Längre svarstider hos kundservice, sorteringsguide på 33 språk, PFAS, tyck till
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 Bild: Skärmklipp, från vänster krisinformation.se och svtnyheter.se
Avloppskaoset i Skåne
- har du översvämningskoll?
 
I januari har vi hört och sett drabbade fastighetsägare i Skåne. Avlopp har havererat och boende har fått duscha och gå på toa i idrottshallar. Snösmältning, regn och mättade marker har orsakat översvämningarna och fastigheter har skadats.
Stora regn kommer bli vanligare på grund av klimatförändringar och därför behöver riskmedvetenheten om översvämningar öka. Göteborgs Stad arbetar på kommunal mark med förebyggande åtgärder, som att bygga skyfallsparker, för att minimera konsekvenserna av plötsliga vattenmassor. Även du som fastighetsägare kan förbereda dig genom förebyggande lösningar som gör att vattnet får plats.
Kolla om din fastighet är i riskzonen via goteborg.se/skyfallskartan. Läs mer om hur du kan skydda dig mot översvämning via vår hemsida och vad du kan tänka på före, precis innan, under och efter en översvämning på krisinformation.se. Under anmäl skada - vatten och avlopp finns information om hur du anmäler skada till oss - då får vi mer kunskap om eventuella brister i kommunens avloppssystem och kan bedöma din rätt till ersättning. Men framför allt ska du alltid anmäla skada till ditt försäkringsbolag. 
 
Längre svarstider hos kundservice 

Vi har just nu hög belastning på vår kundservice. För att hinna med att hantera det som kommer in till oss har vi haft begränsade öppettider de senaste veckorna. Under februari kommer våra öppettider vara kl. 8-14 måndag, tisdag, torsdag och fredag. Onsdagar kl. 9-14.
Är ditt ärende av mer akut karaktär ber vi dig att ringa oss. Ett tips är att ringa direkt efter att vi öppnat då vi ofta har kortare kötid.
PFAS under gränsvärdet för nya riktlinjer

Media har i januari rapporterat om nya gränsvärden för tillåtna halter av PFAS i dricksvattnet. Göteborg ligger under det nya, lägre, gränsvärdet. Det betyder att vi har ett rent och hälsosamt vatten och kan fortsätta dricka det som vanligt. Här kan du läsa mer om dricksvattnets kvalitéer.
Brådska att ordna matavfallsinsamling för alla
Nu gäller obligatorisk matavfallsinsamling för alla inom EU. För flerbostadhusägare gäller det att så snart som möjligt skapa förutsättningar för att få matavfallsinsamling på plats. Då alla göteborgare ännu inte har möjlighet att sortera ut sitt matavfall har Göteborg fått dispens från reglerna under en kortare tid. Personer i Göteborg som inte sorterar sitt matavfall kommer därför inte att bötfällas.
Alla vinner när du återvinner!
- nu även på vietnamesiska

Sopor.nu har släppt en sorteringsguide på 33 olika språk. Fritt att ladda ner och använda.
 
Det här betalar du för vatten, avfall och avlopp 2024
Uppdaterade prislistor för 2024 års VA- och avfallstaxa hittar du här . Avgifter för nästkommande år informerar vi om efter varje politiskt beslut. Det gör vi för att du enklare ska kunna uppskatta kostnader och budgetera.

Så här ser årssnurran för beslut om nästa års taxa ut: 
April: Kretslopp och vattennämnden beslutar om förslag på nivå för höjning (en uppskattning i procent).
September: Kretslopp och vattennämnden beslutar om förslag till taxa (prislista)
November/december: Beslut i kommunfullmäktige – taxan för 2025 fastställs.
 
Tyck till om vårt nyhetsbrev och våra webbinairum 
Vårt nyhetsbrev kommer ut ungefär en gång i månaden. Vi arrangerar också webbinarium några gånger per år och nu vill vi veta vad du tycker! Fyll i vår korta enkät så kan vi göra nyhetsbreven och webbinairerna bättre och mer relevanta för dig. Här fyller du i enkäten. Tack för din medverkan!
Anmäl dig till våra SMS tjänster 
För störningsinfomation vid sophämtning eller vattenavbrott: registrera dig här

För sms när farligt avfall bilen kommer: registrera dig här 
Du får det här nyhetsbrevet eftersom du är kund hos Kretslopp och vatten, Göteborgs Stad.
Får du nyhetsbrevet från en annan prenumerant? Börja prenumerera här
Vill du inte ha fler utskick? Avregistrera dig här