Vecka 11– 2024
I På gång får du nyheter från Skara stift varannan tisdag. Vi vill gärna nå alla ideella, förtroendevalda och anställda medarbetare i din församling. Hjälp oss genom att vidarebefordra mejlet och be de medarbetare som inte redan får På gång att fylla i sin e-postadress här! Tack!
 
Ta del av hearingen digitalt
 
Onsdag 6 mars genomfördes en hearing i Falköping då de sex biskopskandidaterna intervjuades av Eva Klang Staxäng, Charlotte Frycklund och Axel Lindgren.

På Skara stifts webbplats kan du ta del av hearingen och presentationsintervjuer med kandidaterna. 

Där finns även information om valprocessen och de olika delarna i valet. 

 
 
Välkommen till Svenska kyrkans solkraftsskola
Snart startar Solkraftsskolan - en digital utbildning om småskaliga markbaserade solkraftsparker. Utbildningen är för anställda, ideella och förtroendevalda medarbetare i hela Svenska kyrkan. Kursen är kostnadsfri, eftersom den finansieras med projektmedel från Färdplan för klimatet. 

På webben hittar du mer information om datum, kursinnehåll och hur du anmäler dig
 
Ledigt arrende!
 
Prästlönetillgångarna i Skara stift förvaltar omkring
10 000 hektar jordbruksmark som utarrenderas. 

Just nu finns ett ledigt sidoarrende i Öttum, Vara kommun som omfattar ca 30 hektar åkermark.

Arrendet blir ledigt från och med 14 mars 2024
Anbud senast 31 mars!

Läs mer här!
 
Följ med på SKUT-resa till Danmark
 Välkommen med på en resa till Danmark, i utlandskyrkans tecken! Det blir besök i Sjömanskyrkan i Skagen och i SKUT-kyrkan i Köpenhamn. Givetvis blir det också gudstjänst, samvaro, en och annan sevärdhet och fin gemenskap!
Läs mer om resan här

Läs också om Inspirationsdagen i april! Där får du veta mer om resan. 
 
 
Anmäl dig idag: Kurs för ideella predikanter
Vill du leda andakter, helgmålsböner eller gudstjänster? Eller gör du kanske redan det och vill ha fördjupning och utbildning?

Nu är det hög tid att anmäla sig till kursen för ideella predikanter. Prata med din kyrkoherde om vem som kan vara din handledare.

Kanske känner du någon som skulle passa som ideell predikant. Tipsa om kursen!
Läs mer här
 
 
Kickoff på lika villkor: Snart öppnar anmälan!
Snart öppnar anmälan! Du har väl bokat in 21-22 augusti.  Just nu sammanställs de sista detaljerna. I slutet av veckan kan du ta del av ett detajerat program och läsa om en färgsprakande bukett av olika seminarier att välja mellan, utöver det gemensamma programmet.

Välkommen till Borås i augusti - du som är ideell eller anställd och som möter barn och unga i åldern 0-18 år. Håll koll på denna sida! (Du hittar också enkelt dit via Skara stifts startsida.)
 
Förtroendet för Svenska kyrkan ökar
 
Förtroendebarometern 2024, som mäter allmänhetens förtroende för institutioner, politiska partier, massmedier och företag släpptes förra veckan.

Undersökningen visar att Svenska kyrkan är den enda förutom polisen som ökar med mer än enstaka procent. Svenska kyrkan ligger på plats 8 av de samhällsinstitutioner som har högst förtroende.  

Här kan du läsa hela Förtroendebarometern
 
Aktuellt på Skara stifts själavårdsinstitut Lilleskog
Fortbildning i själavård för präster och diakoner
Ny kursomgång 2024/2025 i enskild själavård.(Se även nedan under Kurser & Arrangemang)
Läs mer


Sommarretreat 24-27 juni
"Smaka på Guds ord". 

En retreat där vi får smaka Guds ord på ett djupt och mjukt sätt genom bibelmeditationer. 
Retreaten leds av VT Carlheim och David Sjogerlöv. 
Läs mer


 
Foto: Linda Franzén
 
Temakurser 2024: Handling och bön må bli ett
Hur kan evangeliets stora ord omsättas i praktisk handling? Det får vi lära mer om och inspireras av – tillsammans! Det övergripande programmet är samma för alla temakurserna, medan seminarierna kan variera utifrån lite olika perspektiv.
Kom tillsammans, anställda medarbetare från olika yrkeskategorier, och inspireras på Flämslätt! Varmt välkomna!
Nu finns information och program för alla temakurser på Skara stifts webbplats. Läs mer och anmäl dig redan idag!

