Information från Uppdrag Psykisk Hälsa Stockholms län - en gemensam satsning för kommunerna i länet och Region Stockholm
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Information från Uppdrag Psykisk Hälsa Stockholms län - en gemensam satsning för kommunerna i länet och Region Stockholm i samarbete med NSPH Stockholms län.
Välkommen till ett nyhetsbrev där vi samlar aktuell information om det länsgemensamma utvecklingsarbetet på området psykisk hälsa och suicidprevention.
Ny inriktning för psykisk hälsa och sucidprevention
 

En ny Inriktning för psykisk hälsa och suicidprevention 2024 - 2026 ger stöd i det länsgemensamma arbetet för att förebygga psykisk ohälsa och suicid samt främja psykisk hälsa hos befolkningen i Stockholms län. 

Den länsgemensamma inriktningen är framtagen i samverkan mellan Region Stockholm och kommunerna i länet genom Storsthlm, och är beslutad av den politiska styrgruppen för vård i samverkan (VIS). Inriktningen ersätter tidigare handlingsplan och fokuserar på fem områden motsvarande de målområden som finns i den gemensamma handlingsplanen för god och nära vård och omsorg 2024 - 2030 (nedan).

Inriktning för psykisk hälsa och suicidprevention 2024- 2026

Mer information om den övergripande Handlingsplanen för god och nära vård och omsorg 2024-2030
 
Barnrättsbaserad SIP: resultat från pilotprojektet för att stärka barn och ungas delaktighet
 
 
Förra året deltog kommunerna Haninge, Huddinge och Täby i ett pilotprojekt för att säkerställa en mer barnrättsbaserad SIP (samordnad individuell plan). Projeket leddes av Barnrättspiloterna i samarbete med Maskrosbarn och lyfte frågor som: 
 
  • Vad innebär det att utgå från barnets bäsa och vad betyder ett barnrättsbaserat synsätt?
  • Hur kan vi jobba mer systematiskt för att ge barn och unga större möjligheter att vara delaktiga?
  • Vad händer med vår samverkan och hur påverkas våra arbetssätt och rutiner?

Ta del av resultatet i rapporten ”Barnrättsbaserad Samordnad individuell plan: ett pilotprojekt för att stärka barn och ungas delaktighet i SIP-processer som också ger konkreta förslag till hur SIP-teamet tydligare kan arbeta mer barnrättsbaserat och göra barn och unga mer delaktiga.
 
Processtöd för att främja psykisk hälsa i förskolan
 
Under 2024 erbjuder Uppdrag Psykisk Hälsa Stockholms län ett kostnadsfritt processtöd för att främja psykisk hälsa i förskolan under ledning av Ifous.
 
I fyra workshops arbetar teamet tillsammans med en erfaren processledare från Ifous för att:
  • Identifiera och förstå behoven i respektive verksamhet.
  • Formulera tydliga och gemensamma mål för att främja barns psykiska hälsa.
  • Utforma aktiviteter för att stödja psyisk hälsa hos förskolebarn.
  • Säkerställa en strukturerad och hållbar samverkan mellan förskolor, hälso- och sjukvård och socialtjänst.
Sigtuna kommun tog del av processtödet under förra året och inkluderade  bland annat rektorer, specialpedagoger och representanter från barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) och BVC i arbetet.
– Att vi lär känna varandra mer från olika yrkesgrupper lägger en grund för fördjupad samverkan. Olika yrkesgrupper ser barn och föräldrar på olika sätt, säger Kerstin Alksten, utvecklingsstrateg Sigtuna kommun, och fortsätter:

– Det är värdefullt när någon utifrån kan komma in och facilitera och ställa frågor som vi kanske inte ställt själva.
.
Läs mer om processtödet och anmäl intresse här: Aktuella erbjudanden: processtöd för att främja psykisk hälsa i förskolan
 
Nytt stödmaterial om att främja skolnärvaro lanseras hösten 2024
 
Hösten 2024 lanserar Uppdrag Psykisk Hälsa Stockholms län ett nytt stödmaterial för elevhälsan. Materialet tas fram av Ifous i samarbete med Malin Gren Landell, psykolog och forskare med fokus på skola, elevhälsa, skolnärvaro och psykisk ohälsa. 

Stödmaterialet vänder sig till elevhälsoteam i grundskola och gymnasium och tar bland annat upp: 
  • Systematiskt närvaroarbete 
  • Strukturerad samverkan
  • Verktyg och metoder för stärkt närvaroarbete.

Mer information kommer under året!
 
 
 
Länsgemensam satsning på suicidprevention
 
Aktion Livräddning, skolprogrammet YAM, Första hjälpen psykisk hälsa för äldre och Akut omhändertagande av en självmordsnära person (ASOP) är exempel på suicidpreventiva satsningar som kommunerna i Stockholms län och Region Stockholm avsätter länsgemensamma medel till under 2024.

På vår hemsida kan du läsa mer om satsningarna och ta del av fler tips om utbildningar och kunskapsunderlag på tema suicidprevention.
 
UPH tipsar! 
 
 
Ny informationsfolder: Ungdomar och suicidprevention
 
Mediemyndigheten har tagit fram informationsfoldern Ungdomar och suicidkommunikation: Vad pågår på de digitala plattformarna? , som riktar sig till dig som arbetar inom primärvård, barn- och ungdomspsykiatri, ungdomsmottagningar, socialtjänst och vid stödlinjer eller som skolkurator. 
 
Suicidprevention autism och adhd: Bildstöd för samtal om suicid 
 
Materialet är framtaget av SPIV (suicidprevention i väst) och riktar sig till dig som möter personer med kognitiva och kommunikativa svårigheter i ditt arbete.
  En uppdatering av de nationella riktlinjerna med 13 nya rekommendationer, för dig som beslutar om resurser i hälso-och sjukvården eller i socialtjänsten.
 
En kartläggning av Forum Carpe med fokus på behovet av kompetensutveckling hos personal som arbetar med personer med intellektuell funtkionsnedsättning och/eller autism och som samtidigt har psyksik ohälsa. 
 
Ett material som riktar sig till dig som arbetar inom socialtjänsten och som erbjuder verktyg för att synliggöra, analysera och vid behov testa nya arbetssätt som bidrar till en evidensbaserad praktik.
 
Skolan har en viktig roll i att förebygga utvecklingen av ätstörningar. Dels genom att verka hälsofrämjande och dels genom tidig upptäckt, där skolpersonal kan fånga upp elever som uppvisar tecken på ätstörning. I Elevhälsoportalens material hittar du bland annat verktyg och tips kring hur elevhälsoteamet kan förebygga ätstörningar genom att stärka elevernas självbild. 

  En fördjupad analys av program för socioemotionellt lärande (SEL), framtagen av SBU (Statens beredning för medicinsk och social utvärdering.
  På vår hemsida hittar du aktuella utbildningar och kurser om psykisk hälsa och suicidprevention.