbarhet, 15
- Användardag Kyrkobokföring, 23
 
 




AUGUSTI
- Kickoff på lika villkor, 21-22
- Livslångt lärande i församlingen, start i augusti

OKTOBER
- Fortsättningskurs i pedagogik för konfirmandarbete, start i oktober

NOVEMBER
- Rustad, 22-24





 
OM PÅ GÅNG
 
SKARA STIFT PÅ WEBBEN
Vi publicerar fortlöpande material på två webbplatser, för olika målgrupper:
1.Kornet riktar sig till de som har en asnlutning till kyrkans Microsoft 365 och Teams.
2. Den externa webbplatsen riktar sig till ideella medarbetare, förtroendevalda, anställda, medlemmar, media och allmänhet.
 
PUBLICERADE BREV
hittar du ovan
eller på På gångs sidapå webben. 
Ansvarig för nyhetsbrevet är
kommunikatör Anna Theander
0511-262 67
KONTAKTUPPGIFTER