Nyheter från församlingar och kyrkogård
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nyhetsbrevet speglar arbetet i församlingarna Enköping, Fjärdhundra, Villberga, Veckholm, Boglösa, Sparrsätra-Bred samt Tillinge och Södra Åsunda. Du får också nyheter från kyrkogårdsförvaltningen.
 
Foto: Amanda Jansson
Ja, han är sannerligen uppstånden!
 
Har du någon gång befunnit dig i ett avgrundsdjupt mörker? De som av olika skäl har gjort det kan vittna om att synfältet krymper, och att man får kämpa för att behålla sitt hopp. Kanske var det så lärjungarna kände, den dag de såg Jesus dö på korset. 
Men på påskdagen kom tecken på att situationen hade vänt, först från kvinnorna som varit vid graven: Jesus var inte längre där! Till slut förstod de att slutet inte var slutet. Det fanns en vändpunkt och livet vann. Det hände då, och det händer nu. Så tappa inte hoppet. Livet vinner till slut! 

Lena Brolin, kyrkoherde
 
Verksamhetsnytt
 
Boglösa och Veckholms församlingar
 
På Midfastosöndagen hölls en brödauktion i Lillkyrka församlingshem. Gustaf Carlström auktionerade ut 39 skänkta poster med bröd. Läs hela nyhetsbrevet för att veta hur mycket pengar som samlades in!

Vi tipsar också om kommande program. Under svalställningen koncentreras gudstjänsterna till Veckholms kyrka samt församlingshemmen i Lillkyrka och Boglösa. 

Läs nyhetsbrevet från Boglösa och Veckholms församlingar
Enköpings församling
 
"Den flätade korgen med kaffekoppar bars med på friluftsgudstjänsterna och när var och en valde sin kopp uppstod en särskild känsla av gemenskap.” Eva Ågren skriver om att tiden närmar sig då vi kan ses för utomhusgudstjänster.

Vi tipsar också om Kom och sjung-kör, för dig som redan sjunger eller som vill prova för första gången samt orgelkonsert i Vårfrukyrkan med domkyrkoorganist Ulric Andersson från Uppsala. 
 
Läs nyhetsbrevet från Enköpings församling
Fjärdhundra församling
 
Under mars månad gjordes en lyckad insamling till Matbryggan, som är ett initiativ där Svenska kyrkan tillsammans med andra aktörer delar ut matkassar. Ulrika Karlsson, ordförande i församlingsrådet, och Mattias Thurfjell, församlingsherde intervjuades om detta i Enköpings-Posten och berättade bland annat att det kom in kassar innan insamlingen ens startat.

Altuna och Frösthults kyrkor är av olika skäl just nu stängda.

Läs mer i nyhetsbrevet från Fjärdhundra församling
Tillinge & Södra Åsunda, Sparrsätra-Breds församlingar
 
Villberga församling
 
"Det är härligt att se vårtecken som när barnen tar fram sina cyklar. Och tyvärr kanske vi också upptäcker att fönstren behöver tvättas ..." Clara Lindahl Hall skriver om ljuset som är tillbaka och får oss att vilja väcka allt till liv igen. 

Vi tipsar också om kommande program med gudstjänster och träffar.  
Kyrkogårds-
förvaltning
 
Vi städar på kyrkogårdarna just nu och arbetar med plantering och skötsel av planteringslådor.  Hur många penséer vi har beställt i år? Läs nyhetsbrevet så får du veta ... :-)

Ett säkert vårtecken är våra säsongsanställda och timanställda som kommer 2 april.
 
Foto: Amanda Jansson
Körsång lockar fram det kreativa
 
”Jag tror att man får tag i sin egen identitet och person väldigt mycket när man sjunger”. Det säger Ruth Revertér Garcia, kantor i Sparrsätra-Bred och Tillinge och Södra Åsunda församlingar. Hon leder också Tillinge kyrkokör – en kör som har växt från sju medlemmar till runt tjugo under de två åren hon har lett den.
”Det bästa med att leda Tillinge kyrkokör är att det är så härliga människor. Alla är väldigt entusiastiska och glada och positiva”, berättar Ruth.
 
Flera lediga tjänster!
 
Vi söker två diakoner till Enköpings pastorat, en vikarie till kyrkogårdsförvaltningen under sommaren samt en IT-samordnare. Dessutom går det att söka sommarjobb på kyrkogård. Sök själv eller tipsa någon du tror skulle passa! 

Läs mer om jobben och sök
 
Svinnegarns kyrka
Svinnegarns kyrka
Titta in i kyrkorna under Vår konst
 
Vår konst är en konstrunda som pågår 29 mars–1 april då lokala konstnärer ställer ut runt om i Enköpings kommun. Även många kyrkor är öppna. Så passa på att besöka kyrkorna i din närhet, det finns mycket att upptäcka!
 
Öppna kyrkor under Vår konst
 
Enköpings pastorat vill veta vad boende tycker om kyrkan
 
Under våren 2024 gör Enköpings pastorat en undersökning för att få reda på vad de boende inom pastoratet tycker om kyrkans verksamhet. Målgrupp för undersökningen är personer som är 16 år och äldre. Undersökningsföretaget Novus står för genomförandet. 

Läs mer om undersökningen
 
Foto: Amanda Jansson
Foto: Amanda Jansson
Hurra, hurra, hurra!
 
I år fyller Enköpingskören Camerata Vocalis 30 år, som sedan 2001 leds av Jonas Marmbrandt. Sedan starten har man sjungit flera stora körverk.

Läs mer om kören
 
Följ oss på Instagram! 
 
På Instagramkontot @enkopingspastorat lägger vi upp nyheter, bilder och filmer från församlingarna i Enköpings pastorat.

Följ och tipsa dina vänner om kontot!
 
Gratis kyrktaxi
 
Kyrktaxi erbjuds dig som är skriven inom Enköpings pastorat och har svårt att ta dig till söndagsgudstjänsten. Taxin bokas på tfn 0171-44 00 00 senast fredag kl 18 och kan avbokas fram till en timme innan avfärd. Resan är gratis.
 
Enköpings pastorat 
 
Växel: 0171-257 00
Växel kyrkogårdsförvaltning: 0171-257 60
Öppettider: Måndagar kl 13-15, tisdagar kl 9-12, onsdagar kl 9-12, torsdagar kl 13-15
Besöksadress: Kyrkans Hus, V Ringgatan 9
Postadress: Box 88, 745 22 Enköping
Webbplats: www.svenskakyrkan.se/enkoping
E-post: enkoping.pastorat@svenskakyrkan.se
Sociala medier: Facebook och Instagram @enkopingspastorat