Mer information och datum kan du läsa om här
 
Nätverksträff om hållbarhet 
Varmt välkommen på nätverksträff i Falköping, du som är intresserad av och arbetar med hållbarhet, som ideell, förtroendevald eller anställd medarbetare. Träffen hålls den 15 maj.
Praktiska inslag varvas med teologi och så får vi veta mer om inre omställning. 
Det är gratis att delta och du bjuds på vegetariskt fika denna eftermiddag och kväll!
Läs mer
Konfirmandnätverk om fungerande lägerschema
Hur får vi ihop ett lägerschema som fungerar väl och som följer gällande lag? Vilka utmaningar finns det? Hur går ambitioner och praktisk verklighet ihop? 
Dessa frågor står i fokus när konfirmandnätverket samlas i vår. Denna gång är träffen i Habo.
Läs mer
 
Fortbildning i själavård för präster och diakoner
Välkommen till en utbildning för dig som präst eller diakon som har minst två års arbetslivserfarenhet efter din vigning. Du som söker behöver också ha arbetat med själavårdande samtal som en del av tjänsten under samma tidsperiod. Utbildningen är uppdelad på en introduktionsdag samt fyra internat fördelade över ett år.
Läs mer
Mötesplats Fastighet - träffar i Fristad och Hjo
Vid vårens upplaga av Mötesplats Fastighet får vi möjlighet att inspireras och samtala kring puts och fogbruk på kyrkor. Räddningstjänsten berättar om sitt arbete med tillsyn av brandskydd i kyrkor. Dessutom får vi information om akustik och undertak. Som vanligt ges samma program på två orter, denna gång är det Fristad och Hjo. 
Läs mer
 
Rustad i höst - boka in helgen redan nu
Ideellt engagerade ungdomar och deras ledare är välkomna till utbildningen Rustad som Skara stift, Svenska Kyrkans Unga och Sensus står bakom. Nu planeras för höstens utbildningshelg som blir den 22-24 november. Sprid till intresserade ungdomar och boka in datumet redan nu. Mer information kommer!
Läs mer
Användardag om kyrkobokföring
Kbok, Kyrksam och KyrkSpar är kraftfulla verktyg i församlingsarbetet. Nu bjuder vi in till en gemensam användardag för Göteborgs och Skara stift. Användardagen vänder sig till dig som arbetar i Kbok, Kyrksam och Kyrkspar. Den vänder sig också till dig som är kyrkoherde eller församlingsherde.
Läs mer
 
Fortsättningskurs i pedagogik för konfirmandarbete
Läsåret 2024–25 erbjuder Svenska kyrkan i Göteborgs, Karlstads, Linköpings, Skara, Strängnäs, Västerås och Växjö stift i samarbete med Linköpings universitet fortsättningskursen som fördjupar högskoleutbildningen kring pedagogik i Svenska kyrkan med inriktning mot konfirmander och ungdomar.
Läs mer
Livslångt lärande i församlingen
Utbildningen Livslångt lärande i församlingen ger teologiska och pedagogiska perspektiv med syfte att stärka församlingen som miljö för livslångt och generationsöverskridande lärande. Kursen startar i augusti 2024.
Läs mer
 
Befriande bibelläsning - ett smakprov
 
På vilket sätt kan bibeltexterna hjälpa oss att tolka våra liv och vårt samhälle idag? Hur kan Bibeln bli ett redskap i ett förändringsarbete, både vad gäller våra egna liv och i arbetet för en rättvisare värld?  Hur kan vi knyta samman liv, värld och tro? Välkommen till en spännande dag i Kyrkans hus i Skara där du får prova på Befriande bibelläsning. Dagen vänder sig till alla som är nyfikna på detta, så passa på att tipsa om dagen i olika sammanhang!
Läs mer
Kurssidan på Skara stifts webbplats
Du kan alltid kika in på alla aktuella kurser på Skara stifts webbplats. Där finns allt som är på gång när det gäller fortbildning och kompetensutveckling samlat. Du hittar också till den sidan via Skara stifts startsida. 
Till kurssidan
 
Fler aktuella kurser
och arrangemang


APRIL
- Inspirationsdag SKUT, 20
- Nätverk Migration, 26

MAJ
- HBTQI-nätverket, 3

 
 





JUNI
- Friluftsforum, 3-4
 
 
OM PÅ GÅNG
 
SKARA STIFT PÅ WEBBEN
Vi publicerar fortlöpande material på två webbplatser, för olika målgrupper:
1. Kornet riktar sig till de som har en anslutning till kyrkans Microsoft 365 och Teams.
2. Den externa webbplatsen riktar sig till ideella medarbetare, anställda, förtroendevalda, medlemmar, media och allmänhet.
 
PUBLICERADE BREV
hittar du ovan
eller på På gångs sida på webbplatsen. 
Ansvarig för nyhetsbrevet är
kommunikatör Anna Theander
0511-262 67
KONTAKTUPPGIFTER