MERABs webb | Tipsa en vän! | Prenumerera | Avregistrera
 
Trädgårdstider
 
Våren är på väg och för dig som har trädgård brukar det innebära grenar, lövhögar och annat som behöver tas om hand. Har du ingen egen kompost - eller helt enkelt inte får plats med allt i den - kan du lämna trädgårdsavfallet på våra återvinningscentraler. Eller varför inte beställa ett kärl som vi tömmer varannan vecka under mars-november?
 
Hur ska jag sortera detta?
 
Ibland kan det vara svårt att veta hur något ska sorteras och om man kan lägga det i det hushållsnära kärlet eller om det ska lämnas på en återvinningscentral. Därför finns Sorteringsguiden på vår webbplats som rätar ut de flesta frågetecken!

Där finns även en länk till sorteringsinformation på 33 olika språk på utskriftsvänliga pdf-filer om du, din granne eller hyresgäst hellre vill läsa sorteringsinformationen på tyska, arabiska, thailänska eller polska!
 
Stängt pga utbildning
 
Torsdagen den 14 mars har våra återvinningscentraler och vår kundtjänst stängt hela dagen pga utbildning.
 
...men söndagsöppet fr o m påsk!
 
Påskdagen startar vi säsongen för söndagsöppet kl 9-15 på våra återvinningscenteraler i Eslöv, Höör och Hörby, vilken pågår t o m sista söndagen i juni. Vi utökar dessutom öppettiderna på dessa tre ÅVC under påsken genom att även ha öppet annandag påsk.
 
Inget fett i avloppet
 
Om du häller ut matolja och fett i diskhon blir det lätt stopp i avloppet.
Gör så här istället:
 
Stekfett
 
Torka ur stekpannor och kastruller noggrant med hushållspapper och släng pappret bland matavfallet. Förutom att minska risken för stopp i avloppet bidrar du till att matfettet istället kan återanvändas för biogasproduktion.
 
Flytande matfett
 
Häll använd avsvalnad matolja med hjälp av en fettratt i en plastflaska eller mjölkförpackning med kork. Du tömmer den på återvinningscentralen. Om du inte har möjlighet att ta dig till återvinningscentralen är det okej att lägga små mängder i restavfallet.

TIPS! Ett annat sätt är att låta fettet stelna i kylen, till exempel i en kopp. Det stelnade fettet är lätt att skrapa ur och slänga i matavfallet.
 
Fyrfackskärl till alla
 
Senast den 1 januari 2025 ska alla hushåll i Mellanskåne ha fastighetsnära insamling, det vill säga sortering och insamling av förpackningar vid fastigheten. Under 2024 kommer vi att fortsätta med byte för de hushåll som fortfarande har hela/tvådelade kärl till fyrfackskärl.
 
Fyrfacksabonnemang kan beskrivas som en egen liten återvinningsstation hemma vid grinden. Ett fyrfacksabonnemang består av hämtning av mat- och restavfall, samt plast-, pappers-, glas- och metallförpackningar och tidningar, batterier och ljuskällor direkt i kärl på din egen tomt.
Smidigt, enkelt och lätt att göra rätt! Du som ännu inte har fyrfackskärl kommer att få mer information från oss i din brevlåda längre fram.
 
Lekande lätt att lära sig sortera rätt
 
Materialisarna, som bor i återvinningskärlen, är ett hungrigt gäng som äter olika slags förpackningar. Men de är kräsna. Får de fel mat blir det sura miner och magknip. Därför är det viktigt att var och en av dem får rätt sak att äta.

Materialisarna är några hungriga figurer som lär barn allt om återvinning. I Materialvärlden får barnen bekanta sig närmare med materialisarna för att lära sig mer om olika material, deras egenskaper och hur de ska återvinnas.

Målet med materialet är att få barn att känna att de kan påverka miljön och få dem att vilja vara med och skapa en mer hållbar värld. Materialisarna rekommenderas för barn i förskoleålder.
 
Ta in boxen
 
Tänk på att ta in boxen för batterier och glödlampor efter att det tömts av sophämtningspersonalen. Det ska bara hänga ute på stora kärlet när du behöver få det tömt. Därefter ska det förvaras inomhus, i garage eller uterum. Tack på förhand!
 
Ställ handtaget utåt
 
Om kärlen står med handtaget vänt ut mot gatan på hämtningsdagen underlättar det mycket för hämtningspersonalen. Det är många tunga kärl som ska hanteras under en arbetsdag och om handtaget är vänt utåt och underlaget är hårdgjort gör det stor skillnad! Tack för hjälpen!